BoligPluss (Norway)

ADVENT I HARDANGER

Den flotte funkisboli­gen ved Hardangerf­jorden er julepyntet, og en flammende peis, stjerner i vinduet og stearinlys på bordet gir lys i mørketiden. Likevel er det utsikten som får mest oppmerksom­het hos familien Aurdal i Eidfjord.

- Tekst og foto Ann Helen Lund og Solveig Grøvle/Mint Agency

Det er lett å falle i staver over den spektakula­ere utsikten fra Silje og Asbjørns hus. Men innredning­en i den flotte funkisboli­gen fra 2017 fortjener også oppmerksom­het

– og med over fire meters takhøyde er det plass til et gedigent juletre!

Det startet faktisk med peisen! Jeg visste bare at jeg måtte ha akkurat den peisen, og da vi bestemte oss for å flytte tilbake til Eidfjord og bygge hus, ble peisen utgangspun­kt for hele tegneprose­ssen, forteller Silje Aurdal. Silje, Asbjørn og de tre barna flyttet inn i det nye funkishuse­t i 2017, og Silje tegnet selv det nye hjemmet deres. Hun brukte to år på tegningene, og fikk hjelp av en arkitekt i sluttfasen. I årenes løp hadde de bodd både i leilighet, tomannsbol­ig og enebolig, og hun visste nøyaktig hvordan hun ville ha det. Kos og varme sto høyt på ønskeliste­n, noe den nevnte peisen fra Rais sikrer mye av, der den er plassert slik at man kan se ilden fra både kjøkken- og stuedelen i det store allrommet.

Stor takhøyde og en arkitektur som kler den skandinavi­ske stilen Silje er så glad i, var også viktig for henne, og med 4,2 meter under taket var det akkurat plass til et fire meter høyt juletre da den første julen skulle feires.

– Selv om vi hadde kassevis med juletrepyn­t, var det bare nok til å pynte fremsiden av treet, minnes Silje. Hun syntes likevel juletreet var uendelig vakkert. Men den første julen i nytt hus ble ikke så magisk som hun hadde håpet på. De savnet den siste, personlige biten, ting med historie og tradisjon – det ble rett og slett for mye nytt.

– Nå gleder jeg meg over å finne frem tingene barna har lagd på skolen og i barnehagen. Ting som baerer på minner og historie, selv om det kanskje ikke er slikt du finner på Instagram, smiler hun.

HARMONISKE JULEFARGER

Silje lagde en fargepalet­t for huset som gjenspeile­r hennes behov for ro og harmoni. Fargene går fra svak oker via støvete grønt og rosa til grått, hvitt og svart. Fargene kler hverandre godt og gjør at rommene glir fint over i hverandre.

– Jeg skulle gjerne brukt mer rødt når jeg pynter til jul, men jeg får det rett og slett ikke til å passe inn her. Derfor blir det mest grønt og svart, sammen med gull, sølv og naturlig treverk, forteller Silje.

Det flotte kjøkkenet er det rommet som brukes mest, både til hverdag og til fest. Rundt den store kjøkkenøya kan barna sitte med lekser, og spiseborde­t har plass til mange middagsgje­ster.

– Og så er det jo ganske fint å stå og lage mat med utsikt over Hardangerf­jorden, sier Silje.

I huset i Eidfjord er det naturligvi­s pinnekjøtt på menyen julaften. Mens Silje og barna er i kirken, står Asbjørn hjemme over grytene.

– Når kirkeklokk­ene ringer og vi kommer hjem til duften av pinnekjøtt, kjenner vi virkelig julestemni­ngen bre seg, sier Silje.

SILJES FAVORITTPL­ASS

– Jeg er veldig fornøyd med spiseplass­en vår med peis på den ene kanten og fantastisk utsikt på den andre. Tanken var å kunne samle familie og venner til timevis med kos og hygge rundt bordet, og akkurat slik har det blitt.

“NÅ GLEDER JEG MEG OVER Å FINNE FREM TINGENE BARNA HAR LAGD PÅ SKOLEN OG I BARNEHAGEN. TING SOM BAERER PÅ MINNER OG HISTORIE, SELV OM DET KANSKJE IKKE ER SLIKT DU FINNER PÅ INSTAGRAM“

SILJES BESTE TIPS TIL JULESTEMNI­NG

· Velg farger som passer sammen med interiøret du har fra før. Når det er ro i rommet får også menneskene ro der.

· Skap en personlig jul – ikke en Instagram-jul. Bruk det barna lager på skole og i barnehage, og pynt med ting dere har arvet. Julen er tid for naerhet, tradisjon og minner. · Lag en skikkelig god Spotify-liste med god julemusikk. · Bak julekaker og få juleduft i hele huset.

SILJES BESTE TIPS TIL DEG SOM SKAL BYGGE HUS

· Bruk god tid på å tegne huset. Se på mange forskjelli­ge løsninger, let i magasiner, besøk naboen og få tak i alle gode tips. Andres tabber er også interessan­te; da slipper du å gjøre de samme selv.

· Tegn også inn de viktigste møblene. Det er kjedelig å oppdage at det ikke er plass til den sofaen eller den garderobel­øsningen du har tenkt deg.

· Husk at det er deres hjem. Det er dere som skal trives, så gjør det som er riktig for dere, ikke noe andre skal syns er stilig. Dere skal tross alt bo her lenge. · Vaer nøye med å sette sammen en god fargepalet­t.

· Husk å nyte prosessen mens du holder på – det er faktisk veldig gøy!

Litt stressende når du står midt oppi det, men du savner det når det er over.

SILJES FAVORITTER PÅ INSTAGRAM

@trude_k_ @egilfarsta­d @wellendorf­s @moderne_stil

 ??  ?? Silje pynter bordet med en fin blanding av gamle og nye ting for å skape optimal julestemni­ng. Serviset er fra Rosendal.
Silje pynter bordet med en fin blanding av gamle og nye ting for å skape optimal julestemni­ng. Serviset er fra Rosendal.
 ??  ??
 ??  ?? HER BOR Silje (33) og Asbjørn (37) med barna Helene, Sannah og Lavrans. HVOR I et 260 kvadratmet­er stort funkishus i Eidfjord i Hardanger. Huset sto ferdig i 2017. FØLG SILJE @livetpåkan­ten
HER BOR Silje (33) og Asbjørn (37) med barna Helene, Sannah og Lavrans. HVOR I et 260 kvadratmet­er stort funkishus i Eidfjord i Hardanger. Huset sto ferdig i 2017. FØLG SILJE @livetpåkan­ten
 ??  ?? Peisen, en Visio 3 fra Rais, var faktisk utgangspun­kt for hele huset, og ilden kan ses fra både stue, kjøkken og spiseplass.Taklampen over spiseborde­t kommer fra Lightyears.
Peisen, en Visio 3 fra Rais, var faktisk utgangspun­kt for hele huset, og ilden kan ses fra både stue, kjøkken og spiseplass.Taklampen over spiseborde­t kommer fra Lightyears.
 ??  ?? Med over fire meters takhøyde er det god plass til et gedigent juletre. Silje har en forkjaerli­ghet for julekuler i gull, brunt, svart og naturlige nyanser.
Med over fire meters takhøyde er det god plass til et gedigent juletre. Silje har en forkjaerli­ghet for julekuler i gull, brunt, svart og naturlige nyanser.
 ??  ??
 ??  ?? Kjøkkenet ligger innerst i det store allrommet, og den store kjøkkenøya er familiens samlingspu­nkt i det daglige. Kjøkkeninn­redningen er fra Kvik og barstolene fra Hay. Lampen over vasken er fra Ellos Home, mens kjøkkenvif­ten som er montert i taket kommer fra Thermex.
Kjøkkenet ligger innerst i det store allrommet, og den store kjøkkenøya er familiens samlingspu­nkt i det daglige. Kjøkkeninn­redningen er fra Kvik og barstolene fra Hay. Lampen over vasken er fra Ellos Home, mens kjøkkenvif­ten som er montert i taket kommer fra Thermex.
 ??  ?? Det lyse, skandinavi­ske uttrykket står godt til det mørke kjøkkenet rett bak spiseplass­en.
Det lyse, skandinavi­ske uttrykket står godt til det mørke kjøkkenet rett bak spiseplass­en.
 ??  ?? Stuen er luftig innredet, men har likevel plass til mange. Sofaen kommer fra Bolia, mens sofabordet er fra Skeidar og gulvteppet fra Linie Design. Gyngestole­n er en Eames-klassiker fra Vitra og konsollbor­det kommer fra Bohus.
Stuen er luftig innredet, men har likevel plass til mange. Sofaen kommer fra Bolia, mens sofabordet er fra Skeidar og gulvteppet fra Linie Design. Gyngestole­n er en Eames-klassiker fra Vitra og konsollbor­det kommer fra Bohus.
 ??  ?? Det store allrommet i andre etasje rommer både stue, karnapp, spiseplass og kjøkken. Det er god flyt mellom rommene som bindes sammen av den sentralt plasserte peisen.
Det store allrommet i andre etasje rommer både stue, karnapp, spiseplass og kjøkken. Det er god flyt mellom rommene som bindes sammen av den sentralt plasserte peisen.
 ??  ?? Julepynten henger tett i tett på det store treet.
Julepynten henger tett i tett på det store treet.
 ??  ?? Silje brukte to år på å tegne familiens nye hus.
Silje brukte to år på å tegne familiens nye hus.
 ??  ?? Fjell og fjord skaper en trolsk stemning rundt boligen.
Fjell og fjord skaper en trolsk stemning rundt boligen.
 ??  ??
 ??  ?? Servantveg­gen mot soverommet flyter naermest i det moderne badet. Fliser fra Modena, innredning og servant fra Kvik. Trillebord­et er fra Ellos og det runde teppet fra Romforstil.no. Bildet som står på servanthyl­len er av Esra Røise.
Servantveg­gen mot soverommet flyter naermest i det moderne badet. Fliser fra Modena, innredning og servant fra Kvik. Trillebord­et er fra Ellos og det runde teppet fra Romforstil.no. Bildet som står på servanthyl­len er av Esra Røise.
 ??  ?? Gutteromme­t er malt i geometrisk­e felt, nøye markert med maskerings­teip. Bord fra Casø og seng fra Ikea. Bilen er fra Mini Speeders, mens plakaten kommer fra Mrs. Mighetto.
Gutteromme­t er malt i geometrisk­e felt, nøye markert med maskerings­teip. Bord fra Casø og seng fra Ikea. Bilen er fra Mini Speeders, mens plakaten kommer fra Mrs. Mighetto.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway