Costume (Norway)

IT’S A WRAP Kamelkåpen­s historie.

- TEKST Marie Vidø

Den kamelfarge­de kåpen dominerer høstens trendbilde, og intet motehus er mer synonymt med det tidløse plagget enn italienske Max Mara. Den ikoniske kåpen markerer et vendepunkt i tiden og måten kvinner kler seg på. Plagget gjorde 80-tallets sterke kvinneskik­kelser klare for å innta businessve­rdenen i sin tid. Den var opprinneli­g inspirert av herregarde­roben, men i dag kler all verdens menn seg også med den klassiske kvinnekåpe­n.

Skarpe, elegante skuldre. Såkalte powersuits med tettsitten­de miniskjørt og matchende, figursydde jakker. Store øredobber og en lang, elegant kamelfarge­t kåpe over skuldrene. På slutten av 70-tallet og begynnelse­n av 80-tallet kledde kvinner seg opp i slike plagg for å understrek­e sin innmarsj i businessve­rdenen. – Du kan si at vår 101801-kåpe befester konseptet «power dressing» i kun ett klesplagg. Den markerte et vendepunkt innen mote, sier Max Maras kreative direktør, Ian Griffiths, om motehusets ikoniske ull- og kasjmirkåp­e som ble designet i 1981. Den har ikke endret utseende siden.

Denne sesongen er designerne enige om at det er nettopp denne kåpen som skal holde oss varme hele vinteren igjennom. Det var først på 80-tallet at den fikk sitt gjennombru­dd i motebildet. Imidlertid lagde italienske Max Mara, som ble grunnlagt i 1951, allerede en kamelfarge­t kåpe våren 1957, da grunnlegge­ren Achille Maramottis mål var å designe herreinspi­rerte klaer for sterke kvinner. Siden den gang har det italienske huset fortsatt å lage ulike versjoner av kåpen.

– Vi elsker å finne design fra tidligere kolleksjon­er og forbedre dem år for år – helt til vi finner det vi mener er den perfekte versjonen. En design der form, silhuett, materialer, finish og detaljer kombineres til et høyere nivå. Når vi kommer dit, blir kåpen ikonisk og vi endrer aldri på den igjen – ikke noe som helst. Dette gjelder selvfølgel­ig 101801-kåpen, men også andre klassikere som Manuela-frakken og vårt siste tilskudd, The Teddy Bear Coat, sier Ian Griffiths.

Respekt for historien

Der 101801-kåpen er overdimens­jonert, gir Manuela-jakken fra 1998 en feminin silhuett med bånd i midjen. Den feminine kåpen i Max Maras butikker fås i fire forskjelli­ge farger: kamelfarge­t, svart, rød og marineblå. Ian Griffith designet The Teddy Bear Coat i 2013 med inspirasjo­n fra flere kåper fra 80-tallet som han fant i motehusets arkiver. De originale «teddy coats» var laget i lang plysj som ble produsert på tyske fabrikker. Materialet skulle egentlig brukes til å fôre eksklusive leker med, men under sin research fant Griffiths ut at fabrikkene nå er lagt ned, og mesteparte­n av kunnskapen om dette materialet har gått tapt. Max Maras siste tilskudd er den bamsemyke jakken som er laget i et fuskepelsm­ateriale med silkefôr.

– Kamelfarge­de kåper er tidløse klassikere – og klassikere har vaert fokuset i Max Maras filosofi i mange tiår. Å designe klassikere handler om å kjenne til – og ikke minst respektere – historie, forklarer Ian Griffiths, som kaller det å designe en kåpe det naermeste du kommer arkitektur.

En kåpe er huset som vil beskytte og ruste deg mot verden idet du går ut døren.

– Folk kaster sjelden Max Mara-kåpene sine, og vi ser at unge kvinner har på seg kåper de har lånt eller arvet. Det understrek­er ytterplagg­ets ikoniske status, sier han, og legger til:

– Det er ironisk at den kamelfarge­de kåpen opprinneli­g kom fra herregarde­roben, for når jeg besøker verdens storbyer, ser jeg også menn ikledd de ikoniske kåpene våre. Ringen er sluttet.

 ??  ?? Kamelfarge­de kåper er synonyme med det italienske luksusmote­huset Max Mara. Her på catwalken under sesongens show.
Kamelfarge­de kåper er synonyme med det italienske luksusmote­huset Max Mara. Her på catwalken under sesongens show.
 ??  ?? Kjente kvinner som Lady Diana, Jennifer Lopez, Karlie Kloss (t.v.) og Jessica Biel (t.h.) har alle pakket seg inn i Max Maras tidløse kåper.
Kjente kvinner som Lady Diana, Jennifer Lopez, Karlie Kloss (t.v.) og Jessica Biel (t.h.) har alle pakket seg inn i Max Maras tidløse kåper.
 ??  ?? Den ikoniske tyske artisten Ute Lemper i Max Maras Manuela-kåpe. Hun var også modell for merkets resort-show 2020 i Berlin.
Den ikoniske tyske artisten Ute Lemper i Max Maras Manuela-kåpe. Hun var også modell for merkets resort-show 2020 i Berlin.
 ??  ??
 ??  ?? Teddy Bear Coat, Max Mara, 21 290 kr.
Teddy Bear Coat, Max Mara, 21 290 kr.
 ??  ?? Manuela Coat, Max Mara, 16 900 kr.
Manuela Coat, Max Mara, 16 900 kr.
 ??  ?? 101801 Coat, Max Mara, 21 700 kr.
101801 Coat, Max Mara, 21 700 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway