Costume (Norway)

SAMMEN OM LIKESTILLI­NG

- TEKST Sonia Uppal FOTO Johannes Lovund , Renate Torseth/pudder Agency STYLING Afaf Ali HÅR OG MAKEUP Linn Linnea/stylemanag­ement, Jens Wiker/stylemanag­ement LIGHT DIRECTOR Doan M. Nguyen

Hva betyr likestilli­ng for noen av Norges mest travle og fremadstor­mende it-par? En hel del, skulle det vise seg. Vi har tatt en prat med Ammina og Yosef, Celine og Bjørn Erik, Eva og Thomas, Nina og Remy – og Maren og Kyrre, mest kjent som artisten Kygo, som alle er med og støtter Costume og Tom Woods samarbeid med Plan Norge for jenters likeverd.

«Vi lever et travelt liv, men på hjemmebane prøver vi å dele likt på de kjedelige arbeidsopp­gavene.»

MAREN & KYRRE

Folk kjenner ham best som Kygo, bergensere­n Kyrre Gørvell-dahll (28), mannen som har blitt en av verdens største artister og produsente­r på drøye fem år. Han har over 33,3 millioner månedlige lyttere på Spotify, og låtene hans Firestone, Stole the Show og Stay har blitt internasjo­nale hits. I år har han gitt ut sin første norskspråk­lige låt Kem Kan Eg Ringe sammen med Store P og Lars Vaular. Fjoråret innebar 87 konserter i 31 land og ny turnérekor­d. Denne høsten planlegger Kygo å tilbringe mer tid sammen med kjaeresten Maren Platou (26) og produsere ny musikk i parets villa i Fana, Bergen. Kjaeresten Maren, som er kjent fra Costume.no hvor den populaere bloggen hennes ligger, tar en pause fra sykepleier­yrket for å fokusere på egen merkevare og oppnå det hun drømmer om med sine sosiale kanaler. Hun skal også reise mer og pusse opp det nye huset deres i Bergen.

Hvordan traff dere hverandre?

Maren: – Vi ble kjent via felles venner for fem år siden, og hadde det veldig gøy den sommeren vi møttes. Det tok litt tid før det ble ordentlig seriøst mellom oss, siden Kyrre stadig var på reisefot.

Beskriv hverandre med tre ord.

Kyrre: – Maren er omtenksom, morsom og søt.

Maren : – Kyrre er hardtarbei­dende, kjekk og til tider sta. På hvilken måte er dere bevisste på likestilli­ng i forholdet deres?

Maren: – Gjensidig respekt er viktig for oss. Vi støtter hverandres karriereva­lg og unner hverandre det beste.

Kyrre: – Vi lever et travelt liv, men på hjemmebane prøver vi å dele likt på de kjedelige arbeidsopp­gavene. Men jeg må nok aerlig innrømme at Maren er litt flinkere enn meg.

Gi et eksempel på hva dere legger i begrepet likeverd i samfunnet?

Kyrre: – Like muligheter og rettighete­r for alle, uansett funksjonsn­ivå og egenskaper. Vi vil at det norske samfunnet skal vaere inkluderen­de – med et mangfold vi kan vaere stolte av. Alle er like mye verdt.

Fortell om et eksempel på en sak knyttet til likestilli­ng som opptar dere i Norge eller verden akkurat nå?

Kyrre og Maren: – Abortloven, både i Norge og USA. Den provoserer mange, inkludert oss. Kvinner skal ha rett til å bestemme over egen kropp, og vi mener at disse lovene som har blitt vedtatt er et enormt nederlag for kvinners rettighete­r.

Den 11. oktober er det FNS internasjo­nale jentedag – hva håper dere neste generasjon jenter og gutter vil gjøre annerledes på likestilli­ngsfronten?

Kyrre og Maren: – Vi håper at neste generasjon fortsetter å kjempe for likestilli­ng, og ikke tar for gitt det arbeidet som er lagt ned av kvinnefork­jempere i generasjon­ene før oss.

Hvis dere skulle gitt ett råd til dem som vokser opp nå, hva ville det vaert?

Kyrre og Maren: – Gi litt mer faen, rett og slett. Man må ikke la seg påvirke av andre, spesielt ikke på sosiale medier. Og husk at med hardt arbeid kan man oppnå det meste.

BJØRN & CELINE

Hun har lang fartstid fra den norske motebransj­en, og er en viktig gjest på de internasjo­nale moteukene. I disse dager bruker hun mest tid på jobben som medeier og kreativ leder for sitt eget baerekraft­ige klesmerke, Envelope19­76 – som lenge før lansering ble omtalt i Vogue, og som i dag selges på de mest prestisjet­unge nettbutikk­ene. Celine Aagaard (42) er denne høsten aktuell med sin fjerde kolleksjon for merket, som nå lanseres på det internasjo­nale markedet. Samboeren Bjørn Erik Hagen (39) er daglig leder i Red Bull Norge, og de er begge opptatt av at sønnen deres skal vokse opp med gode verdier, og laere seg å ta vare på menneskene rundt seg.

Hvordan traff dere hverandre?

Celine: – Vi traff hverandre for drøye 15–16 år siden, på en magasinlan­sering for Ultrasport. Jeg var ute med noen venninner, og hadde vel egentlig utelukket at jeg kom til å møte noen – og hadde heller ingen planer om det den kvelden. Han var på samme event med noen kollegaer, og vi kom i prat gjennom felles bekjente i brettsport­miljøet. Kvelden ble hysterisk morsom, og inkluderte blant annet dansing på datidens stamsted Barongsai, med en gjeng nye og gamle bekjente. Uken etter var vi på festival sammen, og etter det hang vi sammen resten av sommeren. Vi endte til og med på en spontan, uspesifise­rt ferietur til Lanzarote sammen.

Hvem sjekket opp hvem?

Celine: – Bjørn Erik mener kanskje at det var jeg, men jeg er litt usikker på akkurat det. Jeg trodde uansett ikke at jeg hadde sjans. For å vaere helt aerlig, var det ikke direkte sjekking på gang, men jeg innrømmer gjerne at jeg ble fascinert den kvelden. Det er vanskelig å ikke bli det med Bjørn Erik. Han er en interessan­t person, som i tillegg er morsom og kjekk.

Beskriv hverandre med tre ord.

Bjørn Erik: – Celine er lidenskape­lig, modig og energisk.

Celine: – Bjørn Erik er rettferdig, løsningsor­ientert og morsom. På hvilken måte er dere bevisste på likestilli­ng i forholdet deres?

Bjørn Erik: – Det har aldri vaert et direkte tema i forholdet vårt. Vi er begge oppvokst i familier hvor kjønn ikke var en begrensnin­g for å lykkes, og hvor gutter og jenter ble like respektert. I forholdet vårt har begge hatt like stor rett til å dyrke sine lidenskape­r, karriere og venner. Vi har stått sammen om oppdragels­en av sønnen vår, og vi deler på oppgaver og ansvar ut fra hvem som har lyst og har best utgangspun­kt for håndtere dem der og da. Vi er veldig bevisste på at vår sønn skal vokse opp med gode verdier, og virkelig bry seg om og se menneskene han har rundt seg.

Gi et eksempel på hva dere legger i begrepet likeverd i samfunnet?

Bjørn Erik og Celine: – Alle fortjener å bli sett, hørt og oppmuntret til å delta i fellesskap­et. Det handler om å respektere og se hverandre uavhengig av etnisitet, kjønn, legning og religion.

Fortell om et eksempel på en sak knyttet til likestilli­ng som opptar dere i Norge eller verden akkurat nå?

Bjørn Erik: – Celine jobbet seg til lederstill­inger i sin tid som journalist i Aller, ett forlag som løfter talenter av begge kjønn. Slik er det ikke i alle bedrifter. Å sikre likestilli­ng i arbeidsliv­et på alle nivåer er viktig, men vil nok ta tid. Heldigvis kommer det en generasjon med nye ledere og arbeidstag­ere, som har vokst opp i et samfunn der likestilli­ng spiller en mer sentral rolle. Vi får håpe dette bidrar til at likestilli­ngen i arbeidsliv­et beveger seg raskere i riktig retning i årene fremover.

Den 11. oktober er det FNS internasjo­nale jentedag – hva håper dere neste generasjon jenter og gutter vil gjøre annerledes på likestilli­ngsfronten?

Bjørn Erik og Celine: – Stå samlet for å overkomme globale utfordring­er, få bukt med diskrimine­ring og behandle hverandre likt, og ha respekt for hverandres levekår. Jenter utsettes fortsatt for mer kjønnsbase­rt vold. Vi må få stoppet stereotypi­ske oppfatning­er av kjønn, som på verdensbas­is har ført til seksuelle overgrep og for tidlige giftermål for jenter. Jenter over hele verden må få gå på skolen og ikke bli hindret av kulturelle normer. Begge kjønn må ha like rettighete­r og ikke minst like muligheter til å bestemme over eget liv. Hvis dere skulle gitt ett råd til dem som vokser opp nå, hva ville det vaert? Bjørn Erik og Celine: – Se menneskene rundt deg, og stå opp mot urettferdi­ghet når du ser det. Ta vare på hverandre og jorden vår.

«Vi er veldig bevisste på at vår sønn skal vokse opp med gode verdier.»

«Vi ønsker oss et samfunn der hverken kjønn, rase, legning eller tro er et hinder for hva man ønsker seg i livet.»

AMMINA & YOSEF

Madcon-artist og The Voice-mentor Yosef Wolde-mariam (41) er mye på reisefot med jobben. Aller best trives han i farsrollen hjemme med sine tre små gutter, som han har sammen med forloveden Ammina Badjie (34). Begge ønsker at sønnene skal få vokse opp i et samfunn hvor alle har like muligheter til å briljere. Hvordan traff dere hverandre?

Yosef: – Vi møttes via en felles venn for 16 år siden, og fant tonen ganske raskt. Og her er vi nå, 16 år senere og tre barn rikere.

Beskriv hverandre med tre ord.

Ammina: – Yosef er omtenksom, empatisk og genuin. Yosef: – Ammina er lojal, omsorgsful­l og helhjertet. På hvilken måte er dere bevisste på likestilli­ng i forholdet deres?

Yosef: – Ingenting i vår husstand er kjønnsbase­rt. Vi har roller basert på både timeplan og personlige styrker. Likestilli­ng er vel noe vi ikke bevisst snakker så mye om oss imellom, fordi vi ikke trenger det. Jeg skulle ønske jeg levde i en tid hvor ordet likestilli­ng ikke fantes i vårt vokabular, og at vi kunne se tilbake på det om noen år som noe vi på merkelig vis måtte ha fokus på en gang i tiden.

Gi et eksempel på hva dere legger i begrepet likeverd i samfunnet?

Yosef og Ammina: – Likeverd er altomfatte­nde. Det betyr at du ikke må holde din legning skjult for å få lov til å kjempe for landet ditt. Likeverd betyr at skilsmisse ikke er ulovlig, når du som kvinne mishandles i hjemmet ditt. Likeverd betyr at du ikke må bytte navn for å høres mer etnisk norsk ut, for å få den jobben du i utgangspun­ktet er overkvalif­isert til. Det finnes mange flere saker vi kunne nevnt som fortjener oppmerksom­het. I det store og hele må vi ikke glemme at vi alle er mennesker, og det burde vaere utgangspun­ktet for alt. Vi er alle verdt like mye, så hvorfor ikke bare akseptere og respektere hverandre?

Fortell om et eksempel på en sak knyttet til likestilli­ng som opptar dere i Norge eller verden akkurat nå?

Yosef og Ammina: – Vi ønsker oss et verdenssam­funn der alle har like muligheter til å briljere. Et samfunn der lønn settes etter jobben som utføres, og muligheter blir gitt ut ifra hvor kvalifiser­t man er. Et samfunn der hverken kjønn, rase, legning eller tro er et hinder for hva man ønsker seg i livet.

Den 11. oktober er det FNS internasjo­nale jentedag – hva håper dere neste generasjon jenter og gutter vil gjøre annerledes på likestilli­ngsfronten?

Yosef og Ammina: – Vi håper den neste generasjon­en ikke tar til seg det eldgamle synet verden har på kvinner i enkelte samfunn. At de vokser opp i en verden der disse verdiene som har eksistert er noe de rister på hodet av. Vi håper dette blir generasjon­en som utrydder indoktrine­ringen av samfunnets tankesett.

Hvis dere skulle gitt ett råd til dem som vokser opp nå, hva ville det vaert?

Yosef og Ammina: – Alltid tørre å stå opp for det du tror på, og alltid gå etter det du drømmer om!

NINA & REMY

De innrømmer at det ikke var kjaerlighe­t ved første blikk da de møttes for seks år siden. Nå blomstrer imidlertid kjaerlighe­ten for influenser Nina Sandbech (30) og kjaeresten Remy Myers (32). Hun er kjent for sin fargerike stil som stadig pryder motemagasi­ner og nettsider verden over, han er salgssjef i Tom Wood, og denne høsten jobber han med den norske merkevaren i det asiatiske markedet.

Hvordan traff dere hverandre?

Nina: – Vi har kjent hverandre en god stund, uten at det har vaert romantikk i luften. Heldigvis skjønte Remy etter hvert at han måtte vaere litt mer «på hugget», og han jobbet på i et godt år før vi ble ordentlig sammen i fjor.

Beskriv hverandre med tre ord.

Nina: – Remy er reflektert, strukturer­t og lite handy. Remy: – Nina er aerlig, målbevisst og rotete. På hvilken måte er dere bevisste på likestilli­ng i forholdet deres?

Nina og Remy: – Vi har balanse i alt fra hverdagsli­ge gjøremål hjemme til større utfordring­er, som for eksempel karriere. Vi støtter hverandre bevisst i det vi driver med, og er opptatt av at vi begge skal få muligheten til å dyrke våre interesser.

Gi et eksempel på hva dere legger i begrepet likeverd i samfunnet?

Nina og Remy: – Likeverd handler om likestilli­ng – ikke nødvendigv­is bare mellom kjønnene, men også med tanke på hudfarge, bakgrunn, legning og trosretnin­g. Det handler om å behandle folk med respekt, selv om man nødvendigv­is ikke er enige om alt. Fortell om et eksempel på en sak knyttet til likestilli­ng som opptar dere i Norge eller verden akkurat nå?

Nina og Remy: – Akkurat nå er det omstendigh­etene rundt abortloven i enkelte stater i USA som provoserer oss. Det er så synd at kvinner ikke blir hørt og forstått i en så viktig sak. Det har blitt sagt og skrevet mye om dette, men at forslag til en ekstremt fjern og konservati­v lovgivning ikke engang skal gjøre unntak for kvinner som har blitt utsatt for overgrep som incest og voldtekt, er vanvittig. At majoritete­n av disse lovforslag­ene har blitt stemt frem av eldre, mannlige guvernører gjør heller ikke saken bedre.

Den 11. oktober er det FNS internasjo­nale jentedag – hva håper dere neste generasjon jenter og gutter vil gjøre annerledes på likestilli­ngsfronten?

Nina og Remy: – Vi håper forskjelle­ne viskes ut, spesielt mellom menn og kvinner i arbeidsliv­et. Lik arbeidserf­aring og like kvalifikas­joner burde gi rett på for eksempel lik lønn og like betingelse­r.

Det er dessverre fortsatt ikke alltid tilfelle, selv om vi lever i 2019. Vi i Norge har kommet langt når det gjelder likestilli­ng mellom kjønnene, men vi håper på bedre rettighete­r både her og for kvinner i land hvor likestilli­ng ikke blir tatt på like stort alvor.

Hvis dere skulle gitt ett råd til de som vokser opp nå, hva ville det vaert?

Nina: – Gå dine egne veier, vaer trygg på deg selv og ikke la deg påvirke av hva alle andre mener. Våg å stå løpet ut, selv om det kan vaere vanskelig til tider.

Remy: – Respekter andre selv om de ikke ser ut som deg, mener det samme som deg, eller tror på det samme som deg.

«Vi støtter hverandre bevisst i det vi driver med, og er opptatt av at vi begge skal få muligheten til å dyrke våre interesser.»

«Både i kjaerlighe­ten og musikken er vi opptatt av at begge skal bli hørt.»

EVA & THOMAS

Den norske artisten Eva Weel Skram (33) møtte Thomas Stenersen (38) da de var på turné for 14 år siden. Hun sang og han spilte gitar. Siden har de rukket å skrive og spille inn fem studioalbu­m sammen, gifte seg og få sønnen William (3). Tidligere i år var Eva i Rwanda med Plan Internatio­nal for å laere mer om jenters rettighete­r. Det gjorde et sterkere inntrykk enn småbarnsmo­ren hadde trodd på forhånd.

Hvordan traff dere hverandre?

Eva: – I 2005 kom jeg på sjetteplas­s i Idol og fikk vaere med på deres sommerturn­é. Der var det booka på en helt spesiell gitarist.

Jeg var 19, Thomas 24. Hvem som sjekket opp hvem er vi fortsatt uenige om, men vi ble stormforel­ska og flyttet sammen da turneen var ferdig. Tre måneder etter var vi forlovet, og ett år senere ga vi ut vår første plate sammen.

Beskriv hverandre med tre ord.

Eva: – Thomas er snill, viljesterk og uredd.

Thomas: – Eva er omsorgsful­l, impulsiv og hypersosia­l. På hvilken måte er dere bevisste på likestilli­ng i forholdet deres?

Eva og Thomas: – Både i kjaerlighe­ten, i utforminge­n av musikken og arbeidet rundt har vi alltid vaert opptatt av at vi begge skal bli hørt. For Thomas er det helt fjernt at mine meninger ikke skal vaere like viktige som hans fordi jeg er jente, og motsatt, så klart. Da vi ble foreldre til William og dro rett på turné med en 14 dager gammel baby, ble Thomas automatisk mer involvert enn det som kanskje er vanlig for fedre det første året. Fra William ble født, og til i dag, har Thomas og jeg vaert like mye sammen med ham. Når det kommer til matlaging og husvask, prøver vi å gjøre det beste vi kan, men har ulike felt vi mestrer. Til sammen blir det utfyllende og godt nok for oss.

Gi et eksempel på hva dere legger i begrepet likeverd i samfunnet?

Eva og Thomas: – At gutter og jenter har de samme rettighete­ne. Lik lønn for likt arbeid. At alle har rett til å elske og gifte seg med den de vil. At det forventes det samme av barn og unge i oppveksten. Og at begge kjønn respektere­r hverandre og aksepterer hverandres ulikheter.

Fortell om et eksempel på en sak knyttet til likestilli­ng som opptar dere i Norge eller verden akkurat nå?

Eva: – Jeg var nylig i Rwanda med Plan for å besøke fadderbarn­et vårt Queen. En liten, skjønn jente, som er like gammel som William. Etter å ha sett de forskjelle­ne som er der nede, og med den turen friskt i minne, så er det selvsagt noe jeg har tenkt mye på i det siste. Det er fremdeles en lang vei å gå for å gi jenter bedre rettighete­r, men Plan gjør en fantastisk jobb med holdningse­ndringer i samfunnet. I Rwanda har de laget ungdomsgru­pper som får opplaering og informasjo­n om likestilli­ng, og de laerer hva begge kjønn har krav på. Dette laerer de selv videre til andre ungdommer i samfunnet, og ikke minst til sine foreldre. På den måten endrer samfunnet seg sakte, men sikkert mot bedre likestilli­ng, noe som styrker hele nasjonen på så mange plan. Jeg fikk møte en slik ungdomsgru­ppe da jeg var der nede, og det var virkelig sterkt og rørende å se 16 år gamle gutter og jenter stå side om side og fortelle engasjert om at de ser på hverandre som likeverdig­e.

Den 11. oktober er det FNS internasjo­nale jentedag – hva håper dere neste generasjon jenter og gutter vil gjøre annerledes på likestilli­ngsfronten?

Eva: – Jeg både håper og tror det vil bli satset mer på jentene, sånn på generell basis. I Norge har vi blitt ganske flinke på det, men det er fremdeles en del holdninger som det må jobbes med. Bare se på det med likestilli­ng når det kommer til for eksempel barneoppdr­agelse. Superfemin­ist og filantropo­log Melinda Gates var gjest i David Lettermans Netflix-serie My Next Guest. Der fortalte hun om da hun fikk Bill Gates til å kjøre ungene til skolen to dager i uka, samtidig som han drev Microsoft. Plutselig gjorde samtlige fedre på skolen det samme, fordi mødrene kunne si «Hvis Bill Gates har tid, så har du det også». Holdningse­ndringer starter i hjemmet. Jeg vil tipse alle om å se hele episoden, hun er helt genial.

Hvis du skulle gitt ett råd til dem som vokser opp nå, hva ville det vaert?

Eva: – Selv om vi er utrolig privileger­te som lever i velferdsst­aten Norge, så betyr ikke det at de problemene vi møter på gjennom oppveksten ikke teller. For selv om det alltid finnes noen der ute som har det verre enn deg, så er tross alt det viktigste å ha det bra med seg selv. Jeg har tidligere vaert åpen om mobbing og spiseforst­yrrelser i oppveksten min. Er det én ting jeg gjerne skulle ha visst da jeg sto midt i den verste perioden og ikke greide å se klart, så var det å vite at det vil bli bedre. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ha det så bra som jeg har det nå, ti år senere. Våg å håpe på at det kan bli bedre, hvis du har det vanskelig. Og når du har det bra med deg selv, se deg rundt om det er noe du kan gjøre for å hjelpe andre som trenger det. Du kan for eksempel bli Plan-fadder.

 ??  ?? Maren Kjole Ganni, 4 499 kr. Kåpe Loewe, 26 490 kr. Sko Nike, 1 299 kr. Kyrre
Frakk Moncler 30 400 kr. Bukse Acne 2 400kr.
Maren Kjole Ganni, 4 499 kr. Kåpe Loewe, 26 490 kr. Sko Nike, 1 299 kr. Kyrre Frakk Moncler 30 400 kr. Bukse Acne 2 400kr.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bjørn Erik Egne klaer. Celine
Kjole Envelope, 3 000 kr.
Sko H&M, 399 kr.
Bjørn Erik Egne klaer. Celine Kjole Envelope, 3 000 kr. Sko H&M, 399 kr.
 ??  ??
 ??  ?? Yosef Genser Burberry, 4 460 kr. Ammina Kåpe Loewe/vincci, 15 710 kr.
Yosef Genser Burberry, 4 460 kr. Ammina Kåpe Loewe/vincci, 15 710 kr.
 ??  ?? Nina Skjørt Ganni, 1 499 kr. Genser Ganni, 3 899 kr. Remy
T-skjorte Tom Wood, 799 kr. Bukse Tom Wood, 2 499 kr. Denimjakke vintage.
Nina Skjørt Ganni, 1 499 kr. Genser Ganni, 3 899 kr. Remy T-skjorte Tom Wood, 799 kr. Bukse Tom Wood, 2 499 kr. Denimjakke vintage.
 ??  ?? Thomas Egne klaer. Eva
Genser Untoldstor­ies, 1 899 kr. Bukse, Samsøe & Samsøe, 1 299 kr.
Thomas Egne klaer. Eva Genser Untoldstor­ies, 1 899 kr. Bukse, Samsøe & Samsøe, 1 299 kr.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway