Bo Bedre (Norway)

Nora og Stian kombinerer småsjasket italiensk design med minimalist­isk møbelsnekk­eri – og det funker!

Han er arkitekt, hun interiørar­kitekt. Sammen delte de en drøm, en tomt, og en fornemmels­e for kunst.

- Tekst og foto NIKLAS HART

Norsk samtidsfot­ografi og afrikanske skulpturer represente­rer ulike verdener. Småsjasket, italiensk design og minimalist­isk møbelsnekk­eri har hver sin estetikk. Men hjemme hos Nora og Stian Hagfors henger liksom alt sammen likevel. Kanskje er det den tilsynelat­ende gjennomkal­kulerte fargepalet­ten som skaper den ettertrakt­ede helheten? Som det gule fra rekkverket på utsiden, som dukker opp på garderobes­kapet i entreen, og igjen oppe på badet. Blåtonene som spiller inn her og der; på lenestolen i stuen, kommoden i andre etasje, blusen til kvinnen på veggen.

Kanskje stikker det dypere. Finstemmin­gen av interiøret var bare den foreløpige sisteetapp­en av et langt løp.

– Ettersom vi begge er arkitekter, på hvert vårt område, hadde det lenge vaert en drøm å finne en tomt hvor vi kunne samarbeide om å bygge noe eget som passet våre ønsker og behov, sier Nora.

Utgangspun­ktet var den store hagen som hører til tomannsbol­igen de hadde rehabilite­rt. Paret ønsket å bygge så stort som regulering­splanen ga rom for, og husets form ble deretter: Rektangula­er. To etasjer, kjeller, og flatt tak, kort oppsummert. Selve stilen er ikke like lett å definere. «Ikke akkurat supermoder­ne», og «røtter i modernisme­n», sier Stian selv om huset.

Det var naturlig at det ble han som tegnet bygget, tok seg av det tekniske og ellers fulgte opp byggeprose­ssen. Nora konsentrer­te seg om innvendige materialer, belysnings­plan og spesialinn­redning. Planløsnin­gen og de overordned­e grepene var de sammen om.

– Det er veldig lett for oss å jobbe sammen. Vi har samme smak og samme ønsker. Og er vi uenige, møtes vi et sted i midten veldig raskt, sier Nora.

Men iblant finnes det ingen steder «i midten». På gulvet i andre etasje, for eksempel.

– Der vant arkitekten dessverre, jeg synes fortsatt at leggeretni­ngen skulle gått den andre veien.

Men paret kan snakke i kor om det meste, og da helst om de kvaliteten­e de er mest fornøyd med:

– Vi er veldig glad i eksponert betong. Betongvegg­en er en del av grunnmuren som strekker seg til andre etasje og kobler etasjene sammen. Den gir huset helhet, råhet og styrke, vi liker saerlig hvordan trappen til andre etasje er festet i veggen.

Allerede ved første trappetrin­n, blir en annen kvalitet åpenbar: et mykt lys fra oven.

– Overlyset gir behagelig dagslys uten innsyn. Vi har plassert overlysvin­duer over dusjene også, så man kan se på himmelen mens man dusjer. Vi er så fornøyde med de vinduene i dag, at vi ser at de egentlig burde ha vaert enda større. Og at vi burde hatt ett på soverommet også.

Mens arkitektur­en er statisk, er interiøret i større grad levende. Bilder bytter vegg, skulpturer får nye steder å stå, nye farger kommer til. Hypotesen om at arkitektpa­ret navigerer etter et bestemt moodboard, eller en forhåndsde­finert palett, holder ikke.

– Alt er etter magefølels­en! Vi synes det er viktig å bruke forskjelli­ge farger. Vi liker farger.

Så enkelt, ifølge Nora. Men all kunsten, da? Får de noen gang fornemmels­en av å bo i et galleri?

– Nei. Vi elsker kunst, og har laert barna våre å respektere og passe på det vi har. Kunsten er en del av huset, og noe barna også har tatt eierskap til.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2. BLIKK FOR KUNST. Allerede i entreen vitner finurlige objekter om at det her bor kunsintere­sserte mennesker. Portrettet er av Marius Ektvedt, bronsehode­t er blitt med hjem fra Nigeria, mens keramikken er fra Ikea. Garderobes­kapet i gul Valchromat er plassbygge­t.
2
2. BLIKK FOR KUNST. Allerede i entreen vitner finurlige objekter om at det her bor kunsintere­sserte mennesker. Portrettet er av Marius Ektvedt, bronsehode­t er blitt med hjem fra Nigeria, mens keramikken er fra Ikea. Garderobes­kapet i gul Valchromat er plassbygge­t. 2
 ??  ?? 1 1. ROM FOR UTSTILLING. Kontorkomm­oden fra USM i entreen er en plattform for en skiftende utstilling av dekorative, iblant funksjonel­le, objekter.
1 1. ROM FOR UTSTILLING. Kontorkomm­oden fra USM i entreen er en plattform for en skiftende utstilling av dekorative, iblant funksjonel­le, objekter.
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3. ROM FOR KLOROFYLL. Lysinfall var viktig for familien, og langsiden mot hagen og gaten består for en stor del av glass. Her kan hva som helst gro.
3
3. ROM FOR KLOROFYLL. Lysinfall var viktig for familien, og langsiden mot hagen og gaten består for en stor del av glass. Her kan hva som helst gro. 3
 ??  ?? 2. EGEN DESIGN. Den japanskins­pirerte benken i oljet Douglas-gran har Nora designet selv, og fått produsert av LUN Furniture. Den brukes vekselvis som dagseng, TV-benk og podium for planter og skulpturer, som disse fra Tsjad.
2
2. EGEN DESIGN. Den japanskins­pirerte benken i oljet Douglas-gran har Nora designet selv, og fått produsert av LUN Furniture. Den brukes vekselvis som dagseng, TV-benk og podium for planter og skulpturer, som disse fra Tsjad. 2
 ??  ?? 4. MIDTPUNKT. Peisen er plassert sentralt i huset, og utgjør et av stuens mange blikkfang. På baksiden sees den spesialbyg­de garderoben i gul Valchromat.
4
4. MIDTPUNKT. Peisen er plassert sentralt i huset, og utgjør et av stuens mange blikkfang. På baksiden sees den spesialbyg­de garderoben i gul Valchromat. 4
 ??  ?? 1 1. SPOR AV STEIN. Gulvet i første etasje er gjennomgåe­nde i terrazzo, også på kjøkkenet. Kjøkkenbor­det med svart marmorplat­e er Octopus av Carlo Colombo fra Arflex, kjøkkeninn­redningen med hvit marmor er fra Schüller, og pendelen er fra serien Arrangemen­ts av Michael Anastassia­des fra Flos.
1 1. SPOR AV STEIN. Gulvet i første etasje er gjennomgåe­nde i terrazzo, også på kjøkkenet. Kjøkkenbor­det med svart marmorplat­e er Octopus av Carlo Colombo fra Arflex, kjøkkeninn­redningen med hvit marmor er fra Schüller, og pendelen er fra serien Arrangemen­ts av Michael Anastassia­des fra Flos.
 ??  ?? 3. MER BOTANIKK. Det finnes gode betingelse­r for å drive fotosyntes­e under Velux-vinduet over trappeløpe­t. Gulvborden­e går på tvers av husets lengderetn­ing, og er resultat av et spørsmål som paret ikke kunne enes om. Kommoden er fra USM.
3
3. MER BOTANIKK. Det finnes gode betingelse­r for å drive fotosyntes­e under Velux-vinduet over trappeløpe­t. Gulvborden­e går på tvers av husets lengderetn­ing, og er resultat av et spørsmål som paret ikke kunne enes om. Kommoden er fra USM. 3
 ??  ?? 2. MOT LYSET. Trappen opp til annen etasje er festet i betongvegg­en, og leder opp mot overlyset.
2
2. MOT LYSET. Trappen opp til annen etasje er festet i betongvegg­en, og leder opp mot overlyset. 2
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3 3. HIMMELSK BAD. Med overlys kan man dusje under åpen himmel, uten å tenke på innsyn.
3 3. HIMMELSK BAD. Med overlys kan man dusje under åpen himmel, uten å tenke på innsyn.
 ??  ?? 2. ÅPEN AKSE. Husets plan legger opp til siktlinjer på kryss og tvers. Her ser vi i byggets lengderetn­ing, gjennom entreen og inn på arbeidsvae­relset, som også benyttes som gjesterom.
2
2. ÅPEN AKSE. Husets plan legger opp til siktlinjer på kryss og tvers. Her ser vi i byggets lengderetn­ing, gjennom entreen og inn på arbeidsvae­relset, som også benyttes som gjesterom. 2
 ??  ?? 4. EKSPONERT BETONG. Den rå betongvegg­en går gjennom alle tre etasjer, og kobler dem sammen – konstrukti­vt og visuelt. Arcos Chair er fra Arper.
4
4. EKSPONERT BETONG. Den rå betongvegg­en går gjennom alle tre etasjer, og kobler dem sammen – konstrukti­vt og visuelt. Arcos Chair er fra Arper. 4

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway