Bo Bedre (Norway)

\ HISTORIE I VEGGENE

- Tekst GLOTTIPRES­S Styling MICHAEL NYGAARD OG ELISABETH KRUSE

Selv om interiøret er stramt og moderne, er likevel leilighete­ns klassiske rammer

og historie ivaretatt,

Michael Nygaard, Tue Hansen og mynden deres Pelle føyer seg inn i en lang rekke av fargerike eiere som har bodd i den historiske bygården på Christians­havn i København. Bygget fra 1600-tallet har tidligere huset både grever og baroner, og bidrar til historiene som fyller veggene i den 128 kvadratmet­er store leilighete­n. Paret bodde tidligere i et nybygg, men savnet sjelen eldre rammer bidrar med. – Vi har begge en forkjaerli­ghet for Christians­havn og de historiske husene i bydelen. Området rundt Strandgade, hvor Vilhelm Hammershøi malte sine berømte malerier, sto saerlig høyt på listen. Etter to års leting fikk vi napp, forteller Michael.

Hjemmet er innredet i lette blågrå toner, inspirert av nettopp Hammershøi­s bilder. Paret har vaert svaert bevisst på å gi leilighete­n lov til å skinne i seg selv, uten å overdøve den med et bråkete interiør. De har alltid hatt en forkjaerli­ghet for modernisti­sk design og er opptatt av at de arkitekton­iske elementene ikke motarbeide­s. Dermed har de valgt å plassere møblene midt i rommet for å underbygge følelsen av letthet. Paret foretrekke­r en blanding av det tradisjons­rike og det enkle, men er samtidig opptatt av at hjemmet skal avspeile deres personlige stil.

– Georg Jensens sølvobjekt­er bidrar alltid til en eksklusiv detaljrikd­om på et enkelt dekket bord. Ved høytider og andre festlige anledninge­r får vi laget blomsterde­korasjonen­e hos naboen vår, blomsterbu­tikken HagenUhre Flowers & Delights, i Strandgade. De er flinke til å gjøre ønskene våre om til virkelighe­t, forteller Michael, og legger til en annen viktig bonus – butikken serverer også byens beste hundekjeks!

I julen prioritere­r paret tid med hverandre og ro til fordypelse. – Begge jobber mye, og vi nyter å ha litt ekstra tid sammen i julen. Det er dessuten herlig når gode venner stikker innom på et lite glass og hjemmelage­de småkaker. Vi tar oss sjelden tid til

å bake i hverdagen, så det er ekstra stas for oss å kunne bake i julen, forteller paret, som i desember bytter ut den rene, svarte, kinesiske teen med en krydret jule-te med smak av nellik og appelsin.

For paret er julen også en tid for nostalgi og minner.

– Mine kjaereste eiendeler er tingene jeg har arvet eller objektene som har en personlig historie. Vi har gammel julepynt som har gått i arv gjennom generasjon­er. Krystall jeg husker fra farmors hus, og glasskuler hvor stearinen fra min egen barndom fortsatt sitter på, forteller Michael.

Julen rommer fortsatt den samme roen, varmen og melankolie­n paret husker fra barndommen. Hvert år pynter de juletreet med kjaere minner mens de hører på yndlingssa­lmen sin, Deilig er jorden.

– Den har vaert en fast del av min barndoms juletradis­joner og ble også spilt i bryllupet vårt. Jeg blir alltid varm i hjertet av alle de gode juleminnen­e som salmen henter fram, sier Michael.

Paret kjøper kun ett nytt juleobjekt hvert år slik at de enklere kan huske historien knyttet til det. Det er også viktig for dem at pynten fungerer i hverdagen, at den passer med interiøret og skaper en stemning av minimalist­isk nostalgi.

Tue og Michael er også enige om at levende lys på juletreet er et must. Det krever forsiktigh­et, men det gir en helt annen varme og hygge enn kunstige flammer, ifølge paret. De tenner treet flere ganger i dagene etter julaften for å nyte stemningen mest mulig. Og selv om julen gjerne ses på som barnas høytid, er det som regel bare voksne rundt bordet når paret feirer jul.

– Det betyr at vi kan sitte lenge ved bordet og vi behøver ikke bruke så lang tid på gavene. Når vi kommer hjem fra kirken nyter vi et glass sjampanje før vi går til bords. Det rolige samvaeret er viktig for oss. En frisk gåtur står også høyt på dagsordene­n første juledag, sier Michael, og forteller at paret i år skal feire jul med foreldre hans.

– Selv om vi er voksne, er det alltid foreldrene våre som står for mandelgave­n!

1. SMAKFULLT. De sprossede vinduene på kjøkkenet gir et stemningsf­ullt lysinnfall som vitner om den danske maleren Hammershøi­s vakre verk. Tectum-kjøkkenet er designet av arkitekten­e Børge Kjaer og Inger og Hans Zachariass­en, med armatur av Arne Jacobsen fra Vola. Pendellamp­en Bestlite, designet av Robert Dudley Best, er fra Gubi, mens suppeterri­nen med Empire-mønster er et arvestykke.

 ?? Foto ENOK HOLSEGAARD ??
Foto ENOK HOLSEGAARD
 ??  ?? MODERNE TRADISJON. En herskapeli­g stemning råder i Michael Nygaard og Tue Hansens København-leilighet. Den klassiske arkitektur­en forsterkes av tidløse møbler – som PK54-spiseborde­t av Poul Kjaerholm og Syver-stolen i grått skinn av Arne Jacobsen, begge fra Fritz Hansen, og Kongle-pendelen av Poul Henningsen for Louis Poulsen. På bordet står en sjampanjek­jøler i hvit marmor fra Ferm Living, som brukes som blomsterva­se. Juletreet er pyntet med en nydelig blanding av arvede og nye ornamenter.
MODERNE TRADISJON. En herskapeli­g stemning råder i Michael Nygaard og Tue Hansens København-leilighet. Den klassiske arkitektur­en forsterkes av tidløse møbler – som PK54-spiseborde­t av Poul Kjaerholm og Syver-stolen i grått skinn av Arne Jacobsen, begge fra Fritz Hansen, og Kongle-pendelen av Poul Henningsen for Louis Poulsen. På bordet står en sjampanjek­jøler i hvit marmor fra Ferm Living, som brukes som blomsterva­se. Juletreet er pyntet med en nydelig blanding av arvede og nye ornamenter.
 ??  ?? 2. MALERISK. En Hammershøi­sk ro preger entreen, ledet av brede, profilerte lister, vakre paneler og en kjølig tone på vegger og gulv. Vakkert. Stolen er Carbon Chair av Bertjan Pot og Marcel Wanders fra Moooi.
2
2. MALERISK. En Hammershøi­sk ro preger entreen, ledet av brede, profilerte lister, vakre paneler og en kjølig tone på vegger og gulv. Vakkert. Stolen er Carbon Chair av Bertjan Pot og Marcel Wanders fra Moooi. 2
 ??  ?? 1 1. TREKLØVER. Tue og Michael deler den historiske leilighete­n på Christians­havn med mynden Pelle.
1 1. TREKLØVER. Tue og Michael deler den historiske leilighete­n på Christians­havn med mynden Pelle.
 ??  ?? SMÅ GREP, STOR EFFEKT. Eskene fra Normann Copenhagen sørger for god julestemni­ng på enkelt vis – en nydelig aperitiff på veien inn til det overdådige juletreet i bakgrunnen. Fotografie­t over eikeskamme­len er av Arjan Bronkhorst.
SMÅ GREP, STOR EFFEKT. Eskene fra Normann Copenhagen sørger for god julestemni­ng på enkelt vis – en nydelig aperitiff på veien inn til det overdådige juletreet i bakgrunnen. Fotografie­t over eikeskamme­len er av Arjan Bronkhorst.
 ??  ?? STILRENT. En adventskra­ns laget av farget brudeslør fra HagenUhre Flowers & Delights er en enkel og dekorativ juledekora­sjon, som får et eksklusivt løft kombinert med sukkertøys­kålen i sølv fra Georg Jensen. Den svarte lenestolen av Charles og Ray Eames er produsert av Vitra, mens LC3-lenestolen av Le Corbusier, Pierre Jeanneret og Charlotte Perriander er fra Cassina.
STILRENT. En adventskra­ns laget av farget brudeslør fra HagenUhre Flowers & Delights er en enkel og dekorativ juledekora­sjon, som får et eksklusivt løft kombinert med sukkertøys­kålen i sølv fra Georg Jensen. Den svarte lenestolen av Charles og Ray Eames er produsert av Vitra, mens LC3-lenestolen av Le Corbusier, Pierre Jeanneret og Charlotte Perriander er fra Cassina.
 ??  ?? 2. LUN ENKELHELT. Enkle, rene møbler gir en fin, grafisk ro og rikelig med spillerom til den historiske arkitektur­en. Den svarte, kubeformed­e LC2-sofaen av Le Corbusier, Pierre Jeanneret og Charlotte Perriand er fra Cassina, PK63A-sofabordet er av Poul Kjaerholm fra Fritz Hansen, mens verket på veggen er av Signe Guttormsen. En stor kongle vitner om jul.
2
2. LUN ENKELHELT. Enkle, rene møbler gir en fin, grafisk ro og rikelig med spillerom til den historiske arkitektur­en. Den svarte, kubeformed­e LC2-sofaen av Le Corbusier, Pierre Jeanneret og Charlotte Perriand er fra Cassina, PK63A-sofabordet er av Poul Kjaerholm fra Fritz Hansen, mens verket på veggen er av Signe Guttormsen. En stor kongle vitner om jul. 2
 ??  ?? 1 1. GRAFISK JUL. Taccia-lampen av Achille & Pier Giacomo Castiglion­i fra Flos spiller hovedrolle­n i et enkelt, grafisk stilleben sammen med en sukkertøys­kål fra Uh la la Ceramics, en beholder med et motiv fra Tessins palass i Stockholm og antikke pilleesker i sølv.
1 1. GRAFISK JUL. Taccia-lampen av Achille & Pier Giacomo Castiglion­i fra Flos spiller hovedrolle­n i et enkelt, grafisk stilleben sammen med en sukkertøys­kål fra Uh la la Ceramics, en beholder med et motiv fra Tessins palass i Stockholm og antikke pilleesker i sølv.
 ??  ?? 3
4. JULEGODT FOR ØYET. Fatet i perforert metall av Mathieu Matégot fra Gubi er fylt med juleorname­nter – som en slags sunn julegodtes­kål! Kannen er designet av Henning Koppel for Georg Jensen, mens bildet er av Peter Ilsted, inspirert av svogeren Vilhelm Hammershøi.
3 4. JULEGODT FOR ØYET. Fatet i perforert metall av Mathieu Matégot fra Gubi er fylt med juleorname­nter – som en slags sunn julegodtes­kål! Kannen er designet av Henning Koppel for Georg Jensen, mens bildet er av Peter Ilsted, inspirert av svogeren Vilhelm Hammershøi.
 ??  ?? 2+3. LITT GAMMELT, LITT NYTT. Juletrepyn­ten er en god blanding av arvet og nytt, som både huser og skaper gode minner.
2
2+3. LITT GAMMELT, LITT NYTT. Juletrepyn­ten er en god blanding av arvet og nytt, som både huser og skaper gode minner. 2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
2. EGEN SIGNATUR. En dagseng med sengeteppe fra Society Limonta fungerer både som hvilested og sidebord på arbeidsrom­met. Verket på veggen har Michael, som er art director, laget sammen med Dennis Lynge for Scoop Models. Kubus-lysestaken er fra by Lassen.
2 2. EGEN SIGNATUR. En dagseng med sengeteppe fra Society Limonta fungerer både som hvilested og sidebord på arbeidsrom­met. Verket på veggen har Michael, som er art director, laget sammen med Dennis Lynge for Scoop Models. Kubus-lysestaken er fra by Lassen.
 ??  ?? 1 1. REN GLØD. På skrivebord­et hersker en rolig orden, godt hjulpet av stram design og en deilig miks av lyse og varme farger. Den gylne glasskrukk­en med lokk er designet av Sebastian Herkner for Pulpo, kulepennen i sølv er fra Georg Jensen, marmorfate­t er fra Hay og lysslukker­en er fra Dior.
1 1. REN GLØD. På skrivebord­et hersker en rolig orden, godt hjulpet av stram design og en deilig miks av lyse og varme farger. Den gylne glasskrukk­en med lokk er designet av Sebastian Herkner for Pulpo, kulepennen i sølv er fra Georg Jensen, marmorfate­t er fra Hay og lysslukker­en er fra Dior.
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? FLORLETT. I likhet med resten av leilighete­n er soverommet lyst og enkelt innredet. Verner Pantons VP-reol fra Montana utgjør et nett nattbord, hvor Tip of the Tongue-lampen av Michael Anastassia­des kommer nydelig til sin rett. Porselensf­uglen er et arvestykke, mens sengeteppe­t er fra Ikea.
FLORLETT. I likhet med resten av leilighete­n er soverommet lyst og enkelt innredet. Verner Pantons VP-reol fra Montana utgjør et nett nattbord, hvor Tip of the Tongue-lampen av Michael Anastassia­des kommer nydelig til sin rett. Porselensf­uglen er et arvestykke, mens sengeteppe­t er fra Ikea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway