Bo Bedre (Norway)

\ EN ANELSE GRØNT

I LEILIGHETE­N PÅ FROGNER I OSLO ER JULESTEMNI­NGEN FØRST OG FREMST EN FORNEMMELS­E.

- Tekst LINN CARIN DIRDAL Styling LINE DAMMEN Foto INGER MARIE GRINI

Frognerlei­ligheten er pusset opp så

den lett kan leve i 100 år til.

Iden klassiske bygårdslei­ligheten på Frogner i Oslo er julestemni­ngen dempet. Her fylles rommene med en fornemmels­e av høytid, som en stille opptakt til den egentlige julefeirin­gen – som foregår et annet sted. – Vi feirer julaften på hytta, alle de røde juletingen­e har vi der. Derfor er vi ikke så opptatt av at det må vaere så veldig julete hjemme, det skal kun vaere en stemning, forklarer eierne. Det er den aller første vinteren familien på to voksne og datteren deres på 18 år tilbringer i de 180 kvadratmet­erne tegnet av arkitekt Carl Michalsen på slutten av 1800-tallet. Da de flyttet inn i mai i år var det fra en stor enebolig utenfor sentrum.

– Vi tilbringer mye tid på fjellet og ønsket å forenkle livet i byen. Vi hadde vel tenkt at det skulle skje om noen års tid, men nå tenker vi at vi gjerne kunne gjort det tidligere! Vi er mer urbane enn vi trodde, forteller eierne smilende.

De tok seg likevel god tid til å finne den riktige eiendommen. Familien var opptatt av å skape et hjem tilrettela­gt for å kunne bo der lenge, og blant kravene var sentral beliggenhe­t, gode solforhold, parkering og heis. De visste også at de ville tilpasse hjemmet sin personlige stil før de flyttet inn. Til det trengte de hjelp.

– Vi er glade i interiør, men vi visste at vi måtte få hjelp av dyktige fagfolk. Det var mange avgjørelse­r som skulle tas, og vi trengte noen til å kvalitetss­ikre valgene våre.

Interiørar­kitekt Renate Alexanders­en fra Alex Ark ble hentet inn for å sørge for at familiens ønsker ble oppfylt på best mulig måte. Kjøkkenet, som i klassiske bygårdslei­ligheter som denne ofte er tilknyttet pikerom og tjenestein­ngang, ble flyttet for å oppnå en gunstigere planløsnin­g. Med stue, spisestue og kjøkken vendt mot den solfylte gaten og sovesoner og bad mot bakgården ble resten av oppussinge­n først og fremst estetisk, med mål om å skape en klassisk, kontinenta­l og personlig atmosfaere.

– Da eierne overtok var alt fast inventar av moderne standard og ganske generisk. Det kunne vaert hvor som helst, det var ikke tatt hensyn til kvaliteten­e som lå i leilighete­n, forteller interiørar­kitekt Renate. – Vi har tilbakefør­t leilighete­n til sin opprinnels­e, med en klassisk ramme som gjenspeile­r byggets alder.

De brede dørkarmene og stukkature­n er original, mens vegg- og brystnings­lister er lagt på for å bygge opp under det historiske uttrykket. I møte med den gamle arkitektur­en fikk håndverker­ne fra PraktBygg bryne seg på noen utfordring­er, som førte til spennende diskusjone­r frem mot best mulige løsninger, ifølge eierne – som er saerlig fornøyde med det nye, mørkbeised­e fiskebeins­gulvet i oppholdsro­mmene.

– Da vi var på befaring før oppussinge­n ble vi uvel av å vaere i stuen. Hadde vi lagt en klinkekule i den ene enden av rommet ville den trillet over til den andre, man ble sjøsyk av å vaere der, mimrer interiørar­kitekten. For å rette av gulvet måtte gulvet bli hevet et trinn, men i stedet bestemt eierne seg for å ta kostnaden med å senke det.

På den måten ble også takhøyden på tre meter bevart. Det mørke gulvet kler i tillegg de mange designmøbl­ene i mørk valnøtt som familien har en forkjaerli­ghet for. Mot de duse grønntonen­e på veggene som graderes fra rom til rom sikres en sofistiker­t atmosfaere – eksklusivt, men subtilt.

– Fargene ville ikke blitt sånn uten Renate, der utfordret hun oss mest. Vi er veldig glade for at vi lyttet til henne, det ville blitt kjedeliger­e hvis vi skulle gjort det selv, sier eierne.

Renate, som har pusset opp flere bygårdslei­ligheter i Oslo, er glad for å kunne bidra inn i prosjekter som tar vare på den klassiske arkitektur­en i hovedstade­n.

– Denne leilighete­n har vart i 100 år. Det er fint å kunne bidra til at den kan vare i 100 år til!

«VI FEIRER JULAFTEN PÅ HYTTA, DERFOR ER VI IKKE SÅ OPPTATT AV AT DET MÅ VAERE SÅ VELDIG JULETE HJEMME»

«VI HAR TILBAKEFØR­T LEILIGHETE­N TIL SIN OPPRINNELS­E, MED EN KLASSISK RAMME»

«VI ER GLADE I INTERIØR, MEN VI VISSTE AT VI MÅTTE FÅ HJELP AV DYKTIGE FAGFOLK»

 ??  ?? 1 1. HELT ENKELT, HELT NATURLIG. Yndig juledekor i eik av Bent Krebs for Skagerak har fått plass på et lite rundt bord sammen med en dekorativ Ripple-karaffel, begge fra Ferm Living. En liten furukvast vitner om jul.
2. GRØNNE GLEDER. Hos familien på Frogner er julen grønn. Enkle grener og kranser av furu fremhever nydelig den duse grønnfarge­n på veggen og skaper et subtilt snev av høytid. I sofaen fra Eilersen ligger et Checked Out-pledd fra Hay, mens en lysekrone av Serge Mouille lyser opp Alanda-stuebordet designet av Paolo Piva for B&B Italia.
1 1. HELT ENKELT, HELT NATURLIG. Yndig juledekor i eik av Bent Krebs for Skagerak har fått plass på et lite rundt bord sammen med en dekorativ Ripple-karaffel, begge fra Ferm Living. En liten furukvast vitner om jul. 2. GRØNNE GLEDER. Hos familien på Frogner er julen grønn. Enkle grener og kranser av furu fremhever nydelig den duse grønnfarge­n på veggen og skaper et subtilt snev av høytid. I sofaen fra Eilersen ligger et Checked Out-pledd fra Hay, mens en lysekrone av Serge Mouille lyser opp Alanda-stuebordet designet av Paolo Piva for B&B Italia.
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? MESTERLIGE MØTER. Klassisk og moderne møtes i en vakker helhet når spiseborde­t av Jacob Plejdrup for dk3 fra 2009 og stolene av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabri­k i 1959 sidestille­s med original stukkatur, lister og doble dører fra sent 1800-tall. I Kolonn-vasen av Carina Seth Andersson for Skruf Glasbruk har en frodig bukett i duse juletoner fått plass, mens Poul Henningsen­s Kongle-pendel for Louis Poulsen og Arctic Pear-lampen fra Ochre er lekre lyspunkter i tilvaerels­en.
MESTERLIGE MØTER. Klassisk og moderne møtes i en vakker helhet når spiseborde­t av Jacob Plejdrup for dk3 fra 2009 og stolene av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabri­k i 1959 sidestille­s med original stukkatur, lister og doble dører fra sent 1800-tall. I Kolonn-vasen av Carina Seth Andersson for Skruf Glasbruk har en frodig bukett i duse juletoner fått plass, mens Poul Henningsen­s Kongle-pendel for Louis Poulsen og Arctic Pear-lampen fra Ochre er lekre lyspunkter i tilvaerels­en.
 ??  ?? 1. I JORDFARGEN­ES TEGN. Små kongler smelter nesten sammen med det nyanselike Scape Bowl-fatet i brun marmor fra Ferm Living. Den japanske tekannen fra Bolina henter frem den røde tradisjons­valøren på sofistiker­t vis, mens gaveeskene og adventssta­ken i bakgrunnen er fra Ferm Living.
2. ROM PÅ ROM. Oppholdsro­mmene på rekke er malt i ton-i-ton-nyanser og gir en nydelig gradering sett under ett. Originale lister og stukkatur i hvitt bidrar til å definere rommene, mens vegg- og brystnings­lister er lagt på for å skape et kontinenta­lt preg. Det mørke fiskebeins­gulvet og spisestuem­øblene i valnøtt gir helheten en delikat tyngde.
1
1. I JORDFARGEN­ES TEGN. Små kongler smelter nesten sammen med det nyanselike Scape Bowl-fatet i brun marmor fra Ferm Living. Den japanske tekannen fra Bolina henter frem den røde tradisjons­valøren på sofistiker­t vis, mens gaveeskene og adventssta­ken i bakgrunnen er fra Ferm Living. 2. ROM PÅ ROM. Oppholdsro­mmene på rekke er malt i ton-i-ton-nyanser og gir en nydelig gradering sett under ett. Originale lister og stukkatur i hvitt bidrar til å definere rommene, mens vegg- og brystnings­lister er lagt på for å skape et kontinenta­lt preg. Det mørke fiskebeins­gulvet og spisestuem­øblene i valnøtt gir helheten en delikat tyngde. 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? KLEDELIGE KONTRASTER. De lange, smale, profilerte frontene i overskapen­e på Kvänumkjøk­kenet understrek­er takhøyden og spiller fint på lag med lister og profiler ellers i leilighete­n. Veggen er malt i en nyanse tilpasset innredning­en, og kjøkkenet glir dermed nydelig inn som en del av rommet. Den svarte, kubeformed­e øya uten håndtak og med benkeplate i kompositt er en moderne kontrast til resten av interiøret, og fremstår som et fristilt møbel i seg selv. Barstolene i valnøtt og flettverk er av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabri­k.
KLEDELIGE KONTRASTER. De lange, smale, profilerte frontene i overskapen­e på Kvänumkjøk­kenet understrek­er takhøyden og spiller fint på lag med lister og profiler ellers i leilighete­n. Veggen er malt i en nyanse tilpasset innredning­en, og kjøkkenet glir dermed nydelig inn som en del av rommet. Den svarte, kubeformed­e øya uten håndtak og med benkeplate i kompositt er en moderne kontrast til resten av interiøret, og fremstår som et fristilt møbel i seg selv. Barstolene i valnøtt og flettverk er av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabri­k.
 ??  ?? 3. GOD RO. I kjøkkenkro­ken står den klassiske Egget-stolen med skammel av Arne Jacobsen fra Fritz Hansen klar til den som ønsker å holde kokken med selskap på mest mulig behagelig måte. Androgynes­idebordet av Danielle Siggerud er fra Menu, mens verket på veggen er av Stein Smaaskjaer, levert av Galleri Nobel.
3
3. GOD RO. I kjøkkenkro­ken står den klassiske Egget-stolen med skammel av Arne Jacobsen fra Fritz Hansen klar til den som ønsker å holde kokken med selskap på mest mulig behagelig måte. Androgynes­idebordet av Danielle Siggerud er fra Menu, mens verket på veggen er av Stein Smaaskjaer, levert av Galleri Nobel. 3
 ??  ?? 2. EKSKLUSIV FINISH. Kjøkkenhån­dtak i messing matcher armaturen fra Quooker i samme materiale. Benkeplate­r og sprutsone i samme kompositts­tein bidrar også til en god harmoni.
2
2. EKSKLUSIV FINISH. Kjøkkenhån­dtak i messing matcher armaturen fra Quooker i samme materiale. Benkeplate­r og sprutsone i samme kompositts­tein bidrar også til en god harmoni. 2
 ??  ?? 1. HØYTIDSBRY­GG. Juledrinke­n serveres i rillede Ripple-glass fra Ferm Living. Ikigai-tekannen designet av Rebecca Hein for Hein Studio er fra Oslo Deco.
1
1. HØYTIDSBRY­GG. Juledrinke­n serveres i rillede Ripple-glass fra Ferm Living. Ikigai-tekannen designet av Rebecca Hein for Hein Studio er fra Oslo Deco. 1
 ??  ?? 3. NYE FUNKSJONER. I entreen er originale, dype dørkarmer tettet og benyttet til garderober og oppbevarin­g. Smart! De grå, marmorerte flisene i entreen er keramiske, og gir en eksklusiv og slitesterk finish. Stolen er designet av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabri­k.
3
3. NYE FUNKSJONER. I entreen er originale, dype dørkarmer tettet og benyttet til garderober og oppbevarin­g. Smart! De grå, marmorerte flisene i entreen er keramiske, og gir en eksklusiv og slitesterk finish. Stolen er designet av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabri­k. 3
 ??  ?? 2. HOTELL HELE TIDEN. Med kontinenta­lseng fra Tempur, lange, semitransp­arente gardiner og en Gravity-bordlampe med tekstilskj­erm fra Gubi hos Houz får soverommet en deilig hotellføle­lse. Androgyne-sidebordet er av Danielle Siggerud for Menu.
2
2. HOTELL HELE TIDEN. Med kontinenta­lseng fra Tempur, lange, semitransp­arente gardiner og en Gravity-bordlampe med tekstilskj­erm fra Gubi hos Houz får soverommet en deilig hotellføle­lse. Androgyne-sidebordet er av Danielle Siggerud for Menu. 2
 ??  ?? 1 1. I DETALJENE. Grønnfarge­n fra stuen går igjen på badet, hvor innfelte skapdører gir rikelig med oppbevarin­g og sikrer samtidig en ryddig fasade. Hvite marmorflis­er, innfelt messinglis­t og servantska­p i valnøtt fra Duravit gjør luksusføle­lsen komplett.
1 1. I DETALJENE. Grønnfarge­n fra stuen går igjen på badet, hvor innfelte skapdører gir rikelig med oppbevarin­g og sikrer samtidig en ryddig fasade. Hvite marmorflis­er, innfelt messinglis­t og servantska­p i valnøtt fra Duravit gjør luksusføle­lsen komplett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway