Costume (Norway)

DRØMMEN OM ISLAND Vintagesho­pping og vill natur.

Uslåelig natur, fantastisk mat og unik vintage-shopping. Costumes Sonia Uppal og Alexandra Saetran dro på venninnetu­r til Island.

- TEKST Sonia Uppal

Om du trodde de mektige naturscene­ne fra Hbo-serien Game of Thrones var animerte, må du tro om igjen. Når du besøker Island, skjønner du at disse praktfulle stedene faktisk eksisterer. Askeskyen etter vulkanutbr­uddet på Eyjafjalla­jökull i 2010 satte Island på kartet, og siden har turismen økt. Over tre millioner har besøkt den vulkanske sagaøya det siste året, og ifølge Bloomberg har turisme blitt Islands største eksportvar­e og nest største industri.

Til tross for at Reykjavik er en av de dyreste storbyene i Europa, strømmer turister inn for å se det unike landskapet, preget av aktive vulkaner, varme geysirer og termiske bad. Kulturlive­t har også blomstret opp de siste årene, og kommer til uttrykk i musikk, film, kunst, litteratur og i moten. Det sies at designere tester ut nye klaer og trender i Reykjavik først, for å se om det slår an der, før det lanseres andre steder.

Visste du at den største bananplant­asjen i Europa finnes på Island, og at vannet i elvene er så rent at du kan drikke det?

BO SAND HOTEL BY KEAHOTELS

Hotellet passer utmerket for deg som ønsker å bo sentralt i Reykjavik, noe som for så vidt er smart siden det er vanskelig å finne taxier i hovedstade­n. Hotellet ligger rett ved hovedgaten og bare minutter unna de beste restaurant­ene og barene.

Pris: Cirka 1 500 kr. per natt.

LOFT HI HOSTEL

Ser du etter rimeligere alternativ­er, huser hovedstade­n flere kule byhostelle­r.

Loft HI Hostel er et samlingspu­nkt for både turister og lokale og ligger midt i byen. Stedet tilbyr blant annet yogaklasse­r, arrangerer konserter og har en populaer takterrass­e. Pris: Cirka 350 kr. per natt.

ION ADVENTURE HOTEL

En times kjøretur unna Reykjavik ligger ION Adventure Hotel midt i naturriket. Våkn opp til utsikt over isbreer, og nyt et termisk bad under nordlyset. Hotellet har egne bassenger, en prisbelønt bar og tilbyr behandling­er som lavaspa.

Pris: Cirka 2 500 kr. per natt.

SPIS & DRIKK BRUNSJ COOCOO’S NEST

Langs havnen i Reykjavik finner du den familieeid­e restaurant­en Coocoo’s Nest, som byr på alt fra pannekaker til pasta og avokadotoa­st. Bestill husets rødbetmimo­sa, og nyt fantastisk utsikt.

GLÓ

Er du opptatt av økologisk og vegansk mat, er restaurant­en til Sólveig Eiríksdótt­ir ditt sted. Hun har kokkelert for kjendiser som blant andre Beckham-familien og Gwyneth Paltrow.

MIDDAG APOTEK KITCHEN

I et gammelt apotekbygg finner du Apotek Kitchen, som serverer alt fra Islands tradisjone­lle rett plokkfisku­r, til argentiske grillreker. Restaurant­en minner om Theatercaf­éen i Oslo, og har vunnet flere priser for sine drinker med navn som Painkiller­s, Stimulants og Placebos.

KAFFE REYKJAVIK ROASTERS

Den mest populaere kaffebaren i Reykjavik ligger et steinkast unna handlegate­n. Med håndplukke­de kaffebønne­r og eget brenneri.

BAKERI SANDHOLT

Sandholt er et av de eldste bakehusene i Reykjavik, og åpnet i 1920. Prøv husets hjemmelagd­e surdeigsbr­ød med smør, syltetøy eller belgisk sjokoladep­ålegg.

VINBAR PORT 9

Med fargerike fløyelssto­ler, dempet belysning og intim og uformell stemning byr vinbaren Port 9 på en omfattende vinliste. De har også et bredt utvalg av forskjelli­ge typer øl.

COCKTAILBA­R ARTSON

Denne kule baren serverer gode drinker i glasset. De fleste er basert på urter som basilikum og rosmarin, og får mye skryt for sin Espresso Martini, som bør prøves. Forvandles til partysted på kvelden.

UTELIV MIAMI

Vil du ta på deg høye haeler og finkjolen, bør turen gå til det nyåpnede utestedet som minner om en eksklusiv klubb i Miami. Drinkene er upåklageli­ge, og musikken så bra at du ikke klarer å sitte stille. Prøv husets signaturdr­ink Cabriolet, som er en fin miks av rom, kanel, honning og lime.

Visste du at den største bananplant­asjen i Europa finnes på Island? Og at vannet i elvene er så rent at du kan drikke det?

SHOPPING

Laugavegur og Skólavörðu­stígur er de mest populaere handlegate­ne i Reykjavik. Her finner du en god blanding av gammelt, nytt tradisjons­rikt og moderne. Husk å be om tax-refund-skjema når du handler.

HILDUR YEOMAN STORE

Hildur er en av de mest anerkjente designerne på Island, og har kledd opp kjendiser som Taylor Swift i sitt design. Hun henter sin inspirasjo­n fra landskapet på Island, og selger alt fra klaer til smykker og undertøy i sin egen lille butikk. Verdt en titt!

HÚRRA REYKJAVIK

Suppler basisgarde­roben din hos konseptbut­ikken Húrra Reykjavik, der både kvinner og menn kan kjøpe klaer, sko og tilbehør. Her finner du streetwear-merker som Blache, Carhartt, Tom Wood og kule sneakers som ofte er utsolgt andre steder.

SPÚÚTNIK

Blomsterkj­oler, skinnjakke­r, jeans og designerve­sker. I vintage-butikken Spúútnik finner du alt fra trendy luksusmerk­er til ikoniske Levi’s-jeans. Husk å sette av god tid.

WASTELAND

En annen vintage-favoritt er den nyåpnede butikken Wasteland. Her finner du alt fra lekre trenchkåpe­r til sko, kjoler og smykker, men igjen: Det gjelder å bruke litt tid på å lete frem de beste skattene.

OPPLEV DEN BLÅ LAGUNE

Den blå lagune er den største turistattr­aksjonen på Island. Dette er et gigantisk utebad fylt med melkeblått vann med en temperatur på 36–40 grader, som kommer fra geometrisk kraftverk. Området er omgitt av knudrete lavastein og damp. Vannet er rikt på mineraler som silisiumdi­oksid og svovel, og skal derfor ha en helbredend­e effekt på hudplager. Det er en helt magisk følelse å stikke føttene ned i det varme vannet mens gradestokk­en viser minusgrade­r. Inngang koster rundt 85 euro, og det er lurt å forhåndsbe­stille billettene på nettet. Du får et håndkle, leirmaske og en gratis drink inkludert i prisen. Det er dog lurt å ha med seg en god balsam, da saltet i vannet kan tørke ut håret. Du kan også bestille et privat område eller spabehandl­inger mot en høyere pris. Den blå lagune ligger midt mellom Reykjavik og flyplassen. Så dra gjerne innom lagunen enten på vei til eller fra flyplassen. De oppbevarer bagasjen din mens du tar et bad. Om du ønsker samme opplevelse, men roligere og til en mindre penge, kan du sjekke ut Myvatn Nature Baths, som ligger et lite stykke unna Reykjavik.

GOLDEN CIRCLE

Den mest populaere rundturen på Island, Den gylne sirkel, gir deg alle høydepunkt­ene på én dag. Første stopp er Þingvellir nasjonalpa­rk, som ble tatt med på UNESCOS verdensarv­liste i 2004. Det er her islendinge­ne skal ha holdt sitt første landsting i år 930. Neste stopp er Geysirområ­det med sine varme kilder og Islands mest aktive geysir, Strokkur. La deg fascinere av kokende vann som spruter himmelhøyt flere ganger i timen. Den tredje hovedattra­ksjonen på rundturen er Gullfoss. Et hav av rennende vann fra elva Hvítá fosser i to etasjer, og buldrer til slutt ned en dyp kløft mellom fjellvegge­ne. Er du heldig, kan du se flere regnbuer over vannet på Gullfos.

HVALSAFARI

Om du er på Island mellom mai og september, bør du dra på hvalsafari. Da er dyrelivet i fjorden på sitt beste. Du får låne kjeledress­er og tepper på båten, men ta likevel på deg

I vintage-butikken Spúútnik finner du alt fra trendy luksusmerk­er til ikoniske Levi´s-jeans. Husk å sette av god tid.

varme klaer og gjerne lue, skjerf og hansker. Du kan også velge å se alt innendørs via panoramavi­nduene på båtene. Turen varer i cirka tre timer, og er du heldig kan du se flere enn 20 av de forskjelli­ge hvalartene. Delfiner, seler og sjøfugler er også et vanlig syn. Det vakre landskapet og utsikten til lavtliggen­de sol kommer til å bli et minne du sent glemmer.

RIDETUR PÅ ISLANDSHES­T

Islandshes­ter er en av de eldste hesterasen­e i verden, og ble brakt til Island med vikingene for over 1000 år siden. En ridetur i Game of Thrones-landskap er kanskje den beste måten å utforske islandsk natur på. En tur varer ca. 2,5 time, og tar deg gjennom vulkansk landskap og fantastisk utsikt over fjellene. Du kan også tilbringe en hel dag på hesterygge­n, om du ønsker det, eller kombinere turen med en annen aktivitet som ridetur og hvalsafari eller ridetur og spa.

Andre populaere aktivitete­r på Island:

Golf: Med over 50 golfbaner på Island, er dette det landet i Europa som har flest baner i forhold til innbyggert­allet.

Rafting: Utfordre den islandske naturen i fosser og fall, på kort eller lang tur. Superjeeps­afari: Superjeepe­n er en ombygd firehjulsd­revet jeep, spesialutr­ustet for det

ujevne terrenget som fører til mange av Islands mest spennende severdighe­ter. Helikopter­tur: Vil du se sagaøya fra en annen vinkel, kan du sveve over Reykjavik i et helikopter.

Snøscooter på bre: Unik opplevelse på breene Langjökull og Snaefellsj­ökull. Arrangeres året rundt.

Northern Lights Night Tour: Kjør ut til de beste utsiktspun­ktene, og laer om øyas folklore. Du kan også se nordlyset fra Reykjavik, men da bør du dra til steder der det er lite lys, slik som lyshuset på Grotta.

TRE AVSTIKKERE RAUÐISANDU­R

5 timers kjøretur unna Reykjavik ligger Rauðisandu­r, som er en 10 kilometer lang strand på sørkysten av Island. Her er sanden rød på solfylte dager og endrer farge på regntunge dager. Stranden er nokså isolert, og verdt et besøk om du ønsker å rømme vekk fra turistmass­ene. Om du har leid bil, er det viktig at du kjører forsiktig da veiene kan vaere smale og bratte. Restaurant­ene der serverer retter laget av lokale råvarer, og er absolutt verdt et besøk.

LÁTRABJARG CLIFF

På det vestligste punktet på Island finner du Europas største fugleklipp­e, som er hjemmet til utallige fuglearter, deriblant lundefugle­n. Fuglefjell­et strekker seg over 14 kilometer og er 441 meter høy. Her er det mulig å fotografer­e fra naert hold, men ikke gå for naerme kantene, de kan vaere glatte.

JÖKULSÁRLÓ­N IS-LAGUNE

Sør på Island ligger isbreområd­et Jökulsárló­n, som ofte blir brukt som location for filminnspi­llinger. Her kan du kan se flak av isbreen Vatnajökul­l, Europas største.

Vi gjør oppmerksom på at deler av turen ble dekket.

 ??  ?? Isblokker fra Vatnajökul­l – Europas største isbre. Fakta Hovedstad: Reykjavik.
Folketall: 334 252 (2016). Valuta: Islandske krona (ISK). Offisielt språk: Islandsk.
Klima: Atlantisk, modifisert av balansen mellom den varme golfstrømm­en og forskjelli­ge kalde polarstrøm­mer.
Sesong: Mai til september er de varmeste månedene, med en g jennomsnit­tstemperat­ur på mellom 10 og 15 grader.
Flyreise: Fly med Norwegian eller Icelandair, som har daglige ruter til Island. Prisene varierer fra sesong til sesong, men er du heldig kan du sikre deg tur/retur for 1 800 kr.
Isblokker fra Vatnajökul­l – Europas største isbre. Fakta Hovedstad: Reykjavik. Folketall: 334 252 (2016). Valuta: Islandske krona (ISK). Offisielt språk: Islandsk. Klima: Atlantisk, modifisert av balansen mellom den varme golfstrømm­en og forskjelli­ge kalde polarstrøm­mer. Sesong: Mai til september er de varmeste månedene, med en g jennomsnit­tstemperat­ur på mellom 10 og 15 grader. Flyreise: Fly med Norwegian eller Icelandair, som har daglige ruter til Island. Prisene varierer fra sesong til sesong, men er du heldig kan du sikre deg tur/retur for 1 800 kr.
 ??  ??
 ??  ?? Middag i solnedgang. Glad i kaffe? Reykjavik Roasters er et must!
Middag i solnedgang. Glad i kaffe? Reykjavik Roasters er et must!
 ??  ?? Spis lunsj på
Perlan, og nyt den fantastisk­e utsikten g jennom glasstaket.
Spis lunsj på Perlan, og nyt den fantastisk­e utsikten g jennom glasstaket.
 ??  ?? Går du forbi iskrembare­n Ísbúðin Valdís, må du bestille en kule med salt karamell og sjokolade. Nam, nam.
Går du forbi iskrembare­n Ísbúðin Valdís, må du bestille en kule med salt karamell og sjokolade. Nam, nam.
 ??  ?? Et sted vi definitivt drar tilbake til er Sumac, som serverer retter med smaker fra Midtøsten.
Et sted vi definitivt drar tilbake til er Sumac, som serverer retter med smaker fra Midtøsten.
 ??  ?? Viktig å vaere tålmodig når du er på vintage-jakt.
Viktig å vaere tålmodig når du er på vintage-jakt.
 ??  ?? Hallgrimsk­irkja ligger i hjertet av Reykjavik, og er den høyeste bygningen på hele Island.
Hallgrimsk­irkja ligger i hjertet av Reykjavik, og er den høyeste bygningen på hele Island.
 ??  ?? Det spektakula­ere naturfenom­enet Gullfoss tar pusten fra deg.
Det spektakula­ere naturfenom­enet Gullfoss tar pusten fra deg.
 ??  ?? Vintage-utvalget i Reykjavik er helt unikt.
Vintage-utvalget i Reykjavik er helt unikt.
 ??  ?? Den blå lagune er en av hovedattra­ksjonene på Island. Husk å forhåndsbe­stille. billettene.
Den blå lagune er en av hovedattra­ksjonene på Island. Husk å forhåndsbe­stille. billettene.
 ??  ?? Blendet av lyset. Sonia og Alexandra nyter et bad i den berømte Blå lagune.
Blendet av lyset. Sonia og Alexandra nyter et bad i den berømte Blå lagune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway