Costume (Norway)

OPPVÅKNING­EN

-

Jeg plukket den opp helt tilfeldig, i en bokhylle på videregåen­de. En roman av den britiske forfattere­n Fay Weldon. Jeg var 17 år og likte den spisse tonen, måten hun skrev på. Den handlet om en godt voksen dame som fant ut at mannen var utro. De ble skilt, og siden hun hadde gått hjemme og tatt vare på barna deres, hadde hun ikke jobbet. Elskerinne­n flyttet inn. Hun stod igjen med ingenting. Det sjokkerte meg dypt og inderlig. Jeg lovet meg selv at jeg aldri skulle sette meg i en situasjon hvor jeg var avhengig av en mann. Selv om Ben og jeg har vaert sammen halve livet, har vi separat økonomi. Og da jeg ville vaere hjemme lenger med barna, sparte jeg penger og betalte meg selv lønn. Jeg pleier å si til Ben at han er heldig; jeg er ikke sammen med ham fordi jeg trenger ham, men fordi jeg vil ha ham. For meg er selvstendi­ghet frihet. Men jeg skal innrømme at jeg ikke bruker den friheten mest fornuftig. Jeg sløser altfor mye på taxi, kjoler, reiser, fest og moro. Jeg burde spart mer, investert! Men alt med finans, aksjer og fond angår liksom ikke meg. Jeg er ikke den eneste. Til tross for at flere kvinner i Norge tar høyere utdanning enn menn, viser flere undersøkel­ser at de vet mindre om finansiell­e spørsmål. I 94 prosent av alle parforhold tjener mannen mest. Og menn i Norge sitter på 133 milliarder mer i formue enn kvinner. I 2018 begynte DNB å se på kundene sine, og fant ut at selv om kvinner og menn i Norge hadde hatt lik lønn, ville menn tjent 43 milliarder mer! Hvorfor? Fordi de plasserer pengene sine i aksjer og fond som gir større avkastning. Nå har DNB lansert kampanjen #hunivester­er, to Dn-journalist­er har skrevet boken Penga og livet – Ta grep om egen økonomi – Bli en økonomisk superkvinn­e, og stadig flere kvinner strømmer til aksjemarke­det. Det har fått meg til å våkne – igjen. Faren og broren min sjekker børsen hver dag. Hvorfor har jeg aldri startet med det? Vi kvinner må ta grep. I denne utgaven setter vi derfor fokus på hvordan du kan bli en økonomisk superkvinn­e. Håper du blir like inspirert!

 ??  ??
 ??  ?? Øverst: Vi kvinner må snakke mer om penger. I denne utgaven har vi spurt flere, blant annet vår covermodel­l Pooja Mor, hvordan de styrer sin personlige økonomi.
Øverst: Vi kvinner må snakke mer om penger. I denne utgaven har vi spurt flere, blant annet vår covermodel­l Pooja Mor, hvordan de styrer sin personlige økonomi.
 ??  ?? Nederst: Den nye generasjon­en kvinner ser ikke til Sex and the City-carrie for inspirasjo­n. De vil vaere Miranda. Les mer om det på side 62.
Nederst: Den nye generasjon­en kvinner ser ikke til Sex and the City-carrie for inspirasjo­n. De vil vaere Miranda. Les mer om det på side 62.
 ??  ?? Kine B. Hartz, sjefredakt­ør
Kine B. Hartz, sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway