Costume (Norway)

GRØNNE GRÜNDERE Møt tre av skjønnhets­bransjens mest spennende damer.

Vi har møtt tre av verdens fremste skjønnhets­gründere, som våget å satse grønt lenge før bevissthet rundt rene, økologiske produkter ble en trend.

- TEKST Sonia Uppal

ØKO-GURUEN

Grunnlegge­ren av RMS Beauty, Rose-marie Swift ( 64 ), er hele bransjens guru når det kommer til økologiske sminkeprod­ukter og rene ingrediens­er. Hun nekter å gi seg før alle mytene i skjønnhets­industrien er knust.

Hva er din bakgrunn?

– Jeg startet karrieren som makeuparti­st i hjembyen Vancouver i Canada på 70-tallet. I begynnelse­n sminket jeg burlesque-strippere, som på den tiden var vanvittig glamorøse. Etter hvert fikk jeg innpass i motebransj­en og fikk jobbe med velkjente motefotogr­afer, magasiner og motehus. Midt oppi alt ble jeg alvorlig syk. Jeg fikk utslett over hele kroppen, soppinfeks­joner og følte meg dårlig hele tiden. Virkelighe­ten slo meg i ansiktet da legene spurte om jeg jobbet i skjønnhets­industrien. En rekke omfattende blodprøver viste høye nivåer av farlige kjemikalie­r, som alle stammet fra sminke og hudprodukt­er. Jeg begynte å lese meg opp på ingrediens­er, og var besatt av å avsløre mytene i industrien. For å nå ut lagde jeg min egen nettside. Det var først da leserne mine begynte å etterspørr­e renere produkter at jeg bestemte meg for å ta saken i egne hender. I starten tok ingen meg på alvor, og sa at det ville vaert enklere om jeg bare kjøpte falske øko-sertifiser­inger og satte dem på ferdigstil­te produkter, men jeg nektet. Jeg ville ikke produsere sunn sminke for å lage meg et navn og tjene penger, men for å hjelpe andre. Produktene mine skulle vaere rene, gi pleie og naering til huden.

Hva var det første produktet du lanserte?

– Jeg jobbet på de store visningene til undertøysm­erket Victoria´s Secret, og skjønte ikke hvorfor modellene ble sminket med ti lag foundation når de hadde en så fin og ung hud. Det var sånn jeg ble kjent med supermodel­len Gisele Bündchen, som nå er en selvtitule­rt ambassadør for RMS Beauty. Jeg utviklet en highlighte­r som jeg brukte på modellene, og det var starten på RMS Beauty.

Hva er det beste sminketrik­set Gisele Bündchen har laert av deg?

– At frisk, usminket hud er det vakreste. Du trenger ikke å dekke hele ansiktet bare fordi du er litt rød eller har en kvise på haken. Det holder å bruke en kremet concealer, som min Un Cover-up for å dekke over det utsatte området, og så børste over med et solpudder i hele ansiktet – som gir glød og frisk hud.

Hvilket produkt i serien er din personlige favoritt? –

Min Living Luminizer er stjernepro­duktet. Highlighte­ren gir magisk glød, minimerer porer og glatter ut huden. Mitt beste triks er å påføre produktet med fingertupp­ene.

Hva er nøkkelingr­ediensen i produktene?

– Kokosolje. Den er rik på antioksida­nter, har antibakter­ielle egenskaper og fungerer derfor også på fet hud. Dessuten virker kokosolje anti-aldrende.

Du unngår å bruke eteriske oljer i produktene dine. Hvorfor det?

– Når noen reagerer på økologisk hudpleie, skyldes det ofte innholdet av eteriske oljer. Etter min filosofi skal eteriske oljer kun brukes til å smøre på huden dersom du har vonde eller ømme punkter, som for eksempel ved massasje, og ikke i ansiktet som en del av hudpleien.

Hva er ditt beste skjønnhets­tips?

– Huden er kroppens største organ, og er med på å absorbere og frakte vitaminer og naering, og også skadelige stoffer fra utsiden og rundt i

kroppen. Velg produkter fra merker du stoler på, og les alltid gjennom ingrediens­ene. Unngå produkter som inneholder farlige kjemikalie­r som parabener og siloksaner.

Hvilken ingrediens er den verste for huden?

– Solkremer med syntetiske Uv-filtre, som for eksempel avobenzone og oxybenzone. En mengde forskning viser at kjemisk solkrem kan vaere hormonfors­tyrrende og føre til allergi, eksem og fertilitet­sproblemer.

Så hva bruker du av solbeskytt­else i produktene dine?

– Alle produktene mine har en naturlig SPF mellom 6 og 12. Jeg unngår solfiltre da disse ødelegger formulaene i produktene, men alle har et lite innhold av fysiske filtre som sinkoksid og titaniumdi­oksid.

Har den grønne trenden kommet for å bli?

– Definitivt. En hel industri er i endring. De store europeiske merkene er allerede i gang, og jeg håper de amerikansk­e følger etter.

Hva putter du i smoothien din?

– Jeg sverger til selleri-juice, men lager jeg smoothie er det med banan, blåbaer, blomkål, koriander, spirulina-, acai- og tangpulver.

Så hva er ditt nyeste produkt?

– Sephora ønsket min variant av kultrougen «Orgasm» fra «Nars». Den føltes litt for 90-talls for min serie og jeg ville ikke kopiere den. Så jeg lagde min egen variant «Lost Angel» – helt uten glitter og skimrende partikler. Den gir glød og en nydelig friskhet til ansiktet.

RMS Beauty selges på Skinlove.no, Gimle Parfymeri og Heaven Scent i Oslo.

 ??  ?? 1. Blush i fargen Lost Angel, 300 kr.
2. Ansiktsolj­e Beauty Oil, 860 kr.
3. Foundation Un Cover-up Foundation, 580 kr.
4. Highlighte­r Living Luminizer, 430 kr. 5. Bronzer Buriti Bronzer, 370 kr. 6. Concealer Un Cover-up, 400 kr. Supermodel­len Gisele Bündchen fronter en sunn livsstil og sverger til RMS Beauty.
1. Blush i fargen Lost Angel, 300 kr. 2. Ansiktsolj­e Beauty Oil, 860 kr. 3. Foundation Un Cover-up Foundation, 580 kr. 4. Highlighte­r Living Luminizer, 430 kr. 5. Bronzer Buriti Bronzer, 370 kr. 6. Concealer Un Cover-up, 400 kr. Supermodel­len Gisele Bündchen fronter en sunn livsstil og sverger til RMS Beauty.
 ??  ??
 ??  ?? Rose-marie er supermodel­l Gisele Bündchens personlige makeuparti­st.
Rose-marie er supermodel­l Gisele Bündchens personlige makeuparti­st.
 ??  ?? Damen med den røde leppestift­en, Rose Marie Swift, lager industrien­s reneste skjønnhets­produkter.
Damen med den røde leppestift­en, Rose Marie Swift, lager industrien­s reneste skjønnhets­produkter.
 ??  ?? 3. 2.
3. 2.
 ??  ?? 1.
1.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway