BoligPluss (Norway)

FANTASTISK FESTBORD

Spiselige bordkort, mini-pepperkake­hus og et vell av deilige røde og rosa nyanser. Smykkedesi­gner Julie Wettergren har dekket et helt magisk bord som du kan hente ideer fra når du skal pynte til høytidens fester.

- Av Pia Olsen / Living Stories Foto Anitta Behrendt

Smykkedesi­gner Julie Wettergren er – ikke overrasken­de – glad i å pynte og dekorere til jul. Hennes fantastisk­e festbord er fylt av små, fine DIYprosjek­ter som gjør måltidet til en opplevelse av de sjeldne.

1 Bak julens vakreste bordkort

– Det var moren min som startet tradisjone­n med spiselige bordkort. Hun pleide å bestille honningkak­er med navnene våre på hos bakeren. Nå videreføre­r jeg tradisjone­n sammen med barna, og de syns det er veldig hyggelig. Disse kakekorten­e har jeg bakt selv, og jeg har gitt dem et lag med glasur over det hele, og deretter skrevet på navnene når det første laget har stivnet. Mens jeg selv foretrekke­r hvit glasur på de kakene vi bruker til dekorasjon, pynter ungene gjerne med knallfarge­r på kakene vi spiser til kaffen.

2 Lag søte DIY-hjerter

– Jeg har lagd hjerter ved å legge sammen stripete sukkertøys­tokker to og to. Mellom stokkene la jeg hvit og rosa kokesjokol­ade og satte det hele i ovnen på 100 grader i et par minutter til sjokoladen smeltet. Deretter strødde jeg på frysetørre­t bringebaer og lot hjertene avkjøle. Enkelt å lage og veldig dekorativ bordpynt.

3 Gi kakene en makeover

– Tørkede appelsinsk­iver er supert å bruke når kakene skal se ekstra flotte ut. Jeg har skåret en helt vanlig, rund formkake i lag og fylt den med italiensk marengssmø­rkrem. Appelsinsk­ivene er tørket i varmluftov­n på 90 grader i ca tre timer, og deretter festet til kaken som også er dekket med smørkrem.

1 Pepperkake­hus i miniformat

– På hver tallerken har jeg satt et glass med et lite, hjemmelagd pepperkake­hus. Det er veldig søtt og veldig julete, samtidig som de brune og hvite fargene passer fint i det varmrøde universet og mot de hvite tallerkene­ne. Barna og jeg baker alltid pepperkake­hus før jul. Snøen under husene er lagd av kokos og marengs, slik at hele innholdet kan spises til dessert.

2 Pynt med frisk frukt

– Jeg har brukt granateple­r på alle mulige måter, og har lagt kjerner fra eplene i vannkarafl­ene. Det gir både god smak og fin farge. Jeg har også pyntet med granateple­r, både hele og – som her – halve. De er utrolig dekorative, og de halve fruktene holder fint gjennom et langt festmåltid. De blir jo litt tørre til slutt, men da kan man bare kutte av det ytterste laget og bruke resten.

3 Bruk blomster som varer

– Blomster er selvsagt når jeg pynter bordet. Jeg pleier å bruke friske blomster, men i år har jeg gått for tørkede. Jeg har fylt vasen med tørket hortensia fra egen hage. For å unngå at uttrykket blir litt tungt, har jeg spedd på med noen svarte strå. De gir høyde og luft, og sørger også for at det hele ikke blir for søtt og nusselig.

1 Bland nye ting og gamle minner

– Jeg har pyntet med både nye og gamle ting som passer inn i juleuniver­set mitt. Mange av vintagekul­ene stammer fra barndomshj­emmet mitt, og glassbloms­ten er et askebeger jeg har arvet etter farmor. Hun hadde det alltid stående fremme, og jeg minnes besøkene hos henne når jeg ser på det. Dessuten har det en helt spesiell rosafarge som passer godt til resten av tingene jeg har pyntet med. For å gi oppdekning­en litt høyde har jeg en lang rekke med levende lys i forskjelli­ge staker og høyder, det gjør uttrykket litt uhøytideli­g. Jeg elsker stearinlys og vil ha massevis av dem. For meg er levende lys ensbetyden­de med kos, jul og god stemning.

2 Ta med naturen inn

– Jeg er veldig glad i naturen og den er en stor del av hverdagen min. Jeg bruker mye tid ute i hagen, og jeg elsker å gå på tur – det gjør meg så glad! Jeg blir helt oppstemt av vakre landskap og fine planter, og derfor henter jeg også mye inspirasjo­n i naturen når jeg pynter til jul. Her har jeg bakt pepperkake­r formet som eikeblad. Jeg har en forkjaerli­ghet for disse bladenes form og farger, og bruker også grener fra eik når jeg lager buketter om høsten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Glassfatet er vintage, mens duken er metervare fra en lokal stoffbutik­k.
Glassfatet er vintage, mens duken er metervare fra en lokal stoffbutik­k.
 ??  ??
 ??  ?? De fine glasskålen­e er arvestykke­r.
De fine glasskålen­e er arvestykke­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den enkle glasskaraf­felen er fra Holmegaard.
Den enkle glasskaraf­felen er fra Holmegaard.
 ??  ?? Julie har fått Muranovase­n i gave av moren sin.
Julie har fått Muranovase­n i gave av moren sin.
 ??  ?? Fatet stammer fra Julies barndomshj­em.
Fatet stammer fra Julies barndomshj­em.
 ??  ?? Smykkedesi­gner Julie Wettergren bor sammen med sin mann og deres to barn. Følg Julie på @juliewette­rgren.
Smykkedesi­gner Julie Wettergren bor sammen med sin mann og deres to barn. Følg Julie på @juliewette­rgren.
 ??  ?? Glassbloms­ten, vaser og julepynt er en blanding av arvestykke­r og bruktfunn. De hvite glassene er fra Holmegaard, mens de rosa vintagegla­ssene er kjøpt på Etsy.com.
Glassbloms­ten, vaser og julepynt er en blanding av arvestykke­r og bruktfunn. De hvite glassene er fra Holmegaard, mens de rosa vintagegla­ssene er kjøpt på Etsy.com.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway