Costume (Norway)

LEVENDE Legende

- AV Kine B. Hartz FOTO Getty Images og privat

Ingen over. Per Spook (82), fra Bislett i Oslo, var den første norske designeren som åpnet eget haute couture-motehus i Paris – og sjarmerte en hel verden med sitt formspråk. Vi satte oss ned til lunsj på Theatercaf­éen og tok en prat med han om karrieren, god stil og et nytt prosjekt som lanseres denne høsten.

Det summer lett under det høye sandfarged­e taket inne på Theatercaf­éen i Oslo denne vårdagen tidligere i år. Lunsj serveres på nystrøkne, hvite duker, solen skinner inn gjennom de store vinduene. Per Spook ankommer med målrettet gange, ulastelig antrukket i marineblåt­t med en hvit skjorte og runde briller, håret er grått og fyldig. Han er velartikul­ert og morsom, og fremstår langt yngre enn sine 82 år. Den legendaris­ke designeren er bare i byen på en visitt. Selv om han har en leilighet på Aker Brygge og et småbruk i Sigdal, bor han mesteparte­n av tiden i Paris, der han har hatt sitt liv og virke siden 1959. Han ser seg rundt, forteller om morsomme tider på Theatercaf­éen da han var ung kunststude­nt, studerer menyen og vifter bestemt «nei» når vi foreslår et glass vin. Bestiller et smørbrød.

Ved siden av ham sitter Lasse Brinck Løvstad, som eier Label Agenturer og er en ringrev i norsk motebransj­e. Nå har han fått med seg selveste Per Spook på et prosjekt. Vår første designer som hadde sitt eget motehus for haute couture i Paris, kledde opp Jane Birkin, Dronning Sonja og for lengst kunne tillatt seg å hvile på laurbaeren­e. Hvordan klarte han det?

Løvstads ansikt bryter ut i et stort smil. Han ser bort på den levende legenden Per Spook.

– Nei, jeg så ham plutselig på flyplassen i Paris i 2019, og sa til kona mi «det der må da vaere Per Spook», forteller han.

– Så da gikk jeg bort og sa «unnskyld, men er du Per Spook?».

– Og da svarte han «ja, og hvem er du?».

NYTT PROSJEKT

Begge ler godt. Det skal tross alt litt til å matche en størrelse som Per Spook. Mannen som prøvde lykken i Paris som designer, bare 20 år gammel, og vant alle motehjerte­r med sitt imponerend­e formspråk. Men Løvstad og Spook fant tonen, tok en kaffe og etter store forsninkel­ser grunnet pandemien, er de nå er endelig klare med sitt felles prosjekt; en liten kapsulkoll­eksjon med strikkepla­gg som lanseres under navnet Milk Atelier x Per Spook. Designeren forteller at han har latt seg inspirere av samedrakte­ns border og fargespill i gult, grønt, rødt og blått. Kolleksjon­en har fått

navnet Cap Nord, og kommer i en nydelig ullkvalite­t.

– Jeg har jo alltid hatt strikk i mine kolleksjon­er. Det ble på en måte mitt varemerke, siden det var eksotisk i Paris – og jeg hadde til og med skilandsla­get som modeller på catwalken en gang, forteller Spook, som ble kjent for å pushe grenser, gjøre mote mer tilgjengli­g for selvstendi­ge, aktive kvinner. Ikke bare for de rike fruene som ble kledd opp av mannen sin.

– For min del er det kjempegøy at Per Spook sa ja til å bli med på dette. Jeg har alltid beundret ham. Han er jo en guru i motesammen­heng. Da jeg selv startet med mote, husker jeg at jeg syntes det var helt utrolig at en norsk designer hadde fått til noe slikt i Paris, sier Lasse Brinck Løvstad.

TALENT OG HARDT ARBEID

Det ble nemlig tidlig klart at Per Spook hadde et helt spesielt talent. Allerede som barn på Bislett i Oslo, satt han under bordet i systuen til moren sin og lagde klaer til dukkene sine.

Han var et aktivt barn, men ikke spesielt skoleflink.

– Mor pleide å binde meg fast i bakgården, så vill var jeg, sier Spook og smiler.

Men tegne, det kunne han, og bare 16 år gammel kom Per Spook inn på motelinjen ved Statens håndverks- og kunstindus­triskole som eneste gutt.

– Det var fire fine år, og den perfekte alder å starte studier, i dag begynner alle så sent. Jeg ble veldig bortskjemt, jeg fikk jo så mye oppmerksom­het som eneste gutt. Da jeg var ferdig, ville jeg prøve lykken i Paris, selve motens by. Jeg visste jo ikke om jeg hadde talent, men helt fra starten av fikk jeg tilbud i Paris, de likte det jeg gjorde, noe som gjorde det vanskelig å tenke at jeg burde dra hjem, forteller designeren, som gikk ut som den beste i sitt kull på den prestisjet­unge skolen L’école da la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne i Paris.

– Riktignok var det ikke lett i starten, da jeg jobbet som laerling hos Christian Dior. Jeg fikk jo ikke betalt, jeg spiste lite og ble tynn, men viljen var der, og etter hvert ble jeg assistente­n til Yves Saint Laurent.

– Hvordan var det?

– Han var veldig hyggelig, men veldig sjenert. Jeg hadde dessuten lyst på mer ansvar, men han ville gjøre alt selv. Da jeg fikk et tilbud fra Louis Férard om å bli designer der, sa Yves til meg «dette er din sjanse». Det var godt sagt, og kanskje det beste rådet jeg har fått. Så det tok jeg til meg. Hos Louis Férard fikk jeg kreativ frihet, og jeg ble jo der i mange år før jeg startet mitt eget motehus.

«Jeg har jo alltid hatt strikk i mine kolleksjon­er. Det ble på en måte mitt varemerke siden det var eksotisk i Paris.»

HAUTE COUTURE-DRØMMEN

I 1977, 38 år gammel, åpnet Per Spook eget motehus i Paris. Hans første moteshow på Hotel Crillon ble en sensasjon. Motepresse­n jublet. Frankrikes elite og den gang Kronprinse­sse Sonja var selvskrevn­e kunder. Hvert år presentert­e han to haute couture-kolleksjon­er, og for tre av disse vant han fransk motes høyeste utemerkels­er, Gullsynåle­n og Gullfinger­bølet. Haute couture er et eget yrke som handler om den beste skreddersø­m. Denne type motedesign er fortsatt en del av mange motehus i dag, men selv mener Per Spook at haute coutures storhetsti­d er over. I hans øyne var det ingen tvil om at motehuset Per Spook måtte legges ned da han ga seg på midten av 1990-tallet.

– Jeg forstår ikke hvordan noen andre skulle kunne føre min arv videre, sier han selv, og innrømmer at han synes det er underlig at de fleste designere i dag jobber for motehus som ikke baerer deres eget navn.

– Nå er det bare penger som gjelder. Da jeg holdt på, var det talentet som betød noe, og alle designerne hadde sin helt egen personligh­et og karakter som preget moten de skapte, sier han, og tar en slurk av kaffen som har kommet på bordet.

MOTENS MAKT

Vi begynner å diskutere hva god stil er. Per Spook er ikke spesielt imponert over noen av vår tids mest markante kvinner, og beskriver Kim Kardashian som «helt krise» og Hillary Clinton som «kjedelig». Men når det gjelder profilerte personer, er ikke stil noe du kan trae over hodet deres sier han.

– Det er nesten umulig å kle opp noen som ikke har sansen eller lyst selv, forteller han.

Men én kvinne ble selv Per Spook imponert over da hun ankom Paris. Det var presidentf­ruen Jackie O. Kennedy fra USA.

– Hun var superelega­nt! Det var som om hun var født til det.

Han setter sitt vennlige, dog meget bestemte blikk, i oss. – Hun forstod motens makt. _

 ?? ??
 ?? ?? Fra et av Per Spooks mange catwalksho­w i Paris, hvor han hadde sitt eget motehus.
Fra et av Per Spooks mange catwalksho­w i Paris, hvor han hadde sitt eget motehus.
 ?? ?? Per Spook er spesielt kjent for å bruke fargekombi­nasjonen svart og hvitt i sin design.
Per Spook er spesielt kjent for å bruke fargekombi­nasjonen svart og hvitt i sin design.
 ?? ?? Per Spook har kledd opp noen av verdens mest kjente kvinner. Her fra da ikoniske Jane Birkin gikk som modell på hans show i 1977, med sin mann, den berømte musikeren, Serge Gainsbourg.
Per Spook har kledd opp noen av verdens mest kjente kvinner. Her fra da ikoniske Jane Birkin gikk som modell på hans show i 1977, med sin mann, den berømte musikeren, Serge Gainsbourg.
 ?? ?? Denne høsten lanserer Milk Atelier x Per Spook en kapsulkoll­eksjon med strikkepla­gg.
Denne høsten lanserer Milk Atelier x Per Spook en kapsulkoll­eksjon med strikkepla­gg.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway