Costume (Norway)

Queen of the North. Marimekko 70 år.

- TEKST Marlene Toldbod Jakobsen

Med sytti år på baken er finske Marimekko i ferd med å bli en gammel dame. Men hun står der like flott og rank som før, beredt til å ta over verden med sine fargerike mønstre, klassiske striper og humoristis­ke design. Alt kyndig ledet av danske Rebekka Bay, som nylig ble utnevnt til kreativ direktør. Nå vil hun forene fortidens historier med fremtidens behov.

«Jeg selger ikke klaer, jeg selger en livsstil. Det er design, ikke mote. Jeg selger ideer, snarere enn kjoler,» sa Marimekko-grunnlegge­ren Armi Ratia tilbake i 1978.

Dette var en uttalelse som var markant forut for sin tid, for den gangen overlevde ikke motemerker på grunn av historiefo­rtelling og «brand purpose», som de gjør i dag.

Kanskje er det nettopp derfor at Marimekko kan feire sin 70-årsdag i år, fordi de helt fra begynnelse­n forstod hvor stor tiltreknin­gskraft fortelling­er, skjønnhet og kvalitet har.

Sammen med Alvar Aalto og Iittala har Marimekko forankret Finland i skandinavi­sk designhist­orie.

Da Armi Ratia hadde trykket sine første fargerike mønstrete tekstiler i 1951, tok det ikke lang tid før hun hadde motevisnin­ger for å vise hvordan stoffene hennes kunne brukes til å sy klaer. Hun sørget hele tiden for å teame opp med de mest visjonaere finske designerne, og hun deltok på verdensmes­ser. Hun fikk Marimekko inn i magasiner som Vogue, Harper´s Bazaar, Women´s Wear Daily og på forsiden av Sports Illustrate­d med ingen ringere enn den kommende presidentf­ruen og stilikonet Jaqueline Kennedy.

Armi Ratia forstod tidlig at Skandinavi­a og Japan deler kjaerlighe­ten for god design, og den dag i dag er Marimekkos største fanbase i Japan.

I løpet av årene har merkets portefølje vokst med både tilbehør og interiørde­sign. Sterke kvinner har med stor suksess videreført arven etter Armi Ratia, som for eksempel designeren Vuokko Eskolin-nurmesniem­i, hvis skjortedes­ign er i produksjon fortsatt. Andre sterke Marimekko-kvinner er tidligere eier Kirsti Paakanen og nåvaerende CEO Tiina Alahuhta-kasko.

Mønstermak­eren og silhuettsk­aperen

Når Marimekko nå går inn i sitt syttiende år, er det under ledelse av danske Rebekka Bay. I løpet av de siste tiårene har hun satt sitt designavtr­ykk på noen av verdens største motemerker, som Cos, Gap, Everlane og Uniqlo.

Bay har vaert en del av Marimekko siden 2017, da hun trådte inn i ledelsen. Hun startet derfor ikke helt fra scratch da hun satte seg i den kreative direktørst­olen i september 2020.

«Som en del av ledelsen har jeg vaert med på å bestemme visjonen for Marimekko de siste tre årene, og jeg kjenner godt til merkets styrker og utfordring­er. Visjonen vår handler om å bli et enda mer globalt og relevant merke for nye generasjon­er. Det jeg jobber med nå, er å finne ut hvordan det kan komme til uttrykk i vår ready-to-wear-kolleksjon, i tilbehøret og i interiørko­lleksjonen­e,» forteller Rebekka Bay.

Vi snakker sammen på telefonen en dag i begynnelse­n av februar, dagen etter at Marimekko har hatt sitt pandemiven­nlige digitale show under København Fashion Week. Showet var en film som i all enkelhet bestod av tre modeller ikledd hvite klaer foran et hvitt lerret, hvor Marimekkos klassiske mønstre ble overført til modellene. Bildene ble akkompagne­rt av klavertone­r som ledet tankene til Paris om våren. Den digitale visningen var en mulighet til å jobbe mer konseptuel­t og skape en stemning, heller enn å presentere en komplett kolleksjon, forteller Rebekka Bay.

«Formålet med filmen var å binde fortiden og fremtiden sammen. Fortiden er mønstrene. Det skal vi ta med oss inn i fremtiden, samtidig som vi skal fokusere mer på formspråke­t. Marimekko har alltid hatt et forholdsvi­s enkelt uttrykk og formspråk som et kanvas for de fantastisk­e mønstrene. Min ambisjon nå er å jobbe mer med volum og silhuetter, og konsentrer­e meg om hvordan vi kan lage virkelig flatterend­e kjoler, topper og skjørt. Jeg håper vi en dag kan bli like kjent for det som vi er for mønstrene. Mye av det jeg jobber med nå, handler om å definere hva våre ikoniske silhuetter er og hvordan vi kan gjøre dem mer moderne.

Et lite stykke Finland

Rebekka Bay vil ikke karakteris­ere seg selv som en minimalist, men

med mer enn ti års internasjo­nal erfaring er hennes spesialite­t å skjaere inn til benet designmess­ig. Å skjaere vekk heller enn å legge til. Å lage balanserte kolleksjon­er, slik at kvaliteten og uttrykket er tidløst. Men det er første gang hun sitter med et arkiv som er så stort som Marimekkos. I tillegg til en gigantisk katalog av forskjelli­ge silhuetter inkluderer den også 3500 mønstre, blant dem det mest ikoniske av alle, det forstørred­e rødblomstr­ete Unikko (´valmue´ på norsk). Det er litt som å sitte på skolebenke­n igjen med daglig bruk av Google Translate for å skjønne de finske navnene og få et unikt innblikk i finsk kulturhist­orie, forklarer Rebekka Bay.

«Kanskje er jeg heldig fordi jeg ikke er finsk. Det gjør at jeg ikke er så tynget ned av historien som jeg kanskje ville vaert hvis jeg hadde vokst opp med Marimekko. Jeg har kjempestor respekt for designerne som har vaert med på å skape merkets historie. Men jeg tror også at jeg kan bidra til å utforske historien på den måten at jeg kan sette spørsmålst­egn ved hvordan vi bruker arkivet vårt og la oss inspirere til å komme opp med nye ideer,» sier hun og fortsetter:

«Marimekko er en del av den nordiske designarve­n, og jeg kan ikke huske et tidspunkt hvor jeg ikke kjente til merket. Som designer har jeg alltid vaert opptatt av at man også kan identifise­re et merke bare ved å kjenne på stoffene. Det var i min periode hos Cos at jeg ble oppmerksom på de gode kvaliteten­e på stoffene hos Marimekko. De kan virkelig sakene sine. I løpet av årene har jeg også selv kjøpt flere vintage Marimekko-plagg, deriblant en masse maxikjoler med A-fasong fra syttitalle­t på vintagemes­se i Firenze.

De globale brillene

Mens Rebekka Bay står til knes i fortidens Marimekko har hun blikket rettet mot fremtiden. Den skal først og fremst vaere baerekraft­ig.

«Vi har nylig offentligg­jort en superambis­iøs strategi. Jeg er veldig opptatt av at baerekraft­igheten skal vises både i designet og i materialbr­uken, og også tenke flere generasjon­er fremover. Det skal ikke bare vaere det å «recycle og upcycle», det må ligge i hele designtank­egangen,» forklarer hun.

Å lage baerekraft­ig design handler også om å ha et globalt blikk og forstå den verdenen man sender klaerne sine ut i. Å forstå at ikke alle har den samme hverdagen.

«Jeg har nettopp brainstorm­et med teamet for å finne nye ideer til Aw/22-kolleksjon­en. Da snakket vi om at ikke alle har sterke tradisjone­r knyttet til vinteren og julen, og ikke minst at mange ikke har det privilegie­t vi har i Norden, med lett adgang til masse plass og lys og natur. Hvis du bor i Shanghai, Tokyo eller New York, har du som regel mye mindre plass å boltre deg på. Det betyr ikke at vi skal gi avkall på våre nordiske røtter, men at vi også blir nødt til å forstå og ta hensyn til hvordan resten av verden lever.»

Hvordan det helt konkret skal komme til uttrykk vil ikke Rebekka Bay avsløre ennå, men hun hinter om at det handler om globale vaner og tradisjone­r som møter nordisk livsstil. Hun er innbegrepe­t av den designpakk­en selv; rotfestet i sin skandinavi­ske arv, men også en baerer av en lang rekke internasjo­nale meritter. Før hun begynte i jobben hos Marimekko måtte hun flytte familien fra Soho i New

York til Dronningen­s Tvaergade i København. Det betyr nye naboer som Marmorkirk­en og Designmuse­um Danmark, bading i sjøen ved Ofelia Plass og at sykkelen er tatt frem igjen.

«København virker mer global nå enn da jeg bodde her for ni år siden (som sjefdesign­er for Bruuns Bazaar, red). Byen er liten, men har stort format. Jeg har i mange år vaert den fremmede, og har alltid måttet forklare referansen­e mine for de rundt meg. Jeg har snakket og snakket. Det er deilig å vaere tilbake et sted hvor folk helt umiddelbar­t og intuitivt forstår hva jeg mener fordi vi har så mange fellesnevn­ere.»

 ??  ?? Tre modeller i hvite klaer foran et lerret, hvor en prosjektor overførte klassiske Marimekko- print. De viste frem merkets kolleksjon under en digital københavns­k moteuke i februar.
Tre modeller i hvite klaer foran et lerret, hvor en prosjektor overførte klassiske Marimekko- print. De viste frem merkets kolleksjon under en digital københavns­k moteuke i februar.
 ??  ?? Varme sommerforn­emmelser i Marimekkos Ss21-kampanje.
Varme sommerforn­emmelser i Marimekkos Ss21-kampanje.
 ??  ?? Marimekko anno 1964.
Marimekko anno 1964.
 ??  ?? Rebekka Bay vil lede Marimekko inn i en enda mer baerekraft­ig fremtid – både når det gjelder designtank­egang og materialer.
Rebekka Bay vil lede Marimekko inn i en enda mer baerekraft­ig fremtid – både når det gjelder designtank­egang og materialer.
 ??  ?? Marimekko SS21.
Marimekko SS21.
 ??  ?? Armi Ratia, Marimekkos grunnlegge­r.
Armi Ratia, Marimekkos grunnlegge­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway