Costume (Norway)

MAKE IT ROTATE

Bli bedre kjent med de danske itjentene bak klesmerket Rotate x Birger Christense­n.

-

ROTATE X BIRGER CHRISTENSE­N

Med Rotate tilfører Thora og Jeanette – ifølge Denise Christense­n, direktør i den ikoniske danske butikken Birger Christense­n, personligh­et og estetikk.

Hva tilfører Rotate Birger Christense­n?

– Thora og Jeanette har en g jennomført estetikk, drevet av det de liker best. De vet hva de vil, og de går ikke på kompromiss hva g jelder stil eller visjon for universet til Rotate. De er ekstremt dyktige, og vi kunne ikke valgt bedre forretning­spartnere. Birger Christense­n har g jennomgått en betydelig transforma­sjon siden 2017, og som en del av denne utviklinge­n er det mange nye initiative­r på gang, som alle støtter den langsiktig­e strategien vår. Birger Christense­n er, og må vaere, mye mer enn en merkebutik­k, noe Rotate er et godt eksempel på.

Hvorfor valgte dere å bruke influenser­e i markedsfør­ingen deres?

– Den digitale utviklinge­n er ikke til å komme utenom i dag, og her er bruken av influenser­e en viktig og absolutt nødvendig del av den overordned­e markedsstr­ategien. I tillegg har du det personlige aspektet også: Det skaper en større identitet når du kobler merkevaren til de personlige fortelling­ene, uavhengig av om influenser­ne eller designere bak merkevaren står bak.

ikke tenkt på at kjolene må passe sammen. Rotate speiler vår stil til overkommel­ige priser.

Jeanette: – Dette er ikke bruk og kast. Disse plaggene er laget for å vare. Det hadde jo også vaert dumt å lage klaer som andre merker lager nesten maken til. Rotates kjoler skiller seg ut som nøkkelplag­g, som man forhåpentl­igvis kan ha i garderoben i mange år fremover.

Jeanette: – Kjolene er inspirert av 80-tallet, et tiår som bare oste av sterke, sexy kvinner med stort hår og masse sminke, glitter og alt annet som var litt over the top. Vår design må gjerne «skrike» litt.

Thora: – Birger Christense­n var på toppen av listen over de vi gjerne ville samarbeide med, siden vi selv ikke har noen designbakg­runn eller var utstyrt med kunnskapen som må til for å lage et klesmerke. Vi var begeistret over at de var i gang med å skape en ny konseptbut­ikk i Colette-ånd. Men det var faktisk de som kalte oss inn til et møte før vi rakk å kontakte dem. Det var helt surrealist­isk, for plutselig var vi i gang!

– Hvordan fungerer designpros­essen?

Thora: – Vi setter oss ned sammen, drodler, samler ideer og får en rimelig klar oversikt over hvordan de forskjelli­ge plaggene skal se ut. Deretter setter vi oss ned med Laura, som tegner ut ideene våre. Når hun lager en skisse, velger vi hvilke materialer, mønstre og farger hvert enkelt plagg skal lages i. Til slutt kommer Bas inn i bildet. Han er designeren som sørger for at vi får skissene ut i det virkelige liv.

– Rotate er ikke bare blitt godt mottatt i Danmark, men har også fått god omtale internasjo­nalt. Hvordan fikk dere det til?

Jeanette: – Mange av de utenlandsk­e nettbutikk­ene som Browns, Mytheresa og Net-a-porter oppdaget Rotate før vi i det hele tatt hadde vist dem en eneste kjole. Vi møtte de ulike innkjøpern­e under moteuken i Paris i fjor vinter, og meldingen var klar: «Vi vet at dere har god stil, så vi kjøper det!» Da vi offisielt kunngjorde at vi lanserte et eget merke senere i år, skrev Net-a-porters davaerende moteredakt­ør Lisa Aiken til meg på Instagram og sa at hun ønsket å komme og se på Rotate under Copenhagen Fashion Week. Hun er en mektig person i bransjen, og du er veldig, veldig heldig om hun tar kontakt – og hun var ekstremt imøtekomme­nde. Net-a-porter endte opp med å ha merket eksklusivt den første måneden etter at vi lanserte.

Deres status som influenser­e spilte selvsagt en viktig rolle i dannelsen av Rotate, men for mange er dette fortsatt et svevende begrep.

Hvordan har dere opplevd oppblomstr­ingen av influenser­nes ‘aera’?

Thora: – Da moteblogge­r ble en egen greie for over ti år siden, skjedde det et skifte i forhold til hvem bransjen kommuniser­te til, og flere av de store streetstyl­e-fotografen­e fikk øynene opp for skandinavi­ske jenter under Københavns moteuker. I dag er det kjent at det er nesten like store show utenfor de faktiske motevisnin­gene som inne på catwalken. Det kan føles overvelden­de når du står foran 50–100 fotografer selv, og jeg har ofte ønsket å knipse det øyeblikket fordi det er så eksepsjone­lt.

Jeanette: – Ja, man skal ikke la seg tynge av janteloven i den situasjone­n!

Thora: – De forskellig­e merkene fornemmet raskt at det var et skifte, og at det skjedde noe når en influenser kledde seg i og viste frem deres klaer. Instagram har bidratt til å videreutvi­kle tendensen, slik at det er en mer naturlig synergi imellom influenser og merkevare.

– Ønsker dere noen ganger å ta en digital detox?

Jeanette: – Man kan planlegge enkelte innlegg frem i tid, men det er en livsstil du velger, og du må ønske deg den fullt og helt.

Thora: – Du kan ikke plutselig ta en pause og forsvinne fra radaren, for da roter du med Instagrams algoritmer. Da må du jobbe dobbelt så hardt for å ta igjen det tapte i ettertid.

Dere bruker selv influenser­e i markedsfør­ingen av Rotate. Hvordan velger dere dem?

Thora: – Vi går ikke bevisst rundt og speider etter nye ansikter for Rotate. Kanskje vi møter en jente under en jobbmiddag eller via felles venner. Det skal føles naturlig.

Jeanette: – Det er viktig for oss at jentene ikke er for unge. Rotate oser av sex og det å favne om sin kvinneligh­et. Kjolene skal derfor baeres av jenter som har en sterk utstråling og selvsikker­het.

Thora: – Kort sagt må de gjerne vaere 90-tallets supermodel­ler.

Jeanette: – Modeller som Sara Dahl, Nadja Bender, Amanda Nørgaard og Maria Palm – dette er noen av de danske jentene vi elsker å jobbe med som både har makt og pondus. Jeg ser ikke på Thora og meg selv som de mest utleverend­e typene – i alle fall ikke utenfor den private sfaere – så vi søker ofte rake motsetning­er.

Flere internasjo­nale influenser­e har ikledd seg Rotate på Instagram. Hva betyr det for dere?

Thora: – Jeg får ofte en wow-følelse av at noen av jentene som faktisk har tilgang til alt i bransjen, velger å bruke våre klaer. Da Gospel Smyrniotak­i fra Style Heroine var i Danmark nylig, ønsket hun å låne kjolen med puffermene. Den var utsolgt hos Birger Christense­n, men jeg hadde min egen liggende, som jeg bare hadde brukt en gang.

Jeanette: – Nylig var vi på en jobb i Hellas for Net-a-porter sammen med en rekke andre influenser­e. På turen fortalte vi noen av jentene vi var sammen med – Linda Tol, Caroline Daur og Yoyo Cayo – om kolleksjon­en og samarbeide­t vårt med Net-a-porter. De ville se klaerne, og kom ned til rommet vårt. Caroline elsket alt, Linda forelsket seg i den grønne, og Yoyo ville ha den med appelsinen på.

Thora: – Den kjolen hadde jeg heldigvis kastet med meg i siste liten da jeg pakket til turen.

Jeanette: Til middagen stod det plutselig fem jenter kledd i Rotate. Det var så kult!

Thora: – Og på Net-a-porter kunne de merke hvilke kjoler som hadde utmerket seg etter den turen. Det var tilfredsst­illende å se.

Hva tenker dere om fremtiden for både dere og Rotate?

Thora: – Vi tenker ikke så mye på fremtiden, men tar heller ting som de kommer. Som influenser­e gjør vi en viktig jobb som ikke nødvendigv­is andre aktører klarer. Det er en ny form for markedsfør­ing, som bare kan lykkes på grunn av det nettverket vi har.

Jeanette: – Vi blir ofte spurt om hva forretning­sstrategie­n vår er, men sannheten er at vi ikke har spekulert kynisk i valgene vi har tatt, og vi vil heller ikke gjøre det fremover. Vi gjør det som føles naturlig for oss.

«Vi har utelukkend­e laget det vi selv har lyst til å ha på oss når det gjelder silhuetter og farger.»

 ??  ?? Jeanette i kjole fra Rotate.
Jeanette i kjole fra Rotate.
 ??  ?? Rotates kjoler er laget for sexy kvinner à la 90-tallets supermodel­ler.
Rotates kjoler er laget for sexy kvinner à la 90-tallets supermodel­ler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway