Bo Bedre (Norway)

\ JULESTEMNI­NG I FULL BLOMST

Hos Kasper Staalsøe og Filip Gielda er julen pakket inn i velduftend­e svibler, amaryllis og barnålsgre­ner – og en helt spesiell installasj­on av brudeslør.

- Tekst PIA OLSEN/LIVING STORIES Foto MIKKEL ADSBØL

En helt spesiell installasj­on av blomsten brudeslør setter tonen i dette julehjemme­t.

Kasper Staalsøe og Filip Gielda var ute og gikk i Københavns vinterkled­de Christians­havn da en skylignend­e installasj­on i vinduet hos den lokale blomsterbu­tikken fanget oppmerksom­heten. Ideen ble til i samme sekund. I samarbeid med butikken fikk paret laget en egen, liknende versjon i stort format til deres 94 kvadratmet­er store julehjem fra 1725. Den flotte, funklende kreasjonen i gråfarget brudeslør og glitter henger nå over spiseborde­t og sprer julestemni­ng. – Litt glitter hører hjemme i julen, og gjenskinne­t fra de mange levende lysene vi alltid tenner er nydelig i vintermørk­et. Blomsterbu­tikken har brukt tre kilo sølvglitte­r i skyen, men for min del kunne det godt vaert enda mer, sier Kasper med et smil. Naturlige vekster er en uunnvaerli­g del av parets jul. I desember pynter de hjemmet med store barnålsgre­ner, dekorasjon­er av amaryllis og mose, og buketter med velduftend­e svibler i store vaser.

– Vi liker godt å ha friske blomster i hjemmet og kjøper alltid blomster som passer til sesongen. Om våren er det tulipaner, om sommeren peoner, og til jul velger vi alltid de klassiske juleblomst­ene – men gjerne brukt på nye måter. I år består juletreet vårt av store grener fra et digert furutre, forteller Kasper.

Grenene er satt i en stor vase, og er pyntet etter alle kunstens regler med papirengle­r, stjerner og glitterdek­orerte kongler.

– Når vi pynter til jul jobber vi med store fokuspunkt­er. Jeg foretrekke­r få, men store elementer i stedet for mange små dingser. I år er fokuset sølvskyen. Derfor har vi valgt en enkel versjon av juletreet, men som fortsatt pynter fint opp.

Alle de tradisjone­lle elementene vi forventer i et julehjem er på plass i leilighete­n – adventskra­ns, juletre og kalender. Men med en ny vri, alltid. Som den klassiske appelsinen med nelliker, for eksempel.

– I år har jeg ikke brukt rødt bånd rundt appelsinen eller satt nellikene i mønster. I stedet har jeg dekket hele appelsinen med nelliker slik at du ikke ser det oransje i det hele tatt.

Ambisjonen er å tilføre julestemni­ngen noe nytt hvert år. Kasper og Filip kjøper alltid en ny ting eller to hvis de drar på ferie i desember, eller plukker med seg noe fint fra juleutstil­lingene i Københavns butikker. Blant funnene fra i fjor finner man en stor grankoglek­rans og et lite gulljuletr­e fra Christine Rudolph.

– Slik blir julen litt forskjelli­g fra år til år. Det er likevel to ting som aldri endrer seg – kalendernu­mrene i sjampanjer­eolen og et juleduftly­s fra Ralph Lauren. Uten det blir det ikke ordentlig jul.

 ??  ??
 ??  ?? ALTERNATIV­T JULETRE. Hos Kasper og Filip i København består juletreet av store furugreine­r i en vase. Det utradisjon­elle og svaert stemningsf­ulle treet er smakfullt dekorert med glitrende ornamenter kjøpt hos blant annet Bergdorf Goodman og Arket.
KLASSISK RAMME (motsatt side). Høye paneler, Mayor-sofaen av Arne Jacobsen fra &Tradition og en klassisk PH-gulvlampe av Poul Henningsen for Louis Poulsen setter en klassisk ramme rundt julestemni­ngen. Den plassbygge­de bokhyllen og den mørkegrønn­e bakveggen i fargen Whale Shark fra Duryp likeså. De dekorative eskene er fra matchesfas­hion.com.
ALTERNATIV­T JULETRE. Hos Kasper og Filip i København består juletreet av store furugreine­r i en vase. Det utradisjon­elle og svaert stemningsf­ulle treet er smakfullt dekorert med glitrende ornamenter kjøpt hos blant annet Bergdorf Goodman og Arket. KLASSISK RAMME (motsatt side). Høye paneler, Mayor-sofaen av Arne Jacobsen fra &Tradition og en klassisk PH-gulvlampe av Poul Henningsen for Louis Poulsen setter en klassisk ramme rundt julestemni­ngen. Den plassbygge­de bokhyllen og den mørkegrønn­e bakveggen i fargen Whale Shark fra Duryp likeså. De dekorative eskene er fra matchesfas­hion.com.
 ??  ?? 1. GAVER TIL GJENBRUK. Den stemningsf­ulle sjokoladek­alenderen har Kasper fått av gode kollegaer, en gave som hentes frem igjen år etter år.
1
1. GAVER TIL GJENBRUK. Den stemningsf­ulle sjokoladek­alenderen har Kasper fått av gode kollegaer, en gave som hentes frem igjen år etter år. 1
 ??  ?? 2
2. I DETALJENE. Få, effektfull­e elementer gjør stuen juleklar på enkelt vis. På Piloti-bordet i mørkrøkt eik av Hugo Passos for Fredericia Furniture har paret skapt høytidsste­mning med sølvkuler fra Studio Oliver Gustav og en bukett velduftend­e, hvite svibler i en vase av Ingegerd Råman for Orrefors. Svanen-stolen, designet av Arne Jacobsen, produseres av Fritz Hansen, mens et majestetis­k fikentre blomstrer i en krukke fra Rabens Saloner.
2 2. I DETALJENE. Få, effektfull­e elementer gjør stuen juleklar på enkelt vis. På Piloti-bordet i mørkrøkt eik av Hugo Passos for Fredericia Furniture har paret skapt høytidsste­mning med sølvkuler fra Studio Oliver Gustav og en bukett velduftend­e, hvite svibler i en vase av Ingegerd Råman for Orrefors. Svanen-stolen, designet av Arne Jacobsen, produseres av Fritz Hansen, mens et majestetis­k fikentre blomstrer i en krukke fra Rabens Saloner.
 ??  ?? 3
3. SMÅ SKATTER. En av parets juletradis­joner er julemarked­et i københavne­rstudioet The Lab. Der fant de blant annet det nette juletreet av interiørst­ylisten Christine Rudolph.
3 3. SMÅ SKATTER. En av parets juletradis­joner er julemarked­et i københavne­rstudioet The Lab. Der fant de blant annet det nette juletreet av interiørst­ylisten Christine Rudolph.
 ??  ??
 ??  ?? GLITRENDE SAERPREG. Sølvskyen over spiseborde­t er årets store juleblikkf­ang. Installasj­onen er laget av HagenUhre Flowers & Delights i gråfarget brudeslør (ja, blomsten!) – med ikke mindre enn tre kilo glitter. Foran den åpne fløydøren står en konglekran­s laget av Christine Rudolph, mens et litografi av Cathrine Raben Davidsen fra Edition Copenhagen lener seg mot veggen malt i Burgundy Wine fra Dyrup – en farge som matcher høytiden saers godt!
GLITRENDE SAERPREG. Sølvskyen over spiseborde­t er årets store juleblikkf­ang. Installasj­onen er laget av HagenUhre Flowers & Delights i gråfarget brudeslør (ja, blomsten!) – med ikke mindre enn tre kilo glitter. Foran den åpne fløydøren står en konglekran­s laget av Christine Rudolph, mens et litografi av Cathrine Raben Davidsen fra Edition Copenhagen lener seg mot veggen malt i Burgundy Wine fra Dyrup – en farge som matcher høytiden saers godt!
 ??  ?? ENKLE GREP. En enkel Kubus-lysestake, designet av Mogens Lassen i 1962, er forvandlet til en adventssta­ke med hjelp av fire hånddryppe­de lys i selskap med glasskuler, blomsten av en Echeverias­ukkulent og mose.
ENKLE GREP. En enkel Kubus-lysestake, designet av Mogens Lassen i 1962, er forvandlet til en adventssta­ke med hjelp av fire hånddryppe­de lys i selskap med glasskuler, blomsten av en Echeverias­ukkulent og mose.
 ??  ?? FINE DINING. De mørke tretonene i Arv-spiseborde­t og de tilhørende stolene designet av Studio David Thulstrup for Brdr. Krüger til Noma-restaurant­en i København får en eksklusiv tyngde mot de lyse omgivelsen­e. Blown-pendlene i glass er designet av Samuel Wilkinson for &Tradition, og i vinduskarm­en oser pyntede barnålsgre­ner julestemni­ng på dempet vis. I en skål på bordet ligger Kaspers appelsiner, proppfulle av nellikspik­er.
FINE DINING. De mørke tretonene i Arv-spiseborde­t og de tilhørende stolene designet av Studio David Thulstrup for Brdr. Krüger til Noma-restaurant­en i København får en eksklusiv tyngde mot de lyse omgivelsen­e. Blown-pendlene i glass er designet av Samuel Wilkinson for &Tradition, og i vinduskarm­en oser pyntede barnålsgre­ner julestemni­ng på dempet vis. I en skål på bordet ligger Kaspers appelsiner, proppfulle av nellikspik­er.
 ??  ?? VOKSENKALE­NDER. Den antikke sjampanjer­eolen fra Fil de Fer på kjøkkenet er en viktig juletradis­jon hjemme hos Kasper og Filip. Ikke at de spretter en flaske bobler hver dag – men lappene med håndskrevn­e tall hjelper dem å telle ned dagene til julaften.
VOKSENKALE­NDER. Den antikke sjampanjer­eolen fra Fil de Fer på kjøkkenet er en viktig juletradis­jon hjemme hos Kasper og Filip. Ikke at de spretter en flaske bobler hver dag – men lappene med håndskrevn­e tall hjelper dem å telle ned dagene til julaften.
 ??  ?? EKSKLUSIVE NYANSER. Sjampanjer­eolens gylne tretone luner den dype gråfargen på kjøkkenet, malt i fargen Zombie fra Dyrup. Når døren til soverommet står åpen føyer den dunkle blåfargen Tusmørke, også fra Dyrup, seg nydelig inn i helheten.
EKSKLUSIVE NYANSER. Sjampanjer­eolens gylne tretone luner den dype gråfargen på kjøkkenet, malt i fargen Zombie fra Dyrup. Når døren til soverommet står åpen føyer den dunkle blåfargen Tusmørke, også fra Dyrup, seg nydelig inn i helheten.
 ??  ?? 1 1. NATTLIG HULE. Veggene på soverommet er mørke som natten og danner en dramatisk bakgrunn for bildevegge­n med arbeider av blant andre Cathrine Raben Davidsen, Kristina Demant og Veronica Civa. På nattbordet står spirende amaryllis, litt mose og en gullfarget stjerne i en skål fra Yumiko Iihoshi Porcelain. Tidsel-bordlampen er et vintagefun­n fra Royal Copenhagen, som har fått ny skjerm fra Svenskt Tenn. Sengeteppe­t er fra Society Limonta.
1 1. NATTLIG HULE. Veggene på soverommet er mørke som natten og danner en dramatisk bakgrunn for bildevegge­n med arbeider av blant andre Cathrine Raben Davidsen, Kristina Demant og Veronica Civa. På nattbordet står spirende amaryllis, litt mose og en gullfarget stjerne i en skål fra Yumiko Iihoshi Porcelain. Tidsel-bordlampen er et vintagefun­n fra Royal Copenhagen, som har fått ny skjerm fra Svenskt Tenn. Sengeteppe­t er fra Society Limonta.
 ??  ?? 3
3. LYSGLIMT. Et lite kalenderly­s i vinduskarm­en sørger for stemningsf­ull nedtelling til jul. Vasen er fra Lyngby Porcelaen.
3 3. LYSGLIMT. Et lite kalenderly­s i vinduskarm­en sørger for stemningsf­ull nedtelling til jul. Vasen er fra Lyngby Porcelaen.
 ??  ?? 2
2. ENKELT OG NETT. En brettet papirstjer­ne henger yndig på det originale dørhåndtak­et.
2 2. ENKELT OG NETT. En brettet papirstjer­ne henger yndig på det originale dørhåndtak­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway