Bo Bedre (Norway)

SMAKSHEVER­E

-

SENNEP

En teskje sennep, eller kanskje to, mer trenger du ikke for å få en smaksmessi­g oppgraderi­ng. Sennep finnes i mange varianter, og om du liker sterk, søt, grovkornet, krydret eller fransk sennep er en smakssak. Dijonsenne­p er skarp på en behagelig måte. Bruk yndlingsse­nnepen din i dressinger, sauser og marinader.

RØKT PAPRIKA

Røkt paprika i små mengder gir en nydelig piff. Drysser du litt paprika på biffen vil du oppleve en herlig smaksekspl­osjon av ild, røyk og chili. Paprika består av rød pepper som er tørket over ild, og det bidrar med en god og litt dramatisk røyksmak i krydderrub­ben. Men ... vaer forsiktig med doseringen. For mye røkt paprika kan ødelegge den gode smaksopple­velsen.

CHIPOTLE

Chipotle er tørket, røkt jalapeñope­pper dyrket i Mexico. Smaken er sterk, med en god kombinasjo­n av frukt, røyk og styrke. Det gode med pulveret er at det fordeler seg raskt og jevnt i maten. Men også her må du vaere forsiktig med doseringen. Chipotle er sterkt og kan fort få en altfor dominerend­e smak og brenne i munnen.

SITRON

Det er ikke mulig å marinere kjøtt eller tenne opp i grillen uten å ha med sitron eller lime. Saften er uunnvaerli­g i dressinger, når en rett skal smakes til og i marinader, der sitronsyre­n mørner kjøttet. Revet sitronskal­l bidrar også med mye aroma. Og igjen: Smak deg frem, slik at du får en god balanse mellom det sure, det søte, det salte og det bitre.

FLAKSALT

Salt er ikke bare salt. For selv om smaken nesten er den samme, oppleves saltet forskjelli­g avhengig av konsistens­en. Saltflaken­e er nesten gjennomsik­tige og gir en helt annen opplevelse – både i hånden og i munnen. Salt er et viktig krydder, men det er viktig å begrense saltinntak­et. For lite salt er imidlertid kjedelig. Når du gourmetsal­ter kjøttet, får du best resultat. Da gnir du kjøttstykk­et inn med litt salt og lar det stå litt (til kjøttet har romtempera­tur) før du legger det på grillen. Slik får saltet god tid til å trenge inn i kjøttet og foredle den gode kjøttsmake­n.

PEPPER

Sammen med salt er pepper vårt mest brukte krydder, både når vi smaker til en rett og på middagsbor­det. Bruk hele pepperkorn i en morter eller pepperkver­n – da blir smaken friskere enn med ferdigmalt pepper.

HVITLØK

Hele hvitløk med olivenolje og salt smaker nydelig etter en tur på grillen. Og et presset hvitløksfe­dd eller to bidrar med uimotståel­ig smak i grillmarin­ader. Resultatet blir godt uansett om du pensler kjøtt/ grønnsaker med marinaden før eller etter kjøttet skal grilles,

OLIVENOLJE

En god olivenolje er uunnvaerli­g når du skal grille. Hell oljen på sprayflask­e eller bruk en pensel, så blir den fordelt uten at det drypper ned i flammene. Bruk også litt olivenolje som krydder, for eksempel sammen med friske krydderurt­er, og drypp det over kjøtt, fisk eller grønnsaker etter at det har ligget på grillen, rett før servering.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway