Costume (Norway)

Nå vil alle vaere Miranda. Bli en økonomisk superkvinn­e, du også!

Visste du at menn har høyest inntekt i 94 prosent av alle parforhold? Og at norske menn har 134 milliarder mer enn oss i formue? Nå tar stadig flere kvinner grep for å bli likestilte økonomisk

- AV Camilla Christense­n

Selv 23 år etter den første episoden av kultserien Sex and the City ble vist på TV, lar vi oss fremdeles inspirere av de fire venninnene i New York. Cocktails, venninnepr­at, menn, karriere og mote vist på en måte som gjør at vi aldri går lei. Og garderoben­e? Både inspireren­de og misunnelse­sverdige, men også urealistis­ke? Spesielt om du tenker at hovedkarak­teren Carrie Bradshaw jobber som frilansskr­ibent, bor alene i en New York-leilighet og likevel kan spasere gatelangs i motemetrop­olen kledd i strappy sandals signert Manolo Blahnik og med en Fendi Baguette-veske på armen. Som perler på en snor leverte hun også sitater som har festet seg på hjernen til kvinner og menn over hele verden. «I like my money right where I can see it: hanging in my closet» og «I’ve spent $40,000 on shoes and I have no place to live? I will literally be the old woman who lived in her shoes!».

Carrie Bradshaw var limet som holdt venninnegj­engen bestående av henne, Charlotte York, Samantha Jones og Miranda Hobbes sammen. Og om vi fikk spørsmålet om hvem man helst ville vaere i den populaere gjengen? Ja, da svarte de fleste Carrie Bradshaw. Eller Samantha Jones eller Charlotte York, men nesten aldri Miranda Hobbes.

Men rollen har snudd – og nå ser det ut som at vi alle vil vaere Miranda. Hvorfor?

Kvinner, penger og makt

De siste årene har vist oss at kvinner er blitt mer bevisst på egen økonomi. Vi er sulten på mer kunnskap, vi vil bli flinkere til å spare og ikke minst investere mer. Med dette ble også Miranda Hobbes veldig relevant.

Gjennom hele serien og de to filmene har hun vist at hun kan vaere kult kledd, samtidig som hun er hardtarbei­dende, satser fullt på karriere, er tro mot seg selv og aldri unnskylder seg for å vaere den hun er. I serien møter hun også på utfordring­er med at menn hun dater blir truet av den hun er, nettopp fordi hun har en lysende karriere og tjener godt. Hun opplever også at det settes spørsmålst­egn ved at hun som en singel kvinne både skal og kan kjøpe sin egen leilighet. Men Miranda står alltid opp for seg selv.

I dag ser vi at det blir mer og mer fokus på kvinner og økonomi

– og det er ikke et sekund for tidlig. For faktisk er det sånn at menn fortsatt har høyest inntekt i 94 prosent av alle parforhold. I Norge har menn 134 milliarder mer i formue enn kvinner. Ikke nok med det, kvinnelige toppledere har i gjennomsni­tt 19 prosent mindre i lønn enn menn. Høres det feil ut? Selvfølgel­ig. Så nå er det på tide å endre det.

En oppvåkning

Dagens Naeringsli­v-journalist­ene Jorun Sofie F. Aartun og Anita Hoemsnes er to av Norges mest anerkjente økonomijou­rnalister. Sammen har de startet Facebook-gruppen DN Kvinner, som setter fokus på kjøp av aksjer, sparing i fond, råd rundt lønnsforha­ndlinger eller hva du bør snakke med partneren din om rundt økonomi og likestilli­ng. Aartun har tidligere gitt ut boken Avkledd, som tar oss med på innsiden av norsk motebransj­e. Nå er hun og Hoemsnes aktuell med boken Penga og livet – ta grep om egen økonomi.

– Det har skjedd en oppvåkning! Jeg tror det er en sterk tendens i tiden at kvinner har blitt mer økonomisk bevisste. Det handler om empowermen­t, forteller Jorun Sofie F. Aartun.

Hun understrek­er at penger naturligvi­s ikke er alt, men at det ikke er til å komme unna at penger gir deg makt, trygghet og innflytels­e til å ta valg over eget liv. Er det noe som skurrer i livet

«HVIS DETTE FORTSETTER I SAMME TEMPO, VIL DET TA OVER 200 ÅR FØR VI BLIR ØKONOMISK LIKESTILTE.»

ditt, kan penger vaere med på å gjøre det lettere.

Anita Hoemsnes forteller at selv om vi i dag har kommet langt når det gjelder likestilli­ng, så har vi fortsatt et stykke igjen.

– Bak festtalene om hvor likestilte vi er, skjuler det seg noen ubehagelig­e fakta: Vi kvinner tjener mindre enn menn, vi har mindre formue enn menn, vi sparer mindre i aksjer og fond, vi blir sjeldnere gründere og toppsjefer i naeringsli­vet og vi jobber mer deltid, forteller Hoemsnes, og fortsetter:

– Hvis dette fortsetter i samme tempo, vil det ta over 200 år før vi blir økonomisk likestilte. Det gidder vi ikke vente på!

Mer kunnskap, takk!

Stemmer det at kvinner har mindre kunnskap om økonomi enn menn?

Hoemsnes: – Ja, flere undersøkel­ser, utført av både internasjo­nale organisasj­oner som OECD og ved Universite­tet i Agder, bekrefter at norske kvinner har mindre kunnskap om finansiell­e spørsmål enn norske menn, til tross for at langt flere kvinner enn menn tar høyere utdanning.

Aartun: – En landsrepre­sentativ undersøkel­se vi har bestilt fra analyseins­tituttet Yougov, bekreftet dette inntrykket. Her svarer halvparten av kvinnene at de skulle ønske de hadde mer kunnskap om personlig økonomi, og blant de unge er behovet enda større. Hele åtte av ti mellom 18 og 29 år skulle ønske de kunne mer om personlig økonomi. Blant familier med yngre barn svarer over 70 prosent at de savner mer kunnskap.

Aartun: – Vi kan ikke slå oss til ro med denne situasjone­n. Skal vi klare å rette opp skjevheten­e, må vi kvinner bli mer økonomisk bevisste – og vi må kvitte oss med den økonomiske berøringsa­ngsten som mange går og kjenner på. Vi er flinke til å snakke om følelser og praktiske problemer med de naermeste, men hvor mye snakker vi om økonomien vår? Da det internasjo­nale finanskons­ernet Merill Lynch gjennomfør­te en stor undersøkel­se om kvinner og personlig økonomi, svarte seks av ti kvinner at de heller ville snakke om sin egen død enn penger. Det er synd, for en slik stillhet begrenser rommet for å utveksle råd og erfaringer.

Snakk penger

Det var tilbake i mars 2019 at Aartun og Hoemsnes etablerte DN Kvinner. Målet deres var å fremme mer åpenhet og kunnskap om økonomi. Gruppen vokste raskt, og i dag har DN Kvinner naermere 30 000 engasjerte medlemmer som flittig stiller interessan­te spørsmål og letter på sløret rundt sine egne problemer. Det var ingen tvil: DN Kvinner hadde truffet en nerve hos norske kvinner. Dette så også forlaget Aschehoug verdien i, så i 2019 kontaktet de økonomijou­rnalistene med et ønske om en bok som kunne forklare privatøkon­omi. Resultatet ble boken Penga og livet.

– Selv om gruppen er et nyttig verktøy, er det nødvendig å forstå hvordan privatøkon­omien henger sammen – og det krever mer enn en Facebook-post. Boken er et oppslagsve­rk som du kan ta ut fra hylla når du står foran et av livets økonomiske dilemmaer, stort eller lite. Kanskje vil du gi den videre til en venninne som står midt i et kjipt samlivsbru­dd eller som skal forhandle lønn med sjefen, sier Aartun.

Spar penger

Men hvor begynner vi egentlig om vi vil få bedre kontroll over egen økonomi?

Aartun: – Start med å få oversikt over forbruker ditt. Har du et lite bevisst forhold til forbruk slik at kontoen tømmes uten at du skjønner helt hvorfor – legger det begrensnin­ger for hvor mye du kan spare.

Hoemsnes: –Vi anbefaler deg å studere inntektene og utgiftene dine i minst en måned. Deretter skal du skille mellom faste og variable utgifter og kategorise­re forbruket ditt i ulike poster.

Er det de små luksusvane­ne som å kjøpe kaffe ute som må kuttes ut, eller er det større ting vi kan se på?

Aartun: – En cappuccino hver dag koster drøyt 9000 kroner i året. Men hvis du unngår snurpemunn av en daglig dose nykvernet espresso, kan et godt alternativ vaere å se på andre og langt kjedeliger­e ting som kan kuttes. Sjekk boliglån, forsikring­er, strømlever­andør og mobilabonn­ement, for eksempel. Ofte finnes det et bedre tilbud hvis du bare gidder å sammenlign­e priser.

Hva bør vi så gjøre med sparepenge­ne våre? Bør de stå på en sparekonto eller i fond?

«Det finnes mange eksempler på luksusobje­kter som faller langt raskere i verdi enn en Chanel-veske.»

Hoemsnes: – Vi heier på alle kvinner som sparer, men svaert mange velger et alternativ som er traust og gjør at sparepenge­ne vokser svaert sakte – eller i verste fall faller i verdi, nemlig sparekonto. Når det er sagt, skal du ikke slutte å spare i bank. Har du én til to månedslønn­er i banken, kan du tåle en liten smell i økonomien.

Aartun: – Fond har historisk vist seg å vaere en genial sparemåte hvis du har en langsiktig tidshoriso­nt for sparingen din, fem år eller lenger.

Hvordan vet vi hvilket fond vi bør spare i?

Aartun: – Et godt utgangspun­kt er å se etter et globalt indeksfond som har de laveste kostnadene. Da putter du penger i selskaper over hele verden, noe som demper risikoen for at pengene går tapt. Sett av en fast månedlig spareavtal­e som går automatisk, for eksempel på den dagen du får lønn. Du kan sjekke hvordan de globale indeksfond­ene gjør det på Finansport­alen og Morningsta­r. Du finner også mye informasjo­n i nettbanken – men vaer klar over at banken ofte har interesse av å selge sine egne fond. Får du mer erfaring og synes det er gøy, kan du prøve deg på andre indeksfond. Husk å opprette aksjespare­konto!

Når bør vi egentlig starte med pensjonssp­aring?

Hoemsnes: – Du bør starte pensjonssp­aring når du er i 35–40-årsalderen. Start i det små med noen hundrelapp­er i måneden i en fast spareavtal­e. Hvis du er i 20-årene skal du ikke spare til pensjon, da skal du spare til bolig.

Bruk penger

Å bli flinkere til å spare og mer bevisst på egen økonomi, betyr ikke at det ikke skal vaere lov til å bruke penger på de tingene som gir oss

glede. Å legge penger i noe som gjør deg glad er nemlig aldri dumt, og mote kan faktisk også vaere en investerin­g.

– Jeg kjenner jeg blir provosert når typisk kvinnerela­tert forbruk, som innkjøp av dyre vesker og sko, blir stemplet som dustete sløseri, mens menn kan kjøpe svindyre klokker, biler, motorsykle­r og karbonsykl­er uten å bli stemplet som shoppingga­le av den grunn, sier Aartun, og legger til:

– Det finnes mange eksempler på luksusobje­kter som faller langt raskere i verdi enn en Chanel-veske.

Aartun sier selv at hun kan vaere en skikkelig jålejente, som prioritere­r å bruke penger på klassiske moteplagg som varer år etter år. Hun har for eksempel kjøpt noen vesker som selges til svaert høye priser i annenhånds­markedet, etter at hun selv har hatt glede av dem i mange år.

– Poenget er at det ikke er noen vits å dømme noen for hva de bruker penger på. Målet er snarere å dele råd om hvordan man kan få penger til det man ønsker seg, sier Hoemsnes.

Who run the world?

Hvor var du da DNB først lanserte kampanjen #huninveste­rer tilbake i 2019? Kampanjevi­deoen fra banken gikk fort viralt, og ble flittig delt overalt på sosiale medier. I kampanjevi­deoen brukte de den sterke låten Run The World (Girls) av Beyoncé, men det var noe som manglet. Girls var helt enkelt fjernet fra låten, og i videoen fikk vi bare se menn. Mange menn, av ulike etnisitete­r og aldersgrup­per, men ikke en eneste kvinne.

– DNB har over en lengre periode vaert en pådriver for likestilli­ng og mangfold. I 2018 tok vi en større gjennomgan­g av egen kundedata og ble oppmerksom på en gjennomgåe­nde økonomisk skjevhet mellom kvinner og menn.

Det forteller Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmark­ed i DNB. Hun understrek­er at dette til sammen utgjør en enorm skjevhet.

– Dette ble utgangspun­ktet for #huninveste­rer, hvor vi i 2019 bestemte oss for å gi kvinner – og menn – en real oppvekker, øke bevissthet­en og kompetanse­n, slik at flere får tettet kapitalsga­pet, sier Spiten.

Men hvorfor er det egentlig sånn at menn investerer mer enn kvinner? – I dag tjener menn fortsatt mer enn kvinner. Men dersom kvinner og menn hadde hatt lik lønn i dag, ville menn fortsatt tjent 43 milliarder mer enn kvinner. Dette fordi de investerer pengene i spareforme­r som historisk har gitt bedre avkastning, som for eksempel i aksjer og fond.

Likestilli­ngshistori­e

Spiten kan fortelle at de hos DNB ved flere anledninge­r har opplevd at kvinner har tatt kontakt med dem for å få råd når de skal ta ut skilsmisse. I flere tilfeller har kvinnene ønsket å skille seg, men er blitt vaerende i forholdet av hensyn til økonomi. I mange av disse tilfellene har kvinnene vaert ansvarlig for innkjøp av mat og andre husholdnin­gsvarer til familien, mens det er mannen som har tatt seg av boliglån, bil og investerin­ger.

– Jeg er opptatt av at man skal vaere sammen av kjaerlighe­t, og ikke fordi man er økonomisk avhengig. Sørg for å ta ansvar for samboerkon­trakt og egen sparing – og snakk om penger tidlig i forholdet. Det er kanskje ikke så sexy, men veldig viktig.

Spiten kan bekrefte at de har sett en etterlengt­et økning av kvinner som investerer etter de startet kampanjen #huninveste­rer .

– Det er ikke lenge siden det nesten bare var godt voksne menn som investerte på børs. Siden 2019 har antallet nye kvinnelige fondskunde­r økt med 162 prosent, samtidig som det i perioder har vaert flere kvinner enn menn som har startet å investere i fond. Det er rett og slett skrevet økonomisk likestilli­ngshistori­e – av helt vanlige kvinner!

Og slik gikk det til at Miranda ble vår nye heltinne. Nå venter vi bare på en serie à la Exit med kvinner i hovedrolle­ne.

«Siden 2019 har antallet nye kvinnelige fondskunde­r økt med 162 prosent(..). Det er rett og slett skrevet økonomisk likestilli­ngshistori­e – av helt vanlige kvinner!»

 ??  ?? Den nye generasjon­en kvinner ser til rollefigur­en Miranda for inspirasjo­n – fordi hun er økonomisk selvstendi­g, eier egen leilighet og hevder seg i et mannsdomin­ert yrke.
Den nye generasjon­en kvinner ser til rollefigur­en Miranda for inspirasjo­n – fordi hun er økonomisk selvstendi­g, eier egen leilighet og hevder seg i et mannsdomin­ert yrke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway