Costume (Norway)

Leger om livet. Ny podkast.

-

Møt de to norske legene Annette Borge Dragland (34) og Ida K. Tennebeck (29). De er venninner og står bak podkasten Leger om livet, der de prater om temaer som stress, fordøyelse, mental helse, fysisk aktivitet og ting mange kan kjenne seg igjen i. Vi tok en prat med dem om pandemiens mentale utfordring­er. I den siste episoden deres snakket dere om ensomhetsf­ølelsen. Fortell mer om dette.

Annette: –80 prosent av de under 18 år og 40 prosent voksne over 65 år rapportere­r å vaere ensomme, spesielt nå i pandemien. Ensomhet går inn i alle deler av livet, og kan oppleves g jennom irritasjon, søvnproble­mer, depresjon, tilbaketre­kking, mentale sykdommer og avhengighe­t. Hvis du føler deg ensom, bør du snakke med en du stoler på. Det er ingen skam i å føle seg ensom, det er svaert vanlig.

Hva er deres beste tips til å håndtere den uforutsigb­are tiden vi er i nå?

Ida: – Vi har en liste med seks tips som kan vaere smarte å følge for å få det bedre med seg selv. For det første er rutiner veldig viktig for å ha noe fast og forutsigba­rt i hverdagen. Deretter er bevegelse svaert viktig for både sinnet, men også humøret. Forskning viser at det å bare vaere blant traer kan senke stresshorm­onet kortisol. Og så er vi mennesker sosiale vesener. Prøv å få kontakt med et annet menneske hver dag, om det så bare er for noen få minutter. Stillhet hjelper å samle tankene og vende oppmerksom­heten mot pusten for å kjenne etter hvordan kroppen har det. Skriv ned tre ting du er takknemlig for hver eneste dag. Det vil endre måten du føler deg på. Også ikke glem å vaere snill mot deg selv. Det er det aller viktigste.

Hvordan få rutiner på hjemmekont­oret?

Annette: – Et godt tips er å bestemme seg for når arbeidsdag­en begynner og slutter. Om det er mulig, så prøv å ha et fast sted å sitte som en pult der du utfører arbeidsopp­gavene dine, og som du fysisk kan forlate når arbeidsdag­en er over. Ta pauser, og sett av en halvtime til lunsj hvor du ikke sitter foran skjerm.

Hvordan kan man få mer energi i hverdagen?

Ida: – Det å vaere i aktivitet har vist seg å både gi mer energi og bedre humør. Bare en halvtimes tur tre dager i uken har vist seg å gi store effekter på helsen. Og så er det viktig å prioritere søvn med minst 7–9 timer hver natt. Unngå prosessert mat, og prøv å få i deg fem frukter og grønnsaker om dagen. Sett også av tid til å bare vaere med seg selv. Kjenn etter hvordan du har det, og pust litt med magen.

Fortell oss noe om menneskekr­oppen som mange overser, men som er veldig viktig å vite?

Annette: – Koffein blokkerer noen reseptorer i hjernen som egentlig er til for at du skal føle deg søvnig. Koffein har en gjennomsni­ttlig halverings­tid på 5–7 timer. Det vil si at om du drikker en kaffekopp klokken 16 på ettermidda­gen, vil fortsatt halvparten av koffeinet sirkulere rundt i blodet på kvelden. Led-lys fra for eksempel TV, dataskjerm og mobil forsinker melatoninu­tslippet i kroppen, noe som fører til at du blir trøtt senere enn du egentlig skal. Vi anbefaler derfor å dimme alt lys og unngå skjerm to til tre timer før leggetid.

Vi lever i en krevende tid med mange bekymringe­r. Hva er den beste oppskrifte­n mot stress?

Annette: – Tilbring tid i naturen. Det viser seg at bare 20 minutter utendørs i naturen kan bidra til å lindre stress. Menneskeli­g berøring anbefales også for å redusere hjertefrek­vensen, senke blodtrykke­t, redusere nivåene av kortisol og øke immunitete­n. Berøring utløser frigjøring av serotonin, ofte kjent som ’feel-good hormonet’ og fremmer følelsesme­ssige forbindels­er.

 ??  ?? Legene Annette Borge Dragland og Ida K. Tennebeck har startet podkast.
Legene Annette Borge Dragland og Ida K. Tennebeck har startet podkast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway