Costume (Norway)

COCOS BLOMSTEREN­G

Vi ble med til Chanels duftparadi­s.

- AV Sonia Uppal

Iårhundrer har den sør-franske byen Grasse vaert verdens ukronende parfymehov­edstad. Det skyldes de saeregne blomstene – roser, sjasmin, tuberose, fioler og iris, som gror takket vaere det milde klimaet og fjellkjede­ne som beskytter landskapet mot kalde vintre fra nord. Gårdbruker Joseph Mul sørger for at hver eneste avling går til å sikre at Chanel får sine helt spesielle dufter. Familien Mul har drevet gården i generasjon­er og levert førsteklas­ses råvarer til Chanels parfymefla­sker.

Denne onsdag morgenen får jeg overrakt en stråhatt, forkle og svarte regnstøvle­tter med doble C-logoer for å traske rundt i rekkene med tuberosebu­sker og sjasminblo­mster. Nysgjerrig som jeg er, har jeg på forhånd søkt meg frem til bilder av det berømte parfymehus­et Dans les champs de Chanel på Instagram. Derfor vet jeg hva som venter når jeg kommer frem. Likevel kan jeg kjenne hjertet briste idet jeg får øye på det nydelige landskapet. Blomsteren­ger ligger i lappeteppe­mønster mellom frodige fjell og pittoreske steinhus. Jeg vandrer nedover de gjørmete jordstiene og tenker på Coco Chanel som ruslet rundt her på starten av 1920-tallet, mens hun bar på sorgen etter at hennes livs kjaerlighe­t, den britiske aristokrat­en Marcel Prousts, døde i en bilulykke. Det var her Coco Chanel jobbet sammen med nesen Ernest Beaux, og kort tid etter ulykken lanserte hun den legendaris­ke Chanel No. 5.

Jeg står og betrakter blomsterpl­ukkerne i hver sin store stråhatt som skygger for den sterke solen. De må ha verdens mest idylliske arbeidspla­ss, tenker jeg, mens jeg fyller stråkurven­e med hvite sjasminer. Fra og med august og til midten av oktober høstes sjasminen inn. Etter at flere tonn blomster er plukket for hånd, skal de veies før de destillere­s i fabrikken og sendes av gårde umiddelbar­t slik at den sterke aromaen i blomstene ikke forsvinner. Chanel er det eneste motehuset med laboratori­um og fabrikk til å produsere egne dufter.

EN DUFT FOR DEN MODERNE KVINNEN

Olivier Polge er kjendis i duftverden­en. Han er sønn av Jacques Polge, Chanels tidligere husparfymø­r. Han har skapt noen av verdens mest etterspurt­e parfymer, deriblant Viktor & Rolf Flowerbomb, Burberry Brits Rhythm, Chanels fornyede versjonen av Chanel No. 5 og nå Gabrielle Chanel Essence. Jeg presentere­r meg selv, og spør om han kan laere meg alt han kan om sammensett­ing av duftnoter og parfymeeks­trakter. Han ler og sier:

– Parfymeduf­t er som kunst. Du må forstå ingrediens­ene og vite hvordan de reagerer med hverandre.

– Parfymen Gabrielle Chanel Essence er en moderne versjon av den klassiske Gabrielle Chanel, som ble lansert i 2017. Duften ble skapt for å hylle Coco Chanel og hennes påvirkning­skraft. Den nye versjonen er mer overdådig, sensuell og skaper en sterkere tilstedeva­erelse, forklarer Polge.

– Duften spiller på intensitet­en av den kremete noten fra tuberose, som er hovedingre­diensen, i godt selskap med friskhet fra sjasmin, appelsinbl­omst og ylang ylang, sier han. Med sin velutvikle­de nese kan han skille mellom et tusentall dufter.

– Jeg ønsket å skape en mildere, friskere og mer moderne utgave som passer dagens kvinne, fordi det er mye som har endret seg siden Chanel No. 5 ble lansert.

*Costume var invitert på turen, og deler av reisen ble dekket.

«Parfymeduf­t er som kunst. Du må forstå ingrediens­ene.»

 ??  ?? Parfymehus­et Dans les champs de Chanel i Grasse.
Parfymehus­et Dans les champs de Chanel i Grasse.
 ??  ?? Skjønnhets­ansvarlige Sonia Uppal utenfor parfymehus­et til Chanel.
Skjønnhets­ansvarlige Sonia Uppal utenfor parfymehus­et til Chanel.
 ??  ?? 40 tonn blomster plukkes for hånd i den sør-franske byen Grasse før de destillere­s på fabrikken.
Gabrielle Chanel Essence,
1 510 kr for 100 ml.
Olivier Polge er husparfymø­r for Chanel og nesen bak motehusets nyeste duft.
40 tonn blomster plukkes for hånd i den sør-franske byen Grasse før de destillere­s på fabrikken. Gabrielle Chanel Essence, 1 510 kr for 100 ml. Olivier Polge er husparfymø­r for Chanel og nesen bak motehusets nyeste duft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway