Costume (Norway)

HUN ER CHANELS NYE SJEFDESIGN­ER

- TEKST Marie Vidø, oversatt og bearbeidet av Hedda Kaupang

Bli kjent med Virginie Viard.

19. februar døde Karl Lagerfeld. Virginie Viard – som i over tredve år har vaert bindeledde­t mellom Lagerfeld og resten av Chanel – er den som nå har tatt over etter legenden i det franske motehuset. En kvinne som alltid har holdt seg i bakgrunnen, men som Lagerfeld omtalte som den viktigste personen – ikke bare for ham, men for Chanel, for alt.

Da Chanels haute couture vårkolleks­jon for 2019 var over, var det ikke designeren bak klaerne selv som gikk frem og tok imot publikums hyllest og applaus. Karl Lagerfeld var for sliten. I stedet sendte han sin høyre hånd (faktisk også venstre, ifølge han selv), Virginie Viard. Og selv om hun egentlig hater oppmerksom­heten, gikk hun hånd i hånd med sesongens sølvglitre­nde stjerne, modellen Vittoria Ceretti, på den sandkledde catwalken. Virginie Viard gikk der selvsikker, kledd i svart med sin rocka, skulderlan­ge frisyre og svarte kajal – og ikke minst med sin franske kulhet. Det var det siste Chanel-showet Karl Lagerfeld overlevde. Han døde 19. februar i år. Samme dag som nyheten om den legendaris­ke designeren­s død nådde alle verdens medier, offentligg­jorde det franske motehuset at den svartkledd­e Virginie Viard tok over etter Lagerfeld som videre ansvarlig for Chanels kolleksjon­er. Viard har til nå fungert som direktør for motehusets kreative studio, mens hennes nye tittel er artistic director of fashion collection­s. Viard deler dermed det kreative ansvaret for Chanel med en annen tungvekter innad i motehuset – Eric Pfunder. Han er nå ansvarlig for Chanels visuelle identitet. På den måten vil det legendaris­ke motehuset, ifølge en presseutta­lelse, sikre at arven etter Coco Chanel og Karl Lagerfeld lever videre. Viards rolle markerer for første gang, siden Coco Chanel grunnla huset i 1910, at en kvinne står i spissen for Chanel. Selv om spekulasjo­nene om hvem som skulle overta etter Lagerfeld de siste årene har vaert mange, er valget av Viard også en selvfølge. Hun og Karl Lagerfeld har vaert naere venner og jobbet sammen i mer enn 30 år. «Virginie er den viktigste personen. Ikke bare for meg, men for studioet, for alt. Hun er min høyre hånd, og når vi ikke ses, snakker vi konstant i telefonen,.» sa Karl Lagerfeld i Net ix-dokumentar­en 7 Days Out fra 2018.

Viard gjorde Lagerfelds drømmer til virkelighe­t

Virginie Viard vokste opp i Lyon i Frankrike, der hun var den eldste i en søskenflok­k på fem. Flere i familien var moteintere­sserte – moren og morfaren var begge silkeforha­ndlere, men det ønsket ikke Virginie å bli. Hun ville lage teaterkost­ymer og jobbe som kostymedes­igner innen teater og film. Helt til hun møtte en viss designer av tysk aett. Fire år etter at Karl Lagerfeld ble sjefdesign­er for Chanel i 1983, anbefalte en felles venn av Lagerfeld og familien Viard at Lagerfeld burde gi Virginie en sjanse, og hun ble tilbudt en praksissti­lling. Virginie startet som praktikant i kunsthåndv­erkshuset Lesage, som sirligt syr alle Chanels broderier og håndsømmer, og hun ble raskt ansvarlig for avdelingen. I 1992 fulgte Virginie Viard etter Karl Lagerfeld til Chloé, der hun blant annet lagde kostymer til Krzysztof Kieslowski­s ikoniske film Bleu og Blanc på si. «Jeg la ikke så mye merke til overgangen til Chloé. Jeg jobbet på en måte bare fortsatt sammen med Karl,» har Virginie Viard sagt til Crash Magazine. Sammen vendte de tilbake til Chanel i 1997, og for Viards vedkommend­e var det nå som koordinato­r for motehusets haute couture. I 2000 fikk hun samme ansvar for ready to wear-kolleksjon­ene.

Hun var bindeledde­t mellom Karl Lagerfeld og Chanel – drømmene hans, designen og tankene strømmet via Viard og ut i virkelighe­ten – og til de hundrevis av andre ansatte som var involvert i produksjon­ene av Chanel-husets åtte årlige kolleksjon­er. Karl Lagerfeld lagde en av sine berømte, håndtegned­e skisser, og Virginie Viard sørget for at den ble til et fysisk plagg. «Jeg koordinere­r de forskjelli­ge teamene, er bindeledde­t til leverandør­er og velger materialen­e. Og så gjør jeg selvsagt fittings sammen med Karl. Med en gang jeg får en skisse av ham, starter prosessen. Jeg prøver å please ham, men jeg liker også å overraske ham,» fortalte Viard til The Telegraph i 2017. I dokumentar­en 7 Days Out kommer det godt frem hvordan Virginie naermest lydløst beveger seg inn og ut av de ulike prosessene under arbeidet med en Chanel-kolleksjon. Alltid litt i bakgrunnen. Alltid klar for å bistå Lagerfeld – og hun får jobben gjort.

Intet hierarki

Virginie Viard har også holdt seg noe i bakgrunnen når det gjelder å gi intervjuer, og pro len hennes på Instagram vitner om at oppmerksom­het ikke er det hun er mest komfortabe­l med. Pro len har frem til Viards forfremmel­se vaert lukket for offentligh­eten. Og selv om hennes nye rolle har plassert henne i rampelyset, er det ikke mye som tyder på at det kommer til å endre den diskrete designeren. «Man kan ikke merke noe hierarki i vårt motestudio. De ulike teamene er selvfølgel­ig avhengige av meg, men det er aldri noen kon ikter.» har hun sagt, og avviser også med dette at mennesket Karl Lagerfeld var lik med den fryktinngy­tende designeren Karl Lagerfeld, som i offentligh­eten har holdt verden på avstand bak en uniform av svarte solbriller, svarte klaer og skinnhansk­er. «Jeg har alltid hatt et svaert naturlig forhold til ham. Han er skikkelig morsom. Svaert tiltalende. Akkurat nå er bestevenni­nnen hans katten Choupette. Han sender meg bilder av henne hvert femte minutt. Jeg kunne faktisk vaert sammen med Karl hele tiden.» har Viard uttalt til Le Temps om deres relasjon, som hun da betegnet som en vennskapel­ig arbeidsrel­asjon. Men allikevel ikke helt korrekt. Det var snarere en pasjon, rettet Viard seg selv til å si. De to jobbet sammen hele tiden – til klokken 21.30 om kvelden og ofte i helgene. Men ikke om natten – Virginie Viard er ikke tilhenger av å jobbe under press. Derfor begynner hun også gjerne på en ny kolleksjon med en gang den siste er sendt ut på Chanels alltid så imponerend­e catwalk. Og selv om hennes arbeidsliv stjeler mye av fritiden hennes, er det ikke i moteverden­en hun finner sin inspirasjo­n. «Jeg er svaert nysgjerrig. Jeg holder et øye med mote, men det er ikke det som inspirerer meg. Jeg har en sekstenåri­g sønn som virkelig er en inspirasjo­n. Jeg elsker å se hvordan han løser lekseoppga­ver, og det hjelper meg å glemme alt annet. Jeg liker også å lese. Dét og musikk er det beste jeg vet. Musikk påvirker meg mer enn noe annet. Det hjelper meg å lade opp batteriene,» sa Virginie Viard, hvis kjaereste er musiker og komponist Jean-Marc Fyot, til Crash Magazine i 2011. At hun selv hadde ganske stor verdi i Karl Lagerfelds liv, gikk for alvor opp for Virginie Viard i 1989. Da ba han henne bli med i begravelse­n til Jacques de Bascher – mannen flere omtaler som Lagerfelds største kjaerlighe­t. «Da forstod jeg at jeg var blant dem som betød noe for ham,» sa hun til W Magazine i 2012, da magasinet hadde fem av Lagerfelds kvinnelige samarbeids­partnere og muser på forsiden. Virginie Viard var en av dem, og i den tilhørende artikkelen beskriver journalist­en hvordan Viard under intervjuet i Chanels studio fikk tårer i øynene da hun kom til å tenke på en tid da hennes bestemor lå for døden. Karl Lagerfeld bemerket sin venninnes sorg, og naermet seg henne ved å si: «Du vet, en dag vil du ikke ha meg her lenger, heller.»

«Kolleksjon­en var helt og holdent lojal til huset Chanel. Men jeg tror aldri jeg har sett en kjole med et sebramønst­er i gult. Vi merket alle at denne nye viben kommer fra en kvinne.» VANESSA PARADIS TIL VOGUE, ETTER CHANEL CRUISE 2019ŒSHOWET.

 ??  ??
 ??  ?? Som en av de få i sin krets, sa alltid Karl Lagerfeld ‘tu’, det franske ordet for ‘du’, til Virginie Viard. De fleste andre sa han ‘vous’ – eller ‘De’ til. Her er hun fotografer­t av Lagerfeld selv.
Som en av de få i sin krets, sa alltid Karl Lagerfeld ‘tu’, det franske ordet for ‘du’, til Virginie Viard. De fleste andre sa han ‘vous’ – eller ‘De’ til. Her er hun fotografer­t av Lagerfeld selv.
 ??  ?? Fra Chanel Cruise 2019, Virgine Viards debut som sjefdesign­er for Chanel. Kolleksjon­en ble svaert godt mottatt.
Fra Chanel Cruise 2019, Virgine Viards debut som sjefdesign­er for Chanel. Kolleksjon­en ble svaert godt mottatt.
 ??  ?? I et par sesonger har Karl Lagerfeld delt rampelyset med sin trofaste venn og samarbeids­partner Virginie Viard.
I et par sesonger har Karl Lagerfeld delt rampelyset med sin trofaste venn og samarbeids­partner Virginie Viard.
 ??  ?? I januar ga Karl Lagerfeld Virginie Viard sin velsignels­e, da han sendte henne alene ut på catwalken som sin stedfortre­der. Hun har høstet gode kritikker for kolleksjon­ene hun har designet alene, og overgangen etter hans bortgang beskrives som svaert vellykket.
I januar ga Karl Lagerfeld Virginie Viard sin velsignels­e, da han sendte henne alene ut på catwalken som sin stedfortre­der. Hun har høstet gode kritikker for kolleksjon­ene hun har designet alene, og overgangen etter hans bortgang beskrives som svaert vellykket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway