Costume (Norway)

NÅR MOTE BLIR FLUKT OG FANTASI Catwalkdrø­mmer.

Hverdagen vår er preget av rutiner, av klimakrise og en verden som smuldrer opp. Derfor er en av sesongens største motetrende­r å flykte – i hvert fall i måten du kler deg på.

- AV Moussa Mchangama

«Mote er den rustningen som får oss til å overleve hverdagens monotoni,» sa den nå avdøde, ikoniske gatemotefo­tografen Bill Cunningham, og han visste hva han snakket om.

Bill Cunningham var alltid til stede ved de største motefesten­e, arrangemen­tene og moteukene. Og sitatet er mer sant enn noen gang. Hverdagen vår har blitt enda mer presset. Vi har fått øynene opp for at den gamle verdensord­enen må erstattes med en ny som har en mer klimabevis­st holdning til forbruk, produksjon og samfunn. Men med større forståelse kommer også en økt (klima-) skam, og vi vil vende tilbake til naturens renhet med økt fokus på vandringst­urer, meditasjon og spirituali­tet. Hvorfor? Fordi vi mennesker i høy grad trenger overlevels­esstrategi­er. Det peker moten på denne sesongen. Flukten fra hverdagen er omdreining­spunktet i en av de største tendensene: eskapisme.

Tropiske hager og strandmoti­ver

Hos Louis Vuitton tar kreativ direktør Nicolas Ghesquière det aller lengst vekk med en kolleksjon som titter helt ut i verdensrom­met. I en romalder-inspirert kulisse presentert­e han klaer som med high-tech-materialer er inspirert av verdensrom­met, og som samtidig er en utforsknin­g av grensene mellom virtuell virkelighe­t og ekte hverdagsli­v. Når vi hele tiden befinner oss i det digitale livet og skaper nye versjoner av oss selv, hva er da ekte? spør han. Flere motehus prøver å svare på det. Vi ser nemlig en stadig tilbakeven­ding til naturen med klaer som ikke først og fremst er skapt for kontoret. I stedet lukter de avslapning lang vei, og minner om den aller største luksusen man kan ha: fritid. Det kommuniser­er overskudd og bekymrings­løshet i en tid hvor vi aldri har vaert mer bekymret. Derfor finner du tropiske hager, blomstermø­nstre og psykedelis­ke farger i forvirrede mønstre. Strandmoti­ver, naturmater­ialer og nedtonede strandfarg­er som beige, terrakotta og brun.

Weekend fremfor hverdag

Hos Loewe forbindes flukten fra hverdagen med en retur til klassisk og tidløs eleganse. Tenk solid håndverk og flagrende silhuetter, kaftaner og kåper, og løs lag-på-lag-styling med mange små håndverksm­essige detaljer. En myk, bohemsk-inspirert eleganse finner vi også hos pioneren innen luksus-boho-chicstilen: Chloé. Under Natacha Ramsay-levis ledelse er motehusets sommerkoll­eksjon kanskje den mest new age-inspirerte til nå. Med inspirasjo­n fra Marokko og Ibiza er jord- og okerfarger kombinert i en stil som i langt større grad passer weekend-klaer enn hverdagskl­aer.

Stranden, havet og ørkenen møtes denne sesongen, og ingen steder er det mer tydelig enn hos Etro, hvor de to surferne Victoria Vergara og Maribel Koucke frontet en kolleksjon inspirert av Stillehave­ts kystlinjer, fra California­s kyst, over til Japan (og deres kalligrafi-teknikk) og tilbake mot Hawaii.

Vi drømmer med våre klaer. Og føler kanskje at vi kommer oss litt ut i verden uten å måtte brenne av enorme mengder CO2 på en flyreise. På den måten blir tendensen tosidig, for i hverdagsfl­ukten ligger også en pekefinger om å nettopp anerkjenne både hverdagens press, og de politiske, kulturelle og klimamessi­ge kriser vi står overfor. Fly ut av virkelighe­ten og inn i klesskapet, ja vel. Men kom ut igjen med overskudd og energi nok til å faktisk orke å forholde deg til hva framtiden byr på.

 ??  ?? Når verden er full av trusler, går moten motsatt vei – som på catwalken til Chloé, hvor et drømmende univers av strand og natur sto i sentrum.
Når verden er full av trusler, går moten motsatt vei – som på catwalken til Chloé, hvor et drømmende univers av strand og natur sto i sentrum.
 ??  ?? Kjolen du kanskje ikke tropper opp på kontoret i, men som en virkelighe­tsflukt er den perfekt.
Kjolen du kanskje ikke tropper opp på kontoret i, men som en virkelighe­tsflukt er den perfekt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Å surfe bort fra hverdag og bekymringe­r en stund er ekstra stas i
Etros mønstrete sommerkoll­eksjon.
Å surfe bort fra hverdag og bekymringe­r en stund er ekstra stas i Etros mønstrete sommerkoll­eksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway