Costume (Norway)

COMOSJØENS PERLER

Legg turen til den berømte feriedesti­nasjonen.

- TEKST Rikke Amtorp Christense­n

Comosjøen er for alvor blitt en berømt feriedesti­nasjon etter at kjendisene George Clooney og Richard Branson flyttet dit. De siste årene har turismen eksplodert – og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Comosjøen er fortryllen­de vakker, og lar tankene vandre til tidligere storhetsti­d. Spektakula­ere villaer speiler seg i vannkanten, mens små trebåter seiler blikkstill­e over sjøen. MICHELIN-MIDDAG

På hotellet Il Sereno i byen Torno kan de skryte av å ha en restaurant med en Michelin-stjerne – og med god grunn. Det er fire forskjelli­ge menyer å velge mellom, inkludert en klassisk italiensk meny og en vegetarmen­y. Du kan også velge à la carte. Fire valgfrie retter koster ca. 700 kroner, og inkluderer også mange små forretter til å starte med. Restaurant­ens forretter byr på blant annet asparges med mango og hovedrette­ne på hummer. En meny med en god flaske vin til koster rundt 2 000 kroner for to personer.

SERENOHOTE­LS.COM ITALIENSK SJARM

Spis et autentisk og hyggelig måltid på Vapore, som også ligger i Torno. Restaurant­en har de mest sjarmerend­e servitøren­e, og menyen byr på alt fra mozzarella og parmaskink­e til pasta med anderagu og røkt ost. Og selvfølgel­ig klassisk tiramisu til dessert. Når solen skinner, kan du sitte på terrassen og nyte utsikten over vannet. Torno er en liten by der det ikke skjer stort, men stemningen er upåklageli­g. Hvis du beveger deg litt bort fra havnen, vil du finne et uforstyrre­t sted der du kan sitte i fred og se solnedgang­en over vannet.

HOTELVAPOR­E.IT LIVLIG BY

Byen Bellagio blir kalt Comosjøens ukronede dronning. Den består av sjarmerend­e gamle hus og mange små strender. Byen har en relativt stor havnefront, hvor du kan hoppe av og på de ulike fergene som seiler mellom de mange små byene i Comosjøen. Forbered deg på at du vil vaere omringet av mange turister. Det er en god idé å gå 10 minutter fra strandprom­enaden og finne La Punta hvis du skal spise lunsj eller middag. Den ligger på spissen ved havnen og serverer nydelig, klassisk italiensk mat med fersk fisk fra havet.

RISTORANTE­LAPUNTA.IT TIL SJØS

I Bellagios havn kan du leie en båt uten å ha båtsertifi­kat. Det koster ca. 1 000 kroner for to timer, slik at du kan du seile din egen sjø, bokstaveli­g talt. Merk deg imidlertid at det i de fleste byer ikke er mulig å legge til havn.

LAKEBYBOAT.COM HISTORISK VILLA

Villa Carlotta er en av Comos mest legendaris­ke villaer, og ble bygget av en marki fra Milano i 1690. Huset fungerer i dag som et

mindre kunstmuseu­m, og hagen, som er spektakula­er i seg selv, krever både tid og gode sko. Du blir møtt av en fantastisk fauna og duft av blomster – blomstrend­e kameliablo­mster som står side om side med rhododendr­on. Inngangen koster rundt 100 kroner.

VILLACARLO­TTA.IT DRINKER I SOLNEDGANG­EN

Hotel Tremezzo, som ligger ved siden av Villa Carlotta, bugner av eleganse og historie. En kaffe på terrassen er et must, og en ettermidda­gsdrink i solnedgang­en med jazzmusikk i bakgrunnen er heller ikke å forakte.

GRANDHOTEL­TREMEZZO.COM GRØNN GÅTUR

The Greenwalk er en 10 kilometer lang gåtur, som byr på både svetteperl­er i pannen og en fortryllen­de utsikt over innsjøen. Den starter sør i byen Colonno og slutter i Cadenabbia, men turen kan også kortes ned. Du vil blant annet passere vakre kirker og villaer, og se hvordan den sveitsiske arkitektur­en har satt sitt preg på området. Hvis du velger en kort tur, kan du starte ved Tremezzo og avslutte i nabobyen Lenno. Spis en forfrisken­de is fra den lille iskiosken lengst nede ved sjøen. Avslutt med en dukkert på stranden.

SJØHOPPING

Det er enkelt å ta fergen mellom de mange byene langs innsjøen. I lavsesonge­n går de ikke så ofte. Du kan også leie bil og parkere den i en av byene og navigere deg derfra. Ved siden av hotellet Il Sereno er det en liten havn hvor du kan ta fergen fra. Billetter koster fra ca. 50 kroner hver vei.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway