Bo Bedre (Norway)

Vi søker taktilitet og naerhet. Hva gjør det med de intelligen­te duppedings­ene?

- Tekst TRINE JØRCK Foto PRODUSENTE­NE

Vi skaffer oss stadig flere intelligen­te produkter som skal gjøre hverdagen lettere. Samtidig vil vi ha digital-detox, menneskeli­g naervaer og taktilitet. Vi har tatt en prat med trendforsk­er Sara Ingemann om hvilken rolle teknologie­n spiller i hjemmene våre i dag.

Teknologie­n har flyttet inn hos oss. Vi kan snakke med Siri, Alexa eller Google Assistant med stemmestyr­ing. Vi kan spørre dem om hva slags vaer det skal bli, be dem spille yndlingsmu­sikken vår, slå av og på lyset og mye mer. Vi lever i en teknologis­k tidsalder der muligheten for intelligen­te hjelpemidl­er er overalt, hvis vi ønsker det. Men hvordan trives vi egentlig med all denne teknologie­n, og hvilken rolle ønsker vi at den skal spille i livene våre?

Vi lever i et land der vi ligger et hestehode foran innen digitalise­ring av post, offentlige tjenester og bruk av teknologi i hverdagen. 95 prosent av alle nordmenn mellom 9 og 79 år har en smarttelef­on og bruken av tjenester på nett øker stadig. Men samtidig skjer det også en motreaksjo­n.

– Vi har lenge vaert på Internett 24 timer i døgnet. Mange er oppslukt av Instagram og andre medier, har et stort behov for å bli sett, få underholdn­ing og føle seg oppdatert, men nå ser vi en motreaksjo­n. Vi ønsker i større grad å ha et enklere liv og vaere mer fysisk til stede for omgivelsen­e, sier trendforsk­er Sara Ingemann.

Man skulle jo tro at denne motreaksjo­nen ville føre til at man velger bort alle nye dingser og duppeditte­r, men ifølge Sara får teknologie­n bare en ny rolle i livene våre. Den nye teknologie­n skal ligge mer i bakgrunnen, den skal bringe oss tettere sammen som mennesker, og den skal hjelpe oss med å leve sunnere og mer baerekraft­ig.

– Før i tiden hadde teknologip­roduktene et hardere og mer maskulint uttrykk. Nå ser man i større grad hvordan produktene blir mykere, rundere og lekrere i materialva­lg og stil, og at de tilfredsst­iller vårt behov for det taktile, sanselige og estetiske. I dag er disse produktene noe pent som man kan ha stående ved siden av et designprod­ukt. Man opplever teknologi på en helt annen måte, sier Sara.

Den nye teknologie­n skal vaere en usynlig hjelpende hånd i hverdagen. For eksempel når radiatoren­e skrur seg ned når du ikke er hjemme, når vinduene åpner seg selv når det er for høyt CO2-innhold eller når støvsugere­n gjør det rent mens du er på jobben. Teknologie­n blir et middel til å leve mer energirikt­ig og baerekraft­ig samtidig som den sikrer et sunnere inneklima. Teknologie­n kan dessuten skaffe oss mer tid i hverdagen slik at vi kan vaere mer til stede for våre naermeste.

– Serien «Years and Years» på HBO tegner et godt bilde av den rollen teknologie­n spiller for oss moderne mennesker. Noen ganger går det for langt slik at vi fjerner oss fra omgivelsen­e, men teknologie­n kan også gjøre at vi blir mer knyttet til hverandre på tvers av fysiske rom. For eksempel når alle i familien snakker sammen på FaceTime eller når et familiemed­lem på den andre siden av jordkloden kan delta i familiesel­skapet. Slik gjør teknologie­n oss mer intuitive, taktile og menneskeli­ge, sier Sara Ingemann.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 5. INTEGRERT. B&O er en fanebaerer i ny teknologi, og skaper produkter som passer godt inn i omgivelsen­e og tilpasser lyden til rommet musikken spilles i, ved hjelp av sensorer.
5
5. INTEGRERT. B&O er en fanebaerer i ny teknologi, og skaper produkter som passer godt inn i omgivelsen­e og tilpasser lyden til rommet musikken spilles i, ved hjelp av sensorer. 5

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway