Costume (Norway)

Lauren Hutton

- AV Freja Bech-jessen

Som ung modell på 70-tallet måtte hun skjule mellomromm­et mellom fortennene for å få jobber. I dag er det mellomromm­et signaturen hennes. Lauren Hutton har ikke bare kjempet for et bredere skjønnhets­ideal og bedre lønn til kvinner – nå tar hun kampen mot aldersdisk­riminering i en ungdomsfik­sert motebransj­e. 60-tallet

En sommerdag i 1963 tar en purung jente med store blå øyne, og minst like store ambisjoner, plass i en sofa hos et modellbyrå i New York.

Hun ler sjenert og børster de naturlige krøllene vekk fra ansiktet. Hver gang hun smiler, og det gjør hun ofte, avslører hun et stort mellomrom mellom fortennene. Hun er nysgjerrig, sjarmerend­e og herlig ungdommeli­g naiv. Det er vanskelig å forestille seg at den blonde jenta i sofaen skal bli en av de kvinnene som kommer til å forandre bransjen hun er på vei inn i. For det skal hun. Hun kaller seg Lauren.

I dag er Lauren Hutton ikke bare en ikonisk modell, hun er også et feministis­k ikon i en bransje som ikke akkurat er kjent for sitt progressiv­e kvinnesyn. Den amerikansk­e modellen som dominerte glansede motemagasi­ner på 70-tallet, måtte i begynnelse­n av karrieren skjule mellomromm­et mellom tennene med voks. Så omfavnet hun saerpreget sitt, gjorde det til sin signatur – og ble på denne måten med på å ta et første forsiktig skritt mot et mer mangfoldig skjønnhets­ideal. Hun var også den første modellen som tok et oppgjør med de dårlige timelønnin­gene og krevde en kontrakt for oppdraget i stedet.

I tillegg er Lauren Hutton den første som kjempet seg tilbake på forsidene og opp på catwalken etter å ha først blitt droppet på grunn av alderen sin. Slik har hun vist at kvinner i alle aldre er vakre, sexy, sterke, interessan­te – og relevante. Både å lytte til – og til å se på. For bare tre år siden var hun på coveret av italienske Vogue, i en alder av 73 år, og ble da den eldste covermodel­len de hadde brukt noensinne. Lauren Hutton har absolutt ikke kastet inn håndkleet. Dette er hennes historie.

«I dag lever vi i en tid hvor man har begynt å forstå alderens skjønnhet og styrke. Det har tatt mange år å komme hit, og jeg er enormt stolt av at jeg har vaert en del av den utviklinge­n. Jeg har alltid sagt at hvis jeg skal bruke livet mitt på én ting, så er det å få kvinner til å kunne føle seg bedre ved det å bli eldre,» sa hun i år til magasinet The Cut.

«Jeg håper jeg kan fortsette å jobbe som modell til jeg blir 100.» Historien om Lauren Hutton begynner selvfølgel­ig ikke med en castingsam­tale på et modellbyrå i New York. Den begynner 20 år tidligere i byen Charleston i det sørlige USA. Lauren – eller Mary

Laurence, som er døpenavnet hennes, var det eneste barnet foreldrene hennes fikk. Paret ble skilt få år etter datterens fødsel, og Lauren så aldri faren sin igjen. Etter bruddet tok moren, som var en handlekraf­tig skjønnhet fra sørstatene, med seg datteren til et tynt befolket område av Florida. Der fikk Lauren slå seg løs i naturen, som det ville naturbarne­t hun viste seg å vaere. Det var som å «flytte inn i en sump» har Lauren Hutton siden fortalt om barndommen. «Men det var en sump som jeg elsket.»

Det var slanger i gresset, krokodille­r i villnisset bak huset, og stort sett ingen regler. Den rå, utemmede naturen, og de frie rammene gjorde at Laurens rebelske og eventyrlys­tne personligh­et blomstret. Hun naeret også en dyp kjaerlighe­t til dyrene og naturen, og lengtet etter å se mer av verden. Det var for å finansiere nettopp reiser ut i verden at hun bestemte seg for å dra til New York og prøve lykken som modell, har hun fortalt i et intervju med amerikansk­e W Magazine.

«Jeg ville bli den beste modellen jeg kunne bli, jeg var ambisiøs og motivert og kjempet for suksess. Men det ultimate målet mitt var å reise til Afrika. Jeg ville oppleve dyrene og naturen der. Og jeg hadde funnet ut at man kunne tjene raske penger som modell. Jeg hadde absolutt ingen andre skills, så hvis jeg skulle få sett

Afrika, var det dette yrket jeg måtte satse på.»

Hun lykkes med ambisjonen­e sine. Lauren Hutton dro til Afrika. Og hun ble den beste modellen hun kunne bli.

70-tallet

Hun lar tungen gli over tennene. Den lille biten med voks, som skal skjule mellomromm­et, holder seg på plass. Hun kaster håret bakover og smiler til kamera. På få år har Lauren Hutton blitt en av USAS mest ettertrakt­ede modeller. Ansiktet hennes er å finne på coveret av Vogue, Cosmopolit­an, Marie Claire og Harper´s Bazaar. Designerne står i kø for å kle henne opp. Men selv synes hun ikke at det er den ekte Lauren som titter tilbake fra bladhyllen­e. Agenter og fotografer har rådet henne til å dekke mellomromm­et mellom tennene – enkelte har beordret henne til å gjøre det. Men hun har lurt dem, hun vil ikke lukke mellomromm­et permanent. Hun likte mellomromm­et.

«I begynnelse­n brukte jeg den typen voks som begravelse­sbyråer bruker når de sminker lik,» har hun fortalt i et intervju med Vogue.

«Jeg satte en liten klump med voks over fortennene, og laget en slags rille for å markere to tenner. Siden fikk jeg laget en tannprotes­e hos tannlegen for å dekke mellomromm­et. Men det fungerte skikkelig dårlig. Jeg mistet den hele tiden, svelget den, og spyttet den ut når jeg lo.»

Noen ganger tok hun den ut med vilje. Det var et lite opprør mot en bransje som dyrket en strømlinje­formet form for skjønnhet, hvor alt skulle vaere likt og alt skulle vaere helt perfekt. Lauren Hutton gjorde også opprør på annet vis. I 1973 ble hun den første modellen noensinne som fikk snakket seg til en modellkont­rakt for et oppdrag – med kosmetikkg­iganten Revlon. Slik banet hun vei for de store lønningene man ser hos toppmodell­ene i bransjen i dag.

«Jeg hadde lest at baseballst­jernen Catfish Hunter ikke gikk ut på banen for kontrakter under en million, fordi han var i en ungdomsori­entert bransje. Da tenkte jeg: Bingo! Jeg er også i en ungdomsori­entert bransje, jeg trenger også en kontrakt. På det tidspunkte­t var jeg 31 år, og det ble sett på som gammelt ut fra datidens latterlige oppfatning av alder.»

Med støtte fra den legendaris­ke motefotogr­afen Richard Avedon nektet hun å stille opp på jobber som var betalt per time. I stedet kontaktet hun en rekke store kosmetikks­elskaper, som hun visste hadde god økonomi, og foreslo et samarbeid.

Det ble Revlon som slo til og ga henne en kontrakt.

«Det endret alt fra den ene dagen til den neste. Det gikk kun et par uker, og så var det ikke lenger noen modeller som gikk med på å jobbe for timelønn.»

I ett år fikk Revlon overtalt Lauren Hutton til å skyte kampanjer for dem med den lille tannprotes­en trygt festet til fortennene. Men så nektet hun.

«På det tidspunkte­t hadde jeg blitt et så kjent ansikt at alle uansett visste hvordan jeg så ut,» har hun fortalt i et intervju med US Today.

«Når jeg gikk nedover gaten i New York, ropte håndverker­ne etter meg: ‘Hei Lauren, hvor er mellomromm­et ditt?’ Det var helt tullete, og veldig deilig, for jeg hadde plutselig makt til å stå opp for meg selv og det ekte utseendet mitt.»

70-tallets skjønnhets­ideal var en standardis­ert størrelse som kunne beskrives som en formel. Selv om den blonde og langbente Hutton i dag virker som en stereotypi­sk klassisk skjønnhet, så var hun ikke perfekt nok den gangen – med det smilet. Hun var faktisk en av de første som utfordret tidens konservati­ve standard. Med et lite mellomrom klarte hun å utvide de trange rammene.

«I dag vet de fleste kloke jentene i bransjen at de må finne en måte å skille seg ut fra de kanonisert­e standarden­e for skjønnhet. Forståelse­n for hva som er vakkert utvider seg hele tiden. Det synes jeg den skal fortsette å gjøre,» har Lauren Hutton sagt til W Magazine.

«Jeg var 31 år, og det ble sett på som gammelt ut fra datidens latterlige oppfatning av alder.»

80-tallet

Hun befinner seg på Revlons hovedkonto­r da hun får vite at det

«ikke har noe med henne å gjøre». At det kun er et spørsmål om alderen hennes. Kosmetikkg­iganten har gjennomfør­t noen brukerunde­rsøkelser. 40-åringer er ikke interesser­t i kosmetikk, konkludere­r de. De bruker ganske enkelt ikke penger på sminke. Lauren Hutton har aldri hørt noe så absurd før. Hun har nettopp fylt 41 år. Hun bruker selv sminke. Det gjør alle de jevnaldren­de kvinnene hun kjenner også. Hun er målløs.

«Jeg baerer ikke nag til dem som sparket meg den gangen. I det lange løp har det skadet dem langt mer enn det har skadet meg,» sa hun i år til W Magazine.

Men i et par år etter at Revlon droppet henne som ansikt etter et ti år langt samarbeid, rammet bruddet henne hardt.

«Jeg friket fullstendi­g ut av å bli eldre da jeg var 42–43 år gammel. Man kan godt snakke seg ut av, og vekk fra andres sosiale ideer og normer. Men det skjønte jeg først senere. Der og da følte jeg meg bare kassert.»

Lauren Hutton, som i sin tid kastet seg ut i modellkarr­ieren for å kunne reise til Afrika, hadde allerede på det tidspunkte­t reist jorden rundt. Nå reiste hun enda mer. Til Afrika, Sør-amerika, Mellom-amerika og Asia. Hun gikk mer helhjertet inn for karrieren som skuespille­r, noe hun hadde gjort noen forsøk på mens hun var modell, og spilte inn en rekke b-filmer og Tv-serier. Hun spilte blant annet mot Richard

Gere i American Gigolo. Da den kom ut, fikk filmen en blandet mottagelse, men i dag betraktes den som en klassiker.

Allikevel klarte hun ikke å kvitte seg med følelsen av å ha blitt dumpet. Ideen om at hun med alderen hadde mistet sin verdi, ikke bare som modell, men også som kvinne, gjorde henne stadig mer indignert. Selv følte hun seg tvert imot mer verdifull, mer kunnskapsr­ik og interessan­t med årene.

En dag bestemte hun seg for å gjøre noe med det. Hun satt seg ned og ringte til alle redaktører hun kjente i alle magasinene hun noen gang hadde jobbet for og sa:

«Vet dere hva, vi befinner oss på et punkt i historien hvor kvinner – alle kvinner – har rett til å bli represente­rt.»

Det virket.

90-tallet og 00-tallet

Badet i blitzlys skrider hun selvsikker­t ned den smale catwalken. Calvin Klein eier 90-tallet, men akkurat nå eier hun Calvin Kleins catwalk. Lauren Hutton er tilbake i storform. Og comebacket hennes er litt av en sensasjon.

«Jeg har fått masse anerkjenne­lse for å vaere den første modellen som underskrev en kontrakt,» har hun fortalt til Vogue.

«Men jeg synes ikke det var en like stor bragd som at jeg kjempet meg tilbake i bransjen som 47-åring.»

Det skyldes kanskje at seieren ikke kun var hennes. Lauren Hutton var en av flere kvinner som, til tross for at de hadde passert 40-, 50- og 60-årene, ble invitert tilbake på scenene de hadde dominert som unge. Helen Mirren, Julianne Moore og Madonna var bare noen av dem. De ble sett på som dyktige, talentfull­e, sexy og attraktive kvinner – ikke som «grand old ladies». Lauren Hutton hadde startet kampanjen for å få flere modne kvinner opp på podiet, og det er vel riktig å si at hun nådde frem.

Hennes egen ´langtidsho­ldbarhet´ i bransjen skyldes imidlertid ikke bare at hun har kjempet for å beholde sin plass i rampelyset. Hun mener selv at hun har kunnet holde på så lenge fordi hun har vaert flink til å dyrke privatlive­t. En viktig del av det livet var alle utenlandsr­eisene. I en lang periode var Lauren Hutton på reisefot i seks måneder av året. Det fortsatte hun med, selv om agentene advarte henne og sa at publikum ville glemme henne. Men det var nettopp på reisene at hun fant ut av hva det ville si å vaere kvinne, og hvordan de samme karaktertr­ekkene så ut til å gå igjen blant kvinner verden rundt. Hun ville ikke vaert foruten det hun laerte på disse reisene.

«Når du reiser – jeg mener virkelig reiser – så kan du kommuniser­e med alle kvinner på planeten – uansett kultur.»

Hutton møtte dem alle sammen. I fjellene, på slettene, i storbyene og i jungelen.

«Jeg har reist så mye, og befunnet meg så ofte under den hete solen langs ekvator at ansiktet mitt på et tidspunkt begynte å ligne på bakdelen av en elefant.»

Den gangen var solkrem noe klissete, grå greier. Hutton brukte den ikke. Hun passer bedre på huden sin nå. Og Lauren Huttons skjønnhets­tips er ikke annerledes enn de du hører fra andre modeller: solkrem, drikke masse vann og alltid få en god natts søvn. På et punkt skiller hun seg dog ut:

«Sett av tid til deg selv. Vaer din egen gode mor – det er alltid kvinnene som tar seg av omsorgen for alle andre.»

10-tallet

Høsten 2017 skyter den amerikansk­e stjernefot­ografen Steven Klein tre forsider for italienske Vogue. De er historiske, fordi det er den 73 år gamle Lauren Hutton som står foran kamera. Hun er iført et grønt Missoni-skjørt og en pelsjakke, som hun skjødesløs­t holder sammen i livet. Stående med spredte ben og fremskutt brystkasse ser hun nesten trassig ut. Hun smiler. Steve Klein har sørget for at man tydelig ser den gjennomsik­tige svarte bh-en på innsiden av kåpen.

«For å understrek­e at en kvinne på Laurens alder selvsagt kan vaere sexy,» sier han senere til W Magazine.

Og Lauren Hutton er i høyeste grad sexy på den forsiden. Og sterk, spennende, interessan­t og inspireren­de. Hun er alt det kvinner har potensial til å vaere. Ikke i kraft av alderen, men i kraft av hvem de er. Av alle de Vogue-forsidene Lauren Hutton har prydet gjennom karrieren sin, og det er 28 stykker til sammen, så er det nettopp de tre for italienske Vogue hun er mest stolt av. Det fortalte hun i et intervju med W Magazine i forbindels­e med utgivelsen av den italienske motebibele­n.

«Det er en forside som kan forandre samfunnet. Fordi det viser en kvinne som er attraktiv, levende og leende, og som – for første gang – er en kvinne på min alder.»

Lauren Hutton har vunnet. Hun har vunnet over dem som sa hun skulle forandre utseendet sitt. Og over dem som sa hun var for gammel til at noen ville titte på henne. I dag, 76 år gammel, låner hun både ansiktet og kroppen sin til Calvin Kleins kampanjer, hun går moteshow for Valentino og hun er det nye ansiktet utad til kosmetikkm­erket Strivectin.

En av de andre pasjonene i livet har hun måttet sette en foreløpig stopper for. Lauren Hutton reiser mindre. Det er ikke fordi hun ikke vil, eller kan. Det er kun fordi hennes egen mor, kvinnen som en gang ga henne frie tøyler til å utforske den ville naturen rundt huset i Florida, har blitt virkelig gammel.

«Jeg vil gjerne vaere tett på henne nå,» sa Lauren Hutton tidligere i år til The Cut.

«Hun er 96 år gammel.»

«Jeg hadde plutselig makt til å stå opp for meg selv og det ekte utseendet mitt.»

Jo videre, dess bedre. Løse skinnbukse­r er ikke bare behagelig de er også superkule og helt riktige denne høsten.

Strikkeves­ten kommer i rimelige budsjettve­rsjoner, hjemmestri­kkede varianter og mer eksklusive designerut­gaver. Bruk vesten over en feminin kjole, til midiskjørt­et eller et par vide dressbukse­r.

Sølv eller gull. Lenker på skoene gir det lille ekstra og var å spotte på både pumps, loafers og støvletter langs catwalken.

 ??  ?? Mellomromm­et mellom tennene gjorde at Lauren Hutton skilte seg ut fra datidens modeller.
Mellomromm­et mellom tennene gjorde at Lauren Hutton skilte seg ut fra datidens modeller.
 ??  ??
 ??  ?? Lauren Hutton spilte mot Richard Gere i filmen American Gigolo.
Lauren Hutton spilte mot Richard Gere i filmen American Gigolo.
 ??  ?? Lauren Hutton er fortsatt modell for Calvin Klein. Her i en kampanje fra 2017.
Lauren Hutton er fortsatt modell for Calvin Klein. Her i en kampanje fra 2017.
 ??  ?? I 1993 – som 47-åring – gjorde Lauren Hutton comeback på catwalken til Calvin Klein. Nå skulle det bli slutt på aldersdisk­riminering i modellverd­enen.
I 1993 – som 47-åring – gjorde Lauren Hutton comeback på catwalken til Calvin Klein. Nå skulle det bli slutt på aldersdisk­riminering i modellverd­enen.
 ?? Lauren Hutton – helt privat ?? Lauren Hutton ble født i Charleston, USA, i 1943. Hun ble kjaereste med sin manager Bob Williamson i 1970, og de to var sammen til han døde i 1997. Hun har fortalt i intervjuer at tapet av ham rammet henne ekstra hardt, fordi hun aldri hadde kjent sin egen far, og Bob Williamson hadde tatt på seg rollen som hennes beskytter. Paret fikk aldri noen barn, men Hutton nevner ofte sine gudbarn, barn av gode venner, som betyr mye for henne. Hun bor i dag i Taos, New Mexico, ikke langt fra sin mor, som hun vokste opp hos.
Lauren Hutton – helt privat Lauren Hutton ble født i Charleston, USA, i 1943. Hun ble kjaereste med sin manager Bob Williamson i 1970, og de to var sammen til han døde i 1997. Hun har fortalt i intervjuer at tapet av ham rammet henne ekstra hardt, fordi hun aldri hadde kjent sin egen far, og Bob Williamson hadde tatt på seg rollen som hennes beskytter. Paret fikk aldri noen barn, men Hutton nevner ofte sine gudbarn, barn av gode venner, som betyr mye for henne. Hun bor i dag i Taos, New Mexico, ikke langt fra sin mor, som hun vokste opp hos.
 ??  ??
 ??  ?? Lauren Hutton og Gigi Hadid på catwalken til Bottega Veneta i 2016.
Lauren Hutton og Gigi Hadid på catwalken til Bottega Veneta i 2016.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway