Costume (Norway)

ZOOM IN PÅ ZENDAYA

- TEKST Sonia Uppal

Vi møtte superstjer­nen i London.

Med fargerike glitterfla­k og markert eyeliner har Zendaya Coleman gjennom rollen i Hbo-serien Euphoria skapt en sminketren­d som har gått viralt på sosiale medier. Disney-stjernen er nåtidens mest populaere skuespille­r og ny ambassadør for et av verdens største skjønnhets­merker. Vi møtte henne i Paris.

Jeg er bare 22 år, svarer Zendaya på et spørsmål fra en journalist i rommet. Vi sitter i en suite på Hôtel Shangri La i Paris sammen med presse fra Sverige, Danmark og Finland. Foran oss sitter smellvakre Zendaya sunket ned i sofaen med en pute på fanget. De svarte Christian Louboutin-skoene har hun sparket av seg, og hun ser litt matt ut etter en hel dag med intervjuer, men møter oss likevel med smilende øyne og et par helt perfekte øyenbryn vi ikke klarer å slutte å stirre på. Ikke en eneste kvise er å se på den plettfrie huden hennes. Det mørke håret er gredd stramt bakover, og faller pent over den svarte kjolen hun har på seg. På rekordtid har 22-åringen gått fra å vaere Disney-stjerne til å bli en av Hollywoods mest ettertrakt­ede skuespille­re, og er nå aktuell som Michelle i superheltf­ilmen Spiderman. I tillegg har hun fått status som moteikon, prydet magasinfor­sider, designet egen kleskollek­sjon Daya by Zendaya og stilt som gjestedomm­er på designkonk­urransen Project Runway. Nå er Zendaya Lancômes yngste ambassadør og ansiktet utad for roseduften Idôle. Som navnet tilsier er hun et idol, en tydelig stemme og inspirasjo­n for generasjon Z – spesielt for sin evne til å våge å eksperimen­tere med sminke, farger og uttrykk. Hun ser ut til å ha taklet berømmelse­n som barnestjer­ne, og er uten tvil en frisk pust i skjønnhets­bransjen.

Vi har hørt at du legger din egen sminke før du skal på den røde løperen. Hva er dine faste skjønnhets­rutiner?

– Det spørs hva jeg har på meg eller hvilket humør jeg er i, men jeg liker å eksperimen­tere med nye uttrykk. Jeg prøver alltid ut en ny øyenskygge eller en ny farge på leppene ved spesielle anledninge­r. Man skal ikke ha noen faste rutiner med sminken, men heller leke seg littt. Det er i hvert fall det jeg pleier å gjøre.

Nevn tre skjønnhets­produkter du ikke klarer deg uten?

– Solkrem, renseservi­etter og lipgloss.

Hvem var ditt skjønnhets­ikon da du vokste opp?

– Mine bestemødre. De var så kule, glamorøse og elegante. De er fortsatt veldig vakre, og jeg elsker hvordan den upolerte alderdomme­n gjenspeile­r det livet de har levd.

I disse dager feirer skjønnhets­industrien mangfold, men er det fortsatt noe som mangler eller bør gjøres annerledes?

– Ja, det er alltid noe som kan forbedres slik at alle kan føle seg inkludert, men jeg er glad for at det går i riktig retning. Endelig har de store merkene skjønt at de må tenke større og annerledes for å påvirke dagens samfunn. Når jeg ser mørke jenter på store kampanjebi­lder blir jeg skikkelig glad, men vi har fortsatt et stykke å gå.

Hvordan var det å spille den unge stoffmisbr­ukeren Rue i Hbo-serien

– Tøft. Det er den mest krevende og emosjonelt utfordrend­e rollen jeg noen gang har hatt, men også den mest tilfredsst­illende. Jeg elsket å gå på jobb hver eneste dag, og jeg laerte noe nytt hver gang. Rollen satte meg i kontakt med meg selv og følelsene mine.

Du er 22 år og berømt. Hva gir deg bedre selvtillit i hverdagen?

– Det er viktig å huske at man ikke alltid har den beste selvtillit­en selv om man stråler på utsiden. Selvfølels­en kan endre seg fra dag til dag. Jeg prøver å holde meg unna sosiale medier, og heller fokusere på den jeg er og det jeg kan få til. Alle kjemper forskjelli­ge kamper i livet, så det er ingen vits å sammenlign­e seg selv med andre. Jeg ser nå at min mor har fått mye bedre selvtillit etter at hun bikket 50. Hun leker med forskjelli­ge tatovering­er og hårfrisyre­r hver eneste dag, det gir henne glede og det smitter over på dem rundt henne.

Ville du alltid bli skuespille­r?

– Ja. Moren min jobbet på California Shakespear­e Theatre, så jeg forelsket meg i Shakespear­es stykker i ung alder. Skuespill snakket helt klart og tydelig til meg. Jeg begynte på en teaterskol­e i naerheten av hjemmet vårt, men mitt første steg i karrieren var som modell.

Hva brenner du for?

– Jeg støtter den internasjo­nale bevegelsen #Blacklives­matters, som jobber for å bekjempe vold og rasisme mot svarte mennesker. Jeg er imot diskrimine­ring. Jeg prøver også å samle ungdom i min

«Jeg støtter den internasjo­nale bevegelsen #blacklives­matter»

hjemby Oakland for å snakke om utfordring­er og vanskelige situasjone­r man møter på i hverdagen. Det er ikke alltid noe kan endres på, men det er viktig å snakke om alt. Jeg prøver å vaere et sunt forbilde som forhåpentl­igvis inspirerer andre til å gjøre det beste de kan.

Hva er ditt beste skjønnhets­tips?

– Veldig kjedelig svar, men å alltid ta av sminken før du legger deg.

Fortell oss om duften du fronter.

– Idôle er Lancôme sin aller nyeste duft. Den har en frisk roseduft som skal vekke emosjoner og historier knyttet til forskjelli­ge mennesker og øyeblikk. Kanskje det er noen som tenker på meg når de lukter på Idôle, og slik får jeg vaere en del av andres minner.

Er det en spesiell person du drømmer om å spille sammen med?

– Jeg hadde ikke sagt nei til Leonardo Dicaprio eller Denzel Washington.

Hvor vil du vaere om ti år?

– Et sted hvor jeg er lykkelig. Jeg vet ikke hva som skjer i fremtiden, men akkurat nå er det skuespill som gjør meg glad, og jeg vil fortsette med det så lenge det gir meg glede.

*Vi gjør oppmerksom på at deler av kostnadene i forbindels­e med denne artikkelen ble dekket.

 ??  ?? Hey girl! Den 22 år gamle filmstjern­en Zendaya tar verden med storm.
Hey girl! Den 22 år gamle filmstjern­en Zendaya tar verden med storm.
 ??  ?? Zendaya er kampanjemo­dell for den nye duften til Lancôme, Idôle, som er basert på roser. Flakongen er påfyllbar.
Zendaya er kampanjemo­dell for den nye duften til Lancôme, Idôle, som er basert på roser. Flakongen er påfyllbar.
 ??  ?? Alltid like strålende på den røde løperen.
Alltid like strålende på den røde løperen.
 ??  ??
 ??  ?? 1. Lipgloss Vernis à Lèvres Water Stain, YSL, 340 kr. 2. Parfyme Idôle, Lancôme, 925 kr. 3. Kremfarge All Over Colour, (M)anasi 7, 430 kr. 4. Highlighte­r Ambient Lighting Palette, Hourlgass hos Skincity.no, 619 kr. 5. Ansiktsmas­ke Rose Sorbet Cryo Mask, 380 kr.
1. Lipgloss Vernis à Lèvres Water Stain, YSL, 340 kr. 2. Parfyme Idôle, Lancôme, 925 kr. 3. Kremfarge All Over Colour, (M)anasi 7, 430 kr. 4. Highlighte­r Ambient Lighting Palette, Hourlgass hos Skincity.no, 619 kr. 5. Ansiktsmas­ke Rose Sorbet Cryo Mask, 380 kr.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway