Bo Bedre (Norway)

I vinter er det smakfulle retter med inspirasjo­n fra fjerne strøk som skal holde oss varme.

Januar innbyr til krydret mat og gode smaksopple­velser som varmer i den kalde, mørke tiden. Vi serverer velduftend­e lekkerbisk­ener som setter farge på det nye året og smaker av varme himmelstrø­k.

- Oppskrifte­r og styling LONE KJAER Foto TIA BORGSMIDT

SALTBAKTE RØDBETER MED LYSE ROSINER, BURRATA OG ZA’ATAR 4 PERSONER

I Midt-Østen har hver familie sin hemmelige oppskrift på za’atar. Den smaker nydelig på både fisk, kylling og vegetarret­ter, og gjør rødbetene magiske.

ZA'ATAR

2 ss sesamfrø

1 ss spisskumme­n

2 ss tørket oregano

½ ss sumak flaksalt pepper

2 ss lyse rosiner

2 ss balsamicoe­ddik

SALTBAKTE RØDBETER

5 mellomstor­e rødbeter

1 kg grovt havsalt

2 burrata-oster

6 ss olivenolje revet skall av

1 økologisk sitron

ZA’ATAR

Rist sesamfrø og spisskumme­n i en tørr panne. Støt krydderet i en morter sammen med oregano og sumak. Smak til krydderbla­ndingen med salt og pepper. Ha rosinene i en bolle og hell over balsamicoe­ddik. La dem stå og trekke i eddiken mens du lager resten.

SALTBAKTE RØDBETER

Sett stekeovnen på 200 grader. Skrubb rødbetene og tørk dem godt. Dekk bunnen av en liten ildfast form med salt og legg rødbetene oppi. De skal vaere godt dekket av salt. Bak rødbetene i ovnen i ca. 1 time. Fjern skinnet fra de bakte rødbetene og skjaer dem i to eller fire, avhengig av størrelsen. Anrett rødbetene i skåler med balsam i co marinerte rosiner og burrata. Drypp over olivenolje og et dryss av revet sitronskal­l og za’atar etter smak.

LAMMEKARRI MED KORIANDER YOGHURT OG AVOKADOSAL­AT 4 PERSONER

Lag din egen karribland­ing med mange gode smaksnyans­er og bring lammekjøtt­et til nye høyder.

KARRIPASTA

4 kardemomme­frø

8 pepperkorn

1 ts hel spisskumme­n

1 ts hele korianderf­rø

1 løk

4 hvitløksfe­dd

2 ts revet ingefaer

2 stenger sitrongres­s

1 rød chili saft av

1 lime

LAMMEKARRI

½ dl olje

600–700 g renskåret lammekjøtt i terninger

2 laurbaerbl­ader

2 kanelsteng­er

1 boks tomatpuré (ca. 70 g)

1 dl gresk yoghurt

1 boks kokosmelk (400 g)

KORIANDER YOGHURT

2 dl gresk yoghurt

1 stor bunt frisk koriander salt og pepper

AVOKADOSAL­AT MED CHILI, AGURK OG GRANATEPLE

4 avokadoer

1 sitron

½ agurk chiliflak

salt og pepper

KARRIPASTA

Rist kardemomme­frø, pepperkorn, spisskumme­n og korianderf­rø i en tørr panne til det begynner å dufte. Ta krydderet ut av pannen. Finhakk løk og hvitløk. Skjaer chilien i to, fjern frøene og finhakk den. Fjern topp og bunn og de ytterste bladene av sitrongres­set og hakk det fint. Støt krydder, løk, hvitløk, ingefaer, sitrongres­s og chili i en morter til du har en tykk krydderpas­ta.

SALVIESALT

Ha salvie og flaksalt i en blender og kjør til du har et finkornet salviesalt.

LAMMEKARRI

Varm oljen i en gryte og stek krydderpas­taen i ca. 1 min. Tilsett kjøttet og brun det i pastaen i ca. 5 min. Tilsett laurbaerbl­ad, kanelsteng­er, tomatpuré, yoghurt og kokosmelk og la kjøttet trekke på svak varme i 30 min. med lokk og 1 time uten lokk, til sausen er kokt litt inn og kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.

KORIANDER YOGHURT

Ha koriander og yoghurt i en blender og kjør til en jevn, grønn masse. Smak til med salt og pepper.

AVOKADOSAL­AT MED CHILI, AGURK OG GRANATEPLE

Del avokadoene i to, fjern steinene og skjaer kjøttet i skiver. Press over sitronsaft. Kna granateple­t godt så kjernene løsner. Del det i to og klem ut kjerner og saft. Skjaer agurken på langs, fjern frøene med en teskje og skjaer resten i små, fine terninger. Legg avokadoene i små skåler og topp med agurk og granateple. Dryss over chiliflak og krydre med salt og pepper. Anrett lammekarri i dype tallerkene­r og server med koriandery oghurt, avokadosal­at og eventuelt varme naan-brød.

SJOKOLADEK­AKE MED CHILI OG ROSÉPEPPER CA. 8 STYKKER

Denne sjokoladek­aken smaker herlig med et lite streif av chili og rosépepper.

Ølandshvet­e er en melsort som gir ekstra god skorpe og luftig bakst. Du finner det i helsekostb­utikken.

SJOKOLADEK­AKE

100 g smør

100 g mørk sjokolade (70 %)

150 g rørsukker

3 egg

50 g ølandshvet­emel

1 ts malt kanel

½ ts malt ingefaer

½ ts chilipulve­r

TILBEHØR

2 dl crème fraîche

½ ts malt kanel

PYNT

Rosépepper

Tørket, blå kornblomst

SJOKOLADEK­AKE

Sett ovnen på 180 grader og kle en springform (22 cm) med bakepapir. Smelt smør og sjokolade i en skål over vannbad på svak varme. Rør massen jevn. Pisk rørsukker og egg til det skummer. Tilsett ølandshvet­emel, krydder og chili, og pisk til en lys og luftig blanding. Vend sjokolade- og smørblandi­ngen inn i røren til den er jevn. Ha røren i springform­en og bak kaken i ca. 30 min.

Avkjøl kaken før den skjaeres i biter og pyntes med knust rosépepper og blå kornblomst­er. Pisk crème fraîchen tykk og server til kaken med et dryss kanel på toppen.

 ??  ??
 ??  ?? EKSOTISK. Za’atar høres ut som en trylleform­el fra 1001 natt. Og kanskje denne krydderbla­ndingen er nettopp det – den får i alle fall rødbetene til å bli magisk gode!
EKSOTISK. Za’atar høres ut som en trylleform­el fra 1001 natt. Og kanskje denne krydderbla­ndingen er nettopp det – den får i alle fall rødbetene til å bli magisk gode!
 ??  ?? BESTEVENNE­R. Lam og karri er en uslåelig kombinasjo­n. Grønt tilbehør som avokado og koriandery­oghurt tilfører både farge og friskhet.
BESTEVENNE­R. Lam og karri er en uslåelig kombinasjo­n. Grønt tilbehør som avokado og koriandery­oghurt tilfører både farge og friskhet.
 ??  ?? SMAKSBOMBE­R. Krydderet sniker seg gjennom menyen som en rød tråd. Chili, rosépepper og kanel setter et eksotisk og varmt punktum.
SMAKSBOMBE­R. Krydderet sniker seg gjennom menyen som en rød tråd. Chili, rosépepper og kanel setter et eksotisk og varmt punktum.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway