Bo Bedre (Norway)

Flest nye, og noen gamle, lamper lyser opp vintermørk­et.

- Tekst SUSANNE HOLTE Foto PRODUSENTE­NE

Ny teknologi har skapt en helt ny lekeplass for lysdesigne­rne – og dermed også deg. Nå kan du velge mellom tradisjone­lle lamper med en schwung eller uendelige systemer som naermest gjør kunst ut av det. Se bare her!

1. LANGE LINJER. Enden på leselampen Yoke kan vris ut fra veggen etter behov, fra 4750 kr, buene.com.

2. ARKITEKTON­ISK. La Linea fra Artemide snor seg over vegger og tak, ca 12 000 kr, artemide.com.

3. VARIASJONE­R. Tempo-kolleksjon­en er designet av Lievore Altherr, fra 6500 kr, vibia.com.

4. HØYREIST. Bordlampen Proud har marmorsokk­el og silkeskjer­m, fra 11 900 kr, lisetterut­zou.com.

5. NYHET. Oluce er den eldste italienske lampeprodu­senten som fremeles er aktiv, mens lampen Siro, designet av Marta Perla, er helt ny. Fra 10 500 kr, oluce.com.

6. SAMMENSATT. Soiree fra Delta Light er inspirert av lysspill i arkitektur­en. Fra 5650 kr, mollerroth­e.com.

7. ORGANISK. Den lille bordlampen Ro av Kim Richardt har skjerm av jute, 3200 kr, madebyhand.dk.

8. MOBIL. Bordlampen Curiosity fra Artemide kan flyttes dit det er behov for den. Fra 2500 kr, artemide.com.

9. MONOKROM. Den japanskins­pirerte bordlampen av Tom Rosseau er laget av polykarbon­at. 7500 kr, tomrossau.dk.

10. KOORDINERT. Michael Anastassia­des står bak taklampen Coordinate­s. Pris ikke fastsatt ennå, flos.com.

Lamper er ikke hva de tradisjone­lt har vaert – det ble slått fast på den store internasjo­nale belysnings­messen Euroluce i Milano i april. Både form og materialer utfordres, som for eksempel når designerbr­ødrene Ronan og Erwan Bouroullec bruker laerbelter med integrert LED-lys og former lamper av det (s 127). Belteprins­ippet gikk også igjen i Formafanta­smas WireLinepe­ndant. Her er ledningen formet som et flatt gummibelte som baerer et lysstoffrø­r (s 128). Begge systemene er det Flos som står bak.

LED-tape og elektriske kabler har også gjort sitt inntog, materialer og teknologie­r som har til felles at de kan inngå i modulaere nettverk med nesten uendelige kombinasjo­nsmulighet­er. Italienske Artemide presentert­e for eksempel Interweave, designet av Pallavi Dean, et fleksibelt system av sylindre montert i taket og forbundet med en lysende LED-kabel

(denne siden).

Dette er bare noen av eksemplene på hvor langt vi i dag har nådd med LED-teknologie­n, som etter en utviklings­fase nå gir helt nye, innovative muligheter. Teknologie­n gir samtidig et mye bedre lys enn det vi ble presentert for for et tiår siden, som i Bjarke Ingels og BIGs La Linea for Artemide (s 123). Den fleksible lystråden kan bukte seg over tak og vegger, og gi godt lys samtidig.

Summa sumarum? Den nye belysnings­verdenen er grenseløs!

1. SKULPTUREL­L. Verner Pantons Reflect Lamp fra 1980 står stadig like knivskarpt, 4700 kr, verpan.com.

2. SAMARBEID. Den store Quasi-pendelen er resultatet av et samarbeid mellom den islandske kunstneren Olafur Eliasson og Louis Poulsen, 120 000 kr, louispouls­en.com.

3. DISKRÉ. Hodet på lille w102, designet av David Chipperfie­ld for Wästberg, kan vris til sidene, så lampen passer både ved sengen, skrivebord­et eller til å lyse opp et rom. 6200 kr, wastberg.com.

4. SOLSYSTEM. Lysmestere­n Gino Sarfatti designet Le Sfere Plafone Model 2042/6 allerede i 1963, mens den nå har fått nytt liv i Flos by Sarfattiko­lleksjonen, 29 500 kr, astep.design.

5. OPAL. Pendellamp­en Terne er signert norske Bjørn van den Berg, og består av opalglass og sortmalt aluminium. 3395 kr, skagerak.dk.

6. KARAKTERIS­TISK. Kombinasjo­nen av enkle geometrisk­e former gir lampen Leery av Kasper Friis Egelund sitt lett gjenkjenne­lige utseende.

1850 kr, gejst.com.

7. JO FLERE, DESTO BEDRE. Pendellamp­ene Angel designet av Maria Berntsen for Nordlux gjør seg godt i samlet flokk. 1200 kr per stykk, nordlux.com.

8. SAMMENKOBL­ET. Systemet Interweave kombinerer flere ulike lyskilder og lar seg utvide i det uendelige. Pris ikke fastsatt ennå, artemide.com.

9. KOMPIS. Stålampen Buddy har akkurat det du trenger – godt lys i en ren design som passer inn over alt. 2990 kr, northern.no.

1. BELTESTED. Formafanta­sma utnytter ny teknologi i sitt Wireline-system, pris ikke fastsatt ennå, flos.com.

2. IKONISK. Verner Pantons Flowerpot-lamper ble designet i 1968, og kommer i år i nye farger, blant annet en dyp rødbrun nyanse, 1700 kr, andtraditi­on.com.

3. ANVENDELIG. Den oppladbare LED-lampen Ani kommer i tre ulike varianter, og kan brukes både ute og inne, 1000 kr per stykk, blomus.de.

4. VINTAGE. Hive-pendelen er hentet frem fra arkivet hos Verner Panton, og kommer nå i en frisk og myk sennepsgul nyanse, 10 000 kr, verpan.com.

5. SKJELLSETT­ENDE. Pendellamp­en Clam av den unge designerdu­oen Ahm & Lund er nylig satt i produksjon. Pris ikke fastsatt ennå, fritzhanse­n.com.

6. OPPLYST. Lysekronen Apiales fås med ni eller 18 munnblåste glasskuple­r, fra 15 900 kr, nuura.com.

7. LYS IDÉ. Idea-lampen er inspirert av den klassiske glødepaere­n. 3900 kr, slamp.com.

8. FJELSTØTT. Gulvlampen Gravity har fot av marmor og skjerm av tekstil, fra 21 650 kr, gubi.com.

9. HÅNDVENDIN­G. Den lile bordlampen Model 537 ble designet i 1950 av Gino Sarfatti. Den er like fin ved sengen som på stuebordet eller i vinduskarm­en, og det lille håndtaket gjør den enkel å baere med seg, 9000 kr, astep.design.

10. LYSLYKT. Taklampen Lanterne av norske Anderssen & Voll er inspirert av japanske rispapirla­mper, men utformet i matt glass. Fra 1995 kr, newworks.dk.

1. AVDEKKET. Den håndblåste glasspende­len Reveal lar konstrusjo­nen bli en del av designet, som norske Silje Nesdal står bak. 4790 kr, northern.no.

2. FRA ARKIVENE. Hadeland Glassverk har hentet frem en rekke arkivlampe­r som igjen er satt i produksjon, som modell 4217, 5900 kr, hadelandgl­assverk.no.

3. NØSTE. Gemo betyr garnnøste på italiensk, og lampen er designet av Luca Nichetto, 8750 kr, nichettost­udio.com.

4. LINSE. Mut Design står bak Lens-kolleksjon­en, som fås i flere utformelse­r, fra 4500 kr, lzf-lamps.com.

5. SKULPTUREL­L. Pendelen Akari ble designet av Isamu Noguchi i 1951, og produseres i dag av Vitra, 7150 kr, vitra.com.

6. SAMMENSATT. Ficupala-familien består av mange ulike lampemedle­mmer, 9500 kr, cassina.com.

7. MOSEGRØNN. Bordlampen Virva i munnblåst glass er designet av Matti Klenell, 3700 kr, iittala.com.

8. INTEGRERT. Designerbr­ødrene Erwan og Ronan Bouroullec har gjemt LED-lysklidene inni laerbelten­e, i sitt nye system Belt. Pris på forespørse­l, flos.com.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 6
6
 ??  ??
 ??  ?? 4
4

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway