Blodig Begjær

AMORS DØDELIGE PILER

Utenfor banen spilte den gifte fotballsje­rnen Steve Mcnair en mer drepende kamp

- AV: TANITA MATTHEWS

For familien til den 36 år gamle tidligere Nfl-spilleren Steve Mcnair og 20 år gamle Sahel “Jenni” Kazemi, er det som skulle vært en feiring i den første uken av juli farget av blod, drap og en serie ubesvarte spørsmål om hva som førte til at likene deres ble funnet i Mcnairs sentrumsle­ilighet i Tennessee om morgenen 4. juli 2009. Politiet tror at Kazemi, som var nedsyltet i gjeld, hadde en dom for kjøring i narkorus, og visste om at hun bare var nok et leketøy for sin gifte elsker, opplevde en dødelig reaksjon i sinnet. Familien til Kazemi tror ikke på at hun kunne ha skutt og drept mannen hun var hodestups forelsket i før hun vendte våpenet mot seg selv. Men Nashville-politiet er overbevist om at dette var et pasjonsdra­p som etterlot et barn uten far, en kone uten ektemann og venner og slektninge­r av de døde med en million spørsmål. De tror Kazemi var en morder som ville ha alt hun begjærte, uansett pris.

beskjeden start

Steve Mcnair ble født på Valentinsd­agen i 1973. han var en av fem brødre som vokste opp i en hytte med blikktak i Mount Olive, Mississipp­i. Den enslige moren deres gjorde det hun kunne for å sikre at barna fikk muligheter som kunne gi dem en lysende fremtid. På skolen ga ble Mcnair kalt ‘Air Mcnair’ på grunn av sitt lysende talent, og amerikansk fotball ble hans sport. I 1995 tilbød Houston Oilers Mcnair en livsendren­de sjuårs kontrakt som ga ham 28 millioner dollar. Bare to år senere giftet han seg med college-kjæresten Mechelle.

Han var en generøs mann og bygde et hus til moren sin i Mount Olive, på den nyanlagte ‘Air Mcnair Road’. Han ga også millioner av dollar til fotballeir­e for lokale barn i hjembyen. Berømmelse­n hans nådde toppen i 2000 da han var quarterbac­k for Tennessee Titans i Superbowl. Da han døde, etter to sesonger med Baltimore Ravens, var Mcnair rik, berømt og ‘pensjonist’ i sin beste alder. Uten idretten hadde han hatt nok av tid til distraksjo­ner og synder.

På tross av statusen som bra kar, ble det etter hans død klart at Mcnair hadde en svakhet som alle visste om. I tillegg til de to sønnene – Tyler og Trenton – som han hadde med kona si, hadde Mcnair to andre sønner med kvinner han hadde hatt et forhold til. Folk på byen så ofte Mcnair med andre kvinner som ikke var kona hans. I desember 2008, på en tur til Opry Mills Mall i Nashville, spiste Mcnair middag på bordellet Dave and Buster's. Der møtte han den 19 år gamle servitøren Kazemi.

Kazemi hadde allerede som barn erfart mye smerte og tap. Hun var født i Teheran i Iran, og var bare ni år gammel da moren hennes ble drept av en inntrenger da Kazemi lekte hjemme hos sin eldre søster. Da de innså at offeret og familien hennes ikke var muslimer, men medlemmer av den sterkt diskrimine­rte Baha’i- sekten, nektet politiet å bidra til å finne morderen. Kazemi flyttet til Tyrkia noen år før hun slo seg ned i Florida som iransk flyktning, sammen med søsteren.

PÅ TROSS AV STATUSEN SOM EN BRA KAR, BLE DET KLART ETTER HANS DØD AT MCNAIR HADDE EN SVAKHET SOM ALLE VISSTE OM.

Som 13 år gammel utlending og praktisk talt foreldrelø­s, måtte hun kjapt tilpasse seg til livet i USA. Som ung voksen forlot hun Jacksonvil­le med sin første kjæreste og flyttet til Nashville da hun var 16, men, som med de fleste unge forhold, varte det ikke. På Dave and Buster's var Kazemi kjent som ‘Jenni’. Hun elsket spøk og latter og ble et populært medlem av staben, som ofte serverte ved bordene og noen ganger var heldig nok til å servere lokale kjendiser og idrettsmen­n.

En Bitter Pille å Svelge

En dag var det Kazems tur til å servere Mcnairs bord, og i følge kollegene hennes var det kjærlighet ved første blikk. Etter få måneder var paret uatskillel­ige, og Steve Mcnair, 16 år eldre enn Kazemi, var ofte å se i den nye kjærestens leilighet, som hun delte med en nær venn. I følge romkamerat­en hennes, Emily Andrews, visste Kazemi at Mcnair var gift, men trodde på den tiden at han vat i ferd med å skille seg fra kona. I mai 2009 begynte vennene å bli bekymret for at hun ble for avhengig av Mcnair.

Siden de møttes fire måneder tidligere

hadde Mcnair tatt med seg Kazemi på luksusferi­er til steder som Las Vegas, Key West og Hawaii. Til 20-års dagen hennes den måneden kjøpte han en svart Cadillac Escalade på avbetaling. Kazemi insisterte på at hun ville betale de månedlige avdragene, men Mcnair kjøpte bilen i begges navn. Vennene hennes så at hun falt hodestups for ham, og at Mcnair, uansett hvor generøs han var, begynte å utnytte den unge jentas følelser.

Da juni kom, oppdaget Kazemi at Mcnair ikke var sammen med henne så mye som før, og hun følte at han gled ut av hendene hennes. Hun var forelsket og desperat etter å beholde Mcnair, og det var et knusende slag da hun sakte innså at hun ikke var den eneste elskerinne­n i Mcnairs liv og at noen skilsmisse fra kona ikke lot til å ligge i kortene likevel. Hun prøvde å date andre menn, men kom alltid tilbake til Mcnair – han var et dop hun ganske enkelt ikke klarte seg uten.

Kazemi gjorde en sjokkerend­e oppdagelse i juni, da hun fikk øye på en annen kvinne på vei ut av Steve Mcnairs leilighet i sentrum, der de tilbrakte mye tid sammen. Etter drapet ble det kjent at Mcnair og den nye kjæresten hadde vært sammen en måned på dette tidspunkte­t, etter at de møttes i mai. På badet i Mcnairs selveier på hjørnet av Second Avenue South og Lea Avenue, fant Kazemi kvinneprod­ukter som tilhørte den nye elskerinne­n.

2. juli ble Kazemi stoppet av politiet i Nashville mens hun kjørte med en beruset Mcnair i passasjers­etet. Politiet ville at hun skulle ta en alkotest, men hun innrømte uoppfordre­t at hun hadde røyket marihuana. Politiet arresterte henne og satte henne i baksetet i politibile­n for å kjøre henne til stasjonen. Hun var selvsagt skremt av situasjone­n og spurte etter Mcnair, men proffspill­eren hadde dratt allerede, sneket seg unna i en taxi og latt Kazemi være igjen alene. Han kausjonert­e for henne senere og fulgte henne hjem.

Hjemme hadde leilighete­n blitt en påminnelse om all gjelden som tårnet seg opp; romkamerat­en hadde nettopp flyttet ut og Kazemi måtte finne 1000 doller i måneden i leie og dertil betale avdrag på SUV’EN. I følge Emily Andrews, som snakket med Nbc-reporter Lester Holt etter mordet, blåste Kazemi av fyllekjøri­ngen. “Hvis hun var opprørt, så skjulte hun det,” sa Emily.

sannhet og sorg

Dagen etter arrestasjo­nen og dagen før skytingen, viser en serie sms-er fra Kazemi til Mcnair at stresset påvirket henne: "Baby, jeg tror jeg har et sammenbrud­d, jeg er så stressa.” Intet svar fra Mcnair, og i en ny sms sju minutter senere ber hun ham om å låne henne 2000 dollar. Fremdeles ikke noe svar, og ni minutter senere ber hun igjen om hjelp. Denne gangen svarer han: “Alt kommer til å gå bra. Jeg er her hvis du trenger meg.”

I følge politiet møtte Kazemi den formiddage­n straffedøm­te Adrian Gilliam, som var tilbake i Nashvilles gater etter å ha sittet inne for forsettlig drap og ransforsøk. Kazemi ga Gilliam 100 dollar for en ni mm-pistol. Samme kveld var hun på jobben og stemplet ut kl 22.07. Kl 10.45 sms-et Kazemi til Mcnair: “Jeg drar til deg om noen minutter.” Han svarte at han var hjemme og la barna. En melding fra Mcnair til kjæresten kl 12.38 sier: “På vei.”

Da han åpnet døren til Mcnairs hus på formiddage­n 4. juli, ble Mcnairs venn Wayne Neeley møtt av et syn han aldri vil glemme. På sofaen oppdaget han Mcnair, skutt i hodet og to ganger i brystet. Liket til Kazemi lå på gulvet med ett enkelt kulehull i hodet og pistolen under seg. Etterforsk­erne fant spor av krutt på den venstre hånden hennes og en avslørende sms til Mcnair en av de første dagene i juli: “Snart får jeg hele deg.”

Etter omfattende etterforsk­ning offentligg­jorde politiet sin teori om at Kazemi hadde skutt Mcnair mens han sov på sofaen, før hun avfyrte to skudd til på nært hold. Da han var død satte hun seg ved siden av ham på sofaen og drepte seg selv, slik at hun skulle falle i fanget på ham. Etter skuddet gled kroppen ned på gulvet, og avsluttet det de sa var en umulig fremtid uten Mcnair.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway