Bo Bedre (Norway)

Baerekraft, rekonstruk­sjon og materialin­novasjon preger fremtidens møbeldesig­n.

- Tekst SARA INGEMANN Foto PRODUSENTE­NE

Den grønne bølgen skyller fremdeles innover oss. Vi søker mot NATUREN, noe som kommer til uttrykk gjennom økt bruk av naturlige materialer, naturens egne fargespekt­re, arkitektur av planter og møbler av materialer utvunnet av alger og sopper. Vi engasjerer oss også stadig mer i HAGEN VÅR, som nå skal vaere så naturlig som mulig. Det handler om å produsere og forbruke mindre, og bedre. Vi bor på MINDRE PLASS MED FAERRE TING, og vi setter pris på gjenstande­r som er laget med nennsom hånd, der det er tatt stilling og ansvar. Omgivelsen­e våre skal ha tyngde og fortelle historier. Knapt et århundre etter Fritz Lang og hans film Metropolis finner vi tilbake til URBANE TEORIER fra det 20. århundret, og vi ser industriel­le materialer som stål, murstein og betong stå som en motvekt til det naturlige. DEN BAEREKRAFT­IGE TANKEGANGE­N danner grunnlag for en ny estetikk, der vi gjenbruker materialer og setter dem sammen på nye måter. På de neste sidene viser vi design som nok de FAERRESTE VIL INNREDE MED hjemme, men som peker på noen av de strømninge­ne vi tror vil danne presedens for ny design og ny arkitektur. Deretter dykker vi ned i og utforsker noen av tendensene som vil prege tiden som kommer. Velkommen til år 2020!

NATURENS LANDSKAPER.

Designerne er inspirert til å eksperimen­tere med naturlige farger, organiske former og teksturer som er annerledes. Naturlige materialer som stein, skinn og tre kombinert med nye materialer som er forsket frem av pionerer på designfelt­et, gir nye organiske og irregulaer­e uttrykk til møbler og designobje­kter. Nye ikke-industriel­le materialer gir fornyet mulighet til å se det vakre i variasjone­ne fremfor i kopierbar ensartethe­t. I fremtiden skal vi gjenbruke ressursene vi har og la natur vaere natur, men inspireres av den og designe med formål.

VAKRE MØNSTRE

fra landskaps formasjone­r, stratigraf­i og vannoverfl­ater gjengis i tepper og sidebord. Designerne lar rå overflater, som vi kjenner fra klipper og grov stein, stå upolerte. De rå overflaten­e skaper en følelse av å møte naturen i våre egne hjem, samtidig som materialen­es taktilitet skjerper sansene våre.

FREMTIDENS BY – FRA FORTIDEN.

Urbane utopier fra det 20. århundret gir inspirasjo­n til s kulpture l l arkitektur og konseptuel­le designinnr­etninger, møbler og objekter. Industriel­le konstruksj­oner og billige maskinfabr­ikker te materialer­s om stål, murstein og betong gir inntrykk av et konstruert landskap. De industriel­le prosessene, som gjør det mulig å reproduser­e uendelig, får nytt liv i form av klosser, som blir satt sammen enten i samme materiale eller av ulike. Designen er geometrisk og hard, og gir plass til nye systemer bygget av klosser.

METROPOLIS, filmen av Fritz Lang fra 1927, tegnet et dystopisk bilde på hvordan industrial­iseringen, byen og de nye maskinene overtar menneskene­s arbeid. Den snart 100 år gamle filmen synes mer aktuell enn noensinne, i en tid der roboter og teknologi utkonkurre­rer mennesker. Referanser til Metropolis' billedsprå­k og urbane teorier fra det 20. århundret tolkes nå i ny design med firkantede klossstruk­turer, stål og betong.

ANTIDESIGN.

Radikale og ad hoc-designløsn­inger fortsetter s omen reaksjon mot seriedesig­n. Designerne blir materialak­tivister og finnernytt­fokus i hverdags objekter og dagligdags­e ressurser, som blir samplet og brukt på ny. Eksisteren­de ting får nytt liv, og nye materialer avvises til fordel for de som allerede har levd minst ett liv. Begreper som remade, rebuild, redo, reuse og recycle er fremdeles essensiell­e når det gjelder å skape ukonvensjo­nelle produkter o grom. Den eksperimen­terende retningen skaper en ny «assemblage-estetikk», der en brunlig fargepalet­t får et løft av sterke farger som oransje, rød og blå. Uttrykket blir optimistis­k og ekspressiv­t.

BAEREKRAFT er et uunngåelig nøkkelord når man snakker om tendenser for 2020. Vi er nødt til å tenke gjennom hvordan vi forbruker. Det kommer til uttrykk i design og arkitektur på flere måter. Blant annet vil vi se en estetikk der gamle ting tas fra hverandre og settes sammen på nytt, på nye måter m eden såkalt« a s sem b lageteknik­k ». Teknikkene r avledet av collagen, som ble populaer på slutten av 1950-tallet, som en del av gjenoppliv­ningen av dadaismen.

 ?? flowgaller­y.co.uk ??
flowgaller­y.co.uk
 ?? sigveknuts­on.com ??
sigveknuts­on.com
 ?? decotiis.it ??
decotiis.it
 ??  ??
 ?? calicowall­paper.com ??
calicowall­paper.com
 ?? ignant.com ??
ignant.com
 ?? anthropolo­gie.com ??
anthropolo­gie.com
 ?? clevelanda­rt.org ??
clevelanda­rt.org
 ?? fernandoma­strangelo.com ??
fernandoma­strangelo.com
 ?? acnestudio­s.com ??
acnestudio­s.com
 ?? leamunsch.com ??
leamunsch.com
 ?? structurep­hotography.org ??
structurep­hotography.org
 ?? Studio Simon Anund, represente­res av berggaller­y.se. ??
Studio Simon Anund, represente­res av berggaller­y.se.
 ?? lovisual.es ?? 5
lovisual.es 5
 ?? mettemarie­oersted.dk ??
mettemarie­oersted.dk
 ?? pldo.co & savvy-studio.net ?? 9
7
pldo.co & savvy-studio.net 9 7
 ?? chriswolst­on.com ??
chriswolst­on.com
 ?? martaah.net ??
martaah.net
 ?? studiolacu­be.com & andresizqu­ierdo.org ??
studiolacu­be.com & andresizqu­ierdo.org
 ?? varvinart.blogspot.com ??
varvinart.blogspot.com
 ?? naomatsuna­ga.com ??
naomatsuna­ga.com
 ?? naomatsuna­ga.com ??
naomatsuna­ga.com
 ?? Matias Faldbakken, simonleega­llery.com ??
Matias Faldbakken, simonleega­llery.com
 ?? stevebisho­p.org ??
stevebisho­p.org
 ?? dirkvander­kooij.com ??
dirkvander­kooij.com
 ?? yingchang.co.uk ??
yingchang.co.uk
 ?? miekemeije­r.com ??
miekemeije­r.com

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway