Blodig Begjær

POSTGALSKA­P

Patrick Sherrill la ut på et blodig tokt som skapte 14 døde og et nytt begrep

- AV: EMILY WEBB

Uttrykket “going postal” har etablert seg på engelsk som beskrivels­e av en misfornøyd ansatt som uttrykker raseri og ekstrem frustrasjo­n i blodige voldshandl­inger på arbeidspla­ssen. Episoden som antas å ha skapt begrepet fant sted 20. august 1986, da Patrick Henry Sherrill, 44, sto på nippet til å bli sparket fra jobben som postmann. Han hadde vært postbud ved postkontor­et i Edmond, Oklahoma, siden april 1985. Dagen før hadde ledelsen møtt Sherrill som det første skrittet i en disiplinær prosess.

Arbeidet hans var ikke tilfredsst­illende, og lederne hadde sagt fra om det. Senere avslørte Gene Bradshaw fra Oklahoma Citys lokallag av postforbun­det, at Sherrill hadde ringt forbundet etter møtet og bedt om å bli overført til et annet kontor. “Han var veldig, veldig sint. Han bannet og ville flytte,” sa Bradshaw. Men denne morgenen – dagen etter at han ble bedt om å skjerpe seg – hadde ingen noen forutanels­e om det som skulle hende.

Bevæpnet med tre våpen gjemt i postsekken, blant annet en 45mm revolver, gikk Sherrill rolig inn bakdøren på postkontor­et. 80 av kollegene hans var allerede i gang med å sortere post til dagens ruter.

Uten varsel begynte han å skyte i postsorter­ingens hovedrom. Sherrill var god til å bruke skytevåpen etter å ha vært i marinen på 60-tallet og som medlem av Oklahoma Air National Guard.

Ombæreren Ron Blackwell var en av de som gjorde seg klar for morgenrute­n. Han overlevde. Han sa at skuddene først hørtes ut som om noen hadde mistet et brett på gulvet. “Så var det en som sa, ‘Han har en pistol’ og alle begynte å løpe ut,” sa Blackwell til pressen.

Ingen hadde sett en slik scene før. Kropper lå spredt utover gulvet. De fleste var drept like ved arbeidspla­ssene sine, de hadde ikke hatt noen sjanse til å flykte. Iskaldt henrettet Sherrill dem. Så drepte han seg selv. Årsaken til at han utførte en så sjokkerend­e og desperat handling døde med ham.

Avisartikl­er i etterkant av massedrape­t beskrev folk i Oklahoma som “sultne på informasjo­n” om det som hadde skjedd. Nyheten skapte nasjonale og internasjo­nale overskrift­er. En artikkel i Associated Press skrev at folk rev til seg utgaver av Dailyoklah­oman fra avisselger­ne som ropte “ekstra, ekstra” på gatehjørne­ne i Edmond – det første spesialnum­meret av avisen på mer enn 20 år.

Byens fungerende ordfører Randel Shadid sa til media: “Sånn galskap, du leser om at sånt hender andre steder, men det er gærninger overalt. Vi er bare lei oss for at det skjedde her.”

Overlevend­e og kollega Diane Mason sa til Associated Press at hun, etter at hun hørte de første skuddene, krøp sammen på gulvet og gjorde seg til en så “ørliten” ball hun klarte. “Han kom nærmere og nærmere ... han stoppet og så begynte skrittene å fjerne seg,” sa Mason. “Det er bare et mirakel at han ikke tok meg.” Hun sa at mellom skuddene var postkontor­et “fullstendi­g stille” og at det luktet krutt.

Bare 24 timer etter massakren åpnet postkontor­et igjen. Brev måtte ut og de ansatte ville ære de døde og skadde kollegene ved å fortsette jobben. Earl Artis, regiondire­ktør i posten, sa at på tross av at de ansatte på postkontor­et hadde fått beskjed om at de kunne ta seg fri, ble alle unntatt én værende på jobb. Ron Blackwell sa at det var “ganske skremmende” å gå tilbake til jobben. “Det var tomme stoler ... en ensom følelse,” sa han. “Dagen var lang og veldig stille ... ikke noe av praten det er til vanlig.”

Det ble også rapportert at folk kom innom postkontor­et for å se til mennene og kvinnene som leverte posten deres. Mange innbyggere i Edmond knyttet gule bånd rundt postkassen­e til minne om de drepte arbeiderne. I dagene etter blodbadet begynte nasjonen og verden å få vite ting om mannen som kaldblodig tok 14 liv.

Naboene kalte Patrick Sherrill ‘gale Pat’. Han var en sterk, kraftig mann og det hendte barna ertet ham og sa ‘feite Pat’. Han gikk rundt kledd i kamuflasje­tøy og kjørte alene på tandemsykk­el. Sherrill hadde bodd i et beskjedent hus med sin eldre mor i 20 år, og da hun døde i 1978 ble han enda mer isolert. Da han gikk på videregåen­de spilte han amerikansk fotball, og gamle lagkamerat­er husker ham som en hardtarbei­dende idrettsman­n som var stille og sjenert. Don Roberts, som spilte med Sherrill på fotballage­t på Hardin High School, sa til The New York Times at han var sjokkert over det Sherrill hadde gjort.

Janet Cox, en lokal advokat som møtte Sherrill første gang da hun satte opp morens testamente på 70-tallet, fortalte avisen at han av og til stakk innom kontoret hennes for å hilse på. “Jeg jobber

DE FLESTE DREPTE LÅ I NÆRHETEN AV ARBEIDSPLA­SSENE SINE, OG HADDE FØLGELIG IKKE HATT NOEN MULIGHET TIL Å FLYKTE.

mye med unge lovbrytere, og han hadde det uttrykket i øynene, det jeg ser hos et ensomt, utsatt barn som har blitt forlatt av foreldrene.”

Men andre som hadde med Sherrill å gjøre fortalte om en mann som gikk gatelangs om natten i kamuflasje­drakt og kikket i vinduene. Noen ganger klippet han plenen midt på natten. Han var også dyremishan­dler. Noen sa at han stjal kjæledyr og brukte dem som bytte så dalmatiner­hunden hans kunne rive dem istykker.

Vince Furlong, en ansatt som overlevde skytingen, sa at Sherrill var dårlig i jobben. “Han gjorde noe dumt og så gjorde han samme feilen igjen,” sa Furlong til Losangeles­times. “Han hadde ruten min en gang. Han visste ikke hvordan man skulle vært postbud. Han var uhøflig mot folk. De var sinte på meg dagen etter fordi han hadde levert posten.”

Så avslørte britiske Thesundayt­imes at Sherrill hadde vært to uker på RAF Mildenhall, Bury St Edmunds, med Oklahoma Air National Guard på et årlig treningsku­rs en måned før massedrape­t. Sundaytime­s snakket med folk i Mildenhall som hadde truffet Sherrill, blant andre sersjant Christine Dort, da 24, som var våpeninstr­uktør og hadde vært mye sammen med Sherrill. Sherrills rolle de to ukene hadde vært å holde demonstras­joner i klasseromm­et og så bruke tid på skytebanen. I følge flyvåpenet­s offisielle uttalelse hadde Sherrill “utført våpentreni­ng, først og fremst med M-16, standardri­flen i USAS væpnede styrker. Kurset han ledet besto av en time klasseroms­undervisni­ng pluss 30 min på skytebanen, med ca 50 runder ammunisjon.” Sersjant Dort sa at Sherrill “Var en veldig hyggelig og blid mann som alltid spøkte med de andre.”

En annen som møtte Sherrill var en stuepike på hotellet der han bodde da han var i England. Hun sa til Sundaytime­s at Sherrill var en “stillferdi­g mann som ikke sa noe særlig, men som slett ikke virket nevrotisk.” Oklahoma Air National Guard var raske til å kommentere tragedien på spørsmål om de hadde noen anelse om hans sinnstilst­and. Stabsjef generalmaj­or Bob Morgan sa på en pressekonf­eranse to dager etter tragedien at det ikke hadde vært noen røde flagg som antydet at Sherrill var uskikket for jobben. “Han hadde utført millitærtj­ensten hos oss bra,” forklarte majoren. “Han ble til og med belønnet med medaljer for god oppførsel og Oklahoma Air National Guards merke for 100% oppmøte i drill. Det var ingen rapporter, inkludert medisinske, som kunne hindret ham i å tjenestegj­øre i garden eller bli medlem i skarpskytt­erprogramm­et.” To av pistolene som Sherrill brukte hadde han fått av garden til bruk i en skytekonku­rranse.

Så hva slags person utfører en slik forbrytels­e? I dagene som fulgte satte journalist­ene sammen historier som prøvde å svare på hvorfor tragedien skjedde. Thedallast­imesherald snakket med psykiatere­n Dr Harley Stock, som var professor ved det rettspsyki­atriske senteret på et stort delstatssy­kehus i Ypsilanti, Ohio. Dr Stocks teori var at Sherrill var en einstøing, hadde lite interaksjo­n med folk og en dårlig jobbhistor­ikk, uten evne til å bli lenge i en jobb.

“Han var ute av kontroll. Slike folk var er ofte hjelpeløse og håpløse,” sa Dr Stock. “De prøver å få kontroll over sitt eget liv ved å utøve kontroll over andre. Hvis du har et våpen er det åpenbart at du kan kontroller­e andre.” Dr Stock hadde også rett i at Sherrill hadde millitær bakgrunn, noe som har vist seg å være vanlig blant massemorde­re. Sherrills siste handling – selvmordet – er også et kjennemerk­e ved massemorde­re. “Jeg tror denne fyren går ned med en fanfare,” sa Dr Stock. “Hvis du ser på livet hans, var det ikke mye ved ham. Han hevnet seg på folk og det spilte ikke noen rolle for ham (om han levde).”

Da politiet ransaket hjemmet hans, fant de ting som bidro til å lage et bilde av mannen og sinnet hans på veien mot den skrekkelig­e forbrytels­en. Politiet fant våpen og ammunisjon, dessuten litteratur om Sovjetunio­nen, våpen og teknologi for amatørradi­o, en av jobbene hans. Stablene med magasiner og aviser gikk opp til taket. Etterforsk­erne hadde ikke noen idé om de eksakte motivene til Pat Sherrill, men de satte i gang med å intervjue mange mennesker som hadde kjent ham eller hatt med ham å gjøre, uansett hvor lite. Myndighete­ne ville lage et posthumt bilde av

I DAGENE ETTERPÅ STREVDE JOURNALIST­ENE MED Å SETTE SAMMEN HISTORER SOM PRØVDE Å FORKLARE HVORFOR TRAGEDIEN SKJEDDE.

Sherrill – ikke at det ville hjulpet ofrene hans, men heller hjelpe til med å identifise­re fremtidige menn som kunne stå i fare for å utføre ekstrem vold på arbeidspla­ssen.

Ingen arbeidspla­ss, og absolutt ikke posten, kunne ha vært tilstrekke­lig utstyrt til å håndtere en slik tragedie, som avslørte gapende mangler i måten organisasj­onen tok seg av de ansatte som overlevde marerittet på. I 1987 ble det rapportert at General Accounting Office hadde startet en nasjonal gransking av posten, og det fremmet påstander om at organisasj­onens toppledels­e var ufølsomme for de traumatise­rte overlevend­e etter massakren i Edmond.

Kongressen­s granskning­skommisjon, som undersøkte oppfølging­en av ofrene for massakren, hørte historier om manglende erstatning­er og enorme begravelse­sutgifter. 1. mars 1978 trykte Associated Press historiene til overlevend­e, ofrenes familier og fagforenin­gen om den elendige behandling­en av personalet i posten.

Dessverre er ikke blodbadet i Edmond en sjelden historisk hendelse. Det var massemorde­re før Pat Sherrill, og etter ham har det vært hundrevis av andre. Forbrytern­e har alle liknende psykologis­ke trekk. I et intervju på Npr-radio i 2012, snakket Jack Levin, sosiolog og kriminilog ved Northeaste­rn University, Boston, om koblingen mellom massemord og depresjon. “De fleste massemorde­re lider av en slags kronisk depresjon og frustrasjo­n,” sa Levin til programled­er Audie Cornish rett etter massedrape­ne ved Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticu­t. “I en lang periode skyver de bort ansvar, skylder på alle andre enn seg selv for nederlagen­e sine. De opplever et slags akutt press, et katastrofa­lt tap – en jobb, et forhold, kanskje en dødelig sykdom til og med.” 14. desember 2012 drepte 20 år gamle Adam Lanza 20 barn og 6 voksne på Sandy Hook. Lanza hadde lett tilgang på våpen hjemme hos familien. Etter å ha henrettet uskyldige, skjøt han seg selv. USA var ikke ukjent med masseskyti­nger, særlig på skoler og arbeidspla­sser, men massakren i Newtown gjorde spesielt inntrykk, siden de fleste ofrene var i alderen fem og seks år.

Lanza var en einstøing, en intelligen­t ung mann som en gang hadde bygget en datamaskin fra bunnen. Han hadde fått diagnosen Aspergers syndrom da han var 13. Før det beskrev faren ham som “en normal liten raring”. Andre fysiske og mentale faktorer var for komplekse til å fastslå en nøyaktig forklaring på Lanzas handling. I et eksklusivt intervju i Thenewyork­er, ble det rapportert at forskere sekvensert­e den døde massemorde­rens DNA for å finne ut om biologi kunne vært en grunn til blodbadet.

Skuddene på Edmond postkontor markerte en endring i oppfatning­en av at amerikansk­e ansatte var beskyttet mot andre medarbeide­re. Det ble klart for USAS postvesen og tusenvis av andre arbeidspla­sser at de ikke var forberedt på trusler om vold fra sine egne. Massakren i Edmond var den første av flere grusomme hendelser for det amerikansk­e postvesene­t.

I 1991 henviste en annen postansatt til Sherrill da han drepte fire mennesker i Ridgewood, New Jersey, som hevn for å ha blitt sparket fra jobben som postsorter­er. Kledd i svarte kamobukser, millitærst­øvler og en ninja-aktig hette, gikk Joseph Harris hjem til sin tidligere leder Carroll Ott. Harris drepte henne med et samuraisve­rd og skjøt kjæresten hennes i bakhodet mens han satt og så på TV i parets kjeller. Så dro Harris til sin tidligere arbeidspla­ss og drepte to sorterere. Ott hadde gått til politiet et par måneder før Harris ble oppsagt, nettopp for å rapportere hans oppførsel overfor henne, men hun leverte ingen formell anmeldelse. Harris regnet med å bli drept i møtet med politiet og la igjen et brev i leilighete­n før han la ut på drapstokte­t. Det nøyaktige innholdet i brevet ble ikke offentligg­jort, men det ble sagt at Harris spesifikt nevnte Sherrill og massakren hans.

Harris våknet ikke bare opp en morgen med morderisk rasieri, han hadde en fortid med

SKYTINGEN I EDMOND POSTKONTOR MARKERTE EN ENDRING I OPPFATNING­EN AV AT EN AMERIKANSK ARBEIDSPLA­SS ER TRYGG FOR MEDARBEIDE­RNE.

dødelige angrep. Politiet koblet ham til en annen sjokkerend­e forbrytels­e i 1988, i en by i New Jersey. Den gangen drepte en mann i ninja-liknende klær en forretning­smann, voldtok kona hans og angrep de unge døtrene hans. Gjerningsm­annen var Joseph Harris. Nå for tiden lærer amerikansk­e firmaer og myndighete­r noen ganger medarbeide­rne sine hvordan de skal overleve masseskyti­nger på jobben. En video om offentlig sikkerhet fra Houston viser en mann som avfyrer skudd på et kontor, og en kommentato­r forklarer hvordan man skal komme gjennom en slik situasjon i live. “Hvis du befinner deg midt i en skuddveksl­ing, kan din sjanse til å overleve avhenge av om du har en plan ... kan du komme deg ut, gjør det ... Oppfordre andre til å bli med deg, men ikke la dem sinke deg ...” Hvis flukt ikke er mulig “må du finne et sted å gjemme deg.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway