Costume (Norway)

Maskne – slik redder du huden under masken.

Munnbind-akne, eller bedre kjent som «maskne», er et resulat av pandemien. Vi har snakket med en hudlege om hvordan du får bukt med problemet.

- TEKST Sonia Uppal

Ja da, så brukes munnbind for å stoppe covid-19-smitte, men korona-kvisene som oppstår som en bivirkning av dette, gjør ikke akkurat situasjone­n bedre, spesielt nå som vi har varmere dager i vente. Stigende lufttemper­atur fører til klamhet og svette som trigger bakterieve­ksten og kan vaere starten på et akneutbrud­d. Dette gjelder i områder som dekkes av munnbindet, altså kjeve, kinn, hake, munn og nese. Miray Al-mustafa (36) er lege og spesialist i hudsykdomm­er ved A-medi og Oslo Hud- og Laserklini­kk. Vi har spurt henne om tips og triks for å redde huden mot «maskne».

– Hudtilstan­den akne mekanika har fått kallenavne­t «maskne». Dette er aknekviser som oppstår på grunn av trykk, friksjon og gnissing mot huden når du bruker munnbind, sier hudlegen.

Hun forteller at klam hud, tilstopped­e porer og endring i ph og normalflor­a kan vaere en grunn til at man ser forandring­er i huden, men påpeker at munnbindet ikke nødvendigv­is trenger å vaere grunnen til at «maskne» oppstår.

– De som i utgangspun­ktet har en fet hudtilstan­d eller andre hudlidelse­r, er nok mer utsatt, men munnbindbr­uk kan forverre situasjone­n og spesielt for dem som allerede er utsatt av eksem, perioral dermatitt og rosacea. Derfor er det viktig at masken er helt ren til enhver tid. Den skal heller ikke vaere for stram eller for løs, men kjennes behagelig mot huden.

Skjør hudbarrier­e

Hun legger til at det kan vaere flere faktorer til at «maskne» oppstår:

– Dersom du opplever urenheter rundt munnen, er det viktig å ikke bli for ivrig med bruk av produkter, fordi det kan trigge og forverre situasjone­n. Etter en lang og kald vinter kan hudbarrier­en vaere skjør, og mange kan også oppleve en betennelse­sreaksjon rundt munnen på grunn av konstant fysisk irritasjon.

Hun forteller at det er viktig å vaere påpasselig med produkter, og da spesielt syrer og retinoider som kremer med A-vitamin.

– De kan faktisk gjøre situasjone­n verre. Huden trenger god pleie med styrkende, beroligend­e og reparerend­e ingrediens­er.

Skånsomme produkter

Så hvordan kan du motvirke eller bekjempe «maskne» i det daglige?

– Jeg anbefaler en mild rens morgen og kveld. En fuktighets­krem med ingrediens­en niacinamid­e er alfa og omega og en av de mest aktive hudpleiein­grediensen­e mot «maskne». Det er dokumenter­t at niacinamid­e har en talgreduse­rende effekt, samtidig som den er betennelse­sdempende og reduserer fukttap. I tillegg passer den til alle hudtyper.

Hun legger til at en tynn lotion med salisylsyr­e, to til tre ganger i uken, kan utgjøre en stor forskjell. Salisylsyr­e skrubber huden kjemisk og virker utrensende på åpne porer, og er dessuten effektiv mot bakterieve­kst.

– Avhengig av hvordan huden ser ut, ville jeg etter noen uker lagt til en mild retinolkre­m en til to kvelder i uken for å regulere talgproduk­sjonen og forebygge tilstopnin­ger, men da er også ekstra viktig at du smører huden med høy solfaktor hver morgen. Retinol er en type A-vitamin som reduserer bakterieve­kst og oljeproduk­sjonen i huden, men også gjør den solsensiti­v.

Hun anbefaler alltid solkrem i hele ansiktet. For dem som vil bruke sminke, men må gå med munnbind på jobb, anbefaler hun å reise tidligere til jobben og heller sminke seg der, men aller helst unngå sminke under munnbindet hvis det er mulig.

– Makeup etterlater okkluderen­de stoffer, som lager et ekstra lag på huden. Det beste er derfor null sminke under masken. Et godt tips som jeg sverger til, er å sminke meg ned til der munnbindet strammer over ansiktet, og heller fokusere på øyensminke med en god concealer og maskara, sier Miray Al-mustafa.

 ??  ?? Stildronni­ngen Leonie Hanne matcher munnbindet med antrekket.
Stildronni­ngen Leonie Hanne matcher munnbindet med antrekket.
 ??  ?? 1. SMINKEFJER­NER BIODERMA Solution Micellaire hos Farmasiet.no, 229 kr. 2. RENS ZO SKIN HEALTH Gentle Cleanser, 595 kr. 3. SKRUBB DERMALOGIC­A Hydro Masque Exfoliant, 679 kr. 4. SKRUBB-PADS DR. GROSS Universal Daily Peel, 995 kr. 5. KREM ELIXIR 4% Niactil, 980 kr. 6. RETINOL NEOSTRATA Retinol Repair Complex, 859 kr. 7. ØYENKREM OLE HENRIKSEN Banana Bright Eye Crème, 525 kr. 8. SOLKREM LA ROCHE-POSAY Invisible Fluid, 179 kr. 9. MASKARA NARS Climax Extreme Mascara, 275 kr. 10. CONCEALER BAREMINERA­LS Liquid Mineral Concealer, 349 kr. 11. MUNDBIND Emilio Pucci, 950 kr.
1. SMINKEFJER­NER BIODERMA Solution Micellaire hos Farmasiet.no, 229 kr. 2. RENS ZO SKIN HEALTH Gentle Cleanser, 595 kr. 3. SKRUBB DERMALOGIC­A Hydro Masque Exfoliant, 679 kr. 4. SKRUBB-PADS DR. GROSS Universal Daily Peel, 995 kr. 5. KREM ELIXIR 4% Niactil, 980 kr. 6. RETINOL NEOSTRATA Retinol Repair Complex, 859 kr. 7. ØYENKREM OLE HENRIKSEN Banana Bright Eye Crème, 525 kr. 8. SOLKREM LA ROCHE-POSAY Invisible Fluid, 179 kr. 9. MASKARA NARS Climax Extreme Mascara, 275 kr. 10. CONCEALER BAREMINERA­LS Liquid Mineral Concealer, 349 kr. 11. MUNDBIND Emilio Pucci, 950 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway