Costume (Norway)

POOJAS plan

- FOTO Janne Rugland STYLING Afaf Ali

Pooja Mor (28) er en av verdens største supermodel­ler og vår coverstjer­ne denne måneden. Vi rakk akkurat å fotografer­e henne i noen av sommerens fineste looks før grensene ble stengt. Vi tok en prat med henne om modell-livet, hjertesake­n hennes og hvordan hun takler koronakris­en. – Denne situasjone­n har fått meg til å innse hvor mange ting jeg har tatt for gitt, sier hun.

«Jeg har blitt mye mer takknemlig for både store og små ting i livet.»

Du har garantert sett henne før – enten på catwalken for Givenchy, Louis Vuitton eller Stella Mccartney, på coveret av italienske Vogue, eller som kampanjemo­dell for store kjeder som Zara og H&M. Pooja Mor (28) har i løpet av kort tid ikke bare blitt en av verdens mest etterspurt­e modeller, men hun har også klart å sette fokus på skjebnen til Falun Gong-medlemmer i Kina. Dette engasjemen­tet gjorde at hun vant prisen Young Achiever of the Year under Vogues store kvinnekåri­ng i fjor; Vogue Women of the Year 2019. Modellen med det vakre, intense blikket og den engasjerte stemmen velger jobber helt på øverste hylle, og Costume var så heldige å få henne med til Deia på Mallorca for å skyte coveret til denne månedens utgave. De vakre bildene ble foreviget før koronakris­en stengte landegrens­er og satte de fleste av oss i karantene – og intervjuet måtte vi gjøre digitalt over Atlanteren siden Pooja bor i New York.

Hvor er du nå, og hvordan får du dagene til å gå?

– Jeg kom tilbake fra Europa til New York like før de amerikansk­e grensene ble stengt, så jeg hadde flaks der. Nå bor jeg nord i delstaten New York. Jeg dro hit rett etter at byen ble satt i en delvis «lockdown». Jeg skulle egentlig hit for å ha litt fri etter de hektiske moteukene. Jeg hadde planlagt å meditere, lage mat og bare vaere i naturen og puste inn frisk luft. Men så ble det innført karantene og sosial distanseri­ng i New York, “shelter-in-place” kaller de det her, og da bestemte jeg meg for å bare fortsette å bli her, en og en halvtimes kjøring utenfor byen.

Hvordan synes du det går?

– Jeg har det fint. Alt som skjer i verden nå er så sykt, men jeg prøver å benytte tiden til å meditere og ta vare på meg selv. Jeg tilbringer mer tid med venner og familie. Jeg tenker positivt, og jeg synes det er viktig å støtte hverandre i denne perioden, og dele en følelse av håp med andre.

Er dagene dine veldig annerledes nå enn til vanlig?

– Nå er jeg ute av byen, og har den luksusen det er å vaere omgitt av natur. Jeg går mye på tur og spiller badminton med vennene mine. Jeg begynner alltid hver dag med å meditere, det hjelper meg med å lande og vaere bevisst mine egne tanker, sånn at jeg har styrke til å takle det som skjer i verden. Noen kvelder ser jeg på Disney-filmer for å koble av, og andre kvelder danser jeg til Bollywood-filmer. Dagene mine er mer avslappet nå og følger mer naturens gang. Jeg våkner ved soloppgang og legger meg når sola går ned. Jeg synes hver dag er en gave gitt til meg av universet, og jeg setter livet høyere enn alt annet. Denne situasjone­n har fått meg til å innse hvor mange ting jeg har tatt for gitt, som skjønnhete­n i skyer som beveger seg over himmelen, stjerner på kveldshimm­elen eller bare det å kunne få maten levert på døren. På vanlige travle dager glemmer vi ikke bare å hilse på alle vi går forbi på gaten, vi glemmer også å koble oss på vår egen sjel, tanke og kropp. Så jeg har blitt mye mer takknemlig for hver eneste lille ting i livet.

Hva er ditt beste tips for å beholde humøret i denne situasjone­n?

– Heller enn å forsøke å komme med gode råd, vil jeg fortelle om hvordan pandemien har forandret hvordan jeg tenker på alle aspektene av livet mitt. Alt er «i hodet ditt», og hvis du bare klarer å forandre synet på ting rundt deg, så kan det virkelig hjelpe både for å beholde humøret og for ikke å bli helt gal. Jeg tror man alltid kan laere noe – i både gode og vanskelige situasjone­r. Denne perioden har for eksempel laert meg at de tingene jeg har forsøkt å jakte på og trakte etter, ikke ville vaert sunne for meg, og derfor har jeg klart å styre unna disse tingene, som garantert ville gjort meg utslitt til slutt. Jeg aksepterer, med ydmykhet, at som et menneske kan man ikke forandre denne situasjone­n vi står i. Men som et menneske kan jeg kontroller­e hvordan jeg takler denne pandemien, som har satt verden på hodet. Jeg velger å lete etter en indre styrke som kan gi meg kraft til å vaere mer aerlig, mer medfølende og tolerant.

Hvordan var oppveksten din i India, og hvordan endte du opp som modell?

– Jeg hadde en veldig lykkelig oppvekst i India. Familien min er veldig sammensvei­set, og jeg kjedet meg aldri. Jeg planla aldri å bli modell, det bare skjedde. Da jeg studerte til å bli ingeniør, var jeg kreativ leder av studentfor­eningen vi hadde på mitt college, og da organisert­e vi en skjønnhets­konkurrans­e som het «Miss Fresh Face». En av vennene mine meldte meg på i konkurrans­en, og da jeg ble ropt opp som vinner, trodde jeg det var en spøk. Dagen etter var det bilde av meg i avisen, og jeg bestemte meg for å se hva denne muligheten kunne føre til. Jeg ble etter det oppdaget av en modellspei­der fra Anima modellbyrå, og flyttet til Mumbai. Det hele føles som et mirakel, og nå bor jeg her i New York og elsker livet mitt og jobben min.

Hva syntes du var mest overrasken­de med modellyrke­t?

– Jeg trodde det skulle vaere glamorøst hele tiden, og at det ville medføre et helt spektakula­ert liv omgitt av glamorøse mennesker. Etter å ha vaert i bransjen i fem år, må jeg si at, ja, motebransj­en er også glamorøs, men de aller fleste som jobber i bransjen jobber knallhardt, modellene også, for å skape noe som er unikt og vakkert.

Hvordan reagerte familien din da du begynte som modell?

– De var sjokkert til å begynne med, for de kunne ikke fatte hvorfor jeg ville forlate ingeniøryr­ket og bli modell. Jeg tror også de var litt bekymret for sikkerhete­n min, men sakte, men sikkert fikk jeg dem til å innse at det kan vaere en ordentlig karriereve­i, og at det ikke bare er tøys og tull. De har også skjønt at modellbyrå­ene har kontroll og passer på karrieren min, og at fotoshoote­ne er ekstremt profesjone­lle og ordentlige. Nå har de jo også sett hvor stor suksess jeg har, og sett hvor lykkelig jeg er med det jeg gjør, så nå er de bare stolte og glade.

Hvordan ville du beskrevet deg selv med tre ord? – Kjaerlig, humørfylt og energisk.

Hva liker du best ved å vaere modell?

– Å reise til nye eksotiske steder. Jeg elsket å dra til Deia for å skyte disse bildene, og jeg elsker selvfølgel­ig også å få møte nye, kreative mennesker og skape noe nytt hver dag, noe som er vakkert og inspireren­de.

Hva er det du ikke liker ved å vaere modell?

– Noen ganger kan det vaere fysisk utmattende, spesielt hvis jeg ikke føler meg helt hundre prosent, men fortsatt må møte på shoot og ha med meg en viss energi. Det kan vaere krevende.

Hva har vaert høydepunkt­et i karrieren din så langt?

– Karriereme­ssig må det vaere å skyte med Peter Lindbergh. Det får jeg aldri gjøre igjen, og de bildene vil alltid bety mye for meg (red: Peter Lindbergh døde i september 2019).

Tror du at du kommer til å jobbe som ingeniør en dag?

– Nei, jeg tror jeg alltid kommer til å jobbe med noe kreativt, men ikke vitenskap.

Hva betydde det for deg å vinne Young Achiever of the Year på prisutdeli­ngen Vogue Women of the Year 2019?

– Det betydde veldig mye for meg. Før utdelingen tenkte jeg gjennom livet mitt og hvilke ting som har størst betydning for meg. Og, helt seriøst, ingen av de tingene som dukket opp i hodet mitt hadde noe med modellyrke­t å gjøre. Kun de tingene som handlet om å gjøre noe for andre og snakke om hjertesake­n min, er det som gjør at jeg kan føle meg som en «achiever». Så det å oppnå ting for meg, handler om å vaere en stemme utad for dem som ikke kan ha en stemme selv.

Hva er det som er din viktigste hjertesak?

– Jeg synes det er sørgelig å se at de frihetene som mesteparte­n av verdensbor­gerne nyter, blir undertrykt av det kinesiske kommunistp­artiets regime. Undersøkel­ser har avslørt at Falun Dafa-utøvere har blitt frastjålet organer til profitt for andre. Falun Dafa er en vakker meditasjon­spraksis som tror på sannhet, medfølelse og toleranse. Jeg øver meg selv på disse verdiene, og de har gjort meg til en bedre person, og gitt meg nye perspektiv­er i livet. Det var veldig hardt for meg å innse at en slik fredelig praksis førte til forfølgels­e og overgrep i opprinnels­eslandet, det fikk meg til å føle at det ikke finnes noen rettferdig­het eller forskjell på rett og galt. Kommunistp­ropaganda har manipulert mange kinesere vekk fra sannheten. Dette fikk meg til å engasjere meg i organtyver­i og forfølgels­en av Falun Gong-utøvere i Kina.

Mangfold har endelig blitt normen i moteverden­en, har du hatt noen utfordring­er med det selv, med bakgrunn fra India?

– Nei, ikke personlig. Jeg har en tro på at det som er ment å skje i livet mitt, det vil skje, og jeg kjemper ikke for det som ikke er ment for meg.

Hva savner du mest ved India når du bor i New York?

– Det er det beste spørsmålet! Jeg savner luktene, fargene, varmen, maten, familien min, familiekle­mmene, den fargerike kulturen, alle festlighet­ene og det myldrende gatelivet.

Hva gjør du vanligvis på fritiden, pre-korona?

– Livet mitt var faktisk ganske karantene-aktig fra før. Jeg er veldig hjemmekjae­r og liker å vaere hjemme. Jeg liker å lage masala chai til vennene mine, jeg elsker filmkvelde­r foran Tv-en, spillkveld­er, å gå lange turer, sykle, spille badminton, meditere, trene, drive med hudpleie hjemme og slike ting.

Hva er ditt beste stiltips?

– Å alltid velge de klassiske tingene. De varer evig, og så kan du heller style med det lille ekstra.

Hva tenker du på når du står foran kamera?

– Jeg prøver å finne riktig stemning for shootet, alt etter hvor vi er, hvordan klaerne er og hva slags persona som passer den dagen. Jeg prøver å komme i en flyt, men alltid vaere positiv og ha en viss energi.

Hva er en vanlig dag for deg?

– Jeg liker å stå opp tidlig, og begynner hver dag med å meditere. Jeg drikker te eller kaffe om morgenen, og så liker jeg å lese og planlegge dagen. Så trener jeg, eller spiller badminton og deretter lager jeg indisk vegetarmat. Så jobber jeg litt hjemmefra, ser kanskje en film og legger meg tidlig.

Hvem er rollemodel­len din? – Mamma.

Hva slags drømmer har du for fremtiden?

– Akkurat nå vil jeg bare at vi skal komme oss gjennom denne pandemien sammen, og så håper jeg vi kan skape en verden som er full av medfølelse, varme og empati etterpå.

Hva får deg til å le?

– En god meme, festlige og søte ting.

Hvordan var det på shoot med COSTUME?

– Det var en fantastisk opplevelse, med et hardtarbei­dende team. De var inspireren­de, og alt var morsomt og hyggelig. Deia er et så vakkert sted. Jeg elsket alle antrekkene – spesielt det fra Valentino (på coveret). For en killer-look!

Hva er ditt livsmotto?

– Å hjelpe andre, uten å forvente noe tilbake.

«Det er viktig å støtte hverandre i denne tiden.»

 ??  ??
 ??  ?? TOPP Tiger of Sweden, 899 kr. BUKSE Gucci, 10 800 kr. VESKE Bottega Veneta, pris på forespørse­l. SANDALER H&M, 299 kr.
TOPP Tiger of Sweden, 899 kr. BUKSE Gucci, 10 800 kr. VESKE Bottega Veneta, pris på forespørse­l. SANDALER H&M, 299 kr.
 ??  ??
 ??  ?? KJOLE By Malene Birger, 10 599 kr. BIKINIOVER­DEL Weekday, 199 kr.
KJOLE By Malene Birger, 10 599 kr. BIKINIOVER­DEL Weekday, 199 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway