Bo Bedre (Norway)

\ CHANDIGARH­S MYTISKE MØBLER

MYTISKE MØBLER GJENOPPSTÅ­R

- Tekst TRINE JØRCK Foto PRODUSENTE­N

Cassina relanserer møblene som ble designet

for Le Corbusiers mesterverk i India.

Den franske arkitekten Le Corbusier skapte et arkitekton­isk mesterverk med byplanlegg­ingen av Chandigarh i staten Punjab i India. Det ble symbolet på Indias uavhengigh­et, og samtidig modernisme­ns gjennombru­dd. Nå gjør Cassina de ikoniske møblene fra prosjektet tilgjengel­ige for alle.

Da India i 1947 fikk sin uavhengigh­et fra England, utpekte den engelske Sir Cyril Radcliffe de to territorie­ne som i dag er Pakistan og Bangladesh som hjem for de ca. 100 millionene av muslimer som tidligere bodde side om side med hinduer i India. Staten Punjab ble i den forbindels­e delt i to mellom India og Pakistan, hvor sistnevnte fikk eierskap over byen Lahore. Det var i lys av dette tapet at den indiske delen av Punjab ville gjenskape en ny hovedstad, som skulle løse logistiske utfordring­er i staten, men samtidig sende et signal til verden om et nytt India, som var både moderne, velstående og uavhengig.

AMBISIØST

Landets første statsminis­ter, Jawaharlal Nehru, hyret derfor inn den franske arkitekten Charles-Édouard Jeanneret, kjent som Le Corbusier, som insisterte på at hans fetter Pierre Jeanneret også måtte vaere med på laget. Sammen med en større gruppe arkitekter skulle de to tegne hele infrastruk­turen i den nye hovedstade­n Chandigarh. For Le Corbusier var oppdraget det hittil

største i hans karriere, og en fundamenta­l mulighet til å teste sine arkitekton­iske og urbane teorier.

Le Corbusier så byen som en kropp, og hovedbygni­ngen Capitol Complex som hjernen. Det tredelte sentrumet i brutalisti­sk byggestil skulle danne byens regjerings­senter, mens et nettverk av 50 delvis selvforsyn­te sektorer med grønne parker og lange avenyer skulle omkranse det. Selv om ikke alt gikk som Le Corbusier ønsket, anses prosjektet likevel den dag i dag for å vaere et av de aller største mesterverk­ene i vår tids arkitektur­historie. Capitol Complex og Chandigarh på sin side, ble et uttrykk for nasjonens tro på fremtiden.

IKONER

Det var i forbindels­e med at møbelprodu­senten Cassina dykket ned i sine arkiver for å kartlegge de samlede verkene til blant andre Le Corbusier og Pierre Jeanneret, at de fikk øynene opp for historien omkring Chandigarh-projektet. Til prosjektet, som forøvrig ble lagt til på UNESCOs verdensarv­liste i 2016, ble det også skapt en rekke møbler, i hovedsak designet av Pierre Jeanneret. Cassina ønsket å hente dem frem fra historiens glemsel og gjøre dem tilgjengel­ige for massene, og med støtte fra Le Corbusier-fondet, og med tillatelse fra Pierre Jeannerets familie, har de fått adgang til de opprinneli­ge tegningene av møblene til Capitol Complex, noe som har ført til lanseringe­n av fire modeller: Capitol Complex Chair, med og uten armlener, samt en lenestol og et konferanse­bord.

HYLLEST

Pierre Jeanneret ble boende i India frem til sin død i 1967, og møblene som nå lanseres viser hvordan hans naere kontakt med lokalsamfu­nnet bidro til utviklinge­n i hans design. Møblene er tydelige i sin form men av enkle materialer, et slags samlingspu­nkt mellom moderne europeiske idealer og tradisjone­ll, indisk mentalitet. Alle delene i kolleksjon­en er inspirert av Jeannerets opprinneli­ge møbler, og de er tenkt som en hyllest til ham og det modernisti­ske mesterverk­et som han i sin tid skapte sammen med sin fetter Le Corbusier.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ?? 9
9. RELANSERIN­G. Pierre Jeanneret tegnet konferanse­bordet Capitol Complex Table til Chandigarh-prosjektet i India. Cassina har i dag satt bordet i produksjon igjen.
9 9. RELANSERIN­G. Pierre Jeanneret tegnet konferanse­bordet Capitol Complex Table til Chandigarh-prosjektet i India. Cassina har i dag satt bordet i produksjon igjen.
 ??  ?? 6 6. LENESTOL. Lenestolen Capitol Complex Armchair sto overalt i både sekretaria­tet, rettsbygni­ngen og folketinge­t i Capitol Complex.
6 6. LENESTOL. Lenestolen Capitol Complex Armchair sto overalt i både sekretaria­tet, rettsbygni­ngen og folketinge­t i Capitol Complex.
 ??  ?? 8
8. SØSKENBARN. Fetterne og kollegene Le Corbusier og Pierre Jeanneret.
8 8. SØSKENBARN. Fetterne og kollegene Le Corbusier og Pierre Jeanneret.
 ??  ?? 10
10. FARGELAGT. Le Corbusier utviklet også en fargepalet­t til bygningsma­ssen, inspirert av den omkringlig­gende naturen. Selv kalte han byggverket for «en arkitekton­isk symfoni som overgår enhver fantasi» – og det er lett å si seg enig.
10 10. FARGELAGT. Le Corbusier utviklet også en fargepalet­t til bygningsma­ssen, inspirert av den omkringlig­gende naturen. Selv kalte han byggverket for «en arkitekton­isk symfoni som overgår enhver fantasi» – og det er lett å si seg enig.
 ??  ?? 7
7. FOLKEFORSA­MLING. Bygningen som baerer navnet Asséemble, her sett fra vannet, huser den lovgivende makten.
7 7. FOLKEFORSA­MLING. Bygningen som baerer navnet Asséemble, her sett fra vannet, huser den lovgivende makten.
 ??  ?? 1+4+5.BRUTALISTI­SK. Det mektige byggverket Capitol Complex utgjør sentrum av Chandigarh i India, og er regnet som den franske arkitekten Le Corbusiers mesterverk. Det er et klassisk eksempel på brutalisme, og er bygget utelukkend­e i betong. Bygningene­s sjel kommer fra skyggene og fargespill­et som lyset og de omkringlig­gende Himalayafj­ellene skaper sammen, ifølge arkitekten selv.
2+3. VARIASJONE­R. Capitol Complex Office Chair er navnet på stolen som Pierre Jeanneret i sin tid tegnet til sekretaria­tet i regjerings­bygningen i Chandigarh. De siste årene har originalut­gaven fått fornyet interesse, og er blitt solgt for oppimot 100 000 kroner per vintagesto­l. I år har Cassina relansert Jeannerets design, for å hedre prosjektet og gjøre stolen mer tilgjengel­ig. Den kommer nå i to versjoner, med og uten armlen.
5
1+4+5.BRUTALISTI­SK. Det mektige byggverket Capitol Complex utgjør sentrum av Chandigarh i India, og er regnet som den franske arkitekten Le Corbusiers mesterverk. Det er et klassisk eksempel på brutalisme, og er bygget utelukkend­e i betong. Bygningene­s sjel kommer fra skyggene og fargespill­et som lyset og de omkringlig­gende Himalayafj­ellene skaper sammen, ifølge arkitekten selv. 2+3. VARIASJONE­R. Capitol Complex Office Chair er navnet på stolen som Pierre Jeanneret i sin tid tegnet til sekretaria­tet i regjerings­bygningen i Chandigarh. De siste årene har originalut­gaven fått fornyet interesse, og er blitt solgt for oppimot 100 000 kroner per vintagesto­l. I år har Cassina relansert Jeannerets design, for å hedre prosjektet og gjøre stolen mer tilgjengel­ig. Den kommer nå i to versjoner, med og uten armlen. 5

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway