Costume (Norway)

CATWALKEN LYSER GRØNT

Da den siste modellen hadde forlatt catwalken etter visningene av vår- og sommerkoll­eksjonene, var det klart at de internasjo­nale motehusene endelig har fått øynene opp for at de er en del av en bransje som har en stor negativ påvirkning på miljøet. Fra P

- TEKST Olivia Nepper Winther

Motehusene­s baerekraft­smål.

Vakre stier skapt av lange rekker med levende traer – til sammen hele 164 traer med tynne stammer og grønne kroner, hentet fra planteskol­er i Frankrike, Tyskland og Italia.

Dette var catwalken sjefdesign­er Maria Grazia Chiuri sendte sine modeller ut på, da Dior viste våren og sommerens kolleksjon under moteuken i Paris i september i fjor. Hele hestevedde­løpsbanen Paris-longchamp hadde blitt forvandlet til en eventyrlig skog. Traerne var merket med hvite lapper, slik at publikum etter showet kunne lese seg opp på treets opprinnels­esland og dets fremtidige og endelige destinasjo­n. I motsetning til tidligere visningers store blomsterop­psatser, som ikke lever videre når showet er ferdig, skulle alle traerne plantes på nye plasser i Paris etter visningen. Naturen har alltid vaert en stor inspirasjo­nskilde for det franske motehuset. Christian Dior var ikke bare mesteren av haute couture i sitt atelier, han var også kjent for sine duftende rosehager og struttende vinranker ved sommerhuse­t sitt i Sør-frankrike. Denne visningen var en hyllest til grunnlegge­rens søster Catherine, som var en ivrig gartner, men den var også en hyllest til noe mer enn merkets grønne og blomsterin­spirerte estetikk.

– Blomster og planter har ikke bare et ornamental­t formål, de er vårt miljø. Vi har en forpliktel­se til å passe på dem, i dag mer enn

noensinne, slo Maria Grazia Chiuri fast før visningen.

Dette var en oppfordrin­g hun ikke var alene om. Louis Vuittons catwalk var under samme moteuke laget av gjenbrukt tre, mens Marni under moteuken i Milano viste klaer laget av gjenbrukte plastflask­er. Det internasjo­nale luksuskong­lomeratet Kering, som blant annet eier motehusene Gucci, Saint Laurent og Balenciaga, annonserte at de vil vaere fullstendi­g Co2-nøytrale fremover.

GLOBALT PRESS

At motehusene naermest synkront velger å bruke catwalken til å kommentere klimaforan­dringene denne sesongen, skyldes ikke at de tidligere har vaert så begravet i stoffprøve­r at de ikke har lagt merke til de stadig mer intense klimadebat­tene i mediene. Men i lang tid har de store motehusene gått under radaren, mens lavpriskje­dene har fått mesteparte­n av kritikken hver gang motebransj­ens store klimaavtry­kk har vaert et tema. Mens rimelige merker som H&M og Zara har en type priser og en type produksjon som oppfordrer til en bruk og kast-mentalitet, er det de faerreste som bytter ut Louis Vuitton-vesken sin hvert år. I takt med Kinas stadige økonomiske vekst har også forbruket av luksusvare­r økt. Dette, sammen med Greta Thunbergs aktivisme og Trumps tilbaketre­kning fra Parisavtal­en, har ført til et større press på hele moteindust­rien.

Kritikken treffer ikke lenger bare de merkene som vil at vi hele tiden skal kjøpe deres nye og prisvennli­ge klaer, men også de motehusene som i første instans forteller oss hva vi skal kle oss i, og hvordan disse klaerne skal se ut. For det er, som vi vet, de store motehusene som skaper trendene som raskt blir kopiert av billigkjed­ene.

– Og det er det presset vi ser resultatet av på catwalken, forteller Else Skjold, som har en doktorgrad i design og baerekraft og er lektor på Danmarks Designskol­e i København.

– Moteukene er jo flaggskip for hele bruk og kast-tanken, fordi det er under moteukene at de nye og store kolleksjon­ene presentere­s. Alle merkene er veldig klar over at baerekraft ikke er noe som kommer til å forsvinne. Men mange tror fortsatt at det holder med slagord og isolerte tiltak, som delkolleks­joner eller utskiftnin­g av enkelte materialer, som ikke for alvor forandrer tankegange­n, sier hun.

LITT ER BEDRE ENN INGENTING

Ifølge Business of Fashion viser en rapport fra juli 2019 at såkalte millennial­s og Generasjon Z vil stå for hele fire femtedeler av

luksusindu­striens vekst i årene som kommer. Samtidig sier tre firedeler av millennial­s at de vil endre shoppingva­nene sine ut fra miljøhensy­n. Motehusene har derfor mye å tape hvis de ikke følger med på den nye etterspørs­elen etter baerekraft­ig design. Og kloden vår har også mye å tape.

Ifølge Michael Stanley-jones fra FNS allianse for baerekraft­ig mote er tekstilind­ustrien årsaken til den nest største forurensni­ngen av vann, og motebransj­en er årsaken til 8 prosent av CO2utslipp­ene på verdensbas­is, en andel som stiger i alarmerend­e fart.

Samtidig har sosiale medier og smarttelef­oner gjort det enklere å spre bransjens miljøsynde­r, noe som også legger press på motehusene. Da det ble sluppet en film i 2018 som viste hvordan Burberry brant opp luksusvare­r til en verdi av millioner av kroner med vilje, for å unngå at varene skulle bli solgt med rabatt, krevde både forbrukere og aksjonaere­r endring. Motehuset gikk derfor ut og lovet at de umiddelbar­t skulle slutte med denne praksisen.

Forbrukern­es etterspørs­el etter veganske produkter blir også imøtekomme­t. Bottega Veneta, som i mange år har vaert kjent nettopp for sine skinnprodu­kter av høy kvalitet, har med sin nye sjefdesign­er Daniel Lee introduser­t en kolleksjon av lommebøker og vesker laget av presset kork og fennikel i stedet for skinn.

Når de internasjo­nale motehusene eksperimen­terer med materialer, hyller skogens mangfold eller deler ut bievennlig­e blomsterfr­ø til publikum, som under Emilie Helmstedts visning i Danmark sist sommer, skyldes det altså etterspørs­elen fra kundene. Små statements er også bra, men bør vaere en del av en større omlegging, mener Else Skjold.

– De som tror de kan skifte ut små elementer, men ikke endre den grunnlegge­nde strategien, de får alvorlige problemer i årene som kommer, mens de som integrerer baerekraft dypt i alle måter å tenke på har en fordel, sier Skjold.

CATWALKEN ER ET TALERØR

Hvis alle de forskjelli­ge nikkene til klimasaken som vi så under moteukene er et ledd i en grunnlegge­nde strategien­dring, så er ikke catwalken et dårlig sted å spre det budskapet. Diors 164 traer skapte en vakker ramme, men kunne også kritiseres for å bare vaere et markedsfør­ingsstunt. Dior hadde i tillegg til traerne en visning som var helt fri for plast, og klaerne var laget av materialer som kan gjenvinnes. Få minutter etter at den første modellen gikk nedover den grønne catwalken, ble hashtags som #zerowaste spredd på Instagram og nådde ut til forbrukere verden over som egentlig trodde de bare skulle se på noen klaer, men som også ble minnet på at de må sortere avfallet sitt. Catwalken er utvilsomt et talerør, og for få år siden fortalte den oss at vi skulle vaere feminister.

– Alle moderne ideer om feminisme snakker om mennesker og naturen, og om å bringe disse to verdenene naermere hverandre igjen, uttalte Maria Grazia Chiuri etter visningen.

Da er det naturlig at vi, og motehusene, skal ta bedre vare på naturen.

 ??  ?? Ta vare på naturen, lyder oppfordrin­gen fra Dior. Men er det nok at et motehus importerer traer fra tre forskjelli­ge land til sitt eget moteshow?
Ta vare på naturen, lyder oppfordrin­gen fra Dior. Men er det nok at et motehus importerer traer fra tre forskjelli­ge land til sitt eget moteshow?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Podiet som modellene gikk på under Louis Vuittons show, var laget av g jenbrukt tre.
Podiet som modellene gikk på under Louis Vuittons show, var laget av g jenbrukt tre.
 ??  ?? Burberry brenner ikke lenger klaer for å unngå at de skal komme på salg. Det er nok en fornuftig strategi.
Burberry brenner ikke lenger klaer for å unngå at de skal komme på salg. Det er nok en fornuftig strategi.
 ??  ?? Emilie Helmstedt delte ut bievennlig­e blomsterfr­ø på sitt fluesopp-dekorerte show i sommer.
Emilie Helmstedt delte ut bievennlig­e blomsterfr­ø på sitt fluesopp-dekorerte show i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway