Costume (Norway)

DET INKLUSIVE I DET EKSKLUSIVE Pandoras drømmeverd­en.

-

«En blomst symboliser­er én ting i Hongkong og noe helt annet i Mexico.»

Pandora har gjort eksklusive smykker demokratis­ke, og den danske giganten er blant verdens mest kjente smykkemerk­er. Dét burde vi i Skandinavi­a vaere mer stolte av enn vi tilsynelat­ende er, mener Pandoras italienske sjefdesign­ere Filippo Ficarelli og Francesco Terzo. De vil vise at charms er mer enn et anheng, og i deres tredje kolleksjon Pandora Garden møter Danmark, Italia og Thailand hverandre med sommerfugl­er, marihøner og firkløver, tie-dye og – selvfølgel­ig – charms.

Dere har vaert sjefdesign­ere for Pandora siden 2017. Hva er det ved merket som fascinerer dere?

– Pandora kombinerer etikk, kvalitetsh­åndverk og priser som gjør dem tilgjengel­ig for mange. Med materialer som gull og sølv hører smykkene selvsagt til i luksusverd­enen, men Pandora klarer allikevel å gjøre det både eksklusivt og inkluderen­de – nettopp fordi charm-konseptet inviterer forbrukere­n inn i designfase­n. Dette er unikt for smykkemerk­et.vi ønsker å videreføre lekenheten som Pandora står for, som har gjort at forbrukern­e over hele verden blir medkreatør­er i stedet for bare … ja, forbrukere.vi håper også å få frem at Pandora er så mye mer enn et charm-merke. At dette er en tidløs smykkevirk­somhet.

Hvordan gjør dere det?

–Ved å vaere litt mindre lineaere i designen vår. I det siste har fokuset hovedsakel­ig vaert på armbåndene, men vi har jobbet med å lage Pandoras DNA – charmsene – til noe mer, noe annerledes.vi viser hvordan en charm for eksempel kan brukes i en ørering eller i et halskjede. En ring kan også brukes som et anheng, og en ørering kan kombineres med en annen ørering, og dermed personligg­jøres smykkene. Å fokusere på individuel­l styling er en generell trend innen smykker, men vi utvider den lekenheten Pandora allerede symboliser­er og viser at lek også gjelder for alle våre smykker. I Asia og USA er de helt enige om at Pandora er mer enn charms. Derfor ser vi det som en viktig del av vårt arbeid å bringe litt italiensk stolthet inn i den danske merkevaren. Det er faktisk ganske sprøtt at verdens mest kjente smykkevirk­somhet, som forhandles i over 100 land og over seks kontinente­r, er skandinavi­sk.

Hvordan er det å jobbe i en såpass internasjo­nal virksomhet?

– Ekstremt inspireren­de og noen ganger utfordrend­e, fordi vi må tenke på mange ulike kulturer og språk på en gang. En blomst kan symboliser­e en ting i Hongkong, og noe helt annet i Mexico. Derfor har vi også begynt å målrette kolleksjon­er inn mot spesifikke markeder. I Kina lanserer vi for eksempel Peach Blossom-kolleksjon­en, og i forbindels­e med det kinesiske nyttåret har vi laget smykker som kun er for den kinesiske forbrukere­n. Som italienere er det nok ganske naturlig for oss å bli kjent med tradisjone­ne fra forskjelli­ge kulturer. Vi kommer fra et land med en lang historie og en kulturell stolthet. Og det samme gjelder for Danmark og Thailand. I vårt daglige liv som sjefdesign­ere for Pandora, pendler vi mellom hovedkonto­ret i København, vårt kreative kontor i Milano og vårt innovasjon­ssenter i Bangkok.vi har ansatte fra hele verden, og er tilhengere av tanken om at kreativite­t blomstrer best i mangfold.

Apropos blomstring, den nye kolleksjon­en deres heter Pandora Garden. Hva står den for?

– Det er en kolleksjon der vi har eksperimen­tert enda mer med teknikker, materialer og detaljer. Blant annet har vårt team i Bangkok utviklet en tie-dye-funksjon som vanligvis brukes i klestrykk. Som navnet antyder, er kolleksjon­en inspirert av hager med fire charms: blomsten, sommerfugl­en, marihønen og firkløvere­n. Dette er ikoner som symboliser­er det unike – akkurat som ingen dyr eller planter er like, ei heller mennesker.vi vil fremheve og understrek­e den symbolikke­n. I tillegg er hagen en naturlig inspirasjo­n for oss fordi det å ivareta verdens ressurser er en stor del av Pandoras identitet.vi prøver å sette nye standarder for smykkebran­sjen med en grønn profil, så det er naturlig for oss å se på naturen for inspirasjo­n, og for å fremheve den moderne kvinnens personligh­et. Eller den moderne mannen, for den saks skyld.vi designer først og fremst for kvinner, men vi prøver også å tenke på designen vår som unisex – for eksempel passer den blå sommerfugl­en vår perfekt sammen med en denimjakke for menn.

 ??  ??
 ??  ?? Pandoras italienske designerdu­o.
Pandoras italienske designerdu­o.
 ??  ?? Som global virksomhet tenker Pandora på andre høytider enn jul og Valentine’s Day – de har nylig designet en charm i anledning kinesisk nyttår.
Som global virksomhet tenker Pandora på andre høytider enn jul og Valentine’s Day – de har nylig designet en charm i anledning kinesisk nyttår.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pandora har utviklet en ny teknikk til sine charms basert på tie-dye.
Pandora har utviklet en ny teknikk til sine charms basert på tie-dye.
 ??  ?? Hager har inspirert Filippo og Francesco i deres tredje kolleksjon for Pandora.
Hager har inspirert Filippo og Francesco i deres tredje kolleksjon for Pandora.
 ??  ?? Charm Pandora, 465 kr.
Charm Pandora, 465 kr.
 ??  ?? Charm Pandora, 930 kr.
Charm Pandora, 930 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway