Bo Bedre (Norway)

TRÅKK I SALATEN

-

HODESALAT

Hodesalat er en av de mest spiste salattypen­e her i Norge. De store, luftige og grønne bladene er velsmakend­e og saftige og passer godt til det meste. Bruk gjerne denne salaten til retter med enkle smaker, så salatsmake­n får skinne. Skyll salaten godt, slyng den tørr og oppbevar den i et fuktig, godt oppvridd kjøkkenhån­dkle i kjøleskape­t. Da holder den seg fint i 2–3 dager.

RUCOLA

Bladene er små og luftige, men smaken er sterk med hint av pepper og sennep.Rucola har blitt veldig populaert de siste 20 årene, kanskje fordi den bidrar med så mye smak, selv i små mengder. Den gjør seg godt i salatbland­inger sammen med mildere salater, og er nydelig på pizzaen. Rucolasmak­en fremheves elegant av et dryss nøtter, litt revet parmesan og en god olivenolje.

FELDSALAT

Feldsalat har en mild og svakt nøtteaktig smak. De små bladene er lekre som pynt på fat og som garnityr, og gir god smak i blandet salat. Feldsalat er dessuten enkelt å dyrke i hagen. Salaten har blitt dyrket og spist siden romertiden, og bidrar med en litt mørkere grønnfarge og saftig smak.

BLADSALATB­LANDING

En pose spede salatblade­r består gjerne av rucola, ekeblad, rød mangold, mizuna og babyspinat. Det er luksus for både øyet og ganen med så mange salattyper. Men slike blandinger må spises med en gang, for de spede bladene visner raskt, og i tillegg mister de smaken. Skyll og slyng dem tørre og oppbevar dem i en tett boks eller pose i kjøleskape­t.

HJERTESALA­T

Den sprøe, faste hjertesala­ten med de saftige lysegrønne bladene er manges favoritt.

Det er mange blader i et hode, og salaten er fast og robust og tåler en runde på grillen. Skjaer den i to, og la bladene sitte på stokken. Pensle med litt olivenolje. Etter grilling smaker salaten deilig, spesielt om den får følge av en vinaigrett­e og litt revet parmesan.

FRISÉ

Frisésalat smaker friskt, og gir et sprøtt og bittert bidrag til retten. Det krøllete, krusete hodet skaper liv og røre i salatbolle­n. Den er god som fyll i sandwicher, og egner seg godt som pynt på fat. Er du ikke fan av bitter salat, kan du legge den i lunkent vann i 15 minutter, før du slynger den tørr og tilbereder den. Da vil det meste av bittersmak­en forsvinne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway