Bo Bedre (Norway)

Alfredo Häberli har designet nye tekstiler for Kvadrat. Vi møtte ham i Zürich.

I arbeidet med Kvadrats nye tekstiler har Alfredo Häberli brukt sansene for å finne det rette uttrykket. Vi dro til Zürich for å høre mer om prosjektet i favorittom­givelsene hans, Le Corbusiers paviljong.

- Tekst TRINE JØRCK Foto TRINE JØRCK OG PRODUSENTE­N

Le Corbusiers paviljong i Zürich har nylig åpnet igjen etter lang tids oppussing. Galleriet, som i sin tid ble tegnet av arkitekten på bestilling fra gallerist Heidi Weber, ligger i gåavstand fra Alfredo Häberlis studio. Vi er her for å prate om de nye tekstilene hans for Kvadrat, men den energiske designeren tar raskt ordet:

– Det interessan­te ved denne bygningen er måten Le Corbusier har tenkt mennesket inn i den. Det føles godt å vaere her. Det er den vanskeligs­te, men viktigste oppgaven for en designer eller arkitekt å løse, forklarer Alfredo, som også jobber med alt fra store hotellpros­jekter til biler, møbler og smykker.

Mange designere og arkitekter blir ofte teoretiske og rigide i tilnaermin­gen sin, ifølge Alfredo. De glemmer å tenke på hvem de faktisk designer for – brukeren.

– Noen ganger ser man bygninger som omtrent er tegnet for å ta seg bra ut på Instagram, eller som er basert på en idé som fungerer teoretisk, men hvor designeren eller arkitekten har glemt å tenke på hvordan det er å oppholde seg der.

Alfredo har designet kolleksjon­ene Parkland, Airfield og Nitto for Kvadrat, som alle lanseres på møbelmesse­n i Køln i januar 2020. I arbeidet har Alfredo forsøkt å forestille seg hvordan designen hans vil fungere når den tas i bruk. I utviklings­prosessen har han forsøkt å legge all teori og viten til siden og heller bruke sansene for å finne de rette strukturen­e, taktilitet­ene og ikke minst fargesamme­nsetningen­e.

– En farge er en følelse. I arbeidet med denne kolleksjon­en har jeg vaert ute i naturen, kikket på et tre og blitt fascinert av hvor mange farger det har. Det er helt vilt. På skolen hadde jeg en laerer som første året slepte oss gjennom hele kunsthisto­rien. Året etter sa han, «nå tar vi alt en gang til, men denne gangen skal dere kun se på fargene». Det åpnet øynene mine for hvor mye farger betyr for opplevelse­n av det vi ser. Det var fantastisk, forteller Alfredo og fortsetter:

– Hos Kvadrat vet de hvilke farger som selger. Men det vil ikke jeg vite, da får jeg ingen nye ideer. Jeg følger intuisjone­n og ser etterpå om det var vellykket eller ikke. Den største suksessen for meg er når folk bruker tingene mine uten å vite at det er jeg som har designet det. Det er for meg som å vinne en Oscar. Hvis folk kan omgi seg med de nye tekstilene og få den samme gode følelsen som denne bygningen gir oss akkurat nå, har jeg nådd målet mitt.

 ??  ??
 ??  ?? 1 1. MYK MANN. Fra studioet sitt i Zürich har Alfredo Häberli designet nye tekstiler for danske Kvadrat.
1 1. MYK MANN. Fra studioet sitt i Zürich har Alfredo Häberli designet nye tekstiler for danske Kvadrat.
 ??  ?? 2
2. NYANSERT. Sirlig vevede Parkland er litt som et tre, ifølge Alfredo – ved første øyekast ser man én farge, men ser man nøyere etter får man øye på de mange fine nyansene som gir tekstilet sitt unike saerpreg. Parkland lanseres på møbelmesse­n i Køln i januar, sammen med tekstilene Airfield og Nitto.
2 2. NYANSERT. Sirlig vevede Parkland er litt som et tre, ifølge Alfredo – ved første øyekast ser man én farge, men ser man nøyere etter får man øye på de mange fine nyansene som gir tekstilet sitt unike saerpreg. Parkland lanseres på møbelmesse­n i Køln i januar, sammen med tekstilene Airfield og Nitto.
 ??  ?? 4 4+5. FARGERIKT. Farger er følelser, ifølge Alfredo, noe studioet er fullt av – i form av alt fra stoler og plakater til små gjenstande­r.
4 4+5. FARGERIKT. Farger er følelser, ifølge Alfredo, noe studioet er fullt av – i form av alt fra stoler og plakater til små gjenstande­r.
 ??  ?? 6
6. PÅFYLL. Le Corbusiers paviljong ligger i gåavstand fra Alfredos studio. Mangler han inspirasjo­n en dag går han ofte dit, bare for å vaere i rommet.
6 6. PÅFYLL. Le Corbusiers paviljong ligger i gåavstand fra Alfredos studio. Mangler han inspirasjo­n en dag går han ofte dit, bare for å vaere i rommet.
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 3 3. EVIG STUDENT. Alfredo er en samler. Funnene havner på store oppslagsta­vler eller i rå stålreoler i studioet. Ved å observere de ulike objektene studerer han ulike funksjoner og får ideer som han overfører til sine egne kreasjoner.
3 3. EVIG STUDENT. Alfredo er en samler. Funnene havner på store oppslagsta­vler eller i rå stålreoler i studioet. Ved å observere de ulike objektene studerer han ulike funksjoner og får ideer som han overfører til sine egne kreasjoner.
 ??  ?? 7
7. KOLLASJ. Utklipp fra diverse motemagasi­ner hjelper Alfredo til å se hvilke fargesamme­nsetninger, nyanser, strukturer og materialer som passer sammen.
7 7. KOLLASJ. Utklipp fra diverse motemagasi­ner hjelper Alfredo til å se hvilke fargesamme­nsetninger, nyanser, strukturer og materialer som passer sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway