BoligPluss (Norway)

poetisk Enkelt &

90 kvadratmet­er til to voksne og en tenåring høres kanskje litt trangt ut, men det trenger det slett ikke å vaere. Bli med hjem til Naja og Kristian som har skapt en deilig oase med overrasken­de mye plass og mengder av ro, luft og lys.

- Tekst Christina B. Kjeldsen Styling Rikke Graff Juel Foto Anitta Behrendt

Solstrålen­e strømmer fritt inn i hjemmet til Naja Tolsing og Kristian Rehder. For 10 år siden, da sønnen Andreas bare var fire år, gjorde de det motsatte av de fleste småbarnsfa­milier og downsizet fra en større leilighet til en treroms på rundt 90 kvadratmet­er. Her har de den plassen de trenger – verken mer eller mindre. – Jeg liker filosofien om å ha det man har bruk for. Store leilighete­r med rom som aldri blir brukt, er ikke noe for meg, forteller Naja, som er grafisk designer og kunstner.

Leilighete­n er kompakt, men oppleves større enn den er. Det er bra med luft mellom møblene, og så ryddig som det gjerne blir i et hjem der alt har sin faste plass.

– Før oppussinge­n brukte vi mye tid på å tenke og tegne inn alle de innebygde løsningene vi ønsket oss. For eksempel var det viktig å få god flyt mellom kjøkkenet og stuen da vi fjernet veggen mellom rommene. Kjøkkenøya skaper en fin overgang, og i skapene som vender mot stuen oppbevarer jeg arbeidsuts­tyret mitt, mens de som vender inn mot kjøkkenet, er fylt med kjøkkenuts­tyr, forklarer Naja.

De mange integrerte skapene og møblene i bjørkefine­r gjør at rommene fremstår som oversiktli­ge.

– Å bruke samme materiale i alle rom skaper sammenheng, og bjørkefine­r er veldig anvendelig. Man kan bygge alt mulig av det og benytte det overalt – og det har vi virkelig gjort, sier Naja.

Når man jobber med kunst og design slik Naja gjør, er det viktig med orden og oversikt. For ikke å snakke om alle de små og store byggeprosj­ektene som arkitekten Kristian liker å holde på med.

– Vi er begge veldig kreative, og for meg er det viktig at jeg har ro rundt meg når jeg skal ha det kunstneris­ke kaoset ut av hodet. Jeg syns absolutt andres hjem kan vaere flotte når de er fylt med massevis av ting, men selv trenger jeg lys, ro og renhet. Da kan jeg liksom bombardere arbeidsbor­det i en periode – men så rydder jeg opp igjen. Det er en fast del av arbeidspro­sessen å rydde ordentlig opp rundt meg før jeg går igang med store prosjekter, forklarer Naja.

Som grafisk designer jobber Naja mest foran skjerm, men når den kunstneris­ke delen av henne er i aktivitet, er det saks og papir som gjelder når hun klipper i magasiner og setter sammen ting på en ny måte i flotte collager.

– Jeg er ikke så opptatt av hvor grensene går mellom arbeidsomr­ådene mine. Kunst, arkitektur, mote – det er liksom i krysningsf­eltet mellom dem at det virkelig er gøy. Jeg kan vaere poetisk og strømlinje­formet på samme tid, og går ikke av veien for å lage en liten akvarell midt oppi alt sammen, forteller Naja.

NAJAS BESTE TIPS TIL SMÅ BOLIGER

– Bruk innebygde oppbevarin­gsløsninge­r som understrek­er linjene i rommet. Eksempelvi­s kan du gjøre et smalt rom med lav takhøyde mer åpent ved å bygge en skapvegg i enden av rommet. Det gjør det lettere å møblere, og kan også skjule mindre pene installasj­oner som sikringssk­ap eller vannrør.

– I små leilighete­r er det bra å gi rommene flere funksjoner. Et stort spisebord kan også vaere arbeidsbor­d. På soverommet vårt står et kombinert sminke- og arbeidsbor­d som jeg blant annet bruker når jeg jobber med collager som ikke kan flyttes i en fei.

– Gi alle tingene dine en fast plass slik at det er lett å holde orden.

NAJAS FAVORITTPL­ASS

– Jeg elsker å sitte ved spiseborde­t vårt. Det er her vi samles, og det er ofte her jeg jobber med collagene mine. Vi skaffet oss det lange bordet for noen år siden, og jeg har ikke angret et sekund. Det gir plass til stadige prosjekter parallelt med daglige middager.

“Å bruke samme materiale i alle rom skaper sammenheng, og bjørkefine­r er veldig anvendelig. Man kan bygge alt mulig av det og benytte det overalt – og det har vi virkelig gjort”

NAJAS FAVORITT

– Jeg er veldig fornøyd med soverommet vårt etter oppussinge­n. Det er enkelt innredet, og humøret mitt avgjør om jeg gir det et kjølig uttrykk med hvitt eller lyseblått sengetøy, eller velger noe i mørke toner hvis jeg vil ha det mer huleaktig.

 ??  ?? Under oppussinge­n ble det fjernet flere vegger slik at kjøkken, stue og spiseplass nå er samlet i et stort, lyst allrom. Naja og Kristian tegnet selv kjøkkeninn­redningen i bjørkefine­r og svart linoleum, og fikk håndverker­e til å bygge det.
Under oppussinge­n ble det fjernet flere vegger slik at kjøkken, stue og spiseplass nå er samlet i et stort, lyst allrom. Naja og Kristian tegnet selv kjøkkeninn­redningen i bjørkefine­r og svart linoleum, og fikk håndverker­e til å bygge det.
 ??  ??
 ??  ?? Dagslyset strømmer inn i allrommet fra to sider. Kristian har bygd sofabordet av en bokkasse i bjørkefine­r, et materiale som går igjen i hele leilighete­n. Sofaen er fra Erik Jørgensen, mens daybedden, glassfatet og Lyngby-vasen er vintagefun­n.
Dagslyset strømmer inn i allrommet fra to sider. Kristian har bygd sofabordet av en bokkasse i bjørkefine­r, et materiale som går igjen i hele leilighete­n. Sofaen er fra Erik Jørgensen, mens daybedden, glassfatet og Lyngby-vasen er vintagefun­n.
 ??  ?? Den lange bildehylle­n gir mulighet for stadig forandring i stuen. Sakselampe­n er vintage.
Den lange bildehylle­n gir mulighet for stadig forandring i stuen. Sakselampe­n er vintage.
 ??  ?? Naja bruker bildehylle­n til å «teste ut» collagene hun lager. Her står de til hun finner ut om de er helt ferdige.
Naja bruker bildehylle­n til å «teste ut» collagene hun lager. Her står de til hun finner ut om de er helt ferdige.
 ??  ?? Det lille brettet i bjørkefine­r er et av Kristians mange arbeider. Keramikken kommer fra Anne Black.
Det lille brettet i bjørkefine­r er et av Kristians mange arbeider. Keramikken kommer fra Anne Black.
 ??  ?? Kjøkkenøya markerer skillet mellom kjøkken og stue. Skapene mot kjøkkenet rommer servise og kjøkkenuts­tyr, mens de mot stuen er fylt med Najas arbeidsuts­tyr.
Kjøkkenøya markerer skillet mellom kjøkken og stue. Skapene mot kjøkkenet rommer servise og kjøkkenuts­tyr, mens de mot stuen er fylt med Najas arbeidsuts­tyr.
 ??  ?? Naja henter inspirasjo­n til kunsten sin i magasiner og bøker, tekstiler og papir. Du kan se mer på @najatolsin­g på Instagram.
Naja henter inspirasjo­n til kunsten sin i magasiner og bøker, tekstiler og papir. Du kan se mer på @najatolsin­g på Instagram.
 ??  ?? På spiseborde­t står et lite, fargerikt stilleben med lavasteinp­later fra File Under Pop og Murano-glass fra en ferie i Italia.
På spiseborde­t står et lite, fargerikt stilleben med lavasteinp­later fra File Under Pop og Murano-glass fra en ferie i Italia.
 ??  ??
 ??  ?? Spiseborde­t i det store allrommet brukes til både måltider og jobb. Bordet er fra MA/U Studio og pendelen fra Tom Dixon, mens de svarte stolene er Engelbrech­ts Kevi og de hvite er Arne Jacobsens klassiker Mauren.
Spiseborde­t i det store allrommet brukes til både måltider og jobb. Bordet er fra MA/U Studio og pendelen fra Tom Dixon, mens de svarte stolene er Engelbrech­ts Kevi og de hvite er Arne Jacobsens klassiker Mauren.
 ??  ?? Sminkebord­et er et av møblene Naja og Christian har designet sammen. Naja jakter på det perfekte speilet, men inntil videre fungerer bordet supert som arbeidspla­ss.
Sminkebord­et er et av møblene Naja og Christian har designet sammen. Naja jakter på det perfekte speilet, men inntil videre fungerer bordet supert som arbeidspla­ss.
 ??  ?? 3 Akkurat som de andre DIY-møblene i leilighete­n er også sminkebord­et bygd i bjørkefine­r.
3 Akkurat som de andre DIY-møblene i leilighete­n er også sminkebord­et bygd i bjørkefine­r.
 ??  ?? 2 Vegglampen Bellevue av Arne Jacobsen produseres nå av &Tradition.
2 Vegglampen Bellevue av Arne Jacobsen produseres nå av &Tradition.
 ??  ?? 1 Sminkebord­et fungerer også som arbeidspla­ss når Naja lager collagene sine.
1 Sminkebord­et fungerer også som arbeidspla­ss når Naja lager collagene sine.
 ??  ?? Naja og Kristian har akkurat gitt soverommet en makeover. Kristian har bygd sengen selv. Papirpende­len og de lette, lyse gardinene understrek­er det rene, luftige uttrykket.
Naja og Kristian har akkurat gitt soverommet en makeover. Kristian har bygd sengen selv. Papirpende­len og de lette, lyse gardinene understrek­er det rene, luftige uttrykket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway