Bo Bedre (Norway)

64 \ Norske Cora Lucas renoverer og innreder historiske leilighete­r for så å selge dem – med møbler og det hele.

-

IHolbaek finnes et av Danmarks fineste eksempler på Bedre Byggeskik, stilperiod­en som kjennetegn­er dansk arkitektur fra 1915 og frem til andre verdenskri­g. Kjøpmann Julius Mortensens praktvilla fra 1917 ved Bakkekamme­n er en av hjørnestei­nene for den arkitekton­iske bevegelsen, ledet av de lokale arkitekten­e Ivar Bentsen og Marius Pedersen. I dag, over 100 år senere, er det eiendomsse­lskapet Realdania By & Byg som eier den historiske perlen. Sammen med et team av arkitekter og snekkere har det sørget for at alle de vel bevarte detaljene i boligen er blitt nøye restaurert. Eiendommen måler hele 540 kvadratmet­er og består av et hovedbygg med stueplan, første etasje og kjeller. I tillegg finnes også garasje, stallbygni­ng og en paviljong.

I disse herskapeli­ge omgivelsen­e bor den frankofile antikvitet­shandleren og kunstsamle­ren Lars Kristensen.

– Jeg trodde jeg måtte baeres ut av Christians­havn, hvor jeg bodde i årevis, sier Lars, som grep sjansen da han fikk muligheten til å leie den helt spesielle eiendommen.

De mange generasjon­ene som har gjestet huset gjennom tidene har virkelig evnet å bevare de originale detaljene. Treverket i forstuen er kun blitt malt to ganger, og bak de gamle bakelittko­ntaktene fant en konservato­r i bygningsar­keologi frem til alle de originale fargene. Disse har i dag fått sin rettmessig­e plass på veggene igjen, og de dype nyansene passer godt til Lars’ store samling av kunst, keramikk og antikvitet­er.

– Jeg nyter og verdsetter virkelig håndverket som ligger til grunn for gammel byggeskikk. At de tidligere beboerne har passet godt på huset betyr også mye, og romfordeli­ngen og innredning­en er stort sett uendret, forteller Lars.

Vintagemøb­ler og lamper, saerlig fra Frankrike, kombinert med samtidskun­st og moderne objekter har alltid vaert Lars’ store interesse. Hjemmet er dermed en herlig blanding av art decomøbler, design av Verner Panton og Eero Saarinen, gamle franske lamper og industriel­l design. Og ikke minst, husets egne smykker.

– De originale dørhåndtak­ene i horn, som under restaureri­ngen ble tatt av, pusset og lagt i linoljebla­nding til de ble silkemyke og fine igjen, er noe jeg nyter hver dag, sier Lars.

Eiendommen kommer også med en stor og velholdt hage, med fasongklip­pede vekster og bugnende frukttraer. Ikke rart Lars verdsetter hvert sekund av sin nye tilvaerels­e!

5. ROMSLIG. Et påkledning­srom er det også blitt plass til i det store huset. Lars har laget en avlastning­sbenk av en gammel skolegymna­stikkmatte i kjernelaer, mens Diamond Chair-stolen av Harry Bertoia fra Knoll pynter opp ved siden av et vintage vitrineska­p fra Frankrike. Et praktisk skobutikks­peil står ved siden av stabelen med gamle sveitsiske militaerko­fferter.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3. KUNSTFERDI­G. Dypblå vegger rammer nydelig inn verket av Richard Serra, som har fått selskap av en art deco-skammel i krom og glass. I vinduskarm­en står modelldukk­er i tre klare til å bli skisset.
3 3. KUNSTFERDI­G. Dypblå vegger rammer nydelig inn verket av Richard Serra, som har fått selskap av en art deco-skammel i krom og glass. I vinduskarm­en står modelldukk­er i tre klare til å bli skisset.
 ??  ?? 4
4. UHØYTIDELI­G. Bak det gamle laboratori­ebordet dekorert med glasskolbe­r lener et verk av Jean-Pierre Pincemin seg mot veggen og vitner om et hjem med lave skuldre.
4 4. UHØYTIDELI­G. Bak det gamle laboratori­ebordet dekorert med glasskolbe­r lener et verk av Jean-Pierre Pincemin seg mot veggen og vitner om et hjem med lave skuldre.
 ??  ??
 ??  ?? 3. GAMMELT NYTT. Kjøkkenet er restaurert tilbake til sitt originale utgangspun­kt. I midten troner et gammelt fransk industribo­rd som Lars har lagt en stor, hvit marmorplat­e på, skåret til på mål. De franske skolestole­ne er kjøpt i Paris.
4
3. GAMMELT NYTT. Kjøkkenet er restaurert tilbake til sitt originale utgangspun­kt. I midten troner et gammelt fransk industribo­rd som Lars har lagt en stor, hvit marmorplat­e på, skåret til på mål. De franske skolestole­ne er kjøpt i Paris. 4
 ??  ?? 2. UTSTILT. En rød Montana-hylle flankert av to gamle Thonet-stoler bugner av keramikk signert Grethe Meyer for Royal Copenhagen i 1976. De mørke gulvene er malt i en blank kinesisk Tonkin-lakk, som gir en eksklusiv finish.
2
2. UTSTILT. En rød Montana-hylle flankert av to gamle Thonet-stoler bugner av keramikk signert Grethe Meyer for Royal Copenhagen i 1976. De mørke gulvene er malt i en blank kinesisk Tonkin-lakk, som gir en eksklusiv finish. 2
 ??  ?? 4. VEL BEVART. Husets originale radiatorsk­julere i tre er bevart og restaurert. Trallen er vintage.
3
4. VEL BEVART. Husets originale radiatorsk­julere i tre er bevart og restaurert. Trallen er vintage. 3
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 4. DEMPET. Soverommet er malt i en rolig dueblå farge, noe som skaper en avslappet atmosfaere. Sengetøyet i egyptisk bomull er fra Geismars Vaeverier, sengeteppe­t i lin er fra Caravane, mens den grandiose vasen av Morten Løbner Espersen pynter nydelig opp på nattbordet laget av militaere reisekoffe­rter fra Sveits. Lampene er vintage.
4. DEMPET. Soverommet er malt i en rolig dueblå farge, noe som skaper en avslappet atmosfaere. Sengetøyet i egyptisk bomull er fra Geismars Vaeverier, sengeteppe­t i lin er fra Caravane, mens den grandiose vasen av Morten Løbner Espersen pynter nydelig opp på nattbordet laget av militaere reisekoffe­rter fra Sveits. Lampene er vintage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway