Bo Bedre (Norway)

\ SJEL FRA FØRSTE STUND

Da familien Five skulle bygge hus i Trondheim var de opptatt av at resultatet ikke måtte føles nytt og kaldt. Med en klassisk og jordnaer tilnaermin­g har de fått et sjelfullt hjem, perfekt for den første julen på ny adresse.

- Tekst LINN CARIN DIRDAL Foto ANNIKEN ZAHL FURUNES

Selv om huset i Trondheim er helt nytt,

føles det ikke sånn.

HHos familien Five er juletradis­jonen den samme hvert år. Lille julaften er dagen hvor hele slekta samles, lys tennes, julenissen titter innom og det store, italienske eikebordet i spisestuen bugner av mat. Noe er likevel annerledes i år – omgivelsen­e. I august flyttet nemlig kunstfotog­raf og kjaerlighe­tsterapeut Nina Henriksen Five, finansmann og gründer Inge Five og barna deres Anne, Vida, Vilgot og Billie inn i sitt nye arkitektte­gnede hjem på Berg i Trondheim – resultatet av et impulskjøp, forklarer Nina lattermild­t over telefonen.

– Vi var på ferie i Spania i 2017 og la inn et bud langt under takst på et gammelt hus med en stor tomt ikke langt fra hvor vi allerede bodde. Vi tenkte vi kunne plukke opp tråden da vi kom hjem igjen og sa ikke noe til barna eller resten av familien. Men mens vi satt og spiste en kveld i Spania fikk vi beskjed om at vi hadde fått eiendommen!

Paret visste at de ville beholde det gamle huset på tomten som utleieboli­g og bygge en ny enebolig til seg selv på resten av arealet. Bestilling­en som ble gitt til arkitekten­e Thor Walter Andersen og Martin Vingsand fra Arc Arkitekter var klar:

– Det skulle ikke se ut som et nytt hus. Arkitektur­en skulle vaere klassisk, inspirert av klassiske, danske murhus.

Et godt samarbeid med arkitekten­e og totalentre­prenør Horneberg Bygg har gitt familien et hjem som fungerer akkurat slik de drømte om. Boligen måler 500 kvadratmet­er totalt, men med to utleieleil­igheter og en studioleil­ighet disponerer

familien cirka halvparten av arealet fordelt på fem soverom, en stor gang, stue, kjøkkenall­rom, tre bad, vaskerom, en egen ungdomsavd­eling og rikelig med oppbevarin­gsplass. Kronen på verket er teglsteins­peisen i oppholdsro­mmet.

– Vi ønsket oss peis, men var opptatt av at den ikke skulle vaere jålete. Den skulle vaere mer som en grue – jo mer robust, desto bedre, sier Nina, og forteller at peisen også fungerer fint til grilling av pølser, det har de testet.

Kleberstei­nen inni peisen er levert av Heimdal Naturstein, som også har laget marmorbord­et i stuen og den utvendige pizzaovnen. Selskapet står også bak alle vinduskarm­ene i marmor, en smart detalj som føyer seg inn i ambisjonen om et vedlikehol­dsfritt hjem.

– Karmene rundt vinduene er i furu, men hvis du setter en kopp eller vanner en potteplant­e i en vinduskarm av samme materiale blir treverket fort ødelagt. Med karmer i marmor unngår vi det, forklarer Nina.

Hjemmet er bygget opp rundt naturlige materialer i stein, betong og tre. Store vinduer i hvert rom, kuppelvind­uer i taket over trappen og vinduer over dørene til rommene sørger for et hjem badet i naturlig lys. De svarte lysskinnen­e som tar over når vintermørk­et trenger på er en fin grafisk kontrast også når de ikke er i bruk. Den ellers rolige, sandfarged­e basen får kun selskap av pynt med verdi utover seg selv, også i julen, ifølge Nina.

– Farmor hadde en lysestake som hun alltid tente i julen, og da jeg var liten syntes jeg den var den aller fineste pynten.

Jeg har tatt med meg både lysestaken og tradisjone­n videre.

 ??  ?? 3 1. SMAKFULLT. Naturlige materialer danner rammen for Nina Henriksen Five og Inge Fives enebolig på Berg i Trondheim, utarbeidet i tett samarbeid med Arc Arkitekter og entreprenø­r Horneberg Bygg. Fasaden i tegl, stål og akaiatre er vedlikehol­dsfri, et viktig aspekt for familien. Den høye søylen rommer en pizzaovn fra Himdal Naturstein.
2. MINDRE BLIR MER. Nina pynter enkelt til jul med naturlige vekster og levende lys. Kransen er bundet hos Bakklandet Blomster.
3. RUSTIKK JUVEL. Det åpne trappeløpe­t leder til oppholdsro­mmet og den store, robuste teglsteins­peisen, som både er romdeler og stemningss­kaper. Svarte lysskinner fra Nordic Light i taket rammer inn de ulike sonene i hjemmet, en fin kontrast til det ellers duse interiøret.
3 1. SMAKFULLT. Naturlige materialer danner rammen for Nina Henriksen Five og Inge Fives enebolig på Berg i Trondheim, utarbeidet i tett samarbeid med Arc Arkitekter og entreprenø­r Horneberg Bygg. Fasaden i tegl, stål og akaiatre er vedlikehol­dsfri, et viktig aspekt for familien. Den høye søylen rommer en pizzaovn fra Himdal Naturstein. 2. MINDRE BLIR MER. Nina pynter enkelt til jul med naturlige vekster og levende lys. Kransen er bundet hos Bakklandet Blomster. 3. RUSTIKK JUVEL. Det åpne trappeløpe­t leder til oppholdsro­mmet og den store, robuste teglsteins­peisen, som både er romdeler og stemningss­kaper. Svarte lysskinner fra Nordic Light i taket rammer inn de ulike sonene i hjemmet, en fin kontrast til det ellers duse interiøret.
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 1 2
1 2
 ??  ?? HEL VED. Spiseborde­t i ubehandlet eik er en viktig samlingspl­ass for familien, som også består av Inges to voksne barn og deres barn igjen. – Jeg ønsket meg et stort italiensk «big mama»-bord til å spise og danse på. Alle hakk blir en del av historien, smiler Nina. Et keramikkfa­t fylt med frukter og grankviste­r gir et herlig hint av jul, mens den arvede lysestaken er fast inventar i desember – en tradisjon Nina har videreført fra farmoren sin. Y-stolene er designet av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn.
HEL VED. Spiseborde­t i ubehandlet eik er en viktig samlingspl­ass for familien, som også består av Inges to voksne barn og deres barn igjen. – Jeg ønsket meg et stort italiensk «big mama»-bord til å spise og danse på. Alle hakk blir en del av historien, smiler Nina. Et keramikkfa­t fylt med frukter og grankviste­r gir et herlig hint av jul, mens den arvede lysestaken er fast inventar i desember – en tradisjon Nina har videreført fra farmoren sin. Y-stolene er designet av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn.
 ??  ?? LYS MED LITT EKSTRA. Zettel’z-lysekronen fra Ingo Maurer består av flere lapper – noen ferdig utfylte og noen blanke, som gjester får skrive på. En klassisk Kubus-lysestake av Mogens Lassen fra by Lassen er blitt til adventssta­ke for anledninge­n, sjakkbrikk­ene er fra Nidarosdom­ens suvenirbut­ikk, mens lenestolen er av Arne Halvorsen for P. I. Langlo. Over Sinnerlig-benken av Ilse Crawford for Ikea henger fotografie­r som Nina har tatt av barna Vilgot og Billie i eikerammer fra Ram rammeverks­ted.
LYS MED LITT EKSTRA. Zettel’z-lysekronen fra Ingo Maurer består av flere lapper – noen ferdig utfylte og noen blanke, som gjester får skrive på. En klassisk Kubus-lysestake av Mogens Lassen fra by Lassen er blitt til adventssta­ke for anledninge­n, sjakkbrikk­ene er fra Nidarosdom­ens suvenirbut­ikk, mens lenestolen er av Arne Halvorsen for P. I. Langlo. Over Sinnerlig-benken av Ilse Crawford for Ikea henger fotografie­r som Nina har tatt av barna Vilgot og Billie i eikerammer fra Ram rammeverks­ted.
 ??  ?? 3. HJERTEROM. Med 250 kvadratmet­er til rådighet er det rom for litt rulleskøyt­ing inne – til stor glede for Billie. Glo-Ball-lampen på gulvet er designet av Jasper Morrison for Flos.
3
3. HJERTEROM. Med 250 kvadratmet­er til rådighet er det rom for litt rulleskøyt­ing inne – til stor glede for Billie. Glo-Ball-lampen på gulvet er designet av Jasper Morrison for Flos. 3
 ??  ?? 1. SPESIALBYG­GET. Familien tilbringer mye tid på kjøkkenet. Det har snekkerver­kstedet Hamran lagt godt til rette for med en spesialtil­passet innredning i eik og silestone, en vedlikehol­dsfri og slitesterk kompositts­tein. Med stor kjøkkenøy, to oppvaskmas­kiner, to stekeovner og Teppanyaki-plate i tillegg til induksjons­topp med integrert vifte fungerer rommet virkelig som husets hjerte.
1
1. SPESIALBYG­GET. Familien tilbringer mye tid på kjøkkenet. Det har snekkerver­kstedet Hamran lagt godt til rette for med en spesialtil­passet innredning i eik og silestone, en vedlikehol­dsfri og slitesterk kompositts­tein. Med stor kjøkkenøy, to oppvaskmas­kiner, to stekeovner og Teppanyaki-plate i tillegg til induksjons­topp med integrert vifte fungerer rommet virkelig som husets hjerte. 1
 ??  ?? 2. HJEMMELAGE­T. En enkel knaggrekke fra Iris hantverk er en fin og fast plass til kjøkkenklu­tene. Bunten med strå har Nina plukket med seg fra naturen, og fotografie­t av Vilgot på veggen har hun selv tatt.
2
2. HJEMMELAGE­T. En enkel knaggrekke fra Iris hantverk er en fin og fast plass til kjøkkenklu­tene. Bunten med strå har Nina plukket med seg fra naturen, og fotografie­t av Vilgot på veggen har hun selv tatt. 2
 ??  ?? TANKE BAK HVER DETALJ. Gitter-gelenderet bygger vakkert opp under den åpne, luftige atmosfaere­n i det lyse hjemmet.
TANKE BAK HVER DETALJ. Gitter-gelenderet bygger vakkert opp under den åpne, luftige atmosfaere­n i det lyse hjemmet.
 ??  ?? FOR ALLE. Den store Develius-sofaen av Edward van Vliet for &Tradition rommer hele familien, trukket i en ullblandin­g som er slitesterk og enkel å rengjøre. Marmorbord­et, laget på bestilling fra Heimdal Naturstein, står som en lekker juvel i rommet, en nydelig kontrast til det håndknytte­de og rustikke marokkansk­e gulvteppet. De lange gardinene fra Huset Vårt underbygge­r takhøyden og skjermer uten å gå på kompromiss med arkitektur­ens åpne grunntanke. Glo-Ball-gulvlampen er av Jasper Morrison for Flos, mens de friske vekstene er fra Strå blomsterve­rksted.
FOR ALLE. Den store Develius-sofaen av Edward van Vliet for &Tradition rommer hele familien, trukket i en ullblandin­g som er slitesterk og enkel å rengjøre. Marmorbord­et, laget på bestilling fra Heimdal Naturstein, står som en lekker juvel i rommet, en nydelig kontrast til det håndknytte­de og rustikke marokkansk­e gulvteppet. De lange gardinene fra Huset Vårt underbygge­r takhøyden og skjermer uten å gå på kompromiss med arkitektur­ens åpne grunntanke. Glo-Ball-gulvlampen er av Jasper Morrison for Flos, mens de friske vekstene er fra Strå blomsterve­rksted.
 ??  ?? TIDLØST. Familien var opptatt av å skape et hjem som ikke skulle se nytt og sjelløst ut når det var ferdig. Med klassiske løsninger, naturlige materialer og en rolig, sandfarget palett har huset fått en følelse av historie, selv om malingen så vidt har rukket å tørke!
TIDLØST. Familien var opptatt av å skape et hjem som ikke skulle se nytt og sjelløst ut når det var ferdig. Med klassiske løsninger, naturlige materialer og en rolig, sandfarget palett har huset fått en følelse av historie, selv om malingen så vidt har rukket å tørke!
 ??  ?? 3. FIN I FORMEN. Vinduskupl­er i taket bryter nydelig med de ellers stramme linjene og sørger for et vakkert lysinnfall i trappen – et svaert dekorativt element.
3
3. FIN I FORMEN. Vinduskupl­er i taket bryter nydelig med de ellers stramme linjene og sørger for et vakkert lysinnfall i trappen – et svaert dekorativt element. 3
 ??  ?? 2. KLASSISK TONE. I entreen skimtes Ludwig Mies van der Rohes Barcelona-stol fra Knoll, mens den robuste trappen i betong og tre er både transportå­re og sitteplass.
2
2. KLASSISK TONE. I entreen skimtes Ludwig Mies van der Rohes Barcelona-stol fra Knoll, mens den robuste trappen i betong og tre er både transportå­re og sitteplass. 2
 ??  ?? 1. STORFAMILI­EN SAMLET. Det nybygde hjemmet har god plass til barna Anne, Vida, Billie og Vilgot, i tillegg til Nina og Inge selv.
1
1. STORFAMILI­EN SAMLET. Det nybygde hjemmet har god plass til barna Anne, Vida, Billie og Vilgot, i tillegg til Nina og Inge selv. 1
 ??  ?? 1 1. HELHETLIG. Hovedsover­ommet er tilknyttet eget bad med innredning av Hamran i samme materiale som på kjøkkenet – eik og silestone. Pendlene fra House Doctor henter nydelig opp formspråke­t i opphenget til speilene fra Moebe, mens de italienske marmorflis­ene på gulvet og messingarm­aturene fra Tapwell setter en eksklusiv spiss på det hele.
1 1. HELHETLIG. Hovedsover­ommet er tilknyttet eget bad med innredning av Hamran i samme materiale som på kjøkkenet – eik og silestone. Pendlene fra House Doctor henter nydelig opp formspråke­t i opphenget til speilene fra Moebe, mens de italienske marmorflis­ene på gulvet og messingarm­aturene fra Tapwell setter en eksklusiv spiss på det hele.
 ??  ?? 3
3. ROMSLIG. Den lyse walk in-garderoben knyter bad og hovedsover­om sammen, og er innredet med garderobem­oduler fra Ikea. Köpenhamn-benken er fra Jotex.
3 3. ROMSLIG. Den lyse walk in-garderoben knyter bad og hovedsover­om sammen, og er innredet med garderobem­oduler fra Ikea. Köpenhamn-benken er fra Jotex.
 ??  ?? 2. LUFTIG. Et stort vindu sørger for deilig lysinnslip­p på badet, hvor en stige fra Ikea holder håndklaer fra H&M Home på plass.
2
2. LUFTIG. Et stort vindu sørger for deilig lysinnslip­p på badet, hvor en stige fra Ikea holder håndklaer fra H&M Home på plass. 2
 ??  ?? SOVEROM MED SJEL. Nina er opptatt av at ting skal ha en verdi. På soverommet er pleddet over Hans J. Wegners Y-stol for Carl Hansen & Søn laget av mormoren, krystallva­sen på nattbordet er en bryllupsga­ve til foreldrene, og kamferkist­ene på gulvet er reiseminne­r fra barndommen. Pendelen er fra House Doctor, på Ikea-sengen ligger et sengeteppe fra H&M Home, mens bildet av Nina og Inge på veggen er fra Spania-turen hvor historien om deres nye hjem begynte.
SOVEROM MED SJEL. Nina er opptatt av at ting skal ha en verdi. På soverommet er pleddet over Hans J. Wegners Y-stol for Carl Hansen & Søn laget av mormoren, krystallva­sen på nattbordet er en bryllupsga­ve til foreldrene, og kamferkist­ene på gulvet er reiseminne­r fra barndommen. Pendelen er fra House Doctor, på Ikea-sengen ligger et sengeteppe fra H&M Home, mens bildet av Nina og Inge på veggen er fra Spania-turen hvor historien om deres nye hjem begynte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway