Costume (Norway)

«JEG SNAKKER FOR HELE AFRIKA»

- TEKST Marie Alkestrup

Stjernemod­ellen Adut Akech (20) vil ikke bare spankulere ned alle verdens catwalker, hun vil også vaere med på å forme den industrien som hun ble hyllet av da hun i fjor vant British Fashion Councils pris som Årets modell. En pris, som ifølge Adut Akech selv, altfor sjelden blir gitt til kvinner med hennes hudfarge og bakgrunn. Vi har møtt modellen som begynte livet i en flyktningl­eir i Kenya.

Kan du se en forandring i motebransj­en fra da du startet som modell?

– Jeg føler det skjer fremskritt hvert år, og ja, det har skjedd drastiske endringer siden jeg startet. Og jeg har ikke engang jobbet internasjo­nalt som modell spesielt lenge. Første gang jeg gikk et show, var jeg den eneste svarte jenta – og sånn var det i lang tid. Da jeg begynte å gå stadig flere show, var jeg, om ikke den eneste, så kun én av noen få svarte jenter. Derfor blir jeg så glad når jeg i dag kan gå show med ikke bare andre fargede modeller, men til og med sammen med jenter som kommer fra samme sted som meg. Det gjør meg så stolt. Jeg er stolt av at jeg får lov til å vaere en del av – om ikke en bevegelse – så i det minste et øyeblikk. Jeg vil ikke ta aeren for alt det arbeidet motebransj­en har gjort på dette området, men bare tenk at jeg en gang i fremtiden kanskje kan si at jeg var med på å påvirke denne positive utviklinge­n. Det er skikkelig kult.

Du virker veldig direkte og aerlig i intervjuen­e du gjør.

Hvem har gitt deg motet til det?

– Jeg vil nok si moren min. Hun er inspirasjo­nen bak alt jeg gjør. Men det er også en del av det å vokse opp og se verden som den er. Jeg har fra begynnelse­n sagt til meg selv at min stemme er min egen. Det eneste som ingen noensinne kan ta fra meg, er det å si min mening og fortelle hva jeg føler. Jeg vet at det finnes de som ikke er i en posisjon til å snakke fritt. Men det kan jeg, så hvorfor skulle jeg ikke benytte meg av det? Det finnes helt sikkert folk som vil motsette seg det.

«Nei, det er ikke riktig», eller hva de nå enn tenker. Er folk uenige med meg, er ikke det mitt problem, så lenge jeg vet med meg selv at det er sånn jeg føler det, og at det er det riktige å gjøre for meg. Ingen skal noensinne få hysje på meg eller få meg til å føle at jeg ikke burde si noe. Det er det som motiverer meg til å ta ordet og si det jeg mener, noe det faktisk ikke er så mange som gjør, til tross for at de har gode muligheter til det, de også.

Hvorfor er det viktig for deg å bruke stemmen din, når mange andre ikke gjør det?

– Jeg er heldig og føler meg velsignet over å vaere i den posisjonen jeg er i. Spesielt når jeg tenker på hvor jeg kommer fra. Derfor føler jeg også at jeg er nødt til å vaere en stemme for en masse mennesker, mens de fleste andre modeller ikke føler at de er stemme for et helt kontinent. Men det er jeg nødt til. Jeg snakker for hele Afrika og for alle fargede mennesker fra alle steder i verden. Det er min plikt.

Kan det noen gange føles som et tungt ansvar?

– Nei, egentlig ikke, fordi det er noe som er veldig viktig for meg. Derfor føles det ikke som et press. Det er litt vanskelig å forklare, men jeg gjør alle disse tingene fordi jeg har lyst til det. Hjertet mitt forteller meg at det er det riktige å gjøre, og derfor gjør jeg det.

I flere intervjuer har du sagt at du har lyst til å åpne ditt eget modellbyrå i hjemlandet ditt Sør-sudan. Hvorfor drømmer du om det?

– Hjemlandet mitt er ikke veldig synlig. Det er ingen som snakker noe saerlig om landet mitt. Men sørsudansk­e kvinner er noen av de vakreste i hele verden. Det er så mange av dem som har alt det motebransj­en leter etter. De er høye, de er slanke, de er vakre. De har så stort potensial, men de har ikke muligheten­e til å gjøre noe med det. Det finnes ingen modellbyrå­er der. Det er så mange unge kvinner derfra som kommer fra en flyktningl­eir, i likhet med meg, og som ikke har noen modellbyrå­er de kan gå til. Det er motivasjon­en min. Jeg skulle ønske det fantes modellbyrå­er der de kommer fra, så de ikke trenger å reise til andre land for å skrive under en kontrakt med et agentur – for å kunne reise videre ut i verden og forfølge drømmene sine. Jeg skulle ønske de kunne starte i hjemlandet sitt. Jeg tror det ville skape mange flere muligheter for mange jenter. Og hvis noen andre rekker å åpne et byrå før meg, så gjør det ingenting. Jeg ville blitt like stolt.

Du har et veldig naert vennskap med Naomi Campbell. Hva har det vennskapet gitt deg?

– Det har gitt meg en enorm frihet. Jeg kan si min helt aerlige mening sammen med henne. Tenk å ha muligheten til å ha et forhold til et menneske som Naomi. En du alltid har sett opp til, og som du aldri noensinne trodde du ville møte, og slett ikke få et naert forhold til. Det betyr veldig mye for meg. Det er ikke bare «hei og ha det». Hun er naermest som en annen mamma for meg. Hvis jeg er lei meg eller trenger noen å snakke med, kan jeg alltid ringe henne og snakke om alt mellom himmel og jord. Hun gjør det samme med meg, og det å ha en som henne som deler alt med meg, er uvurderlig. Det er et forhold jeg er utrolig takknemlig for. Hun gir meg råd både om livet og om denne bransjen.

Hva er det beste rådet Naomi har gitt deg?

– Det er det samme rådet som moren min ga meg da jeg var yngre, og som de begge to minner meg om hele tiden. Vaer alltid tro mot deg selv. Naomi vet at når man er en del av denne bransjen, så blir man utsatt for en hel masse fristelser, og det vil alltid dukke opp øyeblikk hvor du har lyst til å gi etter. Det gjelder også i samfunnet generelt. Men vaer alltid tro mot deg selv, og husk hvem du er. Det har jeg lovet meg selv å vaere, og jeg har ingen planer om å noensinne bli en annen enn den jeg er, eller forandre meg for noen andre. Du må akseptere meg akkurat sånn som jeg er, og sånn er det bare.

«Ingen skal noensinne få hysje på meg eller få meg til å føle at jeg ikke burde si noe. »

 ??  ??
 ??  ?? Adut Akech er den nye kampanjemo­dellen for Valentinop­arfymen Born in Rome – og selv er hun født i under krigen i Sør-sudan. Nå har hun hele verden som arbeidspla­ss.
Adut Akech er den nye kampanjemo­dellen for Valentinop­arfymen Born in Rome – og selv er hun født i under krigen i Sør-sudan. Nå har hun hele verden som arbeidspla­ss.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway