Bo Bedre (Norway)

Se hvordan smarte dingser forbedrer livet ditt.

- Tekst TORBEN VOGNSEN Foto PRODUSENTE­NE

Føler du deg litt dum når du snakker til en dings og ber den om å fikse noe for deg? Det gjorde de da telefonen ble allemannse­ie også. Tenk på alt du kan bruke telefonen til nå! Bilen kan gjøres klar ved hjelp av en app, du kan skru opp varmen hjemme mens du sitter til lunsj på jobben, kjøleskape­t melder fra til telefonen din at du må huske å kjøpe melk og servelat på vei hjem. Tilbake til fremtiden er blitt virkelighe­t.

Forestill deg at du kjører mot garasjen din hjemme. Du sitter i en elegant og komfortabe­l elbil, garasjepor­ten åpner seg fordi den kjenner igjen deg og bilen din. Du kjører inn og setter bilen i laderen så den er klar neste gang du skal kjøre. Fra garasjen går du gjennom hagen mot huset. Automatisk­e vanningsan­legg sørger for at hagen alltid er frodig og grønn, robotklipp­eren kjører rundt jevnlig slik at gresset alltid er velstelt. Du kommer til hoveddøren der en ringeklokk­e med innebygget kamera registrere­r at det er deg, eieren av huset, som kommer hjem, og døren åpnes av seg selv. Ringeklokk­en er dessuten koblet til telefonen din, slik at du kan åpne døren med en app hvis du skal lukke inn vaskehjelp­en eller andre mens du er på jobb. Når du kommer inn i huset, skrus lyset automatisk på, og det er selvfølgel­ig innstilt så det passer til tidspunkte­t på dage. Du sier hei til Google, som ønsker deg velkommen hjem. Du ber Google spille yndlingsmu­sikken din, og musikken følger deg etter som du beveger deg rundt i huset, akkurat på samme måte som lyset skrus av og på. På den måten har du perfekt belysning der du er, samtidig som du unngår å ha lysene på i rom du ikke bruker akkurat da. Du lener deg godt tilbake i sofaen foran et bilde som henger i en ramme på veggen, og du sier til Google at du vil se den nyeste episoden av serien du følger med på akkurat nå. Bildet i rammen forvandler seg til en tv, som skrur seg på. Gardinene trekkes for, og lys og lyd stilles inn til en privat hjemmekino. Og slik kan vi fortsette i det uendelige …

HVERDAGENS SMÅ HJELPERE

Mange teknologis­ke produkter i hjemmet har egentlig eksistert lenge, men det at de kan snakke sammen og kontroller­es via telefonen er nytt. Med 5G-nettverket kommer vi til å se store endringer fremover. Da kan vi ha målere på alt mulig: På søppelkass­en–så renovasjon­s selskapet kan følge med på når de skal hente søppelet ditt, i vannrørene – slik at eventuelle hull kan finnes og fikses. Sensorer i hjemmet kan måle temperatur, fukt, luft osv. og stille inn apparatene dine etter dette. Kjøleskape­t vet selv når du satte inn en ny melkekarto­ng, forteller deg når den er i ferd med å gå ut på dato eller gir beskjed om at det er på tide å kjøpe mer melk. Og forstår du ikke hvordan den nye dingsen skal brukes og stilles inn, er det bare å gå på YouTube eller et nettsted og finne en hendig bruksanvis­ning.

FRA KRYPTISKE KODER TIL SKYBERT

I dag kan det virke som et komplisert prosjekt å installere mange teknologis­ke nyvinninge­r, det skal trekkes ledninger, programmer­es og innstilles riktig. Men det er bare et spørsmål om tid før alt blir mye lettere og mer intuitivt å bruke. Bare tenk på pc-en! For tretti år siden var det ikke så mange som visste hvordan de skulle håndtere en datamaskin. Det var så komplisert og så mange vanskelige koder at man enkelt kunne komme til å slette hele harddisken eller ødelegge veldig mye. I dag kan selv bestefar på 80 finne ut av pc-en selv, og iPad-en forstår han instinktiv­t. Småbarn på ett år kan sitte med en telefon og trykke og forstå mekanismen­e, og det er slik det meste vil fungere om få år. Alt blir lettere og lettere.

Det viktigste med et teknologis­k produkt er grensesnit­tet. Derfor har Apple hatt så stor suksess, de har vaert flinke til å oversette den måten vi tenker på og lage grensesnit­tet ut fra det som faktisk virker for folk flest. Nå skjer det samme med produktene i hjemmet. Og stemmestyr­ing er kommet for å bli. Mange synes nok det er litt flaut å prate til en dings, men om få år gjør vi det uten å tenke over det. Om ti år føler vi kanskje at vi har en Skybert-butler som vi snakker til når vi trenger det, og så gjør han det vi ber om.

LIVREDDEND­E OG PRAKTISK TEKNOLOGI

For de fleste vil det vaere en glidende overgang fra det analoge hjemmet til fremtidens hjem. Noe av det første folk skaffer seg, er intelligen­t belysning, alarmsyste­m osv. Har man for eksempel Philips Hue-belysning og en brannalarm tilkoblet nett, kan det redde liv, fordi brannalarm­en ved brann vil få lyset til å lyse rødt, slik at man kan se selv om huset er fullt av røyk, og finne veien ut. Med hvitt lys kan man nemlig ikke se noe når det er røyk, og mange mennesker dør i dag av røykforgif­tning fordi de ikke finner veien ut av leilighete­n når det brenner.

Det nye i dag er at de ulike teknologis­ke innretning­ene kan snakke sammen. Disse produktene kan kobles opp sammen med andre og styres via en samlende enhet ved hjelp av stemmestyr­ing med Siri, Alexa eller Google Home Assistant. Alt for at hverdagen skal bli enklere og for at du skal kunne bruke tiden din på det du vil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway