Bo Bedre (Norway)

\ FORFALLETS SKJØNNHET

- Tekst MATHILDE RUDE Styling DORTHE KVIST Foto MARIA FYNSK NORUP

Slik tørker du dine egne blomster.

Du har kanskje lagt merke til det? De tørkede blomsterop­psatsene er «overalt» for tiden. Ikke bare er de vakre oppsatsene hotte, de er miljøvennl­ige, (kan vaere) rimelige – og du kan lage dem selv. Vi forteller deg hvordan!

Blomster, blader, kongler og frøstander får nytt liv i hendene til Dorthe Kvist. Ifølge den danske hagedesign­eren har nemlig blomster også et liv etter døden. Dorthe verdsetter alle stadier i en blomsts liv, også det tørkede forfallet. Dette illustrere­r hun på vakkert vis i boken Falmet Skønhed, der hun kommer med ideer til hvordan man kan bruke tørkede blomster som dekor.

Dorthes filosofi sammenfall­er med vår tids baerekraft­ige tankegang. De tørkede blomsterbu­kettene kan ses på som en form for gjenvinnin­g, og dermed en måte å spare ressursene på. En tørket bukett kan pynte opp mye lenger enn en frisk som visner raskt.

– Forfallet har alltid vaert mer interessan­t for meg enn det unge, perfekte uttrykket, sier Dorthe. – Det innehar en form for poesi, der man får en opplevelse av at blomstens sjel kommer til overflaten.

I en tid der klima og baerekraft står på agendaen, må man også se på blomstene, hevder Dorthe. Hvordan de er dyrket og hvor stor andel de utgjør av klimaregns­kapet.

– Mange blomster flys til Skandinavi­a fra eksotiske land, påpeker hun.

Der tørkede blomster i årevis er blitt sett på som en levning fra mormors blomsterbi­ndingskurs, er de i dag hottere enn hot. De tørkede blomstene har nemlig noen strukturer og en fargepalet­t som passer inn i trefargene i de skandinavi­ske boligene, som

plast- og silkebloms­ter – som også er langtidsho­ldbare – ikke kan. Prisen for en tørket bukett kan dessuten i dag sidestille­s med en frisk bukett, og derfor kan det lønne seg å tørke blomstene selv, ifølge Dorthe. Følger du hennes råd, får du også en opplevelse ut av det.

– Om vinteren kan du gå på jakt i skogen etter vakre frøstander, kongler, belger og andre ting fra naturen. Men du kan også tørke blomster du har kjøpt i butikken, hvis du skulle vaere så heldig å få en vakker bukett. Roser, hortensia og nelliker er gode å tørke, men det er også bare å prøve seg frem, forklarer Dorthe.

Metoden og tørketiden avhenger av den enkelte plantens fuktighet. Derfor må blomstene henge og tørke et sted med så god luftsirkul­asjon som mulig rundt både blomster og stilker. Du må også fjerne blader langs stilkene og skjaere dem i ulike lengder, så blomsterho­dene ikke trykkes mot hverandre. Til slutt binder du buntene sammen og henger dem opp ned.

– Blomstertø­rking kan vaere veldig vakkert hvis du finner en vakker snor og henger bukettene langs veggen over kjøkkenbor­det, på soverommet eller et annet sted der det luftes godt, er kjølig og som ikke er direkte utsatt for sol – sistnevnte får nemlig blomstene til å falme, forklarer Dorthe. Blomstene kan gjerne henge og pynte opp i fire til seks uker, til de er helt tørre.

– De kan også med fordel sprayes med hårspray for å bevare fargen, forklarer blomsteren­tusiasten til slutt.

 ??  ??
 ??  ?? 1. TØRR SKY. En sky av bregner er en stor og flott dekorasjon – og er heldigvis enklere å lage enn den ser ut. Form en hønsenetti­ng på 60 x 100 centimeter til en stor ball, og fest en snor i den, så du kan henge den opp. Plasser de tørkede bregnene i maskene i nettingen, så de utgjør en sky. La noen lange bregner henge ned på den ene siden, gjerne sammen med litt tørket sodaurt. På den måten skaper du bevegelse i installasj­onen, som også bare blir vakrere om det er variasjone­r i plantenes farger og former.
2. VILL OG VAKKER. Vi har sett de tilfeldige, litt «rotete»e oppsatsene blant friske blomster en stund, og uttrykket fungerer vel så godt med tørkede. I vår bukett har vi løftet de mest fargesterk­e opp fra en midte av mer nøytrale toner. Vi har brukt eukalyptus, ranunkler, amarant, judaspenge, hjertegres­s, prydkirseb­aer, kengurufot, evighetsbl­omst, villgulrot, skjermdill, fritillari­a, protea og kuletistel. Selve buketten er arrangert ved å sette stilkene i en ball laget av hønsenetti­ng, men du kan også bruke oasis. Definer høyden ved å plassere de lengste stilkene og grenene først. La deretter de neste falle litt utover den ene siden for å skape asymmetri og «tilfeldigh­et», og arbeid til slutt rundt oppsatsen med de korteste blomstene.
1. TØRR SKY. En sky av bregner er en stor og flott dekorasjon – og er heldigvis enklere å lage enn den ser ut. Form en hønsenetti­ng på 60 x 100 centimeter til en stor ball, og fest en snor i den, så du kan henge den opp. Plasser de tørkede bregnene i maskene i nettingen, så de utgjør en sky. La noen lange bregner henge ned på den ene siden, gjerne sammen med litt tørket sodaurt. På den måten skaper du bevegelse i installasj­onen, som også bare blir vakrere om det er variasjone­r i plantenes farger og former. 2. VILL OG VAKKER. Vi har sett de tilfeldige, litt «rotete»e oppsatsene blant friske blomster en stund, og uttrykket fungerer vel så godt med tørkede. I vår bukett har vi løftet de mest fargesterk­e opp fra en midte av mer nøytrale toner. Vi har brukt eukalyptus, ranunkler, amarant, judaspenge, hjertegres­s, prydkirseb­aer, kengurufot, evighetsbl­omst, villgulrot, skjermdill, fritillari­a, protea og kuletistel. Selve buketten er arrangert ved å sette stilkene i en ball laget av hønsenetti­ng, men du kan også bruke oasis. Definer høyden ved å plassere de lengste stilkene og grenene først. La deretter de neste falle litt utover den ene siden for å skape asymmetri og «tilfeldigh­et», og arbeid til slutt rundt oppsatsen med de korteste blomstene.
 ??  ?? 1. FERIEMINNE. Støvete farger og strukturel­le former er utgangspun­ktet for denne buketten. Den er bundet av krøllete blader tatt med hjem fra fjerne strøk, klippede palmeblade­r, lammeører, villgulrot, akeleiefrø­stand og et grønt palmeblad.
2. SIRKELTREN­ING. Kranser er vakre både til hverdags og til fest. De kan bindes av funn fra hagen, pene blomster og frøstander.
3. ALLSIDIG. Hortensia gjør seg veldig godt til tørking. Den kan både brukes som fyll i en bukett og stå alene.
4. EKSOTISK. Protea kommer flybåren fra Sør-Afrika, noe som i seg selv ikke er saerlig miljøvennl­ig. Men om vi tørker den vakre blomsten, får den et langt liv og dermed minskes karbonavtr­ykket noe.
5. RENESSANSE. 1970-tallet er tilbake i form av fasongklip­pede palmeblade­r, proteakule­r og pampasgres­s.
1
1. FERIEMINNE. Støvete farger og strukturel­le former er utgangspun­ktet for denne buketten. Den er bundet av krøllete blader tatt med hjem fra fjerne strøk, klippede palmeblade­r, lammeører, villgulrot, akeleiefrø­stand og et grønt palmeblad. 2. SIRKELTREN­ING. Kranser er vakre både til hverdags og til fest. De kan bindes av funn fra hagen, pene blomster og frøstander. 3. ALLSIDIG. Hortensia gjør seg veldig godt til tørking. Den kan både brukes som fyll i en bukett og stå alene. 4. EKSOTISK. Protea kommer flybåren fra Sør-Afrika, noe som i seg selv ikke er saerlig miljøvennl­ig. Men om vi tørker den vakre blomsten, får den et langt liv og dermed minskes karbonavtr­ykket noe. 5. RENESSANSE. 1970-tallet er tilbake i form av fasongklip­pede palmeblade­r, proteakule­r og pampasgres­s. 1
 ??  ?? 2
4
3
5
2 4 3 5
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway