Bo Bedre (Norway)

\ GAMLE, GODE OPPSKRIFTE­R

Hos Marie-Louise Warley Kjaer står julen i tradisjone­ns tegn. Gjensynet med den gamle julepynten er like gledelig hvert år, og med kranser, kvister og små ornamenter mykes det stramme interiøret vakkert opp.

- Tekst KATRINE MARTENEN-LARSEN

Hos Marie-Louise står tradisjone­ne

i høysetet hver eneste jul.

Den deilige duften vitner om at julen har inntatt hjemmet til Marie-Louise Warley Kjaer og familien. Den friske granlukten fra juletreet som nettopp er blitt båret inn blander seg med eimen av deilig julebakst – vaniljekra­nser og ingefaerka­ker som familien har laget, tradisjone­n tro. Med bakgrunn som visual merchandis­er og kreativ prosjektle­der er julen et av årets høydepunkt­er for MarieLouis­e. Hun elsker nemlig å pynte. Allerede i starten av desember begynner hun å ivre etter å finne frem kassene med både ny og gammel julepynt fra kjelleren.

Vanligvis er hjemmet rolig og nøkternt innredet, med en fargepalet­t dominert av svart, hvitt og naturlige nyanser

– et sublimt eksempel på effekten av begrensnin­gens kunst. Men i desember mykes det stramme interiøret opp med grønne vekster, tørkede grener, delikate figurer i papir og keramikk, misteltein og store sølvkuler. Litt klassisk rødt får også innpass, men kun i form av tynne tråder og bånd til opphenging.

– De store sølvkulene langs trappen er tradisjon, slik har det vaert helt siden barna var små. Bortsett fra det er julepyntin­gen ikke forutbeste­mt, selv om det er de samme tingene jeg pynter med hvert år, forteller Marie-Louise.

– Jeg er ikke av typen som kjøper mye ny julepynt. Tvert imot. Jeg elsker å åpne kassene med gammel pynt, og gjensynet er en gledens stund for meg hvert eneste år.

Et annet høydepunkt i desember er når julebordet skal dekkes. Familien bruker det samme dekketøyet som de bruker til hverdags, Royal Copenhagen­s Hjertegrae­s fra 1934. Serviset har Marie-Louise arvet fra sin farmor, så det har stor sentimenta­l verdi for familien. Kombinert med nydelige krystallgl­ass, nypusset sølvbestik­k, fine linserviet­ter og en liten olivenkvis­t på hver kuvert får det jordnaere dekketøyet en eksklusiv høytidsste­mning.

– Vår beste juletradis­jon er at vi alltid har julaften hjemme, og at mine foreldre leverer både and og fantastisk­e poteter naermest direkte fra jord til bord. I år blir vi åtte til sammen. Menyen består av and, fleskestek, hvite og brune poteter, to typer rødkål – min manns hjemmelage­de og en på glass som jeg liker best – og min mors nydelige brune saus. Måltidet avsluttes hvert år med risalamand­e med kirsebaers­aus. Og kun én mandel, smiler Marie-Louise, som avslører at arbeidsfor­delingen på julaften også er den samme hvert år.

– Jeg pynter og dekker julebordet, mens min mor og min mann sørger for all maten.

 ??  ?? 1
1
 ?? Foto PERNILLE ENOCH ?? 2
Foto PERNILLE ENOCH 2
 ??  ?? 3 D1.LNOARTEUMR­SIPKSJUØMN­Ts.HViicnidum­uet i entreen er nvaukskaem­rtrdeestkr­ourmerteom­seedxeeniu­ssealvpluk­ket gren dpyonlotre­etiumre?dIpksounng­tlemr og kranser. Hang it eaxllp-kenraibgug­sr,euknkteino­sarveCsehn­airhles og Ray Eames iellrofrre­amVifturag.iamus. Ugia conse nossi non coris ex ea 2. PROFF FINISH. Marie-Louise elsker å susapiendu­sa que et labores pynte til jul. Med bakgrunn som visual sedipid elliti velleca borumque merchandis­er blir resultatet svaert så nemporro volo modigna tiniet smakfullt. liquo offici vollam fugitatio eat v3o. SloMribÅuD­sEvToAloLr­JsEitRatMu­rEaDsSTOR EFFEKT. mDeangneli­lmerusssaå­qsutirdaim­tamtqeuist­ilen hos Marie-Louise får en myk touch når julen kommer. En klassisk misteltein markerer inngangen til den store spisestuen, hvor årets julemåltid serveres på et robust bord laget av en snekker. På Arne Jacobsens Syver-stoler fra Fritz Hansen sitter familien behagelig gjennom alle rettene, opplyst av vintage industrila­mper kjøpt på et marked i Frankrike. Det grafiske verket i forgrunnen er av Jean Dewasne.
3 D1.LNOARTEUMR­SIPKSJUØMN­Ts.HViicnidum­uet i entreen er nvaukskaem­rtrdeestkr­ourmerteom­seedxeeniu­ssealvpluk­ket gren dpyonlotre­etiumre?dIpksounng­tlemr og kranser. Hang it eaxllp-kenraibgug­sr,euknkteino­sarveCsehn­airhles og Ray Eames iellrofrre­amVifturag.iamus. Ugia conse nossi non coris ex ea 2. PROFF FINISH. Marie-Louise elsker å susapiendu­sa que et labores pynte til jul. Med bakgrunn som visual sedipid elliti velleca borumque merchandis­er blir resultatet svaert så nemporro volo modigna tiniet smakfullt. liquo offici vollam fugitatio eat v3o. SloMribÅuD­sEvToAloLr­JsEitRatMu­rEaDsSTOR EFFEKT. mDeangneli­lmerusssaå­qsutirdaim­tamtqeuist­ilen hos Marie-Louise får en myk touch når julen kommer. En klassisk misteltein markerer inngangen til den store spisestuen, hvor årets julemåltid serveres på et robust bord laget av en snekker. På Arne Jacobsens Syver-stoler fra Fritz Hansen sitter familien behagelig gjennom alle rettene, opplyst av vintage industrila­mper kjøpt på et marked i Frankrike. Det grafiske verket i forgrunnen er av Jean Dewasne.
 ??  ?? SMITTENDE JULESTEMNI­NG. Familien forsøker alltid å gjøre litt ekstra ut av å finne det perfekte juletreet, som i år er enkelt pyntet i hvitt. Stemningen smitter over på Werner Stoffs klassiske Nagel-lysestaker på peisen, som ved siden av treet får et julete preg. Den stripete lenestolen er fra Bo-Tikken.
SMITTENDE JULESTEMNI­NG. Familien forsøker alltid å gjøre litt ekstra ut av å finne det perfekte juletreet, som i år er enkelt pyntet i hvitt. Stemningen smitter over på Werner Stoffs klassiske Nagel-lysestaker på peisen, som ved siden av treet får et julete preg. Den stripete lenestolen er fra Bo-Tikken.
 ??  ?? 2 2. HJEMMELAGE­T. Marie-Louise har selv laget dekorasjon­ene i vinduene av funn fra skogen og fine bånd. PK61-sofabordet av Poul Kjaerholm med svart skiferplat­e fra auksjonshu­set Bruun Rasmussen er en smakfull kontrast til den lyse sofaen fra Ilva. Helheten oppsummere­s nydelig i det grafiske verket av Jens Birkemose på veggen.
2 2. HJEMMELAGE­T. Marie-Louise har selv laget dekorasjon­ene i vinduene av funn fra skogen og fine bånd. PK61-sofabordet av Poul Kjaerholm med svart skiferplat­e fra auksjonshu­set Bruun Rasmussen er en smakfull kontrast til den lyse sofaen fra Ilva. Helheten oppsummere­s nydelig i det grafiske verket av Jens Birkemose på veggen.
 ??  ?? 1 1. SUBTILT. Julens tradisjone­lle rødfarge er subtilt inkludert i tråder og sløyfer til oppheng – som her, på den yndige dekorasjon­en i hvitt papir.
1 1. SUBTILT. Julens tradisjone­lle rødfarge er subtilt inkludert i tråder og sløyfer til oppheng – som her, på den yndige dekorasjon­en i hvitt papir.
 ??  ?? 3 3. FINE FLAK. Den enkle, skulpturel­le julepynten i papir er fra Arket og House Doctor.
3 3. FINE FLAK. Den enkle, skulpturel­le julepynten i papir er fra Arket og House Doctor.
 ??  ?? 2 2. FLERBRUK. Hjertegrae­s-serviset fra Royal Copenhagen brukes både til hverdag og fest. Kombinert med krystallgl­ass, linserviet­ter og en liten olivenkvis­t er høytidsste­mningen sikret.
2 2. FLERBRUK. Hjertegrae­s-serviset fra Royal Copenhagen brukes både til hverdag og fest. Kombinert med krystallgl­ass, linserviet­ter og en liten olivenkvis­t er høytidsste­mningen sikret.
 ??  ?? 1. HARMONISK. Et gammelt piano, funnet brukt, sørger for juletoner i spisestuen. House Bird-fuglen av Ray og Charles Eames er fra Vitra, mens den overdimens­jonerte Black Sheik-bordlampen er fra Design By Us. Foran et linoleumst­rykk av Mie Olise Kjaergaard står en adventskra­ns laget av fire kubbelys i hver sin hvite keramikkfo­t fra Søstrene Grene.
1
1. HARMONISK. Et gammelt piano, funnet brukt, sørger for juletoner i spisestuen. House Bird-fuglen av Ray og Charles Eames er fra Vitra, mens den overdimens­jonerte Black Sheik-bordlampen er fra Design By Us. Foran et linoleumst­rykk av Mie Olise Kjaergaard står en adventskra­ns laget av fire kubbelys i hver sin hvite keramikkfo­t fra Søstrene Grene. 1
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5
 ??  ??
 ??  ?? 2 2. SNØHVITT. Søte juledekora­sjoner i hvitt porselen er samlet gjennom flere år og føyer seg nydelig inn i de hvite omgivelsen­e som ellers preger hjemmet.
2 2. SNØHVITT. Søte juledekora­sjoner i hvitt porselen er samlet gjennom flere år og føyer seg nydelig inn i de hvite omgivelsen­e som ellers preger hjemmet.
 ??  ?? 1. STILRENT. Det enkle snekkerbyg­gede kjøkkenet er i forlengels­e av spisestuen, kun adskilt av en dekorativ glassdør. En liten dose julerødt har sneket seg inn i form av en pute i J52B-stolen, designet av Børge Mogensen for FDB Møbler, kjøpt på lauritz.com.
1
1. STILRENT. Det enkle snekkerbyg­gede kjøkkenet er i forlengels­e av spisestuen, kun adskilt av en dekorativ glassdør. En liten dose julerødt har sneket seg inn i form av en pute i J52B-stolen, designet av Børge Mogensen for FDB Møbler, kjøpt på lauritz.com. 1

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway