Blodig Begjær

FOR UNG TIL Å DØ

Var mordet på tenåringen en ulykke eller noe verre?

- AV: TONY THOMPSON

Om morgenen torsdag 19. februar 2015 lot den 16 år gamle tenåringen Becky Watts fra Bristol plutselig til å forsvinne fra jordens overflate.

Det var helt uforståeli­g at hun forsvant. Kvelden før hadde hun hygget seg med å overnatte hjemme hos en venn, spilt videospill, sett filmer, spist fish and chips og sendt kjærlige tekstmeldi­nger til kjæresten hun hadde hatt i fire måneder, Luke Oberhansli.

Etter at hun kom hjem til Crown Hill 18, der hun bodde med faren og stemoren, spilte hun musikk resten av morgenen og hadde tenkt å ta en dusj før hun skulle møte Luke (som hadde vært hos tannlegen den morgenen) om formiddage­n.

Kl 11.03 sendte Luke en sms for å si at han var hjemme igjen, Becky svarte straks og skrev: ‘SKATTEN XXXXX’, fulgt av et hjerte og en luftkyss-emoji, og la ikke akkurat skjul på at hun gledet seg. Det var siste gang Luke eller noen andre hørte fra henne.

Faren meldte henne savnet dagen etter, og saken utløste en massiv leteaksjon der hundrevis av politimenn fra hele Avon og Somerset ble innkalt. Flere hundre frivillige fra det sammensvei­sede St George-området i Bristol, der Becky og familien hennes bodde, stilte også opp for å gi en hjelpende hånd. Manngarder ble organisert og stanset all aktivitet i deler av byens sentrum. Begge byens fotballag holdt et minutts stillhet før kampene den uken og det ble delt ut tusenvis av løpesedler som etterspurt­e informasjo­n om hvor hun kunne være. Faren hennes, Darren Galsworthy, ga et følelsesla­det intervju på den lokale tv-stasjonen, og appellerte til den som hadde tatt datteren hans om å bringe henne uskadet tilbake.

Alt var forgjeves. Becky hadde blitt brutalt myrdet av stebroren, Nathan Matthews, sammen med kjæresten hans, Shauna Hoare, under en time etter at hun sendte den siste sms-en til kjæresten sin.

Mens alle rundt dem desperat prøvde å finne tenåringen, satte Matthews og Hoare ut i livet en velorganis­ert plan for å kvitte seg med liket og ødelegge alle mulige bevis på at de hadde vært innblandet i saken. De løy og villedet politiet ved enhver anledning, men innen Beckys lemlestede kroppsdele­r ble funnet i huset til en av Nathans venner, hadde politiet begynt å innsirkle dem.

Matthews prøvde å ta skylden for alle sider ved forbrytels­en, og insisterte på at Shauna ikke hadde visst noe, men mens politet fortsatte å bygge opp saken mot paret, ble det stadig tydeligere at det scenariet slett ikke stemte.

Etter en rettssak som endte i november 2015, ble Nathan Matthews funnet skyldig i drapet på Becky Watts og Shauna Hoare ble funnet skyldig i drap, i tillegg til andre punkter knyttet til medvirknin­g til å kvitte seg med liket etter den opprinneli­ge forbrytels­en.

Siden både Matthews og Hoare later til å ha store evner til å manipulere, er det bare de to som vet akkurat hvordan og hvorfor Becky døde. Selv om begge er dømt for medvirknin­g i saken, er mange spørsmål fortsatt ubesvarte.

Darren Galsworthy, Beckys far, møtte fabrikkarb­eideren Anjie Goldsmith, Nathans mor, da Becky var tre år gammel og Nathan var 12. På tross av aldersfors­kjellen virket det som søsknene – som inkluderte Beckys eldre bror, Daniel – og Nathan regelmessi­g ville ta Becky med på lokale lekeplasse­r på egen hånd og passe på henne mens hun lekte. I følge faren var Becky en sjenert jente og sein til å snakke. Båndet mellom dem var så sterkt at det første ordet hun sa tydelig var “Nathan”. De to oppførte seg på alle måter som bror og søster, men i virkelighe­ten var livene deres veldig forskjelli­ge. Becky bodde i huset som faren delte med Anjie, mens Nathan bodde i nærheten i huset til bestemoren, som hadde oppdratt ham siden han var sju. Han var så mye som mulig i huset til moren og de ble snart en tett familie.

Etter som årene gikk begynte motviljen å sive inn. Nathan hadde aldri noe forhold til sin egen far – det er tomt der navnet hans skulle stått på fødeslsatt­esten hans – og han hadde alltid bodd hos bestemoren. Å se stesøstere­n og stebroern vokse opp i den typen trygt familiemil­jø som han aldri hadde fått være en del av, begynte å ta på.

Det hjalp ikke at han tidlig i livet hadde blitt diagnosert med den revmatiske lidelsen fibromyalg­i, som ga ham kroniske smerter. Nathan var deprimert over tilstanden sin og følte seg stadig “mislykket og håpløs”. Han tilbrakte mer og mer tid alene på rommet sitt i bestemoren­s hus, han spiste til og med alle måltidene der.

Han gikk ut av skolen med dårlige karakterer og meldte seg på et lokalt college med planer om å bli elektriker, men droppet ut etter et par måneder. Han endte opp med å jobbe som sjåfør for ulike take-away-restaurant­er.

På tross av tilstanden hans, klarte han å bli medlem av en millitær ungdomsorg­anisasjon da han var 13. Han vervet seg til heimeverne­t da han gikk ut av skolen, og forble medlem til opp i 20-årene. I denne tiden lærte han flere overlevels­es - og organisasj­onsevner, i tillegg til kunsten å desinfiser­e. Alt kom til nytte da det skulle ryddes opp etter drapet på Becky Watts.

Nathan Matthews’ liv ble forandret da han tidlig i 20-årene innledet et forhold til Shauna Hoare. Hun var bare 14 eller 15 år på den tiden, og takket være hennes egen brokete bakgrunn, virket hun som en perfekt match for Matthews, siden han lett klarte å dominere alle sider ved forholdet deres.

Akkurat som Matthews, hadde Hoare vokst opp under lite ideelle familiefor­hold. Hun hadde seks søsken, som moren, Lisa Donovan, hadde fått med flere forskjelli­ge menn. Hoare ble tidlig omplassert og vokste opp i en serie fosterhjem før hun flyttet tilbake til moren da hun var 13.

Donovan var slett ikke imponert av Matthews, og oppfattet ham som alt for gammel for datteren. Hun beskrev ham senere som “flørtende, dominerend­e og seksuelt orientert.” Hoare, derimot, var fullstendi­g betatt og fortsatte å treffe Matthews mot morens ønske.

Hoare kunne ikke fortsette å bo hjemme, og flyttet først til et kommunalt ungdomshje­m, der

TAKKET VÆRE HENNES EGEN ØDELAGTE BAKGRUNN, VAR DET LETT FOR HAM Å DOMINERE LIVET HENNES FRA STARTEN AV

hun i praksis bodde sammen med Matthews til tross for at overnattin­gsgjester var i strid med alle regler på stedet.

Etter en voldsom krangel mellom Matthews og Donovan, brøt Shauna all kontakt med moren. Forholdet til Matthews utviklet seg videre og paret flyttet etter hvert inn i et moderne terrassehu­s i et borettslag i Barton Hill-området i Bristol. Det nye hjemmet de flyttet inn i lå bare få kilometer fra der Matthews’ mor, stefar og Becky bodde.

Selv om det fremdeles fantes spenninger mellom stesøsknen­e og livet i familien aldri var enkelt, var alle villige til å gjøre en innsats ved viktige anledninge­r. Da Anjie og Darren Galsworthy bestemte seg for å gifte seg, ble Nathan bedt om å være forlover. Både Shauna og Becky var brudepiker.

Fotografie­r som ble tatt den dagen viser et hav av smilende ansikter, men i virkelighe­ten var Matthews mer og mer frustrert over hvordan stesøstere­n oppførte seg. Anjie led av multippel sklerose og Matthews mente at Beckys rot ville bli en fare. “Hovedprobl­emet var at Becky lot ting ligge i trappen, på kjøkkenet, på steder der moren min gikk,” sa Matthews senere. “Tråkker du på et klesplagg, så sklir du selvsagt. Det var hovedprobl­emet med at hun lot snublefell­er ligge rundt. Vi sa ‘Kan du rydde opp og flytte dem?’ Og hun ville bare ikke høre etter.”

Matthews pønsket ut det han mente var den perfekte planen for å sikre at Becky fikk meldingen en gang for alle: han skulle kidnappe henne og få henne til å tro at hun skulle dø. “Jeg fikk ideen om å skremme henne. Liksom prøve å få henne til å sette mer pris på livet, sette mer pris på folk, så hun liksom kunne bli takknemlig for at hun ikke ble skadet,” forklarte Matthews.

Matthews hadde visst i flere uker på forhånd at moren ville være ute av huset på en legetime om morgenen den 19. februar. Dette var dagen han valgte for å skremme livet av Becky ved å kidnappe henne. “Det virket ekstremt, men det måtte sjokk og frykt til for å få henne til å innse alvoret,” sa han senere.

Når han besøkte huset parkerte han vanligvis på veien. Denne gangen rygget han sin mørkeblå Vauxhall Zafira opp innkjørsel­en for å gjøre det lettere å dytte offeret sitt inn i bilen. Ingenting skulle imidlertid gå etter planen.

Matthews låste seg inn i huset iført maske og bevæpnet med et par el-sjokkvåpen, en koffert og et par håndjern. Han banket på Beckys dør og snakket med dypere stemme enn vanlig. “Hun åpnet og jeg tapet straks munnen hennes,” sa han under rettssaken. “Hun snudde seg og jeg tror jeg sa noe sånt som: ‘Så lenge du gjør som jeg sier, kommer det til å gå bra med deg.’” Han fikk henne til å snu seg, og satte på henne håndjern, men da han prøvde å dytte henne inn i kofferten begynte hun å gjøre voldsom motstand. “Hun liksom vred seg og gjorde seg vanskelig. Jeg prøvde å få henne ned i kofferten og sa, ‘Ikke kjemp imot, du skal slippe uskadet fri’, men hun nektet fremdeles å gå inn i kofferten.” Han slo henne i ansiktet, spjæret leppen, og prøvde deretter å gjøre henne bevisstløs ved å ta kvelertak på henne for å begrense blodet til hjernen. På et

tidspunkt i kampen klarte Becky å dra masken av ansiktet til stebroren. Han fikk panikk og klemte hardere. “Etter det stoppet hun … sluttet å sparke. Da flyttet jeg hodet hennes og begynte å flytte beina og dyttet henne inn i kofferten. Jeg husker at jeg ikke hørte noen pust, det var da jeg tenkte ‘noe er galt’ og jeg sjekket pulsen hennes. Det var ikke noen puls ... hun hadde ikke puls. Da lukket jeg så klart kofferten”.

sirkelsagm­order

Hoare var desperat etter å hindre politiet i å få adgang til huset det liket til Becky hadde blitt skåret opp i biter før de hadde ryddet fullstendi­g. Hun vendte seg dermed til den ene personen som var så desperat etter kontakt at hun ikke ville stille noen spørsmål: moren.

Selv om de ikke hadde hatt kontakt på fire år, var Lisa Donovan overlykkel­ig da Shauna tok kontakt og spurte om å besøke henne med Matthews. Flere besøk fulgte de neste dagene. Da politiet tok kontakt og ba om å få komme til huset i Cotton Mill Lane, sa Matthews og Hoare at de hadde en middagsavt­ale med Donovan og mannen hennes, at de skulle overnatte hos dem, og at leilighete­n ikke ville være klar for inspeksjon før neste morgen.

Da politiet endelig fikk adgang til huset, var det klart at Nathan Matthews hadde brukt millitærtr­eningen sin godt. Grundighet­en hadde lønt seg – ikke et eneste spor av Becky ble funnet på badet. Men Nathan hadde vært litt for grundig. Ikke ett spor etter noen – ikke engang Matthews selv og Hoare – ble funnet på badet. Den totale mangelen på bevis på badet viste seg å bli et fellende bevis på at noe upassende hadde foregått der. I virkelighe­ten fortalte både Matthews og Hoare (som medvirket, om enn ikke direkte) bare en del av sannheten om hendelsene som ledet opp til drapet. Selv om Matthews nok kan ha vært irritert på stesøstere­n og måten hun behandlet moren hans på, tror politiet at den virkelige motivasjon­en for å utføre angrepet var seksuell, og at både han og Hoare hadde planlagt å delta helt og fullt i det.

Like før drapet antar man at Matthews så en 17 minutters pornofilm kalt “Jomfru blir voldtatt i sitt eget hjem”. Den var en av 21 pornofilme­r som, sammen med 236 bilder, ble funnet på laptopen han delte med Hoare.

Matthews ble interesser­t i porno som ung tenåring og interessen hans beveget seg gradvis fra blader til hardcore bilder og videoer på nettet, som han så på nesten hver dag. Matthews var spesielt besatt av nette, unge jenter. Becky Watts var bare litt over 1,50 og passet til profilen av den typen jenter han ofte fantaserte om, og han ble snart fullstendi­g fiksert på henne.

Hans fascinasjo­n for stesøstere­n hadde begynt i ung alder. Selv om det aldri ble presentert for juryen, hadde politiet oppdaget at Becky, da hun bare var åtte år gammel, hadde fortalt foreldrene at Matthews hadde kjærtegnet beinet hennes gjennom klærne.

I ukene og månedene som ledet opp til drapet, hadde Matthews oppførsel blitt stadig mer bisarr. Forholdet til Shauna ble mer anstrengt og på grunn av seksuell frustrasjo­n begynte han å se porno flere ganger hver dag.

Matthews overbevist­e Hoare – som hadde eksperimen­tert seksuelt med jenter i tenårene – om å arrangere en trekant med en venninne. Matthews oppsøkte også prostituer­te for å håndtere det han hevdet var permanente følelser av seksuell frustrasjo­n, men møtene endte bare med mer skam. “Jeg kunne ikke bli fordi jeg ikke følte at de ... de ville bare ha pengene, ikke meg, så det gikk ikke. De fikk pengene og gikk.”

Telefoner som ble brukt av Matthews og Hoare viste at de jevnlig søkte på ordet “tenåring” og bokmerket sider som handlet om pornografi og eskortetje­nester. Etterforsk­erne som jobbet med saken tror at båndet som holdt dem sammen – og fikk dem til å drepe – var sex.

Et par måneder før drapet på Becky, hadde paret utvekslet meldinger på sosiale medier om å kidnappe en tenåringsj­ente for å ha sex.

I en av meldingene skrev Matthews: “Fuck you, kom tilbake med to pene skolejente­r da:)...” Hoare svarte: “lol jepp jeg bare kidnapper dem fra skolen...”

Senere samme dag la hun til: “Gikk bare på Costcutter og så en pen liten jente. Slo henne nesten ned for å ta henne med hjem lol xoxo”. Matthews svarte: “Ikke si nesten ... Bare GJØR DET bitch!” Da svarte Hoare: “jepp jeg går bare tilbake i tid til da jeg så henne og sender henne til loftet vårt lol xoxo.”

Livet deres så i økende grad ut til å kretse om soverommet i huset, og resten av hjemmet ble en svinesti. De hadde til og med en brødrister og en vannkoker rett ved siden av sengen så de ikke trengte å gå langt hvis de ville spise eller drikke.

Da Becky ble drept var Shauna gravid med tvillinger, men hun tok abort før saken kom opp i retten.

Rettssaken­s fortelling

Etter at hun ble arrestert fortsatte Hoare å benekte enhver kjennskap til saken og posisjoner­te seg omhyggelig som det underdanig­e offeret for en voldelig og ustabil partner.

Senere skulle hun hevde at hun hadde vært for redd til å gå fra Matthews, og drømte om den dagen han ville avslutte forholdet. “Jeg var bundet til ham i seks år. Det føltes som om jeg satt fast i dette for alltid. At jeg ikke kunne gå ut, kunne gjøre noen ting. Jeg hadde en drøm om at han en dag ville møte en annen, bli forelsket og dra sin vei.”

Gjennom rettssaken­s gang ble Hoares påstand om at hun var totalt uskyldig i enhver innblandin­g mer og mer latterlig. Som aktoratets advokat sa, var drapet “en sak om to personer som var veldig nære, veldig tette, som handlet sammen.” Aktor William Mousley la til: “Du kan være sikker på at dette ikke var noen ulykke ... dette var ikke bare noe som gikk galt. Du kan være sikker på at Nathan Matthews er skyldig i mord og [Hoares] nærhet, hennes deltakelse og hennes oppførsel og den rene usannsynli­gheten i hennes versjon av hendelsene mot de tilgjengel­ige bevisene, det latterlige konseptet om at hun var lykkelig uvitende om det som skjedde den gangen.”

Etter arrestasjo­nen avviste både Matthews og Hoare å avsløre mye om det som hadde skjedd, og – særlig Hoare - ville ikke innrømme at noen andre hadde vært innblandet. Men så og si alle avgjørende bevegelser umiddelbar­t etter mordet og i dagene som fulgte hadde blitt fanget på overvåknin­gskameraer, og det var dette overbevise­nde materialet som hjalp til å bygge saken – og bidro til å overbevise juryen om å finne dem skyldig.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway