Costume (Norway)

Finansfrue­ne – tre suksessful­le norske kvinner om hvordan de styrer egen økonomi.

- AV Kine B. Hartz

Det foregår en økonomisk oppvåkning blant kvinner. Møt Oslo Rawgründer Tiril Refsum, Ida Hundvebakk­e aka @aksjekaffe og supermodel­l Pooja Mor, og la deg inspirere av hvordan de styrer finanslive­t sitt.

RÅ SUKSESS Tiril Refsum gjorde lidenskap til business. I dag eier og driver hun kafé-kjeden Oslo Raw, har gitt ut bestselgen­de kokebøker om plantebase­rt mat og startet sin egen podkast.

Hvordan gikk det til at du startet ditt eget selskap, Oslo Raw?

– Det startet med lysten til å ha det godt med meg selv. Jeg fant mye glede i baking og utvikling av kaker med naering. Nytelse og hygge ble grunnlaget for utviklinge­n av Oslo Raw. Helse handler om mer enn sunn mat, vi kan faktisk nyte oss til bedre helse. Med god hjelp fra familie, venner og ansatte åpnet jeg min første kafé i 2016. Et år senere var vi et team på 17 personer, og min første bestselgen­de kokebok kom ut. Jeg ante ikke hva neste steg var før jeg tok det, og slik ble selskapet til. Jeg prøvde, feilet og fortsatte. Det som drev meg var gleden ved å dele nytelse og inspirere andre til å kose seg i hverdagen med de små gledene i livet.

Filosofien bak Oslo Raw er inspireren­de og veldig tydelig. Hadde du en like tydelig forretning­smodell fra starten av?

– Jeg hadde verken forretning­smodell, budsjett, mål eller meny før vi åpnet. Mange rundt meg syntes jeg var gal, og jeg drev selskapet uten struktur i over to år. Fordelene med å starte et selskap uten hard struktur er at man får en veldig medvind gjennom å si ja til mye og la kreativite­ten styre. Selvsagt var det 15 timers arbeidsdag­er og mye slit, men det var høy puls, liv – og kø ut av kafeen hver eneste dag! Vi utvikler en forretning­smodell nå, og det er på høy tid. Jeg tror ikke du kan holde på uten i for lang tid.

Hvem rådførte du deg med i starten?

– Jeg fikk god hjelp fra min mor og far, venner og bekjente. I tillegg hadde jeg en god mentor gjennom hele prosessen. Jeg ble også kjent med flere i bransjen, og fikk mange gode tips. På den annen side ønsket jeg ikke for mye innspill fra andre, og gjorde ofte det motsatte av det de sa. Det ser jeg har funket fint, og jeg ville ikke gjort noe annerledes.

Hva er den største utfordring­en du har stått overfor som selvstendi­g naeringsdr­ivende?

– Balansen mellom struktur og frihet er den største utfordring­en vi har hatt. God struktur gir rom for ro, frihet og kreativite­t, men den må ikke bli for hard og styrt med frykt, da blir ingenting gjort og selskapet flyter ikke. Uten frihet, tillit og åpenhet kan ansatte miste motivasjon­en og glemme hvorfor vi gjør det vi gjør. Derimot kan mangel på struktur gjøre at vi bruker masser krefter på feil måte, blir utslitte og da når vi ikke målene. Vi har opplevd begge sider, og begynner å finne en god balanse. Jeg som leder og selvstendi­g naeringsdr­ivende må overvåke og styre denne prosessen så balansen bevares, og det er ferskvare.

Hva er hemmelighe­ten bak din suksess?

– Motivasjon­en min har alltid vaert å glede andre, det er ikke pengene som driver meg. Fordelene med det er at gleden av å skape kommer innenifra, og den kilden blir aldri tom. Plantebase­rt kost er jo også i vinden, og det hjelper jo på hvorfor det har gått så bra med oss. Sunt og godt, rent, men ikke mangel på kos, det er nøkkelen – tror jeg.

Hva er ditt tips til andre som drømmer om å starte for seg selv?

– Først, gjør noe som gleder deg. Ikke tenk bedrift, systemer og struktur. Finn det som gir energi, og som vil kunne hjelpe andre, slipp løs spontanite­ten og gi litt faen i hva du tror du må. Det bør kjennes som noe som presser litt fra innsiden, noe som vil ut, og som du får en kraft av å slippe ut. Friheten i gründerver­denen er fantastisk, men krevende. Selvstyrin­g, personlig utvikling og ansvar er essensielt for å overleve. Forbered deg på motstand, forvirring og mangel på motivasjon. Dette er en del av prosessen. Hvis du klarer å stå i det, vokser du sammen med selskapet.

Hva er det viktigste du laerte av foreldrene dine om å holde orden på personlig økonomi?

– At jeg ikke hadde det! Mine foreldre krevde ikke dette, og det har jeg brent meg på. Jeg ville ikke ta tak i det økonomiske, lot det flyte og tenkte at det går jo bra til slutt. Vi hadde lite fokus på penger, og det er både bra og dumt. Jeg har laert å ta ansvar for pengene mine, spesielt nå med mange millioner i omløp. Det er jo mitt ansvar å holde orden på økonomien, så jeg ble nødt til å laere.

Menn tjener fortsatt mer enn kvinner. Hva tror du må til for å sørge for full likestilli­ng når det gjelder lønn og formue?

– Jeg tror vi kvinner må anerkjenne, verdsette og respektere oss selv først. Vi kan lide av mindreverd­ighetskomp­lekser, og vi er ikke alltid klar over våre sterke sider. Det er lov å vaere stolt, skryte, dele og kreve. Det er utfordrend­e, men vi er simpelthen nødt til å kreve

vår plass, nyte og ta imot både penger, respekt og kritikk. Kunsten er å holde hjertet åpent og hvile i stormen. Det er lett å bli hard i en mannsdomin­ert verden, men forandring­en kommer – og da tror jeg vi står side om side med både styrke og sårbarhet.

Hva er dine beste tips for å forhandle frem en god avtale for deg selv?

– Først, finn roen og luk vekk følelser som kan vente med å komme til overflaten. Du fortjener det beste, og du kan forhandle med selvsikker­het. Egoet kan bli såret av avslag, men det tåler du. Ingenting av dette er personlig, og legger vi det til side, blir forhandlin­g lettere. Vi jobber på vegne av selskapet, og det hører med å forhandle. Vaer fleksibel, åpen og positiv, så kommer løsninger og gode avtaler lettere frem. Vi kan kreve, men vi må også gi. Balansen er viktig. Om du kjenner en klump i magen og mister kraft av en løsning, var det kanskje ikke den beste. Kjenner du deg motivert, åpen og sterk, kan det vaere et tegn på at avtalen passer deg. Jeg spør også alltid om hjelp før jeg signerer eller utvikler en avtale.

Jeg spør teamet mitt, styret vårt, advokater og de med erfaring innen emnet.

Hva er den beste investerin­gen du har gjort så langt i livet?

– Mine mentorer innen forretning­sdrift og personlig utvikling har vaert den beste investerin­gen. Jeg er jo mitt eget selskap, derfor må jeg investere i meg selv. Som ledere vokser vi i takt med selskapet.

Har du noen gode sparetips? Fortell.

– Først og fremst, ikke spar for mye. Det er ikke sunt, tror jeg. Vi må gi slipp, bruke og investere for å bringe inn. De gangene jeg blir sliten av tanken på at det er lite på konto og at jeg bør spare, er det om å gjøre å skifte det tankesette­t, og fokusere på alt vi har fått til, hva vi er takknemlig­e for og alt godt vi har investert i så langt. Sparing, som kommer fra frykt, vil ikke bidra til å øke omsetninge­n – tvert imot! Det er noe jeg har erfart gang på gang. Og spar aldri på kjaerlighe­ten til og gleden over det du gjør.

Hvilke økonomiske råd vil du gi til unge kvinner i starten av karrieren sin?

– Tenk langsiktig, husk at det er en prosess, vi har ikke så dårlig tid som vi tror. Det er mye hjelp i nettverk og sosiale medier. Her kan du få masse tips, veiledning og kontakter som kan bringe deg til gode investorer og støttespil­lere. Jeg lanserte nylig Oslo Raw-podkasten, og den fikset jeg helt selv hjemme i stuen. Det er utrolig hva man kan laere hjemmefra, her er det penger å spare. En god plan kan også hjelpe med å strukturer­e tiden, så målene blir nådd i et behagelig og effektivt tempo. Det ligger mye penger i riktig tidsbruk.

Hvordan styrer du egen økonomi? Har du noen tips?

– Jeg har ulike kontoer og budsjetter jeg følger månedlig. Jeg har en grei oversikt over forventede inntekter og utgifter, og planlegger litt deretter. Når det er sagt, så har jeg gått mange perioder uten lønn, og det har vaert tider der jeg ikke har visst hvordan jeg skal betale for diverse. Det er også noe man laerer å stå i, det er ikke farlig.

Nevn kvinner som inspirerer deg karriereme­ssig.

– Kate Murphy er en god venninne og et råskinn i forretning­slivet. Hun har bygget flere store selskaper, og gjør det med en så stødig kvinneligh­et og ro. Det er inspireren­de hvordan hun har en fot i hver leir; den tøffe forretning­sverdenen med tall og den mer feminine, kreative, spontane siden. Det mener jeg er baerekraft­ig! Gwyneth Paltrow med Goop er virkelig inspireren­de. Hun setter i sving store ting, kontrovers­ielle og krevende saker. Det er modig og beundrings­verdig. Alisa Vitti er en flott dame, og som har bygget opp et enormt selskap etter å ha vaert syk i mange år. Hun er en av de største på hormonbala­nse, fertilitet og kvinnehels­e. De ulike plattforme­ne hun bruker hjelper millioner av kvinner verden rundt. Det er inspireren­de.

«Jeg hadde verken forretning­smodell, budsjett, mål eller meny før vi åpnet. Mange syntes jeg var gal.»

 ??  ?? Tiril Refsum startet Oslo Raw uten en forretning­splan, men med et ønske om å formidle gleden over vakre, smakfulle, sunne kaker. I dag omsetter hun for millioner.
Tiril Refsum startet Oslo Raw uten en forretning­splan, men med et ønske om å formidle gleden over vakre, smakfulle, sunne kaker. I dag omsetter hun for millioner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway