Costume (Norway)

COSTUME+ TOM WOOD+PLAN= HJERTESAK

-

For tredje år på rad inngår Costume et designsama­rbeid for å fronte vår hjertesak, jenters likeverd. Denne gangen falt valget på Tom Wood, og sammen har vi designet en Equality-ring i to varianter. Vi tok en prat med Mona Jensen, kreativ leder i Tom Wood, og Kari Helene Partapuoli, generalsek­retaer i Plan Internatio­nal Norge.

Det var veldig enkelt å si ja til dette samarbeide­t da Costume tok kontakt. Jeg og familien min har vaert Plan-faddere siden 2005, da datteren vår Eiril fikk et fadderskap i julegave. Siden den gang har vi vaert faddere for en gutt i Guatemala og nå en jente i Ecuador, sier Mona Jensen. Hun forteller at det er veldig fint å følge et barn på den andre siden av jorden og få bedre kjennskap til hvordan de lever i hverdagen.

– Vi får jevnlige oppdaterin­ger om hvordan barnet vi er fadder til har det, noe vi kan prate om hjemme. Samtidig får vi en fin påminnelse om hvor godt vi faktisk har det her i Norge.

Hun synes det er flott at Costume velger å bruke sin stemme innen norsk mote til å løfte holdninger og tankesett rundt et så viktig tema.

– Jeg er veldig glad for at Tom Wood får ta en del i det, sier Jensen. Tom Woods signet-ringer i ulike versjoner har etter hvert blitt ikoniske. De nye ringene er spesialdes­ignet for samarbeide­t med Costume og Plan Internatio­nal.

Fortell litt om Equality-ringene – hvordan gikk dere frem da dere designet dem?

– Jeg ønsket å lage en litt mindre ring enn våre tradisjone­lle signet-ringer. Vi jobbet under arbeidstit­telen «put a ring on it», som fokuserer på jenters rett til å kunne velge om hun vil gifte seg, og hvem hun vil gifte seg med. I mange av landene der Plan jobber er det et stort problem at jenter blir undertrykt og ikke ansett som like verdifulle som gutter. Unge jenter blir gitt bort som barn.

Hun forteller at med to døtre her i Norge er det helt selvsagt at barna i fremtiden skal kunne få velge selv om de ønsker å gifte seg, og med hvem. Slik er det dessverre ikke overalt i verden.

– En klassisk ring med “mother of pearl” og et lite tegn for likhet på ene siden av ringen, ble det som skal minne oss på hovedbudsk­apet – likestilli­ng.

Hva betyr likestilli­ng for TOM WOOD?

– For oss i Tom Wood er likestilli­ng en helt naturlig del av måten vi lever, tenker og jobber på. Flere av våre kolleksjon­er er unisex, og vi anser gutter og jenter som like interessan­te og like mye verdt. Hos oss jobber det i dag flere jenter enn gutter, noe som kanskje er tilfeldig, men vi har aldri spesifikt sett etter en jente eller en gutt til en stilling. Vi ønsker alltid å få til det som er best for selskapet, og ser etter den som er best egnet til en oppgave, uavhengig av kjønn, sier Mona Jensen.

Kari Helene Partapuoli er generalsek­retaer i Plan Internatio­nal Norge, og er svaert glad for støtten.

– Like rettighete­r for jenter og gutter er Plan Internatio­nals hjertesak. Med dagens utvikling kan det ta så mye som 170 år å oppnå likestilli­ng i verden. Det er altfor lang tid. Samarbeid er nøkkelen til å få dette til å gå fortere. Derfor setter vi i Plan Norge ekstra stor pris på at vi for tredje år på rad får muligheten til å samarbeide med Costume om jenters rettighete­r, sier Partapuoli.

– Årets samarbeid med Costume og Tom Wood om en Equality-ring er spesielt inspireren­de. Tom Wood har designet en ring med et sterkt symbol på likestilli­ng. Jeg håper mange vil ha lyst til å baere ringen – både fordi den er vakker, og fordi ringen er med på å gjøre en forskjell.

Fortell litt om prosjektet som pengene skal gå til?

– Inntektene fra salget av ringen går til Plans jentefond. Vi vet at der barn ikke har det bra, har jentene det verst. I mange samfunn blir jenter sett på som mindre verdt enn gutter. Jenter stiller bakerst i køen når det kommer til helse og skolegang. Hvert år blir over 12 millioner jenter gift før de fyller 18 år. Dette er utgangspun­ktet for at Plan har et ekstra fokus på jenter, sier hun.

Hun vil også nevne Jenteprise­n, som skal deles ut sammen med Costume på FNS internasjo­nale jentedag den 11. oktober i Oslo.

– Jenteprise­n er en hyllest til dem som gjør en ekstra innsats for jenters rettighete­r. I fjor var hele 41 personer og organisasj­oner nominert, og Mia Landsem vant for sin iherdige kamp mot ulovlig deling av private bilder på nett. Vi gleder oss til å dele ut prisen i år også — til en viktig stemme i den norske offentligh­eten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway