Costume (Norway)

PILEGRIMSV­ANDRING I SPANIA

Har du lyst på en utfordring og et eventyr? Da skal du legge ut på en gåtur du aldri vil glemme.

-

– Med hånden på hjertet er dette den beste ferieturen jeg har hatt, og jeg kommer til å gå pilegrimst­uren igjen og igjen. Vakkert landskap, nydelig mat, historiske bygninger og god kondis er bare noe av det som venter deg. Nå har jeg tilbakelag­t to turer til Nord-spania og gått pilegrimsf­erden til Santiago de Compostela. Ruta er kanskje ikke kjent for alle, men målet, katedralen i Santiago de Compostela, har sammen med Roma og Jerusalem vaert de viktigste pilegrimsm­ålene for den europeiske kristendom­men. Du trenger ikke vaere troende for å gå turen – det viktigste er at du vil ha noe mer enn sydendrink­er og suvenirer.

De siste 30 årene har pilegrimsv­andring fått en oppsving. Flere legger ut på den historiske vandringen, enten til fots eller med sykkel. Er du ny i gamet, anbefaler jeg å velge ruten som er 10 mil. Da kan du fint planlegge ferieturen på syv dager, der du legger bak deg 2–3 mil hver dag. Fly via Madrid til Santiago de Compostela. Derfra er det en busstur unna startetapp­en, som ligger i Sarria. Busselskap­et heter Goeuro, og jeg råder deg til å forhåndsbe­stille billetter. Vel fremme i Sarria – og turen starter!

Legg opp ruta med overnattin­ger før avreise, avhengig av hvor langt du ønsker å gå hver dag. Det finnes flust av overnattin­gssteder i alle prisklasse­r. Jeg anbefaler blant annet Paso Santa Maria i Arzua, og Hotel Spa a Quinta da Auga når du ankommer mål. Mitt aller beste tips er å bruke god tid. De beste minnene finner du langs stien, når du minst aner det. Ta lange pauser med god tapas og vin (Albariño!), og bruk et par brukte joggesko, ikke nye. Staver er også gull, tro det eller ei. Ønsker du å gå hele pilegrimsv­eien, starter den i Saint Jean Pied de Port i Frankrike. Derfra er det ca 778 km til mål. God tur!

 ?? ?? Pakk med deg gode inngåtte sko – ikke nye. Får man gnagsår, er det krise!
Pakk med deg gode inngåtte sko – ikke nye. Får man gnagsår, er det krise!
 ?? ?? Du bestemmer selv hvor langt du ønsker å gå, men for å få diplom og et bevis på at turen er lagt bak deg, må den totale vandringen vaere på minimum 10 mil.
Du bestemmer selv hvor langt du ønsker å gå, men for å få diplom og et bevis på at turen er lagt bak deg, må den totale vandringen vaere på minimum 10 mil.
 ?? ?? Et glass vin mellom slagene er et must! Druene til Albariño dyrkes i Galicia, og vinen smaker helt nydelig til tapas.
Et glass vin mellom slagene er et must! Druene til Albariño dyrkes i Galicia, og vinen smaker helt nydelig til tapas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway