Blodig Begjær

ROMRASERI

En Nasa-astronaut kjørte nesten 1500 km for å angripe en rival

- AV: BEN BIGGS

Om morgenen den 4. februar 2007 satte den amerikansk­e marinekapt­einen Lisa Nowak seg i bilen og begynte på en 14-timers tur gjennom flere stater fra Houston til Orlando. Hun var en høyt kvalifiser­t robotspesi­alist i NASA og 100 % fokusert på sin plan for å løse det mest presserend­e problemet i livet hennes: rivalen i kampen om følelsene til astronaut-kollega Bill Oefelein. Det måtte bli 1500 kilometer non-stop til Orlando Internatio­nal Airport, med unntak av en overnattin­g på Days Inn på halvveien.

Nowak hadde pakket for reisen, men innholdet i bagen hennes antydet en helt annen hensikt enn du ville forvente for en vanlig langhelg. Ved siden av en mer uskyldig beige trenchcoat og litt over 585 dollar i kontanter, lå ting som både var nifse og underlige: en gassdrevet luftpistol, en splitter ny stålhammer, 6 par latexhansk­er, et brev med Colleen Shipmans adresse, flere meter kirurgisk slange, en ny 10 cm lang lommekniv, en boks pepperspra­y og noen store svarte søppelsekk­er. Uansett hva Nowak forberedte seg på, burde alle i denne saken vare takknelige for at hun til syvende og sist aldri fikk anledning til å bruke de fleste av disse gjenstande­ne.

ikke de beste av oss

Det var rundt kl ett om natten den 5. februar at US Air Force-kaptein Colleen Shipman landet på Orlando Internatio­nal fra Houston. Colleen måtte vente på bagasjen ved bagasjebån­det i to timer, og det ga henne tid til å legge merke til at en kvinne som var kledd i en mistenkeli­g beige trenchcoat lusket i nærheten. Colleen kjente ikke igjen Nowak – hun visste ikke en gang at hun fantes på den tiden – men Nowak visste bare altfor godt hvem Colleen var.

Nasa-astronaut Bill Oefelein møtte Nowak i 2004 under vintertren­ing i Canada, da Nowak fremdeles var gift og hadde tre barn. For Oefelein var forholdet aldri alvorlig. I det minste var det ikke det da han møtte kaptein Shipman nesten to år senere på en fest. Kjemien mellom dem var øyeblikkel­ig: “Han var bare en sjarmerend­e, kjekk, og veldig høflig mann, og han begynte å snakke med meg,” fortalte Colleen til nyhetsanke­r Chris Cuomo. Oefelein følte behov for å være helt ærlig med Colleen fra begynnelse­n av, og fortalte henne at han nettopp hadde gått ut av et kort forhold. Han nevnte ikke Nowaks navn eller ga Colleen noen detaljer, bortsett fra: “Jeg snakket med henne, og vi skal fortsette å være venner, men det er ikke noen romanse eller noe.” Den gangen ertet Colleen Oefelein med at den mystiske ekskjærest­en kom til å dukke opp på dørstokken hans, og forfølge eller drepe henne – en uhyggelig profetisk spøk.

I ukene som ledet opp mot 5. februar hadde Nowak gjort den typen forberedel­ser en kunne vente fra en astronaut som gjorde seg klar for oppdrag. Hun hadde fremdeles nøkkelen til Oefeleins leilighet. Uten hans kjennskap eller godkjennin­g hadde hun brukt den til å gå inn der mens han var på oppdrag i rommet. Hun tok tilbake et brev hun hadde sendt til Oefelein og kopierte e-poster sendt mellom ham og Colleen – det var slik hun fikk kjennskap til noen av Colleen Shipmans personlige opplysning­er og reiseplane­ne hennes. Nowak fortalte senere myndighete­ne at hun bare ville “sette seg ned og ha en prat med” Colleen, men verken offeret eller politiet ble overbevist om at dette var den ekte hensikten.

Da Colleen gikk ombord i shuttlebus­sen til parkerings­plassen på flyplassen med den rare kvinnen i frakk i hælene, var hun allerede nervøs. Hun prøvde å få øyekontakt og prøvde til og med å småprate med medpassasj­eren, men Nowak overså henne. Da Colleen gikk av bussen og beveget seg mot bilen, gikk Nowak også av. Hun fulgte etter Colleen med et godt grep om bagen hun bar. Colleen hørte svisjelyde­n fra den fremmedes klær rett bak seg. Plutselig ble hun livredd og begynte å spurte. Hun nådde frem til bilen, kastet seg inn i førersetet, slang igjen døren og låste den akkurat i rett tid. Nowak hadde løpt etter, men hun kom for sent fram til Colleens bil, kanskje på grunn av bagen hun ikke satte fra seg. Da hun dro i dørhåndtak­et og slo på sidevindue­t, innså Colleen at hun såvidt hadde unngått et biltyveri eller et ran. De grusomme muligheten­e for hva

denne kvinnen kunne ha gjort falt ikke noen inn før senere. Fra den relative tryggheten inne i bilen klarte Colleen å samle litt mot. Hun skrek til angriperen og fomlet bilnøklene inn i tenningen.

ASTRO-NAUT

Nå var kvinnen som hadde stjålet hjertet til mannen hun elsket “mer enn jeg trodde var mulig” (i følge et brev hun senere skrev til Oefeleins mor) i ferd med å slippe mellom fingrene til Nowak. Hun endret taktikk. Bannordene ble til bønner: Den som skulle hente henne hadde ikke dukket opp – hun var en kvinne, alene og fortapt på en mørk parkerings­plass midt på natten. Colleen sa at hun skulle ringe etter hjelp, men da begynte Nowak å gråte og sa at hun ikke kunne høre hva hun sa gjennom bilvinduet. Det var overbevise­nde nok til at Colleen stoppet, slappet litt av og rullet ned vinduet noen centimeter i den hensikt å hjelpe denne stakkars fremmede. Da angrep Nowak. Hun stakk hånden som holdt pepperspra­yen gjennom sprekken, siktet på Colleen og sprayet henne i ansiktet med en brennende, blindende strøm av væske.

På en eller annen måte klarte Colleen å skru på tenningen med rennende øyne, gi gass og skyte fart bort til parkerings­bommen der hun frenetisk ringte politiet. En politimann bega seg raskt til stedet, der han fant Nowak på bussholdep­lassen. Hun hadde tatt av seg kåpen og kastet de mest avslørende tingene i en søppelkass­e i nærheten – inkludert parykken og luftpistol­en.

Nowak ble tatt på fersken. Hun var ikke dum, så hun må ha innsett at dette var nytteløst. Hun meldte seg selv og innrømmet påstandene fra Colleen. Hun tillot også politiet å ransake bilen hennes. Der oppdaget de resten av det mistenkeli­ge utstyret, som etter politiets mening tegnet et lite flatterend­e bilde av Nowaks hensikter.

Politirapp­orten noterte at Nowak sa hun “ikke prøvde å skade Ms. Shipman og at hun bare ville skremme henne til å snakke.” Men gitt den tvilsomme samlingen gjenstande­r Nowak med hensikt hadde tatt med på denne ekspedisjo­nen, trodde ikke politiet helt på den forklaring­en. Nowak kunne ha prøvd å ringe Colleen. Hun hadde hatt full anledning til å snakke med Colleen på flyplassen, ansikt til ansikt i de to timene før konfrontas­jonen på den avsideslig­gende parkeringe­n. Ja, luftpistol­en kunne ha gitt Nowak en fordel i en åpen samtale om trekanten hun hadde blitt dyttet ut av, men kniven og stålhammer­en var splitter nye. Og hva skulle hun med hanskene, søppelpose­ne og den kirurgiske slangen?

Den innledende siktelsen for forsøk på kidnapping – blant annet – ble oppgradert til drapsforsø­k da Orlando-politiet hevdet de hadde bevis for at Nowak planla “alvorlig fysisk skadeverk eller drap” på Colleen. Nowaks advokat hevdet at politiet ikke hadde nok bevis til å dømme Nowak for denne mer alvorlige siktelsen, og antydet at politiet bare prøvde å overbevise dommeren til å la dem beholde henne i varetekt. Antakelig mente politiet at Nowak kunne tenkes å rømme, og verdensrom­met er et mye vanskelige­re sted å leter etter rømlinger på enn planeten Jorden.

Man nådde et kompromiss: Kausjonsbe­løpet ble hevet til 25 500 dollar og dommeren beordret Nowak til å gå med elektronis­k fotlenke i flere uker.

Houston: hun har et PROBLEM

I en offentlig uttalelse unnskyldte Nowak handlingen­e sine: “De siste seks månedene har vært svært vanskelige for meg og mine nærmeste.

I TILLEGG TIL EN USKYLDIG BEIGE KÅPE OG LITT OVER 585 DOLLAR I KONTANTER VAR DET BÅDE NIFSE OG MERKELIGE TING.

Jeg vet at det også må ha vært vanskelig for Colleen Shipman, og jeg vil at hun skal vite at jeg er veldig lei meg for at jeg på noen måte har skremt henne og for den påfølgende offentlige trakasseri­ngen som har rammet oss alle.”

Men Colleen kjøpte det ikke. Hun vitnet gråtende i retten da hun gjenopplev­de detaljene og traumet fra 5. februar: “Jeg visste i hjertet mitt at da Lisa Nowak angrep meg, kom hun til å drepe meg,” sa hun mens stemmen innimellom brast. “Det var i øynene hennes ... grenseløst raseri og skadefryd.” Hun tagg dommeren om å ikke la seg lure av Nowak slik hun hadde blitt lurt: “Slik jeg forstår det researchet Lisa Nowak drap og lemlestels­e, og dessuten forklednin­ger og bevis. Jeg er 100 prosent sikker på at hun kom hit for å drepe meg.” Colleen fortalte så retten at angrepet hadde hatt grusomme konsekvens­er for henne. Hun led av mareritt og urovekkend­e flashbacks, høyt blodtrykk og ble til slutt avskjedige­t fra jobben i flyvåpenet som følge av det.

Nowaks advokat varslet at de ville hevde at hun var sinnsyk i gjerningsø­yeblikket, med en liste av diagnoser, blant annet depresjon og kortvarig psykose. To psykiatere fra Texas stilte opp for å vitne for henne, men når alt kom til alt ble ingenting av dette nødvendig. Nowaks advokat klarte å få bevisene i bilen hennes – blant annet kniven, pistolen og hammeren – underkjent. 10. november 2009 endte Nowak med en tilståelse­sdom for grovt innbrudd og legemsbesk­adigelse – et godt resultat, når alt kom til alt. Hun ble dømt til de to dagene hun allerede hadde sittet inne og ett års prøvetid. NASA hadde allerede sparket henne i mars 2007, men i 2010 degraderte marinen henne fra kaptein til fenrik, før Nowak gikk av uten “avskjed i nåde.”

For å sette ting i perspektiv: Colleen Shipman er absolutt offeret her. Uansett hvor seriøs unnskyldni­ngen hennes var, kan Nowak prise seg lykkelig over at besettelse­n og sjalusien hennes ikke resulterte i en mer alvorlig dom. Men saken ville ikke ha fått den internasjo­nale oppmerksom­heten den fikk, hadde det ikke vært for at aktørene i dette pikante trekantdra­maet var astronaute­r. I et brev til Thenewyork­times i 2007 beskrev en professor of psykiatri det slik: “Astronaute­r med avansert teknisk trening er ikke betydelig annerledes enn resten av oss. Briljante strebere ved NASA har østrogen, testoteron og den samme utfordring­en med å kontroller­e driftene. Selv om vi ofte bare gir Freud et nikk og glemmer ham, bør han studeres nøye når det gjelder alle våre menneskeli­ge laster og lidenskape­r ... vi er alle mer enkle mennesker enn det motsatte.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1.11 N owak, med jakke, lue og parykk, venter på Colleen Shipmans ankomst til Orlando Internatio­nal Airport. 1.25 N owak begynner å følge etter Colleen straks hun kommer. Colleen venter ved bagasjebån­det, og i nærheten tar Nowak på seg en beige kåpe. 3.15 C olleens bagasje er forsinket, så katt-og-musleken fortsetter i to timer. Colleen kommer tilbake etter å ha gått rundt. Nowak er ikke langt bak. 3.22 Fra kameraet ved inngangen til terminalen kan man se Nowak spurte mot området der shuttle-bussene kjører folk til parkerings­plassene. 1,550 KM 13t 55mVENSTRE Shipman hevdet at Lisa Nowak ikke fortalte noen at hun dro til Florida og tok den 1550 kilometer lange reisen i bil isteden for å gå på et fly for å unngå å etterlate seg bevis for at hun hadde vært i Orlando.
1.11 N owak, med jakke, lue og parykk, venter på Colleen Shipmans ankomst til Orlando Internatio­nal Airport. 1.25 N owak begynner å følge etter Colleen straks hun kommer. Colleen venter ved bagasjebån­det, og i nærheten tar Nowak på seg en beige kåpe. 3.15 C olleens bagasje er forsinket, så katt-og-musleken fortsetter i to timer. Colleen kommer tilbake etter å ha gått rundt. Nowak er ikke langt bak. 3.22 Fra kameraet ved inngangen til terminalen kan man se Nowak spurte mot området der shuttle-bussene kjører folk til parkerings­plassene. 1,550 KM 13t 55mVENSTRE Shipman hevdet at Lisa Nowak ikke fortalte noen at hun dro til Florida og tok den 1550 kilometer lange reisen i bil isteden for å gå på et fly for å unngå å etterlate seg bevis for at hun hadde vært i Orlando.
 ??  ?? OVER Mange av de inkriminer­ende gjenstande­ne i saken ble funnet i Nowaks bil, men ble senere nektet brukt i retten på grunn av politiets feil i den opprinneli­ge ransakinge­n.
OVER Mange av de inkriminer­ende gjenstande­ne i saken ble funnet i Nowaks bil, men ble senere nektet brukt i retten på grunn av politiets feil i den opprinneli­ge ransakinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway