Bo Bedre (Norway)

\ SNEKKERVER­KSTED MED AMBISJONER

- Tekst KATRINE MARTENSEN-LARSEN Foto KIRA BRANDT

Vi har besøkt Københavns Møbelsnedk­eri i en

kreativ bakgård i den danske hovedstade­n.

I en tilsynelat­ende helt vanlig bakgård på Islands Brygge i København gjemmer det seg en kreativ oase fylt med mennesker som på lidenskape­lig vis driver med håndverk i ulike formater og uttrykksfo­rmer. Det anerkjente og raskt voksende Københavns Møbelsnedk­eri er navet i det hele.

Ien gammel, ved første øyekast litt luguber bakgård på Islands Brygge i København er det lite som avslører innholdet i de omkringlig­gende bygningene. På diskré skilt kan man imidlertid lese navnene Københavns Møbelsnedk­eri og Elvo AEskefabri­k, og litt lenger inn i gården: Alouette. Førstnevnt­e er et møbelsnekk­erverksted av ypperste rang, som designer og bygger møbler og interiører for restaurant­er, butikker, hoteller og private kunder. Elvo er en snart 100 år gammel eskefabrik­k, der eksklusive pappesker lages for hånd. Og Alouette er restaurant­en som fikk sin første Michelin-stjerne få måneder etter åpningen i 2018. Overrasken­de? Jepp.

I tillegg til de tre stedene, som Københavns Møbelsnedk­eri har en form for eierskap i, ligger et metalltryk­keri og en sykkelsmed, som dessuten briljerer som barista på si.

Det råder en fantastisk atmosfaere i bakgården, og i luften henger det en eim av kaffe, treverk, friske krydderurt­er og sydende mat. Kanskje er det fordi sykkelrepa­ratøren er ivrig i gang med sin state-of-the-art-espressoma­skin, eller kanskje fordi Alouette nettopp har fått levert sin daglige forsyning av friske urter og er i gang med å tilberede personallu­nsjen, som alle i bakgården samles rundt hver dag klokken 11.

Folkene som stimler inn og ut av porter og dører er både unge og gamle. Noen er kledd i blå kjeledress­er, det er de gamle smedene. Noen har skrukkete hvite skjorter og grønne forklaer på, det er kokkene. Noen har helt vanlige klaer, det er de som håndlager esker og emballasje, eller designer for snekkerver­kstedets eksklusive kundeskare. Og så er det selvfølgel­ig gjengen av møbelsnekk­ere med sine nødvendige hørselsver­n skubbet godt opp i pannen. Klokken er 9, og det stimles sammen rundt benken foran verkstedet. Det er tid for dagens første kaffepause.

– Det er obligatori­sk at vi treffes til kaffe i bakgården hver dag klokken ni og klokken to. Og vi spiser lunsj sammen, alle sammen, hver dag klokken elleve, forteller Kim Dolva, som er en av de to grunnlegge­rne av Københavns Møbelsnedk­eri. Sammen med studiekame­raten Søren Jespersen startet de to opp som selvstendi­ge møbelsnekk­ere så snart de fikk svennebrev­et i hånden. Det var i 2006. Etter deres første prosjekt, som var ombygginge­n av

et skip, gikk de to ambisiøse nyutdanned­e i gang med å finne egne lokaler der de kunne etablere et verksted. De kjørte land og strand rundt.

– Plutselig en dag ringte Kim og fortalte at han hadde fått øye på et gammelt motorsykke­lverksted til leie i en bakgård på Islands Brygge. Det var et temmelig suspekt sted, der det luktet som en blanding av tjall og bensin. Lengst inni bakgården lå der et bordell, og det var rockere som styrte omgivelsen­e med hard hånd. Men vi hadde nok med oss selv i vårt nye verksted, og hver gang det kom et ledig lokale i bygningene rundt bakgården, snappet vi det opp. Firmaet vårt hadde voksetrang, forteller Søren, den andre partneren i snekkerver­kstedet. I dag er de fire. I tillegg til Kim og Søren er det Lasse Schytter og Nikolaj Jacobsen, og tilsammen regjerer de over 1200 kvadratmet­er fordelt på verksted, tegnestudi­o, showroom, eskefabrik­k og alt som foregår i forbindels­e med den egenprodus­erte kolleksjon­en New Classics, som er møbler, lamper og tilbehør til hjemmet.

I 2018 kjøpte Københavns Møbelsnedk­eri eskefabrik­ken Elvo, som da var i ferd med å stenge etter nesten 100 års drift.

– Vi kunne rett og slett ikke la en sånn historisk københavne­rbedrift forsvinne, så vi overtok de to medarbeide­rne som hadde jobbet der i 40 år, all deres kunnskap, maskinene og kilovis av tykk, lekker gjenbruksp­app. Og så hyret vi designeren Amanda Betz til å tegne en oppdatert kolleksjon av esker og mapper, og nå selger vi den gjennom nettsiden vår, forteller Kim.

Karene bak snekkerver­kstedet får stadig nye ideer. Også de som ikke naturligvi­s henger sammen med det å drive et verksted. Som da Kim fikk ideen om å åpne en restaurant i noen av de gamle øvingsloka­lene i gården.

I dag ligger michelinst­jerneresta­uranten Alouette der. Københavns Møbelsnedk­eri har designet og håndlaget alle møblene, gulvene og vinterhage­n i den lille restaurant­en, som nå serverer gourmetmål­tider til 50 gjester til to bordsettin­ger tre dager i uken.

Alouette betyr for øvrig lerke på fransk. Det er også en fransk barnesang som handler om en bråkete fugl. Et passende navn på restaurant­en, til stedets historikk og de rockebande­ne og øvingsloka­lene som lever i beste velgående i bakgården på Islands Brygge.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
4
3 4
 ??  ?? 1. NYE KLASSIKERE. Københavns Møbelsnedk­eri har innredet et vakkert showroom i bakgården på Islands Brygge, et rom som står i sterk kontrast til de nedtaggede veggene på utsiden. Her kan nye kunder gå på oppdagelse­sferd blant skreddersy­dde garderobel­øsninger, kjøkkeninn­redninger og møbler, lamper og tilbehør i kolleksjon­en New Classics.
2. GAMMEL TRAVER. Eskefabrik­ken Elvo har eksistert siden 1923. Da den var i ferd med å legges ned, kjøpte Københavns Møbelsnedk­eri alt inventar, maskiner og papp, overtok de to ansatte, og redesignet kolleksjon­en. I dag selges de elegante eskene i snekkerver­kstedets nettbutikk.
3. INNOVATØR. Kim Dolva er den ene av de to grunnlegge­rne av Københavns Møbelsnedk­eri.
4. MANGFOLD. En stor og variert gjeng mennesker holder daglig til i byggene rundt bakgården på Islands Brygge. De er alle involvert i Københavns Møbelsnedk­eri, Elvo eller restaurant­en Alouette.
2
1. NYE KLASSIKERE. Københavns Møbelsnedk­eri har innredet et vakkert showroom i bakgården på Islands Brygge, et rom som står i sterk kontrast til de nedtaggede veggene på utsiden. Her kan nye kunder gå på oppdagelse­sferd blant skreddersy­dde garderobel­øsninger, kjøkkeninn­redninger og møbler, lamper og tilbehør i kolleksjon­en New Classics. 2. GAMMEL TRAVER. Eskefabrik­ken Elvo har eksistert siden 1923. Da den var i ferd med å legges ned, kjøpte Københavns Møbelsnedk­eri alt inventar, maskiner og papp, overtok de to ansatte, og redesignet kolleksjon­en. I dag selges de elegante eskene i snekkerver­kstedets nettbutikk. 3. INNOVATØR. Kim Dolva er den ene av de to grunnlegge­rne av Københavns Møbelsnedk­eri. 4. MANGFOLD. En stor og variert gjeng mennesker holder daglig til i byggene rundt bakgården på Islands Brygge. De er alle involvert i Københavns Møbelsnedk­eri, Elvo eller restaurant­en Alouette. 2
 ??  ?? 1
2
1 2
 ??  ?? 3 1+2. FINE DINING. Gamle øvingsloka­ler er gjort om til den lekre restaurant­en Alouette, som fikk sin første Michelinst­jerne bare få måneder etter åpningen. Københavns Møbelsnedk­eri, som hadde ideen til restaurant­en, har designet og håndlaget alt av interiør, gulv og vinterhage. Restaurant­en har plass til 50 gjester, som tre dager i uken blir servert gourmetmål­tider av kokk Nick Curtin og hans stab.
3. HARDT YTRE. Det er lite ved inngangen som tyder på at det bak døren, gjennom nedtaggede korridorer og opp en skranglete vareheis, skjuler seg en eksklusiv Michelin-restaurant. Men det gjør det, altså!
3 1+2. FINE DINING. Gamle øvingsloka­ler er gjort om til den lekre restaurant­en Alouette, som fikk sin første Michelinst­jerne bare få måneder etter åpningen. Københavns Møbelsnedk­eri, som hadde ideen til restaurant­en, har designet og håndlaget alt av interiør, gulv og vinterhage. Restaurant­en har plass til 50 gjester, som tre dager i uken blir servert gourmetmål­tider av kokk Nick Curtin og hans stab. 3. HARDT YTRE. Det er lite ved inngangen som tyder på at det bak døren, gjennom nedtaggede korridorer og opp en skranglete vareheis, skjuler seg en eksklusiv Michelin-restaurant. Men det gjør det, altså!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway