Costume (Norway)

MØT MR. SELF-PORTRAIT

- TEKST Sonia Uppal

Mannen bak drømmekjol­ene.

Mens motehus sliter med å holde hypen oppe, har Self-Portrait truffet blink med sine signaturkj­oler med vakre blonder og overrasken­de silhuetter. Denne høsten satser han for fullt i Norge også. Vi tok en prat med designeren bak.

Selveste Mr. Self-Portrait vinker gjennom skjermen og tar en slurk av kaffekoppe­n fra Allpress Espresso – en av Londons mest populaere kaffebarer.

– Ser du meg klart og tydelig?

Få designere har definert nåtidens stilesteti­kk som den medieskye mannen bak klesmerket Self-Portrait, 38 år gamle Han Chong. Med blonder som signatur og et prispunkt midt imellom luksus- og budsjettve­nnlig, har Chong funnet veien til veldig mange kvinners garderobe.

Merket har fått anerkjenne­lse som et demokratis­k luksusbran­d, og Chong har blitt den moderne kvinnens mest betrodde designerko­mpis. Han har kledd opp kjendiser som popstjerne­n Beyoncé, hertuginne Kate og førstedame Michelle Obama – og nå sitter han altså her foran oss og smiler fra øre til øre. Bak ham skinner sola inn gjennom de store vinduene i et stort kontor med lyse vegger. Han har på seg en hvit T-skjorte, svart caps og et par lyse jeans. Vi har endelig fått til et skype-møte med en av nåtidens mest populaere designere – for å snakke om kultstatus og identitets­bygging. Chong begynner å vise oss rundt. Han snur skjermen.

– Her sitter designteam­et mitt og salgsteame­t, og der sitter PR-teamet. Vi sitter alle sammen i åpent landskap. Systematik­k og analyse ligger til grunn for hele designpros­essen, derfor er det viktig for meg å sitte tett sammen med de ansatte slik at vi kan ha en åpen dialog om alt.

Før han snur skjermen rekker vi å få et glimt av noen kjoler med iøynefalle­nde mønstre som henger på et stativ. Når vi spør om å få se litt naermere, rister han på hodet, smiler lurt og sier at vi må vente til motevisnin­gen i New York, hvor merket viser sine sesongbase­rte kolleksjon­er. Når du snakker med Chong, er det vanskelig å ikke like ham som person. Han er entusiasti­sk og blid, og skravler i vei på sin engelsk med tydelig aksent.

Chong er født og oppvokst i Malaysia, men yttet som 22-åring til London for å studere mote på den prestisjet­unge skolen, Central Saint Martins. Ved siden av studiene jobbet han både for high street-merker og store luksuriøse motehus for å få et innblikk i bransjen. I 2013 ble Self-Portrait startet, og veien inn til varemagasi­ent Selfridges i London var kort. Hans første kolleksjon bestod av 17 kjoler, som var laget for å passe inn i en festgarder­obe med overdådige silhuetter, store blonder og sexy skjaeringe­r. Resten er historie. I dag selges merket over hele verden, og klaerne baeres av verdens mest berømte kvinner. I Norge har Blender nå tatt inn merket, og lover at også vi her hjemme fremover skal få bedre tilgang til Self-Portraits nydelige univers.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg?

– Hektisk. Jeg bor ikke langt unna kontoret, så jeg går ned hit hver eneste dag med kaffen i den ene hånden, og mobilen i den andre. Siden vi selger til markeder i både USA, Asia og Europa, jobber jeg etter forskjelli­ge tidssoner, noe som betyr at mobilen min aldri slutter å ringe. I tillegg jobber vi med tre kolleksjon­er på én og samme tid. I dag skal jeg godkjenne de plaggene som skal i butikk nå, samtidig som jeg designer pre-fall-kolleksjon­en for 2020, og planlegger motevisnin­gen i New York i september.

Skjer det noe nytt hos Self-Potrait denne høsten, noe som er annerledes enn de tidligere kolleksjon­ene?

– I år har jeg utvidet med en ekstra kategori, nemlig badetøy. Og i kolleksjon­en for neste sesong leker jeg meg med stylingen og mikser badetøy med kjoler, plisséskjø­rt og topper, men jeg har lagt mye fokus på selve visningen. Den skal ha en avslappet stemning. I en verden som den vi lever i nå, hvor det stadig skal skje så mye på kort tid, trenger vi noe som kan minne oss om å stoppe opp og nyte øyeblikken­e.

Du skaper klaer for kvinner, men hvordan foretrekke­r du å gå kledd selv? Beskriv din personlige stil.

– Jeg er veldig enkel, og kanskje litt kjedelig. Hvit T-skjorte og jeans til hverdag og en dress til kveld eller fest. Og jeg har alltid på meg en hatt eller caps, for å slippe å fikse håret. Når man jobber døgnet rundt, teller hvert eneste sekund med søvn.

Hvorfor tror du at Self-Portrait har fått så mye oppmerksom­het på så kort tid? Har det alltid vaert en del av strategien?

– Identitets­bygging er noe jeg alltid har fokusert på. Når folk ser klaerne mine på sosiale medier eller på den røde løperen, skjønner de intuitivt at det er Self-Portrait – fordi blondene og silhuetten­e er gjenkjenne­lige. Det hender at jeg prøver meg på nye kvaliteter eller håndteknik­ker, men signaturen er likevel tydelig.

– Et annet viktig element i strategipl­anen har vaert å utvikle det digitale. Jeg vil at Self-Portrait skal vaere tilgjengel­ig for alle. Jeg har foreløpig kun én aggskip-butikk, som ligger i London, men jeg åpnet nettbutikk samtidig som jeg lanserte merket, og i dag står nettbutikk­en for 20 prosent av salget.

«Jeg vil at alle skal ha råd til å kjøpe seg klaer fra Self-Portrait, ikke kun de mest privileger­te.»

Nettsiden har gjort det enklere for Chong å handle raskt. Da den britiske hertuginne­n Kate Middleton dukket opp på en fest i en kjole fra en tidligere kolleksjon som ikke lenger var til salgs, var Chong rask med å ringe salgsteame­t sitt, og kk lagt ut kjolen på nettsiden igjen. Ett år etter er den fortsatt merkets bestselgen­de kjole.

Sosiale medier har også vaert helt avgjørende for merkevaren. Chong nekter å gi andre adgang til den offisielle pro len med over 796 000 følgere på Instagram, og han liker å jobbe tett med influenser­e som han kaller for de nye kjendisene. Stildronni­ngen Aimee Songs, med over 5,3 millioner følgere, var den første til å samarbeide med Self-Portrait.

Og hva med prispunkte­t? Kommer du til å endre det nå som merket ditt har blitt så stort?

– Nei! Jeg vil at alle skal ha råd til å kjøpe seg klaer fra Self-Portrait, ikke kun de mest privileger­te. Da luksusnett­butikken Net-a-porter kontaktet meg for å ta inn merket, ville de også skru opp prisene, men jeg nektet. Et merke trenger ikke å vaere dyrt for at det skal føles luksuriøst.

Hvordan får du det til?

– I starten var det veldig vanskelig å holde prisene konkurrans­edyktige. Jeg brukte mye tid på å forklare fabrikkene hva jeg ønsket, og var mye i Kina for å kvalitetss­ikre på et tidlig tidspunkt i produksjon­en. Gjør man grunnarbei­det, så blir resten mye enklere. Og en av mine mest kostnadsbe­sparende metoder er å velge nye, litt dyrere kvaliteter som jeg mikser med litt rimeligere stoffer. Litt som et lappeteppe.

«Jeg får sommerfugl­er i magen når jeg ser damer på gaten i kjolene mine.»

A-kjendiser, filmstjern­er og supermodel­ler. Berømte heltinner som Michelle Obama og Meghan Markle er sett i Self-Portrait, men hvem er din ultimate drømmepers­on å kle opp?

– Jeg får sommerfugl­er i magen når jeg ser damer på gaten i kjolene mine. Spesielt de jentene som jeg ikke hadde trodde skulle vaere en Self-Portrait-person, men det at kjendiser liker klaerne mine også, er selvfølgel­ig en bonus.

Mange av kjolene dine blir også brukt som brudekjole­r, hva tenker du om det?

– Det er et relativt stort gap i markedet for rimelige brudekjole­r. Så det at kjolene mine blir brukt som brudekjole­r er overvelden­de. Det er jo tross alt den dagen du vil se nest ut, og hvis det er i en av mine kjoler, så er det et uvurderlig kompliment.

Hvordan blir du inspirert til å lage noe nytt, uten å gå på akkord med merkevaren­s signatur?

– For inspirasjo­n reiser jeg masse, og jeg prøver alltid å observere de ulike livsstilen­e, kulturene og religionen­e. Jeg liker også å snakke med kvinner rundt meg, og det gir en pekepinn på hva jeg burde skape mer av eller gjøre annerledes. Kvinner ønsker å ha en flatterend­e figur, men de vil også bli overrasket.

Kjolene dine har blitt kopiert av de rimeligere kjedebutik­kene. Hva tenker du om det?

– Jeg tror det er noe som er uunngåelig for ethvert merke. Det er smigrende, men samtidig frustreren­de. En kopi vil dukke opp uansett hvor hardt du prøver å unngå det, fordi fabrikkene har blitt så flinke. Men jeg vil fortsette å videreutvi­kle teknikkene mine, og fokusere på hver minste detalj sånn at det blir vanskelig å lage gode kopier.

Hvor drømmer du om at merket skal vaere om ti år?

– Jeg ønsker å kle opp kvinner fra topp til tå, og utvikle Self-Portrait til et livsstilsm­erke, men én ting om gangen. Jeg vil ikke forhaste meg.

Fortell oss noe veldig få vet om deg som person.

– Jeg er ekstremt sjenert.

Hvilke designere ser du opp til?

– Jeg beundrer den eldre garde, som Cristóbal Balenciaga, Azzedine Alaïa, Jean Paul Gaultier og John Galliano. Sistnevnte skulle jeg likt å møte. Jeg har så mange spørsmål jeg gjerne vil stille ham om hans reise fra Givenchy til Dior, eget merke og så Margiela. Fire motehus med en estetikk og tro som er svaert forskjelli­g, men likevel er han i stand til å forstå dem så godt.

Når er du på ditt lykkeligst­e?

– Når jeg får gjøre det jeg driver med nå.

Og helt til slutt. Hva er ditt aller beste stylingtip­s?

– Det er viktig å føle seg komfortabe­l i det man har på seg. Ikke følg trender bare fordi det er en trend, men kle deg i noe du føler deg som en superstjer­ne i.

 ??  ??
 ??  ?? Han Chong har med sitt lekne design og konkurrans­edyktige priser g jort Self-Portrait til en megasukses­s. Nøkkelorde­ne er kontrast og asymmetri når han skal bryte opp det søte uttrykket i høstkollek­sjonen.
Han Chong har med sitt lekne design og konkurrans­edyktige priser g jort Self-Portrait til en megasukses­s. Nøkkelorde­ne er kontrast og asymmetri når han skal bryte opp det søte uttrykket i høstkollek­sjonen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? «Du har lov til å vaere en ny person hver eneste dag. Det er mitt mantra.»
«Du har lov til å vaere en ny person hver eneste dag. Det er mitt mantra.»
 ??  ?? Miranda Kerr i Azaelea Dress. Med en prislapp på 260 pund er den en av merkets mest populaere og kopierte kjoler. Aimee Song, også kjent under navnet Song of Style, var den første influenser­en som ble sett på den selektive Instagram-profilen til Self-Portrait.
Miranda Kerr i Azaelea Dress. Med en prislapp på 260 pund er den en av merkets mest populaere og kopierte kjoler. Aimee Song, også kjent under navnet Song of Style, var den første influenser­en som ble sett på den selektive Instagram-profilen til Self-Portrait.
 ??  ?? Det er lange venteliste­r på Self-Portraitkj­olen hertuginne Kate bar under en fest i London.
Det er lange venteliste­r på Self-Portraitkj­olen hertuginne Kate bar under en fest i London.
 ??  ?? Hertuginne Meghan blir ofte sett i kjolene fra Self-Portrait.
Hertuginne Meghan blir ofte sett i kjolene fra Self-Portrait.
 ??  ?? Olivia Palermo sammen med Chong etter en av hans visninger.
Olivia Palermo sammen med Chong etter en av hans visninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway